Tuesday, 23 July 2013

Sawi Putih Segar dari 'Ladang'

Geram melihatkan sawi putih yang ditanam oleh Big Boss..Kelihatan gemuk2 dan begitu segar sekali..
Rasanya ditanam dalam seminggu lebih sebelum bersalin..dalam sebulan alhamdulillah nampaknya dah boleh tuai..yang ini ditanam diluar greenhouse, dengan cuaca yg tak panas sangat, alhamdulillah hasilnya memang memuaskan.

Pandangan dari sudut yang lain..besar dan sihat kan walaupun tak dijaga sepenuh perhatian..:)

 Pandangan dari dekat.

 Selamat dituai pagi nie..3 pokok sudah memadai..

Aidan posing ngan tuaiannya..tak muat tangan nak pegang tuh...

Memandangkan sawi putih nie adalah dalam kategori sayuran berangin..maka tuaian ini hanyalah untuk hidangan big boss sahajalah nanti..aidan pun tak makan sayur..Inshaallah nak masak ala stir fry gitu or dinner...

41 comments:

  1. wahhhh..!!! segar & suburnya sawi putih tu... masak sup sayur nyum..nyum...ada pulak sambal belacan haisshh.... eh UA x boleh makan sambal lagi kan he..he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum boleh lg sambal balqis..jgn sebut sebut..hehe

      Delete
  2. kalau sawi yg berbunga kuning tu,daunnya hijau pekat tu...org kata boleh dimakan masa pantang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sawi hijau tuh betul kak boleh makan..

      Delete
  3. jelesnya tengok sawi..sawi saya tanam x mau besar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknya faktor cuaca kot..kalau sejuk sikit cepatlah besar..

      Delete
  4. Bestnyer tgk sayur tue gemuk2 bestnya, dalam bulan puasa ni tgk sayur pn terliur...hahahha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..sebab bygkan makanan kan..

      Delete
  5. Besar tu...tumis air taruk fish ball..sedapp

    ReplyDelete
  6. wah meriahnya... mengamuk besarnya ... pinjam kata Ibu Qis... si Aidan tu pun seronok ya !!1

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dibiar boleh besar lg..namun kalau over matang tak sedap lak..

      Delete
  7. Suburnya, cantik daun2 tu. Puas hati menama.

    ReplyDelete
  8. mashaAllah...berbaloinye hobi ni.mmg puas hati la mkn hasil tanaman sendiri.semoga saya nantipon diberikan peluang utk bercucuk tanam sendiri.especially buah2an:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah ..put some effort mesti menjadi..goodluck!

      Delete
  9. wah.. gebu2 + sihat.. cemburu ai tengoknye..
    psstt: sawi putih tu jenis sayuran berangin ke kak..? masa pantang dak Nuha hari tu saya makan hari2.. ok je.. mungkin ikut orang kut. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya ikut orang jgk..tp biasa ms tak pantang makan pun ade angin jgk..

      Delete
  10. wah.. subur nya sawi..fresh dr ladang..hehe..
    comel plak picture Abg Aidan pegang sawi tu...:)

    ReplyDelete
  11. wah sihatnya sawi tu...berbaloi2

    ReplyDelete
  12. Memang gemuk gemuk tu UA kelihatannya....
    Banyak macam tu habis ke UA kalau Big boss sorang yg makan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau 2 kali makan boleh habes rsnya okje..sayur kan kecut bila dimasak..:)

      Delete
  13. Amboi!!! sgt sgt la subur sayur sis ni! Boleh jual ni.kenapa lah green vege yg i tanam asyik tak jadi..ada ja pest mao kacau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. see i honestly think the weather factor lah leng lui..skrang kat sini musim sejuk...jadi sayuran sejuk pun jd suburlah..

      Delete
  14. assalamualaikum...
    lambat datang sikit, tadi wat keje bos dulu.. :)
    banyaknya sawi putih, nani suka masak sup air pecah telo sawi ni.. sedap.. x pahit... nani ni takot makan sayo pahit.. hahaha.. tapi peria nani makan.. sawi je takot.. :)
    arissa wat per tu? dah tido dia? semalam BS citer nani, fiyya seharian boikot susu botol.. x nak langsung.. tapi nak makan biskut, nak makan bubur.. cuma dengan air masak.. ngan susu a.k.a lembu punya tu.. langsung fiyya tak nak.. bertahan dia sampai kul 5.30 nani balik.. melonjak2 fiyya nak nenen.. x sempat nak mandi dulu... terus bagi fiyya nenen.. lepas tu baru bangun mandi.. sian betul budak bertuah tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani..
      sy pun kalau peria kurang gemar..buat sup gitu pun best jgk kan..
      ciannya fiyya nak tunggu nenen jgk yer..rindu sama mama dia lah tuh..:)

      Delete
  15. Puas hati kalau ini hasilnya. Senyum panjang bila dah menuai. Kalau di sini dah boleh jual ni ummu. Mana boleh habis kalau big boss nak makan sendiri. Harvest tiga pokok dah penuh kuali:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini jd murah sayur nie kakak sbb musim kan..lgpun senang nak tanam cuaca sejuk

      Delete
  16. Wahh! Geram juga saya melihatnya! Sayur putih saya tanam di dalam pasu kurang menjadi. Nampaknya big boss memang ada jemari hijau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tanam direct atas tanah rsnya lebih baik..senang pokok nak membesar..

      Delete
  17. boleh menyorok balik pokok sawi

    ReplyDelete
  18. salam kenal....sedapnya tgk sawi...terus teringat mak di kampung ...mak saya pun suka berkebun sayur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal..wah mesti mak awak ade kebun yg best kan..

      Delete
  19. mmg nampak fresh sungguh lah UA... amboi boss kecik pulak take over kerja2 skang ni yer !

    ReplyDelete
  20. Salam UA, gemuk2 nyo sawi, fresh plk tu...tenggelam aidan dlm rimbunan sawi hehehe

    ReplyDelete
  21. wuih.. sehat gemuknyaaaa! sawi tu...

    ReplyDelete
  22. wah besarnya sawi ..baja apa tu..satu pokok tu dah muat kuali..masak tumis2 pun enak..

    ReplyDelete
  23. Salam Ummuaidan,

    Ni yg orang kata subur giler nih!! Tak terpegang dek Aidan!

    ReplyDelete
  24. Nor dh mula memasak ke?jaga diri elok2 ye Nor :)

    ReplyDelete
  25. Sawi yang cukup sihat! Besar betul daun ye!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads