Tuesday, 9 July 2013

Menyempurnakan Sunnah Hari Ketujuh, Sebelum Datangnya Puasa

Thanks kepada rakan2 blogger diatas ucapan2 tahniah komen2 dan juga nasehat2 yang sangat berguna..tak sempat untuk reply one by one..sorry ya..

Alhamdulillah Arissa Zahra sudah berusia 7 hari, hari ini...jadi kami alhamdulillah telah menunaikan sunnah mukka'ad bagi kelahiran bayi sebelum datangnya Ramadhan yang mulia..

Siayah telah mengambil cuti hari ini untuk setelkan segala urusan his little gal dari awal pagi..

Abang pun ikut sekali mencari binatang aqiqah untuk siadik...bukan ayamlah abang..tak cukup syarat tuh..:)

 No, no not a cow...besar sangat tuh...:)

 Inilah kambing untuk Arissa..seekor kambing yang genap usianya...

Selamat sudah aqiqah, tiada majlis dibuat sebab kesuntukan masa..malam nie mungkin ade terawih kalau esok puasa..jadi buat jer yang sunnat..takyah bermajlis-majlis this time...daging dibahagi2kan ikut bahagian masing2. 

Kemudian Abunya menjalankan sendiri acara cukur kepala lak...

 Arissa sebelum bercukur

 Alhamdulillah Arissa memberikan kerjasama yang bagus..tidak memberontak mahupun menangis..good gal Arissa.

 Tukang pemerhati yang setia...macam muka cemas jer..:)

 Inilah kesemua jumlahnya rambut Arissa yang telah dibotakkan..ditimbang dan beratnya disedekahkan dalam bentuk wang..

Arissa yang siap di cukur kepala..berwajah baru...:)

Semoga Ibadah Aqiqah ini diterimamu ya Allah...semoga Arissa membesar dengan sehat dan terpelihara..inshaallah.

Selamat menjalani Ibadah puasa untuk semua rakan2 bloggers dan silent readers..semoga Ramadhan tahun ini lebih baik dari yang telah lepas..inshaallah.

p/s: kami baru nak moon sighting malam nie..:)

28 comments:

  1. MUDAH-MUDAHAN aRISSA JADI ANAK YANG SOLEHAH..

    Allhamdulillah selesai yang disunnahkan..


    ReplyDelete
  2. Salam Ramadhan juga, comel dia...

    ReplyDelete
  3. Syukur Alhamdulillah...semuanya dah selamat...InsyaAllah Arissa akan terpelihara dan menjadi anak yang solehah...

    ReplyDelete
  4. Salam Ramadhan Ummu....comel jak tengo arissa ni....

    ReplyDelete
  5. Salam ummuaidan,

    Tahniah pada Ummu dan suami. Bercutilah puasa kali ni yer..

    Semoga Arissa dan Ummu sihat,

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah..selamat berpuasa utk ayah aidan la ya...sebab nak wish dekat sis..x blh lg..hehehee..take care

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah dah selamat menunaikan tangungjawab kita sebagai ibu bapa yer !.. selamat berpuasa dan moga amal ibadah kita diterima Allah swt hendaknyer... Adik dah siap cakap dah, Adik mesti boleh ! hehehe

    ReplyDelete
  8. Selamat menyambut Ramadhan...

    ReplyDelete
  9. Barokallah...syukur alhamdulillah ummu. Tahniah juga buat abuaidan-zahra. Tuntas rasanya bila tanggungjawab telah dilaksanakan. Moga Zahra pun akan jadi anak yg solehah.

    Aidan cemas tengok adik dia kena cukur tu ummu. Naluri kasih dah ada cuma masih belum tahu maksud lagi - blood is thicker than water ummu, betul kan.

    Selamat berpantang ummu. Abuaidan-zahra kenalah berpuasa sendirian tahun ini ye.

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah.. dah selesai akiqah.. syukur abuaidan dah melaksanakannya sebaik mgkin..
    salam Ramadhan Ummu..
    moga ramadhan ini membawa seribu keberkatan..amin! :)

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah...

    Agaknya Aidan tu susah hati apalah dok buat kat adiknya tu.

    ReplyDelete
  12. Salam Ummuaidan,

    Syukur alhamdulillah selamat sudah aqiqah Arissa Zahra! Comelnya anak dara ni! Iras Aidan juga. Mak Aji pun buat majlis tahnik pada pagi ini untuk cucu yg saing ngan Arissa. Pun selesai cukur semua rambutnya. Aqiqahnya kena tangguhlah dulu, pun sebab x sempat. Salam Ramadan, selamat berpantang!

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah...sempurna sudah aqiqah utk Arissa...kalau ditempat sendiri...mungkin diadakan sedikit kenduri,kan..:)

    Banyak Nor nak kena ganti posa nanti ya hehe

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah. Dptkan rehat yg cukup ye

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum ummu...selamat berpuasa yer n selamat berpantang...:)

    ReplyDelete
  16. Nampak rambut tak berapa lebat, tapi lepas cukur tu boleh tahan banyak juga...
    Alhamdulillah, selesai dah bab aqiqah....

    ReplyDelete
  17. selamat berpantang kak..takpe miss puasa tahun nie...bak kate ustaz kazim yang popular kat Malaysia..(seronok dengar ceramah dia..tak bosan) perempuan ABC (ALLAH BAGI CUTI)

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum mama yang dalam pantang itu... :)
    alhamdullillah.. seperti yang di sunnahkan... selesai sudah aqiqah arissa... kat sana kambing di jual sekor dalam berapa RM? hmm kalau sini sekor pun lebih rm800..

    ok.. maknani berpuasa.. haikal pun baru belajar nak berpuasa hari ni... tak tau macam mana.. festime dia.. :) cuma fiyya je la sorang tak puasa.. hehehe.. :P ok mama dalam pantang.. dok elok2 ye.. and like to wish u and your family, selamat menyambut ramadhan al-mubarak.. :)

    ReplyDelete
  19. Salam Ramadhan Ummu..seminggu saya tak buka blog, baru tau ummu dah selamat melahirkan..tahniah ya.. selamat berpantang

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum kak nor :)

    mabrouk alaik kak! :) arissa ni ikut muka sapo? ibu ko abu dio? huhu.

    ReplyDelete
  21. tahniah....dah lama x online blog...online je trus jengah blog ummiaidan...moga arissa membesar menjadi anak yg solehah, sihat & sentiasa bahagian & diberkati ALLAH swt.

    ReplyDelete
  22. alhamdulillah selesai urusan.. buat anak beranak je ke? kalau en Din tu guna pisau cukur memang licin kepala anak-anak dia...

    ReplyDelete
  23. Salam Ramadhan UA! semoga arissa menjadi anak solehah:)

    ReplyDelete
  24. Ala ala tomeinya macam Ashwara Rai...
    Rambut dia mmg tak lebat yeh UA.
    Mcm OKje kalau buat akikah tak 7 hari pun UA...buat bila ada kelapangan kadang tu dah lepas hari pun hehe

    ReplyDelete
  25. kiutnya arissa. tahniah kak dpt bby girl. semoga makin meriah dan bahagia akk dan family.

    ReplyDelete
  26. arissa dh botak :) selesai sudah aqiqah..alhamdulillah.. :)

    ReplyDelete
  27. yeayyy!!!arissa comel sudah botak :))

    ReplyDelete
  28. baby comel je bila botak... good gal...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads