Thursday, 2 October 2014

Bila Datang Angin Type 'R'

Ingat masak pun nak bersara jugak simpan tenaga tuk tavel kan..huhuhu poyo btul En.AAA asik dok beli sekut ngan kacang butir wat minum petang2 sejak sekolah buka nie..cukup 2 minggu akhirnya naik bosan ngan sekut..nak air tangan mak jugak yg tukang masak prohampppeh...

Kerajinan melanda seminggu dua nie menghasilkanlah sesuatu yang lebih baik dari biskut2 kering tuk hidangan minum petang seisi keluarga..alhamdulillah..

Setelah agak lama tak main ngan gandum..main yeast..akhirnya jalan jugak kepala nak buat haper...

Kayu manis gulung..pehhh bila en.AAA kata nice mmg nice lah tuh..kalo rasa biasa jer atau tak sedap ker dia senyap jooo..

Fritters yang depa dok tayang2..haruslah cuba wpun tak dapat carik daun bawang..musim kering kan..tak tumbuh..

Pau yang sering teringat2 akan kesedapannya...bila baru jer mak dan anak bujang menghabeskannya..sibapa mula bertanya..mana lagi pau tuh yer..errr dlm perut kami...sori yer..

Oh weekend yang santai kalau masak roti naan begini..bekfes berkeping2..lunch pun mengulang lagi..sodap lah tuh kan tandanya..heheh

Pantang ade pisang lebih hampir nak lebu mesti nak buat kek atau muffin pisang

Oleh kerana ade kalanya mood si acicha ataupun mak dier tak selalunya baik sepanjang masa tuk kedapur jadi stok frozen mestilah ade jugak...tambah2 tuk bekal siabang buat pegi sekolah..

Karipap frozen inti kentang ayam dan sardin..febret..dah nak abes br ingat nak amek gambar

Stok donut frozen tuk abang wat gie sekolah..goreng sekali lg plak nie bila kuar dr deep freezer.

stok samosa yang menjadi balancing tuk karipap sebab hero2 umah nie suka samosa dr karipap..

Samosa yang dah siap digoreng..

Tak sabarnya aku nunggu masa yang mana bila nak makan karipap tuh pegi beli ajelah kat gerai2 mahupun restauran..nie kalo tak buat sendiri tak merasalah....aahhh balik nanti kang kututup dapur sebulan baru yer...huhuh

29 comments:

  1. memang angin tahap Rajin tu...mengalahkan (dan rasa malu) pd yg tk ada anak kecik nih..:)

    ReplyDelete
  2. Dalam pada nak bersara sementara, banyak juga yg Ummu sempat masak ... ni makan sambil minum teh di waktu petang mmg best ... :)

    ReplyDelete
  3. Salam Ummu...banyak juga yg terhasil bila type R tu datang..ehehe.. puas hati dapat makan...hehe..
    ini kalu Ummu dekat dgn Sabah balik sini nti, mau jugak belanja Ummu makan karipap pusing.. haha..

    ReplyDelete
  4. Wah memang betul RR ini, kami yang kat sini R membeli karipap jer....setiap hari depan mata 5 6 jenis dok terhidang untuk dibeli.

    ReplyDelete
  5. huwarghhhh semua sedappppppppp.......:):)

    ReplyDelete
  6. as salam ummu awak memang hebat pandai buat roti....bila la kito nok jadi gitu etek

    ReplyDelete
  7. bestnya bila dtg angin 'R' tu....hihihiii...

    ReplyDelete
  8. Tapi percayalah... sebab UAA sebab jenis yg rajin jadi angan-angan nak gantung periuk-kuali sebulan bila balik memang tak adalah. Kakak boleh nampak UAA jenis yg macam mana. Tak percaya kelak bila balik mesti sama juga tetap akan ke dapur buat sendiri walau sesekali beli tu biasalah...

    ReplyDelete
  9. perkh sume nmpak mengiurkan kak... rajin betul kakak ye

    ReplyDelete
  10. Nasib baik isteri saya tak serajin dan sekreatif Ummu dalam memasak, jika tidak saiz perut saya tentu akan pesat membangun, hehehehehe...

    ReplyDelete
  11. wow..bt kecur air liur org puasa ni...terbaiklah ummu..kerajinanmu terserlah.walau dugaan dtg setiap hari..

    ReplyDelete
  12. Ni bukan stakat "R".. tapi skima terlebih RRRRRRRRR dah ni..

    ReplyDelete
  13. lhorrr nekcik ingat jenis ribut taupan ke tadi...oo angin ghajiin rupanta. ..tak ngaper...idaklah.membahayakan..tapi mengenyangkan sungguh...ayabas UAA

    ReplyDelete
  14. ni dah boleh buat business ni..ambil order tak sis?hehhehe

    ReplyDelete
  15. Salam UAA,
    tu dio...buke angin dah tu...ni dah level taufan R...hehehe

    ReplyDelete
  16. Alohai r nya..
    X pandailah nk masak2 ni.
    Semngat nk r juga ni

    ReplyDelete
  17. Ummu balik Malaysia memang senang bab makan2 tunjuk2 je tapi kadang bila membeli ni tak kena dengan selera kita berbanding kita masak. Kata karipap daging lemak2 daging pun tak ada lainlah kalau buat sendiri letak daging banyak2 puaskan hati.

    ReplyDelete
  18. Ayat perenggan last sekali tu mmg saje aje kan....
    Mmg tak sabar nak beli kuih tunjuk.. Tapi bila big boss kata nak makan air tangan isteri, kena lah masak juga nanti.... keh keh keh...

    ReplyDelete
  19. sedapnya....tetba rasa lapar..hihi..follow blog ni..^^

    ReplyDelete
  20. Salam Jumaat. Sesuatu untuk kamu di blog KA . TQ http://www.kesumaangsana.blogspot.com/2014/10/re-publish-n3-pendek-tentang-adik-tapi.html

    ReplyDelete
  21. Ummu kalu tutup lbh dr sebulan pun tak terasa kut...byk ni kedai2..restoran2..gerai2.. Hatta warung sekali pun tengah tunggu ummu hi hihih
    Fritters tu tak terbuat lagi...resipi dah kumpul...n nan itu hmmm cantik jer..menjadi...dah 4 5 kali kut buat...kne cuba lagi kut nya

    ReplyDelete
  22. Memang rajin sungguh UAA tu.. bermacam mknn yg dimasak tu.. hihihi dah tak sabar nak beli kuih tunjuk ye UAA ;)

    ReplyDelete
  23. eh rasa cam dah komen... and macam beum.... belum rupanya. no komen la.

    ReplyDelete
  24. Sume sedap. Nak sikit. Memang rajin tahap gaban nih.

    ReplyDelete
  25. sekarang rindu nak gi beli, tapi nnt bila dah balik, rindu nak buat sendiri tapi tak terbuat2, pastu bila makan yg beli, akan jumpa le mcm2 pesen kuih yg tak jadi then akan terdetik dlm hati, kalo aku buat sendiri lagi sedap. hehehe..itu saya le yg jenis gitu.

    ReplyDelete
  26. Salam UAA,

    Kalau beli punya mana nak gemuk2 karipap dan samosa penuh inti macam ni, kembung penuh angin adalah, he he!!

    ReplyDelete
  27. Adoiiii banyaknya stok frozen....
    Untung depa tau UAA dapat mak rajin kalau dapat mak pemaleh macam OKje ni....tak de apa yg boleh depa makan....hihi

    ReplyDelete
  28. waaaah sedapnyeee sedapnyeee..
    CT tengok muffin gebus itu and cinnamon roll itu..!! aaargh..!!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads