Wednesday, 16 May 2012

Our Small Vegetable Garden


'And among His signs; that you see the earth barren, but when We send down water to it, it is stirred to life and growth. Verily, He Who gives it life, surely is able to give life to the dead. Indeed He is Able to do all things'  (41:39)


Assalamualaikum....

Alhamdulillah atas nikmat dan rezeki yang Allah kurniakan untuk kita... tak terhitung..

Kebun sayur yang kat belakang umah ni terdiri dari green house garden dan kawasan terbuka. cuaca yang panas kat fiji memerlukan penuh untuk sayur2 terutamanya jenis yang berdaun. kalau diikutkan nak tanam semua jenis tanaman tapi tak semuanya hidup dengan cuaca disini....

Here some of the views of our small garden...

From outside,






Let's take a look inside ...




the first row is watercrest, then leafy vegetable mix like cabbage, silverbeet and chinese green..in the middle we have celery and coriander...some empty beds for future planting,..at the back we have some english cabbages



Another corner we planted the climber type of vegetable like long bean and petola...







Some tomatoes, snap bean, okra and corn on the side



Malaysian garden we have pandan, lengkuas and kunyit here

some serai (lemongrass)on the side...


10 comments:

  1. Ok, i'll put some follower box....

    ReplyDelete
  2. Mak aih. Besarnya kebun puan! Wajib tanam pelbagai jenis tanaman nih. Kalau tak rugi. Teruskan berblog. Seronok baca perjalanan kebun puan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks ..taklah besar sangat. kalau boleh nak tanam semua wong, tp tak byk choice yg sedihnya..

      Delete
  3. bila tengok entry by entry...mata saya makin besar makin besar...suka nya tengok banyak yang menjadi..:D

    ReplyDelete
  4. tak besar?...besar tu kawasan nak berkebun...nie kena betul minat berkebun baru ade motivation nak turun nih...kalau saya adoi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa.once kta start bertanam lama2 minat tuh semakin dtg.sikit2 lama jdlah byk jgk..:0

      Delete
  5. finally habis khatam dh blog yg best ni. hiuhiu.

    ReplyDelete
  6. Orang tengok new entry.. ai terbalik.. hadap entry2 lama.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. me too..tengah godek2 entry lama :P

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads