Tuesday, 30 September 2014

Gantung Cangkul

Peladang sudah memasuki fasa bersara nampaknya..walaupun macam still have time tuk berseronok main tanah tapi tuk mengecap hasil tuh bye2 dululah...maka eloklah dok diam2 dalam umah,..selamat kan diri dari sunburn mcmlah kulit tuh putih cam puteri takut sunburn tuh..kang balik nanti kang family semua tak kenal sebab dah berubah jadi cam dayang senandung lak...huhuh..

Aidan kata 'why u put the hoe like that..it can fall on you..'..alahai nak ..cangkul tuh berlakon jer tuh tuk sessi fotografi..heheh

Faktor2 lain melemahkan semangat berladang adalah cuaca yang kering..hujan takmo turun..rajin2 menyiram pun akhirnya menjadi  lain pulak resultnya...

Tahukah korang bahwasanya ade pokok kesum disini? yer ..takmo menjadi jugak walaupun pagi petang diairi panas sgt kot cuaca..yang menjadi adalah rumput rumpai tuh...malaslah aku gini..lupakan asam pedas berkesum..huhu

Harapkan kangkung...kangkung dimakan rumput...nie pasal dapat air percuma nie kemain lagi rumput rumpai nie tumbuh dengan sehatnya...dah malas dah nak menggemukkan rumput nie..kangkung kalo rasa dah hidup sila cari air sendiri..hikhikhik...

Manakala dari segi mengecap hasil yang dari usaha dahulu pun semakin berkurangan...yerlah asik tuai jer kan mestilah abes....huhuhu

Inilah kobis yang masih tinggal dan menjadi bekalan semasa...nampak cam banyak lagi kan...

Jangan tertipu sebenarnya yang jadi kobis tuh dah kebanyakkannya dituai.tinggal 5% lagi kot kat batas tuh..cuma kami tak cabut pokoknya..jadilah begini..nampak cam membentuk balik kang..sayangnya tak dijaga dan diberi minum maka yang nak menjadi hasil tuh pun tak cukup zat..kering dan dimakan ulat..nampak sangat peladang pemalas tak sabar nak balik...huhuh

Apa lagi nak dikata...

Memang sudah officially bersara dah peladang  nie..baju berkebun pun dah dibakar dah beberapa minggu yang lepas...hmmmm sedihnya uniformku tak boleh tapau balik naik kapau turbang...huhuhu

Hmmm..dek kerana bersara awal secara rela dan terpaksa..maka kebosananlah sket peladang bersara nie sebab dah kurang aktiviti yang menyeronokkan ....

24 comments:

  1. Assalam Ummu..ini dah betul2 bersara ni klau baju berkebun pun dah bakor.. hihikk.. takpelah, berehat & manja2 dengan anak2... tak pun ganti dengan aktiviti main masak2 plak dlm rumah bersama anak dara... haha
    tapi memang yg rumput tu, tak nmpk daun kesum...mana erk??

    ReplyDelete
  2. Bersara siap bakar uniform lagi tu....oh kubis tu ikut resmi pisang jugak ye takkan berbunga dua kali.

    ReplyDelete
  3. alahai sedihnya baca...tak pe lah, nanti cerita bab yg lain pulak yer..

    ReplyDelete
  4. Nampak sangat bau kampung semakin dekat di hati. Kena mengemas berdikit-dikit sampai masa semua clear. Bukan dekat kalau ada yg tertinggal. Tertinggal kobis dan cangkul tak apa di tanahair banyak boleh dpt:)

    Tapi kakak percaya mesti sayu hati ketika mengemas kan UAA.

    ReplyDelete
  5. Salam ummu .... aiikkkss betul2 dah bersara ke lepas ni ?? Siap bakar baju kebun segala ..
    Lepas ni tak ada entri kebun menghijaulah kan huhu

    ReplyDelete
  6. cukup ke tu kak nor stok sayuran sementara?? kang putus bekalan sebelom terbang camaner tuh?? hihiii

    ReplyDelete
  7. Assalam UAA,

    lepas ni lagi beraja la rumput2 kat laman tu bila tuan tanah dah bersara. hehe....boleh la lepas ni main masak2 pulak. :)

    ReplyDelete
  8. salamsss :)
    hehehehehhe siap bakar baju berkebun tu....lepas nie mesti rindu nak berkebun...:)

    ReplyDelete
  9. hehe..kelakar la Aidan..takut chok tu jatuh atas mamanya..

    ReplyDelete
  10. Salam UAA,
    sedih plk sapa baju2 kebun pon baka habih...tok sir nane doh ko ni..

    ReplyDelete
  11. selamat tinggal dunia peladang ....untuk sementara ja kot balik Msia sambung balik

    ReplyDelete
  12. dah makin hampir ke waktu nak balik ke tanah air UAA. Dah siap bakar baju berkebun dah ni. Harap2 nnt bila dah balik, teruskan la berblog ye.

    ReplyDelete
  13. Salam
    ceding kobis yang tumbuh selepas dituai hasil tu sedap kalau dicelur n mkn cicah budu

    ReplyDelete
  14. Mood nak naik kapal terbang dah mariii...tak pe Ummu balik Malaysia nanti jadi peladang tegar pulak.

    ReplyDelete
  15. Hehe...tetiba teringat iklan 'Terlajak Laris D herbs' tau UAA...... eiii muka putih, tangan hitam mcm Dayang Senandung haha...
    Oklah tu kasi tuan tanah rehat...penat dah bercucuk tanam tu....cukup...cukuplah tu kot...hehe

    ReplyDelete
  16. huhuhu acara rasmi gantung cangkul nyer.. hahah Aidan oh Aidan, can imagine he says that sebab Jijah pun suka bebel kalau kami buat something "luar biasa". takper la.. now rehat2 and enjoy Fiji selagi ada masa ni... kan.

    ReplyDelete
  17. sedih pulak bila tgok peninggalan tnh ummu tu... mesti sedih tnh tukn... ada tuan baru ker...?

    biarlk knor tggl kat situ plk...hihi.. nk tnm tembikai dgn nanas..

    ReplyDelete
  18. Sedih tak dapat nak mengerjakan kebun lagi tapi takpe.. nanti sambung pulak kat tanahair.. ;)

    ReplyDelete
  19. secara rasminya dah gantung cangkul... nasib baik tak letak ribbon bagai...
    Prihatin sungguh Aidan takut ditimpa cangkul...
    Dah tak lama lah tu nak back for good... best nyer...

    ReplyDelete
  20. Sampai bakar uniform? Kesian kat uniform mak tani yg besar jasanya tu. Kalau saya tak sampai hati nak bakar, simpan saja dalam muzium bernama almari...

    ReplyDelete
  21. Tunggu kebun kat Malaysia .. :)

    ReplyDelete
  22. la kenapa sampai mcm tu, bila ada kelapangan bolehlah teruskan minat berladang ni UA !

    ReplyDelete
  23. Kat malaysia pun boleh bercucuk tanam jugak.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads