Tuesday, 7 October 2014

Kuah Satay With Roasted Peanuts

Salam Raya Haji korang semua..

Macam mana raya korang? masih dikampung atau dalam perjalanan pulang? mesti bercinta kan nak masuk kerja balik...sob.sob..sib baiklah pejabat aku takder bos ..aku jer yg bosnya..takder nak berblues2 kan...

Cerita raya kami lak...hmmm terjaga dikeheningan subuh, takbir bersahut-sahutan..pilu dan sebak didada..semayang subuh, masak makanan pagi tuk raya..gie masjid, abes solat raya tengok orang semelih lembu, lambat sangat blah gie kubur..balik lak gie meronda2 umah nenek, dapat duit raya...oopppss..sudah..sudah,,khayalan sungguh ceritanya tuh..huhuh..

Anyway yg realitinya bangun before kul 4 pagi..tiada takbir kedengaran hati pun tak disinggahi sayu subuh masuk kul 4.30 pagi..kul 6 pagi mula masuk ofis rasmi menjala dan mengari tuk keluarga..siap kul 7 lebih makan sama2, kemudian En.AAA sahaja gie semayang raya..petang baru alhamdulillah orang sedekah daging korban..kami tak korbe tahun nie..

Almost not much different dari hari2 biasa..begitulah beraya dibumi orang...

Nie citer kuah satay yang dibuat semalam..tuk makan ngan satay ayam & daging korban..


Korang tahu kan cam aku selalu citer kat sini susah nak dapat kacang tanah kat kedai2...so sebagai alternatif aku guna yang dorang jual roasted siap  tuk dimakan bergaram lagi..actually lebih murah dari yang dibeli mentah kat ibukota dimana setengah kilo damal $7, yang nie setin $1.50 berat150g,..2 tin cukuplah tuk makan anak beranak..

 Terus jer blend kasar..takyah sagai magai lagi..ready tuk dimasak..


Alhamdulillah rasa dier tetap sama ngan guna kacang tanah mentah digoreng tanpa minyak pun..malah jimat tenaga takyah menyagai bagai..


21 comments:

  1. Salam eidul adha UAA.. begitulah adanya raya zaman ni... rasanya kacang roasted pun dah ada kt sini.. SIL duk putrajaya yg intro.. senang kak katanta .. tak payah sagai magai kan.. harga rasanya mahe sikit kut..

    ReplyDelete
  2. Walau bearada jauh diperantauan namun dek kerana kasih sayang dan punya ibu yg rajin dapatlah menikmati juadah enak...

    Salam aidil adha UAA

    ReplyDelete
  3. salam aidiladha kak nor..
    sama jer la kita tak dapat balik kampung jugak..huhuuu..sedih tetap sedih..
    amboii kuah kacang nampak tempting tuh..menjadi elok..zee ni daging korban pon blom rasa..sobsss

    ReplyDelete
  4. selamat idul adha, raya kt kampung puas jugak ler makan daging korban yang orang sedekah...

    ReplyDelete
  5. Kreatif juga ni .... tak payah nak goreng2 segala. Blend jak terus kacang tu ...
    Salam aidiladha Ummu.

    ReplyDelete
  6. hehe...dalam keadaan darurat..idea kreatif datang ya...

    ReplyDelete
  7. selamat hari raya aidil adha ummu..apa pun ia tetap meriahkan...

    yg nor ni pulak,kcng beli,msk tak..pd hal anak2 suka sgt kuah kacang mkn dgn nasi impit..nsi impit pun beli,tak masak juga..plan ke laut semua..

    sbb semua nak mkn nasi yg tetamunya..

    ReplyDelete
  8. Tahun depan pasti dapat bersama-sama meraikan bersama keluarga.. ;)

    ReplyDelete
  9. duk tingat lagi raya u last year yang dapat daging korban banyak2 masuk peti tu kan.. tup tup dah setahun, cepat betul la masa berlalu.

    ReplyDelete
  10. Amboi, kemain lagi berangan...Takpo, dok lamo doh nok kelik....
    saya pun guna yg jenis roasted ni jugak... Jimat masa tak payah nak buatng kulit... hihihi

    ReplyDelete
  11. Sy pun kdg pakai roasted peanut ni je buat kuah kacang. Klw nak buat sikit x sanggup nak goreng kacang bagai.

    ReplyDelete
  12. bagus jgk nih kak, lenkali boleh la bt kuah kacang ngn roasted peanut je heheheh....

    ReplyDelete
  13. Salam Aidiladha dari perantauan :)

    ReplyDelete
  14. Salam Aidil Adha buat Ummu & family.. InsyaAllah thn2 depan dapatlah beraya di negara sndiri...mesti best.. hehe..
    menjadi jgk kuah kacang tu, memang sedap lah nak makan dgn nasi himpit atau sate:)

    ReplyDelete
  15. tahun ni, rezeki daging korban saya lebih berbanding tahun lepas. Bila terfikir nak masak apa, teringat kat UAA tahun lepas share resepi daging every weekend untuk habiskan daging2 tu.

    Guna kacang tu lagi senang la kan. Boleh la buat mcm ni juga next time.

    ReplyDelete
  16. Salam raya UAA,

    Takpalah, nanti raya depan dah raya kat kampung dah! Mak Aji tahun ni banyak makan daging korban semasa kat kampung dan setelah balik sini. Sekarang nak makan ikan je, muak dah daging.

    ReplyDelete
  17. setuju UAA lebih senang sebenarnya....kurang kerja kita hihi....
    Cepat sikit nak makannya, tak gitu?

    ReplyDelete
  18. cabaran di tempat orang hihi tapi seronok ^^ CT rasa tak ada makan meriah meriah pun.. lemang tiga ketoi aje kat rumah tok then balik tido kepenatan.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads