Thursday, 18 July 2013

Bila Dah Dua..

Menjawab pertanyaan Cik Puan Besar Okje, Aidan tak jeles ker ngan adik?

Daripada pengamatan unsur2 jeles tuh tak ketara sangat..(sebab lain caranya kalau dia jeles..cam ayahnya takleh dekat2 ngan maknya..mesti dia masuk line nyer..). Tapi ngan adik dia macam OK..cuma at the same time dia pun nak attention jugak..huhuh

Maknanya kalau tengah tidurkan adik tuh dia nie nak jugak tido disebelah bahu yg sebelah lagi.selagi tak benarkan ..selagi tuhlah dok melompat2 menjerit2...susahlah sikit kan sebab bila nak tidurkan baby perlukan suasana yang senyap...namun apakan daya..part of the raising children process kan ..kenalah sabar.

Gambar 2 beradik pertama kali dirakam..

Abang nie seperti kata majoriti rupa banyak ikut mak...yang adik masih terlalu awal nak judge kan..apapun kita tengoklah nanti ..inshaallah.

Awalnya malu2..sekarang pantang ade peluang nak jer dok dekat2 ngan adik..nak pegang tangan..cium..tapi takleh terlepas pandang sebab takutlah  nanti terkasar ker..budak2 bukannya tahu apa..

So far tiadalah cabaran lain melainkan nak handle kedua2nya sekali at the same time...  

Before Arissa lahir lagi dah decided yang kalau anak perempuan maknyer jerlah yang handle untuk menghormati dan menjaga maruahnya dari awal lagi..so ngan Arissa, si ayah takderlah banyak invlove dalam tukar diaper mahupun mandikan..kecuali bila simak dah tak larat sangat..that's why masa changing diaper pun asyik gaduh ngan siabang agar jangan dok busy tengok orang cuci poo poo adik...:)


p/s-alhamdulillah nie lama sikit cek mek molek tido dptlah wat keje umah ngan layan blog sikit.

34 comments:

  1. Nor...Aidan dan Arissa seiras ja akak tgk...Arissa dah pandai senyum dah...

    ReplyDelete
  2. pada saya, sepatutnya tiada masalah samaada anak perempuan atau lelaki untuk sama diuruskan oleh suami - itu anak dan lagi bayi... kalau dia dah besar sikit, ya... kena ajar tentang rasa malu dan kena bataskan pergaulan...jangan bataskan rasa kasih ayah anak tu... insyaAllah selagi ada iman, takkan jadi perkara yg tidak-tidak...
    saya sendiri menerima anak perempuan sebagai anak pertama, siapa lagi yg akan bantu saya kalau bukan suami... dan sekarang anak tersebut dah berumur 10 tahun... dan dia sendiri tak mahu sudah kalau dipeluk cium oleh abah dia... dia menerima dan memahami apa yg telah diajar...
    kalau kita bataskan pergaulan itu dari kecil...nnt akan wujud rasa tak puas hati sesama anak itu sendiri (akan datang)... 'ala, abah tu selalu je lebihkan anak lelaki dia'... dialog ni akan wujud nanti...
    anggaplah memandikan bayi, menukar lampin itu sebagai simbolik kasih sayang antara bapa dan anak-anak dia... sambil si ayah mandikan bayi, dia pun boleh cakap kat aidan 'dulu masa aidan kecil pun ayah mandikan'... insyaAllah ini membantu mengeratkan lagi kasih sayang sesama ahli keluarga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks eja atas nesehat tuh..really appreciate it..
      mula2 sy tak terpikir pun but husband yg decided camtuh ..sbb dia dibesarkan dlm keluarga yg adik bradik semua perempuan & mrk semua really menjaga tertib dan aurat wpun dgn muhrim (taklah sampai bertudung dpn adik lelaki)..
      bila sy pikir2 make sense jgk..tapi ade jgk yg dia uruskan..cuma sy lak yg rs selagi sy leh buat, sy buatkan..meringankan kerja2 suami jgk..takperlah..:)

      Delete
    2. kalau hubby decide macam tu - takpe la + ok...
      bab menjaga tertib dan aurat... rasanya sebagai muslim kita tetap dituntut utk berpakaian sopan walaupun dirumah dan dgn muhrim... walaupun dgn adik beradik takde istilah 'bole pakai seksi' kan... hihihi

      Delete
  3. Insha Allah, mereka akan berkawan rapat nanti tu...

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum ummu...
    alhamdullillah.. aidan dah mula tak malu malu dengan adik.. budak2 memang camtu.. kalau nampak orang baru kan.. sure dia malu.. comel sangat arissa.. sama mata dia cam abang aidan.. mixed face lagi.. :)
    >> kat sini hujan subuh2 hari sampai nak dtg keje tadi pun renyai.. nani lom terjah pasar ramadhan lagi kali ni.. so far ok lagi boleh fikir nak masak apa.. petang ni ingat nak buat masak lemak cili api ikan kembung campur cendawan.. goreng kunyit ayam.. untuk berbuka.. kuih ke bihun goreng ke.. itu citer kemudian.. :D blom ada idea.. :D hehe.. kiss sama itu dua budak comel ye.. mama nani geram tengok..

    ReplyDelete
  5. Suka tgk aidan senyum..nanti besar jadi abg yg protective ya..

    ReplyDelete
  6. salam ummu :)
    sweetlah tgk gambar aidan dan adiknya .. comel sangat! :)

    ReplyDelete
  7. Kalau boleh kakak nak setiap N3 ummu tunjuk muka Arissa dan Aidan. Sukalah tengok mereka berdua. Adik pun macam tahu sebelah dia tu abang dia. Dah pandai senyum. Aidan tu memanglah senyumnya menggoda (gigi dia kan cantik...)

    Yg penting ummu kena adil dgn mereka berdua.

    ReplyDelete
  8. Bagus lah Abg Aidan ni...tgk tu mau jgk snap picture dgn adik arissa..lama2 nti makin sayang lah tu...
    comell budak 2 org ni:)

    ReplyDelete
  9. sy nmpk mcm sama je dua org nie...kat mata plg jelas persamaannya

    ReplyDelete
  10. serupa ngan Aidan la..tapi tak taula lepas ni kot dia ubah pula...

    ReplyDelete
  11. salam UA, cek mek arissa dah pandai tgk kamera...so sweet...abg aidan tk boring dah la na, ada kwn doh...

    ReplyDelete
  12. Baby sekarang ni umur sebulan pun dah pandai gelak bila di agah. Aidan dan Arissa tu rasa cam seiras ja, mata akaklah.

    ReplyDelete
  13. wah... tahniah dgan rezeki yg Allah bagi.. suka tngok yg abg tu.. sama mcam mak eh? tang mata tu tiru sapa eh? sama dgn adik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mata tuh agaknya campur2 kot..dptlah dua2 camtuh..:)

      Delete
  14. ada ketika mood baby baik amat mudah nak uruskan hal dalam rumah tapi bila mood swing dia datang, boleh semput dibuatnya.. ;)

    ReplyDelete
  15. Assalam Ummu...
    Dah boleh bayangkan rupa Ummu bila cakap Aidan ikut maknya...hehe
    Budak kecil memang gitu, bila tetiba dapat adik, memang akan terasa jeles sedikit. Shamzi pun gitu masih jeles dengan Damia...hehe

    ReplyDelete
  16. rupa hampir sama..dah adik beradik..kan.

    seronok la aidan dah ada teman sejati..

    ReplyDelete
  17. seronoknyer bila dah ada sepasang ni kan... ! apapun adik ada iras2 abang sikit lah! both cute !

    ReplyDelete
  18. Hehe... Dapat gelaran sudah!
    Senang kerja, kalau tak jeles UA... Hati kita pun senang hehe...
    UA rasanya adik tu mcm muka Aidan jugak.... Nanti raya tangkap gambar anak beranak tau! Baru boleh compare! Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah okje kalau ade kesempatan ..heheh

      Delete
  19. alahai comelnya dua beradik ni.....tak sabar nak dapat baby sendiri selamat menguruskan badan yer semoga berjaya mendapat berat yg diidamkan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiii..tak lama dah tuh..tp kena melalui proses yg amatlah menyakitkan sblm dpt baby kan..hihih (nak menakutkan azmatun lak lg)
      ..tp jgn beriya2 pulun makan yer ms peknen nie..takut jd cam orng kat sini yg kena beriya lak berdiet...huhhu

      Delete
  20. comel jer dua beradik tu posing... nak tahu muka ummi, kena tgk muka Aidan la yer... maklumlah kita pun belum jumpa live... hihihi

    ReplyDelete
  21. Dah ada bb baru. Tahniah.

    Adat la ada bb baru.,yg si abang atau kakak mesti buat perangai.

    ReplyDelete
  22. jeles sikit2 biasa la kan...comey aje :-)

    ReplyDelete
  23. biasalah kalau ada jeles sikit2 tu...dulu dia sorang...sekarang dah ada adik, dah berbagi2 kasih...hehe

    ReplyDelete
  24. Hi sis, So happy for u. Ada baby boy & ada baby girl. perfect! No la, Aidan dah cukup besar, he won jeles one...dunno y..i tin babay girl look like u pulak..i pun agree with ejamaria actually sis. Kan still baby, if si father change the diaper i think is alrite...don angry ya..

    ReplyDelete
  25. itu lumrah kan kak, mana lah ada adik beradik yg tak jeles walaupun bdk tecik heheheh

    ReplyDelete
  26. Allhamdulillah UA berpeluang jadi ibu 2 anak syurga semoga menjadi anak yang soleh & solehah...

    Doakan saya dapat lalui apaya UA lalui amin...amin...

    ReplyDelete
  27. Arissa So Gorgeous...geramnya muah muah muah.
    Sorry for the late congrates dear.
    She is so lovely.
    Mmmmm sini pun yang Rayyan masih lagi nak tidur sebelah mamanya, jadi sebelah Abby, sebelah lagi Rayyan tido.

    ReplyDelete
  28. ehehe!!ni mmg standard...dlm syg ada cemburu..dlm cemburu ada sayang :)

    ReplyDelete
  29. bestnya aidan bergambar dgn adik! Aliya nak adik jugak ni...pinjam adik arissa sekejap blh...hehehe....agak2 merajuk tak si aidan klu org amik/riba adik die ni...;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads