Friday, 12 July 2013

Puasanya Bila Isteri Dalam Pantang.

Menulis entry while baby is sleeping and releks2 sambil bertungku kaki, aci tak..:)

Alhamdulillah ramadhan disini baru sehari telah berlalu (actually puasa disini bermula hari khamis). Yang menjalani ibadah berpuasa dirumah ini cumalah En. Abuaidan..ummuaidan kan dlm pantang masih panas2 lagi..Aidan lak..hhmmm..tak leh harap berpuasa lg tuh..:)

Sukarkah seorang suami berpuasa sendirian tanpa persediaan untuk berbuka dan bersahur oleh isterinya? Mungkin ok, tapi untuk setengah orang boleh jadi kelam kabut kan..

Ramadhan kat sini suasananya tidaklah semeriah kat M'sia,maklumlah negara yg muslimnya adalah minoriti. Mana ade bazaar Ramadhan yang menjual pelbagai jenis juadah mahupun tradisi bertukar2 juadah ngan jiran. Apa yang ngko masak,ngko makanlah apa yg ade kat umah ngko..gitulah..:)

Tough lah sikit kan kalo tak tahu masak..that's why suami banyak rely on wife dari segi makan minum nie..

En. Abuaidan boleh masak ikut selera dialah..cuma masa jer agak kesuntukkan..maklumlah banyak benda nak kena handle..kalau dia nak buat semua tuh mmg kelam kabut jadinya..that's why bini dia wpun dalam pantang, jika ade peluang masa baby tido tuh ..cuba siapkan untuknya seupaya mungkin walaupun dia kata tak payah, dia boleh buat sendiri..

Bila masak untuk dinner sejenis lauk dimakan dua kali untuk suhur jugak..tak banyak kerenah. Iftari atau waktu berbuka plak cukup bersyukur walaupun hanya dengan kurma, air masak dan white tea..no komplen. Manalah sempat nak buat kuih muih kan untuk makan berbuka mahpun selepas balik terawih. Kesian jugak, tapi memang kalau ikut keadaan yg bergantung kepada waktu tidor Arissa, memang tak nyempat nak buat lebih2.

Bila bersahur plak,dia akan bangun sendiri seawal kul 4.15am, panaskan makanan dan buat koko atau milo. takder white tea feveretnya. Lepas settle sahur, barulah solat tahajjud. Waktu sahur pun tak dapat nak menemaninya since waktu waktu breastfeeding tak menentu, dah bangun 2 atau 3 kali sebelum tuh..tak larat lak nak berjaga lagi kalaupun baby tido waktu tu.

Walaupun bersusah sedikit dan ala kadar sahaja, namun takperlah kan..janji tetap meneruskan ibadah tuh yang lebih utama..


23 comments:

  1. xpela..bukan ummu sengaja takmo siapkan..husband pun faham..

    ReplyDelete
  2. beruntung dapat dan dikurniakan suami yg sagt2 memahami begini... Apapun take care yer UA

    ReplyDelete
  3. bersyukurnya akak dpt suami yg berdikari gitu... sume dia blh bt n urus sndiri, takmo ganggu n susahkan akak yg berpantang tuh.... sgt sederhana

    ReplyDelete
  4. masa mengandungkan anak sulung dulu saya alahan teruk..bau bwg pun muntah. hari2 berbuka di luar. sahur pun x lalu sampai suami makan biskut atau roti aje dgn milo. sedih dan rasa bersalah... tp apakan daya.

    ReplyDelete
  5. rasa seronok pulak dengar pengalaman UA puasa ni.. ya lah saya selalu berdua so agak smooth jer keadaan tu.. tak ada kelam kabut.. rasa nak masak masak..rasa malas beli.. teringin nak rasa kelam kelibut sesekali camni dengan anak2 & rasa berpantang he..he..

    ReplyDelete
  6. Tough jugak berpantang dlm bulan puas ani kan...hehe...tapi takpe sebab ade cik suami yg memahami kan...blh suami masak apa yg patut...take care UA!:)

    ReplyDelete
  7. Bersyukur dapat suami yang baik mcm Abuaidan.. semua boleh buat sendiri.. ye lah dia tahu isteri letih habis bersalin tak habis lg..huhu..dlm pantang plak tu...
    abg Aidan kacau adik tak?? hehe

    ReplyDelete
  8. UA sebenarnya ptg semalam dah dtg sini, tapi tak sempat nak komen sebab dah nak buka rasanya....
    Alahai siannya cik Abang...nasib ada bini yg masih larat jugak nak masak lauk tuk suami tercinta walaupun sejenis lauk Oklah gak tu....Buka puasa biasanya tak makan berat ke UA?

    ReplyDelete
  9. salam ramadan dri malaysia... kesian tapi sy slute dgn sis dan husbn sis... btw tahniah atas kehadiran org baru... dh lama xdtg melawat blog nih.. maaf yer... hehehe

    ReplyDelete
  10. Salam UA,

    Saya rasa abuaidan tak kisah makan simple2 pun...dia pun faham keadaan awak kan. Tolong menolong sikit2 dah cukup untuk meringan tugas masing2... Semoga Allah permudahkan segala urusan awak sekeluarga. Amiin....

    Be strong ummuaidanarissa. :)

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum mama arissa dan aidan.. :)
    mak nani datang bawa sup kacang kuda ni.. nak ? eh eh.. org lam pantang boleh makan kacang ke? angin kot kan.. x per la.. mak nani bawa balik la sup ni.. (buruk siku terus) wahahahaha.. :)

    bagos juga en.abuaidan pandai manage kan keperluan dia dan family walaupun tanpa bantuan isteri di waktu gini.. dah gaya mr mama gak nampaknya.. :) hehehe..

    Fiyya dah baik sikit.. selsema yang teruk smlm pun dah hampir kering sikit.. tapi ada calar di hidungnya mungkin sebab banyak kali lap kot.. demam pagi tadi agak kurang.. kul 5 waktu sahur dah bagi skali lagi makan ubat.. :)

    wahhh ummu, bukan main relaks ko menaip ye.. sambil bertungku kaki tu.. heheh aciiiii.. :)

    ok ummu.. nak kena buat keje banyak lak friday ni.. sbb barang nak kuar gi mongolia utk project kat sana.. nanti bos akan dok mongolia hampir sebulan untuk project ni.. yii haaa.. :) suka suka.. :D

    ReplyDelete
  12. Lagi besar ganjaran buat mereka yg begini ummu. Abuaidan jenis tak cerewat dan pandai mengurus diri sendiri. Duduk diperantauan yg muslimnya minoriti memang kena lebih berdikari. Syukur juga ummu masih ada kekuatan utk melakukan sesuatu at least membantu juga...

    ReplyDelete
  13. bukan kita sengaja taknak buat.. en. suami pun haruslah faham keadaan isteri.. bersyukur kita dapat suami yang memahami dan saling bantu-membantu.. ;)

    ReplyDelete
  14. salam UA, Alhamdulillah ada masjid berdekatan rumah boleh tunai solat terawih berjamaah...syukur lah w'pun dok dlm minoriti muslim...arrisa sihat?

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum kak nor.

    Selamat ganti poso la deh kak. hihi. hm, tgh bocor loni tu tubek entry gtu. nok sedap hati sndiri. huhu.

    ReplyDelete
  16. bagusnya...kalau knor..kena bangun juga..sbb byk mulut perlu di suapkan..he~

    ReplyDelete
  17. Takpe.sebab UA pun masih dlm pantang n perlu rehat yg cukup utk kembali sihat n cergas.alhamdulillah tupun UA gagah juga bantu apa yg patut.insha allah.besar ganjarannya dan suami tentu faham n amat hargai

    ReplyDelete
  18. salam..
    singgah sabtu nak tgk Arisa & abg Aidan..:)

    ReplyDelete
  19. Pengorbanan seorang suamikan? Alhamdulillah ummuaidan dapat suami yang memahami. Nanti bila dah sihat dan kuat bolehlah layan suami sebaiknya.

    ReplyDelete
  20. aidan suami yg memahami...takpe..insya Allah..susah senang bersama..mengeratkan ikatan sbgai suami isteri kan :)

    ReplyDelete
  21. inshaaAllah Ramadhan yg sederhana lebih berkat :)

    ReplyDelete
  22. ye, moga lebih penghayatan & lebih pahala :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads