Sunday, 14 July 2013

Membuka Selera Dengan Suji or Semolina Halwa

Alhamdulillah anakanda kecik senang lena,,dptlah bondanya mencoret sikit entry dalam blog nie..(dasar blogger kan, tak reti dok diam)

Semalam pun while Arissa tino ngan lenanya dapatlah Mummy buat sikit makanan feveret big boss dan Abang Aidan untuk dimakan waktu berbuka dan lepas terawih.

Halwa suji nie rasanya kalau kat Malaysia belum pernah makan..cuma kat sini jer sangat2lah fofularnya..ade jer majlis, kenduri ker, doa selamat ker..mesti nak hidangkan benda nie..



Senang jer nak buat..taklah makan masa lama pun dalam setengah jam pun boleh beres..sapa berminat boleh mencuba wat bukak posa nanti...:). Check out the recipe...


RESEPI SUJI HALWA

Bahan-bahan
1 cawan tepung suji
1 cawan susu segar
1/3 cawan gula (ikut selera)
1/2 buku (125g) mentega 
Sedikit parutan buah keras (setengah sudu)
Sedikit kismis dan badam
Sedikit carrot yang diparut

Cara-cara
Suji digoreng tanpa minyak sehingga bewarna keperangan. kemudian masukkan mentega..goreng sehingga kering.
Masukkan susu segar, parutan buah keras, gula..kacau sehingga bercampur rata.
Masukkan kismis, carrot dan badam.. kacau rata..
Kacau sehingga agak kering tetapi struktur masih lembut. Jangan biarkan terlalu kering nanti tidak sedap..sedikit lembap2 gitu would be nice. tutup api.
Siap untuk dihidangkan.

Selamat berpuasa,berhujung minggu dan berbuka puasa untuk semua..:)

20 comments:

  1. assalam... kuat betul UA semasa pantang ni... jaga diri ya... btw sedap nampaknya semolina ni..boleh la cuba satu hari nanti!

    ReplyDelete
  2. salam UA, wat such great lady u are? Syukur krn diberi kekuatan dan kesihatan yg baik utk terus "memberi"...tk cr

    ReplyDelete
  3. Assalam,

    Sedapnye....mcm terbayang ke biskut suji pulak. harus di cuba ni. kalo letak badam mesti bertambah sedap dan crunchy.boleh pulak nk menokok tambah hehe...

    Thanks sbb sudi kongsi resepi....Take care.

    UmmuAidanArissa :)

    ReplyDelete
  4. salam ummu...arissa Zahra nampaknya memberi peluang buat mummynya untuk berbakti buat ayah dan abang...alhamdulilah berkat penyusuan badan yang sangat hebat...take care ummu..

    ReplyDelete
  5. wah..perkongsian resepi mknan org fuji..menarik ni...ada masa terluang kan kak..pelan2x jd jugak mkanan utk suami dan aidan :)

    ReplyDelete
  6. aduhh sedapnyeee
    dah lama x makan kuih suji nie ..
    biasa akak jumpa dlm majlis kawin sahaja ;)

    ReplyDelete
  7. Salam..senang ja buat ek sis..saya suka makanan yg berasaskan susu..boleh cuba buat..hehehe

    ReplyDelete
  8. pernah buat suji ni...suami knor org campur2 juga...

    family dia mkan le..suami tak mkn sgt..nor tak kisah mkn je..

    ReplyDelete
  9. wah menarik.terima kasih atas perkongsian. bagusnya UA, semangat kuat walaupun sedang berpantang...rajin kedapur buat itu ini.jaga kesihatan tau... mama yang sihat, boleh jaga anak2 dan suami!insha allah!

    ReplyDelete
  10. Salam.. suji tu sama ke dgn kus kus.. rupanya macam sama je kan..

    ReplyDelete
  11. wahhh!!!salutela Nor,...dlm pntang pun blh msk :))

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah dpt juga Ummu sediakan menu utk berbuka..
    simple tapi nampak sgt menyelerakan..:)

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum..
    Kalau buat keje ringan tu tak per mak.. jangan buat keje berat2 sudah.. :) jaga kesihatan sama.. nanti lepas pantang kan nak pecut turbo.. nak buat keje itu ini pun dah tak kesah.. :)

    >> nampak sedap makanan itu... tak pernah makan.. tapi serius terliur.. siap mcm terbau wangi2 gitu.. nak try.. thanks for resepi tu.. :) nanti boleh la cuba pulak.. :)

    >> mama fiyya ni banyak bizi hari ni.. tapi festing kena masuk sini dulu.. tengok citer baby arissa.. :) muahhhh sama itu baby kecik tau..

    ReplyDelete
  14. teringat masa pantang dak Nuha menguruskan hal dalam rumah bila en. suami outstation.. ;)

    ReplyDelete
  15. Ohhh gitu buatnya...senang jekan UA...
    Biskut suji pernah le makan....mmg suka ! Sama tak rasa dia UA?

    ReplyDelete
  16. ingatkan nama kuih tadi, hehehe.

    ReplyDelete
  17. Nampak mudah tapi rasanya mesti sedap coz ada susu.

    ReplyDelete
  18. namopak mudah membuatnyer.. nanti nak tanya anak2 nak cuba tak !

    ReplyDelete
  19. S3lamat berpantang kak...terus gagah.nampak sedap halwa tu....baru nak pikir aper nak buat dengan kismis yg banyak kat dapur tu..boleh lah cuba...kalau makan snek okay tak halwa nie

    ReplyDelete
  20. cam mudah tapi kalau rajinnnnn sangat.. tak jadi gak.. hehehe

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads