Friday, 27 July 2012

Changes of weather

Sejak beberapa hari sebulan puasa bermula, cuaca kat sini berubah daripada sejuk menjadi panas dan dari semalam dah berubah menjadi sejuk kembali. Sebenarnya kat sini mengalami yang dipanggil Low Pressure of air systems (tekanan udara yang rendah) yang menyebabkan cuaca menjadi panas walaupun diwaktu malam. Daripada low pressure boleh menjadi Depression dan kemudian menjadi Cyclone. Dari Cyclone boleh naik lagi menjadi Hurricane..if the systems intensify further.
But alhamdulillah since the low pressure system dah cool off, now the weather dah back to normal.

How much the changes of weather would affect plants? let's make some comparison..

Ini adalah kobis yang ditanam diluar greenhouse pada awal June yang masa tu cuaca sejuk yang konsisten sepanjang pembesaran. Nampak sehat dengan daun2 yang besar dan hijau.

Somehow these cabbages and pakchoi (chinese cabbages) planted by end of June, (now about 4 weeks old). Sepatutnya dah matured and almost ready for harvest.
Cabbages
Pakchoi
Nampak kekuningan dan tidak membesar dengan sekata dan sihat..sesetengah pokok masih lagi kecil dibandingkan dengan yang lain. Bila dilihat dari dekat kelihatan seperti ini,
Daun kelihatan berlubang2 kecil dan kekuningan. Ini disebabkan kepanasan kerana perubahan cuaca yang telah berlaku. Sayuran berdaun memang tak tahan panas..

Ini pula yang dtanam didalam green house pada waktu yang sama dengan yang pokok2 diatas tadi..nampak lebih sihat dan besar kan yang ditanam diluar greenhouse.(walaupun tidak sesihat dan sebesar yang ditanam sebelumnya).
kobis putih didalam greenhouse
Pakchoi didalam greenhouse
Jadi kesimpulannya, cuaca memainkan peranan dalam tumbesaran sayuran..cuaca yang terlalu panas boleh merosakkan tumbesaran pokok. Manakala greenhouse pula untuk membantu tanaman daripada terkena panas yang terik. setidak-tidaknya  menghalang 50% daripada  kepanasan cahaya matahari. 


4 comments:

  1. the 1st picture memang attract me ! mine aso look like your second pic...sign...

    ReplyDelete
  2. Hi Olive..because of the heat the the holes started to appear.. that's why if u notice in cameron highlands they covered veges with kind of plastic that can avoid too much heat..i think..

    ReplyDelete
  3. yaya...but memang very big different. wish i have greenhse too...envynya

    ReplyDelete
  4. hehehe...not that difficult to make..built slowly guna recycle materials pun takpe..most important the green shade

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads