Thursday, 25 July 2013

Stok Frozen Samosa Untuk Iftari

Memikirkan orang lain tentunya seronok beriftari dengan pelbagai juadah samada yang dibeli ataupun dibuat sendiri, rasa kesian plak ngan En.Abuaidan yang beriftari hanya dengan kurma dan teh susu panas. Maklumlah mak dalam pantang kadang2 tak sempat masa nak buat banyak2 kerja sebelah petang dengan waktu iftarinya yang agak awal..nak masak dinner lagi..nak layan che mek molek dan abangnya lagi..

Jadi bila ade kesempatan, mak dalam pantang nie cuba menyiapkan samosa yang hendak dijadikan frozen..bila hendak makan..cuma goreng sahaja..tak perlulah susah payah, penat lelah membuatnya lagi..inshaallah..

Frozen samosa yang bolehlah tahan untuk 10 kali goreng..kalau gorengnya 3, 4 biji  sekali..:)

Kalaulah mak dalam pantang tak pantang..surenya pelbagai nafsu timbul nak makan tuk iftari nie..ngan cucur udangnya..onde2nya..agar2 santanya..bla bla bla...tapi big boss senang jer nak maintan..apa yg ada tak kesah..asal tidak menyusahkan sahaja...:)

19 comments:

  1. salam UA,
    walaupun saya dok Malaysia sedap masak sendiri lagi.. baru 2x pg bazar ramadan... semalam pergi bazar ramadan.. tapi kecewa sangat karipap yg dibeli x masak, popia basahnya basi.. sedeh sangat rasanya..
    Lebih baik masak n buat sendiri kan.. puas hati dan terjamin kebersihannya....

    ReplyDelete
  2. pandainyer akak bt samosa tuh. dana tak reti lah nk balut mcmtu.. tkt yg bentuk popia biasa tu reti lah hehehe...

    ReplyDelete
  3. Assalam Ummu....
    Rajin buat samosa, senanglah nanti kalau nak tinggal goreng lagi kan...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Ummu Aidan,

    Itu la kelebihan org merantau, kebanyakan makanan kita buat sendiri,terjamin halal dan bersih. Akak pun pernah merantau dan mengalami pengalaman yg sama.Tahniah UA dgn org anak kecil masih sempat buat semua ni.

    ReplyDelete
  5. salam ummu...Itulah namanya pengorbanan kan...saling memahami diantara satu sama lain...Kita kan hidup berkongsi...susah dan senang mudah2an akan sentiasa di harungi bersama....ok bye ummu take care...nak masuk dapur nak buat semosa...jeleslah pulak...haha

    ReplyDelete
  6. salam UA, w'pun kat sini mcm2 kuih buleh dpt dari pasar ramadhan tp kuih masak sendiri lebih sedap dan lg puas...

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum..
    alhamdullillah.. dapat jugak ummu buat stok frozen samosa tu.. siap 10 kali goreng.. beraya lah kita nanti.. kan kan.. nani ni skrg pun dah tak tau nak masak apa.. kat rumah pun semalam cuma masak ikan kekek masak cuka.. sayo peria dan ikan goreng je..
    hari ni ada tetamu.. wife adik nani yg dok ngan nani 3 bulan datang sini.. menjemput asbennya pulang.. sbb dah abis 3 bulan practical.. sabtu ni baru diorang balik kg.. jadi tinggal lah kami sefamily kat sini menunggu hari raya baru balik kg.. insyaALLAH.. :)
    ummu makan apa tadi.. hari ni nani 2nd day bendera.. baru lepas melantak maggie kari kat opis.. wakakakaka.. :P syuuuuuuuhhh.. ( cakap sorok2 ni)

    ReplyDelete
  8. nak sikit!

    Kat bazar ramadhan kat sini ada jual Samosa goreng selebar 4 jari... harganya? RM1.20 sebiji!

    ReplyDelete
  9. Tabiklah UA, dalam keadaan macam tu pun masih jalankan tanggungjawab dengan baik.

    ReplyDelete
  10. dah request kat en. suami nak buat food forzen tapi disebabkan beliau agak sibuk kebelakangan ni, makanya terpaksalah tunda.

    ReplyDelete
  11. sempat lagi buat frozen samosa... memang UA ni jenis rajin laa... bertuah abi aidan :)

    ReplyDelete
  12. Ummu tak tahu betapa dalam hari abuaidan-arissa tu bersyukurnya dia dikurniakan isteri yg gigih macam ummu. Sebab itu dia goreng 3-4 biji sehari kalau terus goreng banyak cepat habis. Begitulah hidup diperantauan kena banyak toleransi dan understanding...

    ReplyDelete
  13. Rajinnya lah Ummu ni...dalam pantang2 tu sempat lagi...hehe..
    beruntung betul Abuaidan..
    senang nak makan bila2 klu dah difrozenkan ni..:)

    ReplyDelete
  14. rajinnya ibu berpantang ni..

    ReplyDelete
  15. Assalammualaikum dik,
    wow, dalam sibuk berpantang sempat lah lagi buat kerja2 memasak ni ye..hehehe 'wanita melayu' sejati.Tahniah dik, semoga selamat dan bahagia disamping suami, putera dan puteri yg.comel.

    ReplyDelete
  16. UA nasib dapat suami yg tak cerewet dan tak kisah makan, senang sikit kerja bini dia hehe
    Samosa tu org yg duk pantang tu tak curi goreng ke? Hehe

    ReplyDelete
  17. Salam Ummuaidan,

    Hai terasa segan sendirilah pulak, ibu yg tidak dalam pantang ni pun x terbuat samosa untuk berbuka (tutup muka malu!). Cuma onde2 dan butir nagka tu adalah buat berulangkali (yg tu yg yakin buat, asyik2 itu ajalah).

    ReplyDelete
  18. Wah rajin mak berpantang ni. TAKE CARE DEAR.

    ReplyDelete
  19. rajinnyer... apapun jaga diri juga yer

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads