Sunday, 29 July 2012

Percubaan menamam kacang panjang

Assalamualaikum..

Percubaan yang tak menjadi
Percubaan yang pertama menaman kacang tanah selepas banjir dalam bulan March adalah adalah pada 8/5/12. Lepas sebulan masih lagi belum memanjat junjung walaupun separuh ketinggian junjung. Ia tak membesar dan berbuah seperti yang diharapkan mungkin disebabkan 2 minggu selepas itu dah masuk musim lebih sejuk dan perubahan cuaca menyebabkan pembesaran kacang panjang terbantut. Pada tempoh 3 bulan yang lepas harga kacang tanah memang melambung. Biasanya seiikat $1.00 menjadi sehingga $3.50. rasanya baik tak payah beli dan makan kacang. sekarang nie cuaca tak sesejuk pada bulan2 yang lepas dan kacang panjang mula memenuhi market. Dapat $1.50 seiikat pun boleh dapat.

Memandangkan Abu Aidan prefer sayuran ditanam dihalaman sendiri sebab lebih menjimatkan, dapat memanfaatkan tanah dan lebih segar, maka percubaan untuk menanam kacang panjang terpaksa dibuat lagi. Kemudian pada 25/6/12 tanam pulak sedikit didalam greenhouse, sebagai experimen nak tahu boleh survive ke tak sebab pada waktu itu masih ada dijual dimarket tetapi mahal. Batch ke2 ni ditanam dekat dengan pagar yang mana boleh dapat lebih cahaya matahari dan pagar dapat digunakan untuk kacang memanjat. Tetapi yang tak yang praktikalnya kacang tuh boleh memanjat sampai atas green house dan yang hasil pada bahagian pagar sebelah luar tak dapat nak petik sebab longkang dalam. Sekarang dah berusia lebih sebulan, nampak perkembangan alhamdulillah bagus daripada yang terdahulu..dah mula memanjat pagar, tetapi belum berbunga atau berbuah lagi.

Yang batch ke 3 tanam pada 9/7/12 diluar greenhouse, sekarang alhamdulillah dah sebesar nie..

Memandangkan pokok boleh mula memanjat dalam masa yang terdekat maka junjung yang sangat simple telah disediakan. Junjung kecil yang dibuat daripada buluh seperti dalam foto2 dibawah.





















Alhamdulillah setelah junjung siap, tak adalah kerja-kerja berat yang perlu dibuat untuk kacang panjang ni kecuali penjagaan seperti watering dan merumput.

5 comments:

  1. Assalammualaikum dik.
    Wah tenangnya suasana diFiji.
    Banyak sayur yg diusahakan, hasilnya hanya utk kegunaan sendiri atau dipasarkan?

    Kacang panjang ada jenis tak menjalar..tak payah susah2 buat junjung..mudah penjagaannya dan mudah tumbuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak..hasil tu utk makan 2 orang suami isteri ni jerr..heheh .yg lebih tuh leh larr bg jiran atau kengkawan...sebab tak sedap la kalau tanam cukup2 jerr...

      ade ker jenis cam tuh..tak jumpa lak kat sini

      Delete
  2. kacang tanah ke kacang pjg kak?hihi..terkompius jap.smga nnt dpt hasil yg banyak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kacang panjang la awak..kacang tanah lum lg..

      Delete
  3. Hehehe (^_^) tue la confused gak kacang tanah ker kacang panjang..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads