Saturday, 27 July 2013

Gelang-Gelang Raya Marukku

Sebenar bukannya rajin pun nak buat biskut raya nie..tambah2 ngan baby kecik yang kejap2 uwaa..uwaa..namun apakan daya, tak sampai hati tengok balang2 dalam almari kosong gitu jer..

Mulalah gatal tangan tak boleh ade masa free sikit..hendak cuba membuat sesuatu..

Melihatkan siabang bukan main suka lagi makan marukku yang dibeli dikedai, nampaknya kalau cuba buat sendiri lagi berbaloi kan..bolehlah dia makan sampai puas..

Bila dah rancang nak buat sesuatu, dengan masa yang sangat2 terhad nie..aktivitinya haruslah dirancang jugak..kena letak tepi kerja lain, consentrate yg nie dulu..seawal pagi yang boleh..

Gathering dan mixing bahan2 satu part..bila dah panggilan uwaa..uwaaa tuh kenalah brenti layan che mek molek lak ..nak menyusu ker sambung tidur ker tukar diaper ker...


Setel che mek molek, ade peluang sambung balik..adun semua bahan..masukkan dalam presser, panaskan minyak..terus menggoreng sambil menekan dan membentuk..


Satu acuan penuh tuh boleh buat dalam 6-7 biji..kena ade seni jgk untuk mendapatkan bentuk yang cantik..


Kemudian goreng ala2 deep frying dalam periuk tebal..cuma muat 4 biji jer..heheh..lambatlah sikit..


Goreng sampai warna keemasan..kena try jugak cukup rasa dan kerangupan ker tak...dalam hampir siap menggoreng..che mek molek panggil lagi...uwaa..uwaaa..uwaa..adooiii cepat2 habiskan dan pegi layan che mek lak... 


Yang siap digoreng..belum siap pun dah ade permintaan yang sedia dari siabang..kalau ikutkan kehendaknya alamak tak sempat rayalah marukku nie..tuh pasal kena sembunyikan dan jadi kedekut sikit maknya..heheh

Kelam kabut, tunggang langgang rumah jadinya nak siapkan satu kudapan..hohoho..maklumlah takder pembantu kan..apapun puas ati sebab dalam tak cukup tangan gitu berjaya jugak menyiapkannya bersama sedikit menu tuk iftari dan dinner yang tidak terabai...alhamdulillah..

14 comments:

  1. assalammualaikum dik,
    wow bestnya.Memang cekaplah suri rumah seorang ni
    Kalau buat banyak2 jual kat sekolah, akak boleh tolong edarkan dan promotkan.Tapi, adik jauh disana..semoga sihat dan selamat.

    ReplyDelete
  2. Assalam Ummu..
    fuhh sempat juga tu dok sambil layan Arissa..hehe...
    Rajin betul lah Ummua Aidan ni...mesti abg Aidan suka ni dpt maruku home made...:)

    ReplyDelete
  3. ummu....bukan main lagi muruku tu..

    ReplyDelete
  4. Wah komited betul akak ni ye. Dalam jaga anak kecil sempat buat kuih :)

    ReplyDelete
  5. Rajinnya,siap2 buat maruku lagi. Nasib baik ada Aidan untuk jadi little helper.Jaga kesihatan ya kak, jangan melasak sangat, takut "make ree" nnti.

    ReplyDelete
  6. UA...Rasa malas pulak nk buat biskut raya bila PIL ada .... Nampak gayanya mcm membawak ke raya je mereka ni huhu

    ReplyDelete
  7. rajinnya.efisyen dan cekap gitu.sedapnya marukku!

    ReplyDelete
  8. wah enaknya salam ummu..boleh tak nor nak konsikan pic...maruku ni...boleh ye...tak sabar nak share...

    ReplyDelete
  9. salam UA...homemade maruku mmg Nampak seni sungguh tuh...hehehe dan ke nak simpan buat rayo tu?

    ReplyDelete
  10. Salam Ummuaidan,

    cewah dah siap maruku home-made! Tabik springlah, dalam dok sibuk layan cek mek sempat lagi buat kuih! Cayalah.

    ReplyDelete
  11. terliur dibuatnya UA tengok maruku cantik2 ni hi...hi..

    ReplyDelete
  12. maruku tu sedap.. ai kalau makan mesti berebut dengan anak2.. nak kena cari resepi buatnya baru puas makan.. ;)

    ReplyDelete
  13. malunya kat Nor..akak tak pernah buat maruku hehe..beli ja

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads