Friday, 26 September 2014

Asal Emak Dapat Mengepau..

Setelah hampir 2 minggu tak berblog, turun keladang pun jarang..masuk kedapur wat makan2 pun hardly ade peluang..akhirnya mak singa nie mula dilanda kebosanan..

Bukanlah mak singa tak suka ngadap anak2..tapi kalau dah biasa tak boleh duduk diam ade jer something nak buat..nak duduk baring2 jer sepanjang hari tak produktif memang tensi jugak..

Terpaksalah mencari2 peluang tuk do something...cam semalam setelah2 berpikir2 akhirnya digagahkan jugak untuk membuat pau idaman yang dah berkurun dalam kepala...

Pun not so easy duduk didapur ngan si Acicha nie..kejap2 mummy..kejap2..nenen...kejaap2 berbelit kat kaki mak jer...

Maka terpaksalah mak singa membuat sedikit pengorbanan yang akibatnya sebegini... 

Seronokkan kan dik main tanpa batasan nie...heheh

Inilah kerjanya..hanya kat section nie sahaja dia boleh duk main lama sket..sebab banyak menda boleh geladah kan...sabar jerlah mak kena kemas can cuci semua..takperlah janji mak leh buat kerja ngan aman.. 

 Comot pun comotlah dik janji adik hepi, mummy pun hepi..:)


Alhamdulillah berjaya jugak siapkan 20  biji pau inti kelapa..separuh jadi frozen..separuh masuk dalam 4 perut ..

Bukan senang kan dik nak makan pau yang sedap nie..terpaksalah adik pun bersusah payah tolong ngube...hhohoh

En.AAA membebel katanya habes merah kaki dier tak tanggal, solat kat masjid malu orang tengok kaki merah mesti ingat dia letak inai atau pewarna agaknya...hari ini solat jumaat lagi huhuhu


24 comments:

  1. Alhamdulillah, dah siht nmpk dah tu.

    ReplyDelete
  2. hihi Acicha bermandi warna ..
    Takpelah Ummu..slow2 K.. layan aja dulu puteri Arissa.. dia tengah nak bermanja lebih tu..hehe..
    sempat juga buat pau..mesti sedap...

    ReplyDelete
  3. owh kalau pau comel2 inti kelapa ni kat melaka dipanggil kuih kemohong. kuih org lama2, ayah sy suka kalau beli kuih kat pasar atau org yg bukak meja. hihi

    alhamdulillah semuanya dah sehat. kalau dh nama kaki masak, 2 mggu tu rsa nya mcm 2bulan je hihi. hari ni saya buat cucur nasi sebagai sarapan :)

    ReplyDelete
  4. comot pun comotlah janji dapat apa yang diidamkan.. tapi kesian pulak kat en. AAA..

    ReplyDelete
  5. seronoknya Acicha tu dpt main2..lepas ni boleh belajar msk2 dgn umi yek..
    UAA, nampak sedapnya pau inti kelapa nie..emmm...

    ReplyDelete
  6. makkk ai sukanya dia dapat main comot hehehe

    ReplyDelete
  7. hehe...ngube...jenuh mak nak kena nyipe semulo...
    merdeka la Arissa ya...

    ReplyDelete
  8. Salam jumaat yer ! lama x ke sini akibat KA kini terlajak busy, moga semuanyer ok yer, tpi cerita anak2 plg KA suka lah !

    ReplyDelete
  9. seronok achica bereksplorasi di dapur.....

    ReplyDelete
  10. alalaaa geram la tengok acicha ni.. manis sungguh dia senyum. seronok dia pun mengemas dapur hahahaha. eh I pun baru buat pau few days ago, entry tengah beratur untuk dipublish hahahaha. tapi I buat inti daging, ni macam terliur pulak tengok inti kelapa ni.

    ReplyDelete
  11. Sis, i wan to eat the pao! sedap ja. Arissa very pretty!

    ReplyDelete
  12. ala.ala..comel pun,comot2lah dik..

    tapi kesian bangat dkt si ayah..merah tapak kaki ye..

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum ummu...
    oooo tak masuk ye komen yang memula tu...
    >> haiiii sama lak ngan dalam umah nani ni... kalau yang suka buat experiment skrg ni ialah Haikal.. ade je keje dia.. hari tu main pencelop.. wane biru.. sehari demi sehari nani hairan.. kenapa makanan yang di letak dalam peti sejuk ada titisan biru.. termasuk ayam goreng.. sampai la ternampak.. yang bahagian atas rack dah tumpah pewarna biru.. baru tau.. dah cuci peti sejuk.. namun masih ada sedikit yang terlekat warna.. bila di pegang jadi biru.. termasuk bungkusan plastic biskut fiyya.. habis biru tangan fiyya.. fiyya nampak dia kata YEYEK.. bermaksud jijik.. hmmm.. dah habis mama buang bekas2 sbb dah bocor gamaknya.. lepas ni kalau nak buat kek atau apam.. kena beli pewarna baru. lagi pun pewarna tu sampai tarikh luput dah tertutup dengan warna.. takut expired.

    Kesian si ayah dengan kaki berwarna ye.. comel dia.. suka main apa2 je.. itu la anak2 sedang belajar dan otaknya berkembang..

    ReplyDelete
  14. hehehheheh comel:) adik nampak happylah..:)

    ReplyDelete
  15. Happy arissa dapat kucar "pau"...ceria dah baik demam...sy nk buat fon utk x jd lg ni...pun sama kedua anak belit kaki...

    ReplyDelete
  16. Alahaiiii...teringat dalam cerita hidustan yang main2 tabur warna tu...

    Gigih mak Acica eh buat makan untuk keluarga.

    ReplyDelete
  17. Comot pun tak pa yg penting pau tu sedappp....

    ReplyDelete
  18. wow ikhlas sungguh senyuman puteri arissa, nampak puas hati dia dapat main harta benda emak kat dapur tu..hihihi terhibur tengok senyuman anak kecil yg.putih bersih.Salam sayang.

    ReplyDelete
  19. Sedapnya pau. Sll buat x jd yg cm beli tu la

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum..

    salam perkenalan. jemput ke blog saya, kisah saya dan tips kurus.
    :) nice blog .

    ReplyDelete
  21. Salam UAA,

    He he, comel dalam comotnya! Dah hilang dah baby-fatnya ya dek lasak tak reti dok diamnya ya! Aleesya pun sama jugalah, dah slim sekarang. Seronoknya dia ngube!! Last2 dapat makan pau, he he!

    ReplyDelete
  22. Salam UAA;
    tuu dioo....achica....ngube lana....tp mok dah redho...pulun ja...hehehe buke sene nok buleh lesen besa ni...hahahaha

    ReplyDelete
  23. yang merah tu apa sebenarnya. food coloring ke. bagus bagi dia main macam ni, tapi kita kena ada kat situ la utk pantau limit kawasan permainan dia tu. acicha suka ye makan pau kelapa. bagus ni. nnt dah besar boleh buatkan utk mok mentua dia.

    ReplyDelete
  24. Apa nak malunya...tu petanda bini rajin masak tu haha...
    Kalau bini duk depan TV tak de chance le pewarna tu bersepah...tak gitu?

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads