Thursday, 4 September 2014

Apabila Dibelanja Ayam

Minggu kedua cuti sekolah ade tetamu tinggal hampir seminggu diteratak kami sebab nak memudahkan beliau travel ke tempat training yang jaraknya sejam dari umah kami, dari umah beliau makan masa 3 jam jugak tuh..

Hari terakhir beliau bersama kami disuruhnya beli ayam, katanya dia belanjer..tapi suruh aku yang masak ikut suka akulah..ingatkan bolehlah aku berehat dari dapur kejap kan kalau dia sudi jadi tukang masak kan..huhuh

Ah masak apa yer..chicken palau? kari ayam? beryani? masak kicap?..daripada kari baik lagi masak pedas..tapi ade yang tak tahan pedas...palau baru jer beberapa hari lepas dah makan kat kenduri aqiqah walaupun palau kambing..beryani kang takut tak menjadi yang sesedapnya...

Tetiba aku mendapat suatu idea walaupun agak banyak kerja yang kena buat tapi sekali sekala buat yang spesel tuk tetamu apa salahnya kan...

Otak berjalan pikir pasal bahan2...

Ya..fresh from garden..salah satu reason aku semangat tanam mereka nie sebab nak buat masakan yang aku nak buat nie ..

Apa yang kita takder atau kita was2 nak beli, kita buat sendiri...buat mayonis sendiri tak susah mana pun cuma kena sabar banyaklah semasa membuatnya inshaallah barulah menjadi..

Inilah gunanya kobis dan carrot segar dari ladang serta mayonis yang diputar dengan penuh kesabaran..alhamdulillah sangat2 puas ati...

Sebenarnya inilah menu yang aku usahakan tuk tetamu tuh Blackpepper chicken chop...ayam dari reban orang tapi dibuang tulang sendiri ..kentang dr ladang orang tapi dibuat ala frozen chips dan digoreng sendiri..whipped potato pun bukan KFC punya..tapi rasa tetap setanding alhamdulillah..hidangan dinner yang tetamu will always remember sebab depa bukan biasa ketemu western food style cenggini....:)

Kata sang tetamu 'buat apa susah2..tambah2 ngan anak kecik...'...kataku aku tak pernah rasa susah pun sebab aku membuatnya dengan penuh minat...dan kalau ade orang jaga si Acicha mudahlah kerja ku..alhamdulillah..

31 comments:

  1. Kok gini sy kepingin mau jadi tetamu ummu aidan juga. Haha.
    Tetamu diblog pun seronok juga..menjamu mata. :))

    ReplyDelete
  2. Ummu mmg hebat..air tgn yg berkat..byk kumpul pahala.

    betul, klu kita minat..semua pun boleh..mmg rsa puas sgt..kn.
    hilang segala penat lelah bila org lain happy dgn apa yg kita bt..

    ReplyDelete
  3. sedapnya chiken chop!..btw tertarik dgn carot tu,,gemuk sungguh dia..

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah rasa lega dan senang hati bertambah lagi bila tetamu senang hati dan berselera kan UAA. Kakak tengok pun dah setanding dgn restoran besar punya style. Mestilah sedap!

    ReplyDelete
  5. salute..nak sediakan ni kena bebetul rajin..ngan nak hiris halus2 bahan coleslow lagi..nak buat mayo lagi..kentang putar lagi...memang rumit gak ni kak nor..
    paling best hasil dari kebun tu...tempat lain takde..
    camni boleh try bukak kedai makan kak nor biler balik sini..nak try gak rasa..

    ReplyDelete
  6. wah bagusnya ummu meraikan tetamu dengan hidangan istimewa semuanya buat sendiri bukan frozen2 kan....

    ReplyDelete
  7. bestnya tanam sendiri pastu buat menu best utk tetamu...pahala besar layan tetamu baik2.

    ReplyDelete
  8. emmm, rasa terliur tgk Blackpepper chicken chop tu....rasa nak order 3 set, boleh tak?..

    ReplyDelete
  9. kalau dkt dgn umah akak...mesti sy ni tetamu tiap kali hujung minggu hehehehe

    ReplyDelete
  10. mmg nmpak mcm restoren 5star kak.... gemok2 betul akak nyer kobis ngn lobak tuh... mcm apa gebu n montok lobak merah tu kak... msti puas hati tetamu tuh kan bg ayam dpt sepinggan western menu yg sedap....

    ReplyDelete
  11. Tabik spring untuk UAA....kalau jadi tetamu mesti selalu nak datang.

    ReplyDelete
  12. syok jadi jiran dan tetamu UAA,dapat makan best2. carrot tu geram tgk. :D

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum ummu...terbaik la seronoknya...:)

    ReplyDelete
  14. Balik Mapaysia nanti jempulah kami jadi tetamu setakat jaga Acica tu makcik tak kisah boleh gomol2 dia.

    ReplyDelete
  15. Salam UAA,

    Nanti balik sini boleh buka restoran Westernlah pulak! Seronok Mak Aji tengok karot yang pelbagai saiz dan bentuk tu, rupa tak seperti yang kita beli kat kedai, serupa aje. Teringat pyla timun batang kampung yang kecik comey tu, buat ulam dengan budu punya sedap dan manis luar biasa. Yang ni pun tentu rasanya sedap luar biasa!

    ReplyDelete
  16. Pergh, special habis tu UAA... Kalau dah minat tu, mmg kita suka kan... Lebih2 lagi bila tetamu pun happy.... Banyak pahala meraikan tetamu :)

    ReplyDelete
  17. Alahai...sedapnya menu tuw...
    TQ for sharing...;-)

    ReplyDelete
  18. Adoiii carrot dier mmg sebijik sebijan kak mcm citer cartoon tu.. gemok demok!!

    ReplyDelete
  19. mesti sedap sbb semua barang segar

    ReplyDelete
  20. Rasa sangat terliur, maklumlah hari ni terlewat makan tengahari...sekarang belum makan lagi...hmmmmm..

    ReplyDelete
  21. Allhamdulillah..... semua orang gembira.
    pssttt... mayonnaise tu, saya pernah la cuba putar sendiri once... tapi.... heishhh... kekal telur sampai ke sudah. u dah ada share resepi nyer kat sini ker? nnt nak cekidaut la.

    ReplyDelete
  22. superb..!! tabik..!! kalau akak jd tetamu mau mintak tambah..:)

    ReplyDelete
  23. Perghhhh..kalah ayam kt Kenny Rogersss..terliur lak tgkkkk..nora sukaaa..nora kasik 15 bintanggg🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟 hihiiihiii

    ReplyDelete
  24. Salam Ummu,...wahh memang sedap hidangan tu.. macam makan kat western restaurant ni... gigih dan rajin Ummu ni.. pasti tetamu pun suka sgt...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam singgah melawat Ummu dan anak2..:)

      Delete
  25. mantapnya menu hidangan yg UAA buat tu. tak sia2 kepercayaan org yg belanja ayam tu beri kepada UAA. coleslaw tu menarik, sbb buat guna mayonis homemade.

    ReplyDelete
  26. seaapnya UAA...terlioq ayam hingga tertido..ZZzzzz

    ReplyDelete
  27. salam perkenalan jemput singgah ke blog saya

    http://izzanyrosdin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. Busy ke UAA?
    Sepi tanpa berita..
    Harap semuanya ok.

    ReplyDelete
  29. Salammkenal. Boleh share resepi mayonis?

    ReplyDelete
  30. Tengok entry ni buat lagi tak sabar nak balik berbuka puasa dengan chicken chop.. ;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads