Thursday, 16 October 2014

Donut Nutella

Pada aku nutella nie agak mahal untuk digunakan setiap hari terutamanya sapu ngan roti..kalau kat sini sebotol kecik dah $10 (+/-rm17). So nak berjoli cam peanut butter tuh pikir berkali jugaklah kan....sekali sekala bolehlah..


Yang ade sebotol kecik kat umah nie actually dalam rancangan nak buat macaroon masa raya puasa yang lepas...tapi macaron nyer menjadi seperti lawa meletus tak berkaki..tanpa sempat gunakan filing..sekali tuh jer ku try..tungguhlah hingga ade digital penimbang nanti inshaallah kubuat btul2 hingga menjadik jugak tanpa putus asa..

Godek nyer godek nak buat apa yg berbaloi dengan nutella tuh akhirnya terjumpalah resepi yang omputeh buat donut nutella..ku apalagi teruslah mencubanya..

Adunan yang sama ngan donut biasa cuma kena buat small balls tuk letak nutella didalamnya..biar gambar jerlah yang explain yer..





Siap digoreng..yang tak berapa garing tuh tuk simpa dalam freezer..bekal sekolah anak bujang..

Salut gula jugaklah..sedap sket..

Memang sedap dari donut plain bila guna filing nie..rasa coklat2 gitu..

Resepi tuh cam donut biasa..korang semua sure terer bab mendonut nie...tapi yang pentingnya donut nutella nie sesuatu yang korang mesti cuba buat..tak sia2..:)

25 comments:

  1. salam UAA, dan dan lapa tgk donut nutella ni...mkn panah2 sedak tu...hehehehe

    ReplyDelete
  2. aduhh pepagi tengah lapar ni tengok donut pon jadik kecur..
    si along dapat ni kejap jer kak nor..sebungkus gardenia kecik tuh sehari abis okeh..hahahhaa
    tapi takde la selalu membeli..mahal gak ni..tesco minggu ni ada promo 12++ yang 375gram tuh..
    pada zee lebih suka peanut butter..hehehee..nutella ni manisssss

    ReplyDelete
  3. Nutella yang menjadi kegemaran kami sekeluarga mahal tapi sedapkan..

    ReplyDelete
  4. terliur tengok donet comel tu...

    ReplyDelete
  5. Salam Ummu... wah belum pernah terfikir nak buat mcm ni.. lepas ni nak cuba lah..sebab Pa'e suka donut... hehe.. Nutella kat sini yg kecik pun dah belas2 ringgit... jarang jg beli (slllu beli Lady's choice ja)... :)

    ReplyDelete
  6. wahhh terliur..slalu jugak mkn donut cicah nutella..double manis gitu huhu

    ReplyDelete
  7. kreatifnya.... hamba pun tk terpikir gini....

    mmg mhl nutella tu..
    mmd suka mkn roti bkr dgn nutella... mamak pya air tgnlh...

    ReplyDelete
  8. nutella letak kat apa pun sedap hihi..

    ReplyDelete
  9. Nampak sedap ... tapi belum pernah lagi taste Nutella ni ... hehe

    ReplyDelete
  10. Ini baru pertama kali dengar pasal Nutella ni .... nampak sangat saya ni tak arif tentang ilmu dapur, hehehehe..

    ReplyDelete
  11. Oh.. good idealah UAA. Lain kali kakak buat donut macam ini.
    Dekat sini murah sikitlah nutella tu UAA
    Rumah kakak nutella memang sentiasa ada utk sapu roti - tak terfikir nak buat donut.

    ReplyDelete
  12. Owh macam kuih "Berliner" hehehee tapi dalam tu jem dia letak, my favourite, selalu berebut ngan JJ tapi beli jer la, belum pernah buat lagi hihihi. Eh kat sini I rasa Nutella agak murah... botol hak besar tu... hak JJ boleh seluk sampai ke pangkal lengan tu... dalam 4euro jer kot kalau tak silap. tp tu la.. hat duk ada ni, tak terbuat hihihi.

    ReplyDelete
  13. sedapnya tgk donat +nutella.
    kat Malaysia nutella pon mahal...

    ReplyDelete
  14. Idea menarik... tak payah nak terap bagai... main gotel2 jah...
    Walaupun nutella kat sini murah (satu pound lebih sebotol), tapi saya jarang beli sbb keras... suhu beku, jadi nutella pun beku... lagi prefer coklat sapu jenama local...

    ReplyDelete
  15. waaaaaaaaa bgs jgk nih kak... sgt mengiurkan.... nyum2... isi nutella tuh comfirm sedap

    tp, dana penah bt donut sekali je hahahah... nk bt lg kene cari resepi yg paling mudah lah nih

    ReplyDelete
  16. sedapnya akak UAA , belum mkn lagi mcm dah terasa kat tekak ni donut Coklat nuttela ... nak cuba juga lah..

    ReplyDelete
  17. Ummu good idea nanti boleh try buat untuk sarapan sekolah anak2.

    ReplyDelete
  18. kat sini pun Nuttela agak cekik darah...anak2 akak suka jilat mcm tu ja jika beli benda ni..depa kata sedap dimakan begitu sajaaa....

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Ummu,
    Bertuah anak2 dapat umi yg rajin & kreatif.. especially.. tang perut la..

    ReplyDelete
  20. Salam UAA,

    Nampak sedap tu donat nutella. Kali akhir Mak Aji beli kononnya nak buat kuih apa entah, asyik tertangguh je, last2 dibuat sapu kat roti ajalah, projek ke laut!

    ReplyDelete
  21. ooo, dapat imagine betapa sedapnya donut nutella ni.

    ReplyDelete
  22. Nampak cam menarik. Nanti nak try jugak.

    ReplyDelete
  23. ahaks...kreatipnya...mesti sedap ni

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads