Friday, 19 July 2013

Yang Terpaksa Kutuai

Nasehat rakan2 bloggers agar tidak berkebun tidak diambil sambil lewa oleh mak yang berpantang nie..namun gitu,tarikan untuk kesana tetap ade :)

Tapi taklah bermakna keluar umah pagi2 pergi kebun..berkebun..cuma curi-curi jer..heheh..alaaa dalam 2 atau 3 hari sekali jer jenguk..tuh pun ms tengahari dah..tak sejuk dah..sebab it breaks my heart tengok tanaman2 kesayangan seperti brokoli, bunga kobis dan cili kekeringan..en. Abuaidan pun tak berkesempatan nak jenguk pada hari bekerja..

Alang-alang jenguk tuh..nampak jugaklah yang mana telah sedia untuk dituai..takkan nak biarkan sahaja kan dok matang kat pokok..penat2 jer nanam..

Inilah yang diperolehi dari ladang semalam...

 See bukti turun kebun tengahari..sayur sawi tuh cam layu sket kan..ulam raja pun dipetik jgk..bolehlah buat ulam gitu saja tanpa budu mahupun sambal belacan..

Dapat jugaklah buat sup sayur ikut resepi berpantang kan..korang surenya tak terliur sayur yg camni..tp sedap nie..blh bertambah nasi silap2 nie (tuk ibu dlm pantanglah..)

Semalam ngan hari ini cuaca mendung jer..hujanlah jugak, alhamdulillah setelah beberapa lama tak ujan..dapatlah menyirami anak2 kat kebun tuh...

34 comments:

  1. mcmne lah dh memanggil2 sume sayuran kt kebun akak tu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..betul tuh..tuh yg tak senang duduk tuh..;)

      Delete
  2. Org tua2 kata jaga2 kaki tu janga tersepak sana-sini. Berkebun tu boleh tapi cuma hati2 ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks jun..inshaallah akan cuba berhati2..

      Delete
  3. assalam UA... kalau dulu-dulu ada kebun mungkin K Mar lagi lebih kut rasanya meluap-luap hati nak ke kebun masa berpantang!! lebih-lebih lagi banyak masa terluang... anyway take care!! sodap brokoli tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak mar..betul tuh..tp dlm berani2 pun ade risau2 jgk tu..:)

      Delete
  4. sup brokoli tu aku suka... plain je..
    tapi siang ni aku pose...

    ReplyDelete
  5. ulam raja tu bagus utk membersihkan darah... sedap klu buat urap lepas tu makan dgn nasi panas... perghhh... :)
    *takpe keluar sekejap ambil sayur... tp stokin jangan tinggal - jaga ibu jari kaki... takut tersadung apa-apa, nnti bole bentan... itu je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks eja
      baru tau psl ulam raja tuh..
      inshaallah stoking tuh mmg tak tinggal..:)

      Delete
  6. salam ummu...sempat jugak tu menjengah kebun...hehe..Tak jadi masaalah rasanya asalkan kita tau apa yang kita buatkan...alhamdulilah ada hasil tuaian hari ni,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam k.siti,
      inshaalah moga2 takder apa2..cuba tuk berhati2 ..:)

      Delete
  7. assalamualaikum ummu..
    nani datang tengok hasil tuaian.. ok lah.. nani nak bawa balik tomato tu sikit.. nak buat roti sandwich petang ni berbuka.. :) nyam nyam.. :)

    arissa buat apa sekarang ummu.. tahun depan balik dok malaysia terus ke? aidan sama age dengan haikal kan.. next year 7 yrs.. kan.. meh dok putra perdana.. leh masuk skolah skali.. boleh berjiran kot.. :P hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani..
      aidan baru 3 stgh..bln 10 ni br ckp 4...inshaallah ade rezki kat puchong leh berjiran.:)

      Delete
  8. Jalan keluar tu hati-hati ummu. Setokin jgn lupa pakai. Teringin nak tengok kebun tu tak salah tapi jgn lupa diri masih berpantang. Kalau mak tahu mesti dia marah ni...

    Geram kakak tengok brokoli ummu. Nampak betul-betul fresh. OK juga boleh buat makan tengah berpantang ini kan.. fresh from the farm. Aidan pun boleh tumpang sekaki:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kakak..
      stokin tuh mmg sentiasa melekat kat kaki kecuali ms mandi jer..hehe
      aidan tak makan sayur..huhu

      Delete
  9. Geram tgk semua vege2 ni .. subur sgt & fresh gitu, jaga diri dalam berpantang ni. KA risau sangat sebab ada pengalaman bentan sebelum ni... apapun jaga diri yer !

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks KA..baru dengar psl bentan nie..

      Delete
  10. Salam Ummu..
    Sempat lagi turun ke kebun..hehe..
    ALhamdulillah ada juga hasil tu kan..
    sedap lah nampak sayur tu...:)

    ReplyDelete
  11. fresh je nampak vege...best nye leh tanam sendiri

    ReplyDelete
  12. hasilnya juga lumayan..nor dulu masa berpantang..jln kaki pg kedai blkg rumah

    ReplyDelete
  13. Baik baik duk kebun tu UA....OKje terbayang UA pakai kain batik sambil berbengkung menuai sayuran hehe....
    Jaga ibu jari tu.... orang tua tua kata jangan sampai tersadung ibu jari tu UA nanti boleh bentan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pakai kain batik dah okje..awal jer..sbb cuaca sejuk kena pakai track bottom..taklah msk angin ..heheh

      thanks okje..baru dengar bentan nie..nak kena google nie..

      Delete
  14. Kalau dah minat, susah nak ditahan kan Ummu....tapi kena extra careful masa kat kebun...betul cakap okje tu, kalau tersadung ibu jari nanti takut bentan pulak...

    ReplyDelete
  15. bestnya. hati hati. tengah berpantang tu kan. x payah la byk berjalan sgt.

    ReplyDelete
  16. salam... ambou UA gigihnya walaupun dalam pantang...
    fresh2 betul sayur2 ni geram pulak tgk ha,,,ha,,

    ReplyDelete
  17. Terpaksa tuai tapi berbaloi tuaian tu, ummuaidan! Pak Temuk selalu berdukalara: nak sayur segar boleh gagah tanam sendiri, tapi nak ikan segar, lautnya jauh sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti tak senang duduk ni kalau tak jengah kebun :)

      Apa2 pun be extra carefull UA.

      Delete
  18. sis sis....haha..Nice hasil...btw..if i am the one berpantang, i will do the same also..hehe...so no complaint lar..hehe

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum ummu...seronoknya ada tanaman sendiri utk dituai...

    ReplyDelete
  20. Syukur Alhamdulillah murahnya rezeki ibu berpantang ni.
    Syoknya makan sayur dari kebun sendiri.
    Memang susah nak restrain diri dari keluar jenguk kebun dalam berpantang hehehe...minta sediakan bangku siap-siap takut tak boleh tahan rasa nak mencabut weed nanti hehehe...

    ReplyDelete
  21. Bagusnya dpt mkn sayur2 fresh hasil cucuk tanam sendiri.semoga cepat sihat ye.take care.jgn dok angkat benda2 berat

    ReplyDelete
  22. alhamdulillah...hasil tangkapan hari ini :))

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads