Monday, 16 July 2012

Tavua Market, Fiji Islands

 Assalamualaikum,

 Here we go to Tavua market, Fiji Islands


View from inside the market, vegetable and fruit stalls.



Tapioca or ubi kayu, makanan ruji orang2 fiji... planted everywhere, very easy to grow, cucuk jer kat tanah inshaallah tumbuh..tak susah like tanam padi..that's why diorang makan ubi kayu..for malaysian consider makanan orang asli.. 


Yang nie they called it 'dalo', actually ubi keladi besar..also one of the makanan ruji orang Fiji nie, satu ikat $10
Sayur kobis putih banyak dijual just $1 (=RM1.70) seikat.. since now is cool season the banyaklah cabbages in the market.
Labu air and melon. labu air-sayur harian for people here...indians especially .to .make some vegetable curry and eat with roti parathaa. and melons - have to eat with sugar (tawar jika makan begitu sahaja), simpan dalam freeze bagi sejuk, take out and eat...

Yangona, made from akar kayu yang dikeringkan. untuk dijadikan minuman - ditumbuk menjadi serbuk, kemudian dicampur dengan air dan diminum.. tiada khasiat langsung. sebagai minuman yang boleh menjadikan tenang, happy seketika, tak sampai lalok like drugs.  sesetangah mufti disini mengfatwakan sebagai haram untuk muslim.
 

Also Yangona, but from different part of the plant. di jemur sebelum di tumbuk menjadi serbuk.

Ni pulak 'nakai' atau kepah, tapi rasanya lain sangat..not like what i used to eat in malaysia...this type not so tasty..
 

 View of the dry market areas...bahagian yang jual spices, bebawang, garam kunyit dan lain2 lagi yang kering

Penjual di kaki lima bersama-sama anak beranak menjual daun keladi

Juga penjual daun keladi or 'dalo' leaves..daun kena tutup dengan plastik untuk elak kekotoran dan juga boleh jadi gatal bila terdedah.


That's all a simple story of Tavua market, same like other market everywhere else in Fiji.

2 comments:

  1. Subahanallah, suburnya bumi Fiji ni.kalau ada peluan g, ummuaida kongsikanlah gambar2 tentang kebun bunga.Tempat ni suhunya sama dgn malaysia ke?
    Terimakasih add saya.

    ReplyDelete
  2. puteri..kebun bunga nanti bila kami ade berkunjung inshaallah akan letak entry kat sini..
    suhu? fiji actually ada musim sejuk dan panas jerr...
    kalu musim sejuk dari may-aug/sept - macam dok kat cameron highlands laahh...pagi2 air sejuk cam air batu dlm fridge..kalau musim panas-panas dari mesia boleh sampai 40'c... musim panas takleh tanam sayur hijau...kepanasan tak sesuai...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads