Monday, 22 July 2013

Sudah Datang Semangat Biskut Raya

Hari ini baru hari yang ke 12 puasa disini, namun mak dalam pantang nie dah bersemangat untuk membuat kuih raya..hehe..padahal bukannya hari raya nanti boleh melantak biskut atau kuih raya pun sebab masih dalam pantang kan..mungkin seminggu lepas raya barulah boleh beraya..hiiii bestnya..:)

Anyway perancangan nak buat kuih raya nie, mestilah kena ade kan untuk seisi keluarga (wpun mak pantang, dorang nak jgk merasa suasana raya) dan juga mana boleh tempah dihulu hilir mahupun dari Norihan Chocolate Bakery yang ade jual rempeyek yg laris dan sedap tuh..so order dari dapur cabut, tukang masak cabut  rumah nie lah jawabnya..

Meh kita senaraikan dulu apa yang dirancang2kan nak buat..mana tau kena gaya sempat buat dalam 2 minggu lebih nie..yg penting kena rancang..betul tak..

Calon-calonnya :

  1. Biskut kacang/ mazola
  2. Biskut suji
  3. Biskut Almond
  4. Tart Nenas
  5. Biskut gunting
  6. Kerepek bergula
  7. Marukku
  8. Sweet Puri
  9. ?
  10. ?
London almond semua tuh mmg takdapek rsnya nak membuat..tart nenas pun dah mencabar ngan takder acuan yg betul..tp sebab teringin kan...terpaksalah.

Biskut raya tahun lepas

So dalam 8 items yang diharapkan dapat dibuat..tak tahulah ngan anak kecik dalam pantang nie sempat ker tak..nampak gayanya kena kerah tenaga En. Abuaidan sebagai assistantlah jawabnya nanti...


Actually kalau tak buat..takkan nak tunggu yang orang bagi kan,..dah tu lak yg biskut raya melayu nyer mana depa tahu buat kan..lagi satu lak, En. Abuaidan lagi kena bawak biskut raya kesekolah ..mcm jamuan tea raya lah sikit2..:)

Doakan semoga berjaya yer..:)

40 comments:

  1. salam UA, mmg salute u lah ummu...kami yg tk berpantang ni pun semuanya order...apa2 pun selamat maju jaya ye...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..jgn risau..kalau leh order, kita order jer..:)

      Delete
  2. thn ni dana berangan nk bt cookies ngn biskut suji kak... tp ntah jd ntah tak nk bt nyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti menjadinya..cuba kena start awal2sket...

      Delete
  3. Semanagtnya dia nak beraya. Akak tahun ini sebab kehilangan 2 orang yang tersayang dalam keluarga mood nak beraya tu macam kuranglah sikit tetapi masih kena buat persiapan coz anak2 mesti nak beraya jugak.

    Wajib ada kat rumah setiap kali raya tart gulung, almond london, cornflake coklat dan dulu mazola sekarang ni suami dan tak boleh makan kacang mungkin akan digantikan dengan biskut kepala ja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh..walauapapun persiapan kenalah buat jgk tuk anak2 ngan orng2 yg bakal berkunjung kan..

      Delete
  4. Banyak tu calon calonnya.... heehe... Okje 2-3 je yg duk dalam kepala ni UA, biskut Choc chip, corn flake madu dan suji.... Tu biskut Suji kan UA... Okje suka sangat biskut suji ni...
    Tahun ni teringin nak buat biskut semprit!

    ReplyDelete
    Replies
    1. biskut suji senang sgt nak buat okje..tp ramai orng2 kat sini pun suka..semprit talk kena ade acuan kan nak buat..

      Delete
    2. Betul...biskut suji tu senang je...sedap pun sedapkan...
      Tulah...nak mencari acuan yg tolak pakai jari je UA murah sikit hehe

      Delete
  5. rajinnyer... dlm pantang pun sempat lg nak buat kuih.. org yg x berpantang nih sgt lah malas... order jer lah jawabnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dok kat m'sia senang..malas buat, order jer..:)

      Delete
  6. Assalam ummu.. bertambah sihat nampak.. ceria sungguh nak buat kuih raya gitu.. nani nak buat biskut kompleks dan nak buat kerepek je.. tak tau la bila nak start.. :) nak bawa balik rumah mak and mil nanti.. :) harap2 menjadi planning nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tambahkan semangat tuh nani..barulah menjadi..lgpunkinah sure leh tolong kan.

      Delete
  7. Masukkan sekali 'Choc Indulgence' ke dalam list yang bertanda'?' tu ek.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tahulah itupun termasuk dlm biskut raya yer..hehe

      Delete
  8. salam ummu...amboi bukan maina lagi hajat tu...haha.Takpe2 buat sekadar yang termampu...Insyaallah bolih tu..kuatkan semangat ..hehe.Itulah perasaan anugerah Tuhan kan ummu..bila nak menjelang raya tu semangatnya bagitu berkobar kobar sekali...tambahan pula kuih raya tu hasil usaha kita sendirikan...good luck ummu...jangan buat banyak sangat nanti kelam kabut lah pulak.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam k.siti, buat sikit2 jer sbb takut tak dpt siapkan ngan baby nie bkn leh ikut ms kita..tgh sibuk2 menggorengkan, ade yg nangis nak susu..:)

      Delete
  9. Dalam pada berpantang berlegar-legar fikiran nak buat biskut apa ye ummu. Kalau jenis org rajin memang macam itu. Apa lagi diperantauan siapa lagi nak diminta tolong selain en abe sendiri kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan rajin kakak..tp terpaksa buat nie...heheh..tp seronok jgkkalau dpt buat sendiri..

      Delete
  10. Assalam ummuaidan
    Tahniah, sudah merancang! Sebab tidak dalam pantang, Pak Temuk sudah lebih awal merancang (orang lain tidak dibenarkan ke dapur semasa penyediannya): Rempeyek 3 kacang, halwa cili merah, wajik durian gula kelapa. Nak tambah apa-apa, ummuaidan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalampak temuk
      bestnya pak temuk pun dah merancang awal2 jgk yer..menu pak temuk tuh mmg ngancam..leh tambah lagi agar2 gula kering kalau nak..ataupun kerepek bawang ker...

      Delete
  11. assalamualaikum ummu...sedapnya tengok...:)

    ReplyDelete
  12. kita senaraikan dulu calon2nya.. buat sikit atau banyak kemudian cite.. moga berjaya hendakNYA.. ;)

    ReplyDelete
  13. amboi rajinnyer, sempat lagi tu yer dlm pantang2 tu. apapun jaga diri yer !

    ReplyDelete
  14. salam UA.. Insyallah UA boleh.. nanti dah siap tayang kat blog ek.. nak buat sumber inspirasi kat saya pulak sebab masih mood malas nak buat kuih hak...hak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah balqis..taksabar nak mula nie..tapi takut jgk kalau buat sorang2 ngan anak kecik nie..

      Delete
  15. Assalam Ummu....
    Selamat berjaya membuat biskut raya....hehe
    Aku belum tahu lagi ni nak buat ke tak, ikut tahap kerajinan....hehe

    ReplyDelete
  16. Rajin nya ngpa tak cakap nk acuan biskut tat nenas boleh pos ke sana he... he.. apa2 pun jaga kesihatan ok.,.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..thanks atas niat baik tuh..:)

      Delete
  17. Rajin nya ngpa tak cakap nk acuan biskut tat nenas boleh pos ke sana he... he.. apa2 pun jaga kesihatan ok.,.

    ReplyDelete
  18. Salam Ummu..
    amboi semangat nak buat kuih ye..hehe..mesti sedap ni air tangan Ummu..atie tahun ni tak sempat buat sbb nak balik raya di Melaka..so, awal2 dah tempah..:)

    ReplyDelete
  19. wah lazatnya..suka biskut suji..

    ReplyDelete
  20. Salam, seronok nak beraya? Puasa ke? He he...

    ReplyDelete
  21. Wah,semangat gitu!u can do it!! Hihi.yg penting perancangan n semangat dah ada

    ReplyDelete
  22. kebetulan saya pun buat entry biskut raya hari ni.. tapi yg ada kawan bawa dari M'sia... baru nak ngelat tak nak buat biskut raya.. tapi bila baca senarai biskut tu, rasa macam best juga kalau buat biskut sendiri.... hihihihi

    ReplyDelete
  23. Nor dah kuat ke utk membuat biskut raya hehe..bkn apa..mengambil masa dan dah tentu guna tenaga yg byk..

    ReplyDelete
  24. Selamat berpantang. Menggoogle jugak tadi kot-kot ada resepi biskut raya untuk ibu dalam pantang. :-)

    ReplyDelete
  25. Salam Ummuaidan,

    Semangatnya ibu dalam pantang ni nak membaking biskut! Menantu yg berpantang kat rumah ni dok menengok je biskut raya yang Mak Aji buat ngan telunjuk, nak makan tak boleh! Sian dia ngan awak sekali!

    ReplyDelete
  26. alaahaiiii.... ibu dlm pantang ni...semangat sungguh :)))

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads