Tuesday, 23 September 2014

Ajaib Bin Pelik

Kataku...pokok bunga kobis kat ladang tuh dah useless, umur dah lebih 4 bulan pun masih belum berbunga2 jugak...sekarang nie dah musim panas makinlah tiada peluang nak berbunga...kita cabut buanglah yer..buat menyemak ladang dan matajer..

Katanya..jangan dibuang lagi..inshaallah pokok2 tuh akan berbunga bila sampai masanya nanti..cuma mereka2 tu perlukan lebih banyak air jer..

Aku cuma mampu lihat sahaja usahanya nie  watering sikit punya..berliter2 air tuh..

Tidak lama lepas itu...

Kataku ...buat penat dan bazir air jer kita put effort ..sampai hari nie pun nothing yer come out..saya berani bet yang mereka takkan berhasil..kalau berbunga saya bagi 10 hadiah istimewa...

Katanya...we'll see..

Tidak lama selepas itu jugak...

Katanya..awak bet yang nak bagi 10 hadiah istimewa kan kalau bunga kobis tuh berbunga...haa..mari sini, mari ikut saya...bersedialah dengan hadiah itu...

 Haaa??? miracle kah ini?? berbunga....oohhh dialah yang lebih betul nampaknya...tapi agak skeptikal dalam hati 

Kataku..kenapa bunganya begini tak macam yang biasa kita tengok..?

Katanya...mula2 bunga tuh memang begitu...nanti after sometimes jadilah betul2...tengok yang nie pulak....


Kataku...ooo begitu rupanya...adakah aku yang silap dan jahil tentang pokok nie?.

Setelah menunggu tuk menuai hasil..,sikit masa selepas itu..  


Kataku..kenapakah bunga kobis nie menjadi begini pulak..cam berbulu dan tumbuh pucuk jer...

Katanya..entahlah...tak tahu pulak boleh terjadi cam gitu...hmmmm


Ade jugak yang berbunga dari pokok2 lain yang dibiarkan hidup dan terlebih matang rasaku. Namun tidaklah aku tertipu  dengan bunganya dan berharap untuk menuai hasil...huhuhu..

Agaknya bunga kobis yang terbentuk tuh telah mengalami mutasi kot tuh psl rupanya agak pelik kn...

20 comments:

  1. Macam tak menjadi ye UAA.. rosak ajer bunga kobis tu.. gambar yg mula2 tu macam okey.. lepas tu dah teruk pulak..
    Akak memang jahil tentang tanaman ni.. harap ada blogger yg arif tentang sayur kobis bunga ni kan utk beri tunjuk ajar..

    ReplyDelete
  2. Salam Ummu... lama nya menyepi..hehe..pekabar anak2??
    kurang paham sbrnya.. menjadi ke tidak bunga kobis ni?? hehehe..

    ReplyDelete
  3. Haha... kan tak pasal-pasal UAA kena bagi 10 hadiah pada AAA. Org lebih arif mestilah dia tahu. Nasib baik tak ikut kata bini yg tak sabar melihat cauliflowernya keluar. Kalau dibuang langsung tak dapat.

    ReplyDelete
  4. kiranya kena bagi hadiah ke tidak kak nor??
    dah kenapa pelik sangat bunga kobis tu..ke faktor sebab dah lama sangat jadik terbantut tumbesaran pokok..dimasak ke tidak tu??

    ReplyDelete
  5. knor tak ada ilmu psl tanam pokok...
    ke semangat berkebun ummu dh turun,sbb nak balik malaysia..hehheh

    ReplyDelete
  6. salam kak :)

    pelik jugak, tgk gambar 1st mcm menjadi je, bila makin ke bawah gambarnya, mcm x jdik pulak.

    so akak tetap kena sediakan 10 hadiah tu ke? masak lauk 5 jenis dessert 5 jenis sepanjang mggu ni kak, haha..

    soalan selingan: is there any concern kalau saya, seorang wanita muslim, nak backpack secara solo ke Fiji? jawapan akak sy dahului dengan ucapan terima kasih :)

    ReplyDelete
  7. erkk. mcm pelik yg purple tu. heeee

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum ummu..
    memang menakjubkan.. walau pun mengeluarkan hasil tapi keunikan nya.. dah macam pokok tak jadi, pelik tapi menarik.. kan..

    ReplyDelete
  9. salam UAA,
    tak pasal2 mr AAA dpt 10 hadiah...lumayan, lumayan...hahaha...

    ReplyDelete
  10. biar betul, lama nya nak keluarkan hasil. lebih daripada 4 bulan ye. pastu rupa dia pun macam mentakutkan je, kaler purple gitu.

    ReplyDelete
  11. Salam Ummu....dah lama x muncul.
    Mula2 nampak cantik bunganya tp bila dah kaler purple dan berbulu cam takut pula nak makan...

    ReplyDelete
  12. eh...memang pelik rupa dia bula berbunga begitu, ajaib. tapi yang penting, ia berbunga.

    ReplyDelete
  13. salam kak,,smalam cari resepi sambal manis, terlompat masuk blog ni hihi..thanx ye share resepi,,sedappp..
    ehh komen xde kaintan dgn entry pulop,,:p

    ReplyDelete
  14. Asalkan dapat hasilnya ajaib bin pelik atau pelik bin ajaib tak apalah...

    ReplyDelete
  15. boleh makan ke Ummi?
    x berapa subur kot.

    ReplyDelete
  16. sebab dah lama terbiar kot pokok tu.. itu yang nampak lain.

    ReplyDelete
  17. Nanti ummu entri 10 misteri gifts for mr AAA....gambar 2 & 3 dah macam boleh tuai kan

    ReplyDelete
  18. Bunga yang cam nak tak nak keluarnya....tp sedaya upaya jgak nak tunjukkan bunga untuk hadiah tukang kebun.

    ReplyDelete
  19. Bukan rezeki Ummu sefamily kali ini kan...insyaallah lain kali.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads