Friday, 26 July 2013

Jangan Monyet..Jangan..

Ingat tak cerita dongeng zaman kita masih kanak2 dahulu..tentang seekor monyet yang bersahabat dengan kura-kura?..malah pernah ade kartunnya kan kat tv..cukup minat kan..heheh..

Suatu hari monyet dan kura2 berjalan2 dihutan..kemudian ternampaklah simonyet akan suatu yang menarik perhatiannya...ok..cukup..cukup taknak ulang cerita pasal dongeng tuh kat sini..

Cuma nak share kan situasi yang sama ngan monyet tuhlah..

Tukang kebun bila intai2 kebun 2 hari sekali..bila ternampak dek pokok ini..memang berperasaan seperti monyet tuh..hihih

 Ini dari dekat baru perasan nie..

Melihat akan buahnya yang lebat walaupun masih hijau memang cukup menggoda..

Namun begitu,mak dalam pantang belum cair lagi imannya betul2 ngan buah2 cili nie, walaupun dok terbayang2 kalau makan buat ulam mentah memang penuh nikmatnya, namun masih lagi dapat menahan diri drp jadi macam monyet tuh...

Walau bagaimanapun Ahad yang lepas dipetik jugak cili nie,

Daripada dok terbiar dipokok, menjadi mangsa burung dan semut..eloklah menjadi santapan orang yang boleh menikmatinya..akhirnya jadi rezki seorang rakan yang datang melawat Arissa Ahad lepas..

Inshaallah bila dah cukup 40 hari nanti..cili inilah yang akan dicari2 terlebih dahulu daripada kuih2 raya..aaahhh..kempunannya..:)

p/s - NorhidanaMiswan, tinggalkan link blog awak yer kat komen box..akak tak dpt nak trace..tq..:)

17 comments:

  1. pokok cili aku sering diceroboh oleh afid dan semut... geramnya....

    ReplyDelete
  2. Salam Ummuaidan,

    Cerita monyet ni sama dengan yg monyet berasap telinga tu, kan!! Kelakar habis! Mak Aji pun, cili api kat rumah ni jadi buah tangan org yg datang melawat cucu, he he!

    ReplyDelete
  3. ingat2 kak cite dongeng monyet ngn kancil tuh... pas mkn cili tuh berasap telinge monyet... mmm pastu kancil pun sama kan hehehe... ingat lupe

    leceh skit lah kak dana gu ne google nih

    http://misshamakeupstore.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. salam ummu...banyaknya buah...sedap tu buat cili jeruk..bolih jadi peneman mee goreng lah jawabnya..

    ReplyDelete
  5. Kakak ingat bila dah harvest masa masih hijau ummu nak buat cili jeruk, tapi kisahnya nak disedekahkan tetamu yg dtg. Murah rezeki ummu. Buat cili jeruk makan dgn kwee-teow goreng sedap tau ummu (eh... puasa kakak boleh cakap gini pulak - tak apa kan ummu tak puasa hihi..)

    ReplyDelete
  6. Haihh...makan cili buat ulam? Tak pedas ke...

    Jangan monyet...jangan...:)

    ReplyDelete
  7. hehe...jangan monyet, jangan diulang lagi....
    Banyaklah cili...sedap buat sambal untuk orang yang boleh menikmatinya...hehe

    ReplyDelete
  8. MasyaAllah lebatnye cili tu...cili ijau ni kalau buat jeruk mmg best lah ummu

    ReplyDelete
  9. Teringat cerita monyet tu.. Pa'e suka tgk tu..hehe..
    lebat gak cili tu Ummu..sabar ye.. nti dah hbs pantang boleh makan cili lg...hehe:)

    ReplyDelete
  10. Lebatnyaaa!

    Hahaa kuat betul penangan cili, kalah sekut raya :D

    ReplyDelete
  11. assalammualaikum dik,
    menjadilah buah cili pedas tu..'aku nak itu, aku nak itu..'zzup berasap telinga, pedas..ummuaidan jangan makan pedas, nanti air susu pedas

    ReplyDelete
  12. Assallamualaikum Ummu,
    Cili hijau ni pemecah selera..goreng ngan telur..sedapnya...

    ReplyDelete
  13. KA pun tggu masa nak petik cili2 ni hehehe.. singgah baca bila skait berkurang hari ni

    ReplyDelete
  14. Nape kartun tu tak disiarkan semula sekarang kan..?
    Geram nengok cili2 tu... part memetik tu yg best... ;)

    ReplyDelete
  15. Oh ni kalau Abah saya nampak ni mesti dia suka. Hehehe

    ReplyDelete
  16. Cili hijau ni kita tumis ngan ikan bilis, belacan, bawang putih bawang merah pun sedap tau UA

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads