Monday, 30 March 2015

No More Tears...

Sudah lama kutidak coretkan sesuatu disini..namun hari ini kukongsikan pengalaman yang boleh menjadi teladan ataupun penjagajaran buat kita semua ..inshaallah...dan juga luahan perasaan daku..bacalah sambil tarik nafas panjang2 kalo sanggup..huhuhu

Settling down ditempat baru bukanlah sesuatu yang mudah..tambah2 dengan adanya tangan2 kecil yang dok bergantung pada kita..agak mencabar dan menguji jiwa dan kesabaran..

Anakanda Arissa tak pernah berpisah dengan maknya sepanjang hidupnya di bumi Fiji. Namun bila balik ke tanah tumpah darahku ini..anak pulak kena berkorban..aduhai kesiannya..apakan daya nak untuk kesenangan masa depan kita bersama jugak..

Aku takdek pengalam tentang nak hantar anak2 kat orang atau pusat jagaan nie..cuma dengar dr pengalaman orang jer lah. So bila duduk tempat baru my main concern is nak tinggalkan dorang berdua nie..siabang taklah risau sangat sebab dah besar dan mudah sesuaikan diri..dah tuh lak pagi dah kena gie sekolah.

Since not easy to find pengasuh..so aku dapat info daripada tadika si Aidan tuh tentang taska yang berhampiran. Dalam kawasan apartment yang sama tapi berlainan blok..so aku pikir senanglah nak arrange kan sebab same place..dan aku pun dah pindah kat kawasan apartment tuh jugak (lepas move out daripada apartment yg kami tinggal 3 hari sahaja).

Hari pertama seperti yang dijangka, memanglah dia menangis masa kami tinggalkan..meruntun jiwa lah camaner pun. Aku pun pergilah kerja ..dan En. AAA yang amek dia belah petang..katanya Arissa nampak ok dan bermain2 masa tuh..cuma dalam keta dia macam drowsy sangat..dalam dok rindu berpisah ngan maknya nie dia boleh tertidur dalam keta sebelum menyusu..tak pernah2 dia begitu...
sangka buruk dalam hati ke dorang nie bagi anakkku pil tidur?

Second day, oleh kerana Arissa breastfed dan takmo susu botol dan aku takder banyak susu yang boleh di'pump'kan jadi aku pun baliklah jumpa dia masa lunch hour. Masuk kat taska tuh sambil menyusu Arissa, aku lihat ramainya anak2 kecik baya anakku ..yang atas buai 5 orang..yang tidur bawah buai atas lantai 5-6 orang jugak..malah ade yang tidur didepan pintu tandas lagi!!..kata dorang ade lebih 20 orang bayi baya Arissa kat situ..dengan 3 orang penjaga Indon...tuh tak masuk budak2 yang lebih besar sket..ade 30 lebih lagi..ya Allah camaner lah mereka ni dapat menjaga bayi2 seramai nie...camana lah nasib anakkku yang dahla kurus itu tuk tinggal disini...aku tinggalkan dia dengan hati yang berat dalam tangisannya yang kuat untuk balik ke opis..

The next day En.AAA kata jangan hantar lagi....dia jaga kat umah hingga jumpa tempat baru..

Carik punya carik, tanya dengan mana2 orang yang kukenal akhirnya..aku terjumpa nama dan contact no. kakak nie dalam website JPM. Learn from a lesson yang better hantar ketempat yang berdaftar walaupun lebih mahal tapi ade peraturan yang mereka mesti patuhi..more secure than taska yang tak berdaftar nie...

Yang kakak nie Rohani bukan nama sebenar yer.. tinggal dekat flat opposite apartment aku ..cuma seberang jalan lepas traffic light..nak jalan kaki pun boleh..cuma aku selalu naik keta... Orangnya peramah, menjaga kanak2 ikut aturan dan had JPM ..ade anak2 yang telah lama duduk dengan dia dari small baby lagi sampai masuk sekolah.. 

so aku rasa ok lah kak Anie nie...

Aku mula antar dipertengahan bulan...dia tak bagi aku balik menyusu Arissa takut susah nak pujuk nanti nangis bila aku tinggal balik opis..terpaksalah cari alternatif bagi susu formula campur2 wpun Arissa kurang nak.

Makan minum dia jaga ok..cuma...

Si kak anie nie banyak sangat komplen dan tak nak buat kerja lebih...tiap2 kali aku amek Arissa balik, mesti dia akan cakap kuat yang Arissa berak banyak hari tu..kalau berak lebih 2 kali dia dah bising..dan suka whatsapp aku pasal benda2 yang remeh..selain pasal Arissa berak, Arissa suka panjat meja kerusi meja umah dia dan grill..takkanlah takleh tutup pintu kalo taknak budak panjat grill kan?

Ya..memanglah boleh inform ibubapa pasal tuh semua tapi taklah sampai waktu kerja dan menggangu konsentrasi parents..whatsapp aku seolah2 nak suruh aku buat something..walhal aku dah pay her to look after my child..ni lak menambah risau aku adelah...

Tiap2 pagi aku anta Arissa pulak.mesti kena jumpa dia kat bawah blok ..sebab pepagi dia gie beli lauk, beli kuih dan lepas tuh lepak ngan rakan2 dia yang tak kerja ..anak2 yang dia jaga yang lain pun aku tengok terpaksa ikut dia kat bawah tuh..kadang aku terpaksa tunggu beberapa minit jugak sebelum gie kerja..kadang kalau nak pegi opis awal atau ade course jauh sket .memang tak convenience sebab dia takder kat umah pepagi.

tapi aku tak pernah komplen semua tuh simpan dalam ati jer...

Honestly aku masa awal2 hantar Arissa punya banyak niat tuk berbuat baik ngan pengasuh anak aku nie..inshaallah ade rezki nak belanjer dia makan ker, belikan dia kain ker...dan macam2 lagi sebagai tanda terima kasih..

Namun begitu sikap manusia kita tak dapat nak jangka...bila kita cuba berbuat baik orang tak suka pulak...

Tiap2 petang aku amek Arissa paling awallah dari parents lain sebab jarak opis aku terdekat kan..so aku tengok anak2 kecil yang lain bila aku datang, mereka pun meluru ke pintu..kesian aku tengok..dapat paham perasan mereka tuh..lalu aku bawakkan dan berikan mereka sedikit gula2..to make them happy jer..

Masuk 2 kali aku beri mereka gula2..si kak anie tuh dah sound aku, jangan bagi gula2 nanti mak dia marah, dorang dah gosok gigi..oklah fine aku boleh terima dan salah aku lah dan yang paling tahannya bila dia larang aku daripada beramah mesra atau cakap2 ngan budak2 tuh..katanya nanti dorang cakap kat mak dorang..alah aku cakap2 ngan dorang benda2 biasa jer..itupun dilarang..? dia kata datang hantar, amek anak ko sudah...tak perlu kesah anak orang lain..

Tersentap ngan warning kak Anie aku pun buat hal aku lah tiap2 kali hantar amek Arissa...walaupun tersentuh tengok budak2 kecik yang cuma beramah mesra ngan aku tuh...

Dalam tempoh hampir 2 bulan aku hantar Arissa kat umah dia..banyak gangguan whatsapp yang dia hantar yang menyebabkan pikiran aku terganggu dan kadang2 nak tidur pun tak lena dok pikir masalah dia nie..

Cara dia update aku pasal Arissa nie macam anak aku tu banyak beri masalah pada dia..dengan berak kerapnya..kuat makanlah (kata dia), suka panjat sana sini..tidur kengkadang tak lama ...bangun menangis sampai menggangu budak2 lain yang sedang tidur...

Sebagai ibubapa yang dah hantar anak kepada orang sebagai amanah untuk dijaga..apa perasaan korang? apa yang korang dapat buat bila pengasuh komplen cam nie..? dapatkah kita kontrol anak berak? atau kerana takmo dia berak kerap kena kontrol makanan dia (padahal kita nak berat badan dia naik)..bila kita dah hantar kat pengasuh tuh, semua dah luar kawalan kita, dan tugas merekalah tuk jaga anak2 yang diamanahkan..ini tidak asyik2..bising..asyik komplen...

Malah tiap kali aku hantar Arissa padanya waktu pagi mesti Arissa akan berpegang, peluk kemas padaku, takut dan takmo pegi kat kak Anie tuh..aku sabar sebab taknak buruk sangka (mungkin budak2 yang dah biasa tinggal ngan mak cenggitu)..malah tiap kali lepas weekend atau cuti umum, bila aku hantar mesti dia akan menangis bila ditinggalkan..tiap2 minggu begitu...

Dan si kak ani nie dia dapat offer dari sorang chinese tuk jaga baby baru lahir bila ibunya lepas pantang..so dia risau kalau Arissa banyak perangai nanti camaner dia nk jaga baby tu..aku kata tunggulah, kita tengok camaner nanti...

Aku memanglah takder banyak choice sebab pertamanya aku kesian kat Arissa kalau pindah tempat baru pulak, kesian dia nak kena adjust kat tempat baru pulak..keduanya taska yang dekat ngan sekyen aku tu limited cuma yang tmpt aku antar Arissa dulu ngan umah kak ani tu jer..seksyen lain ade cuma kena buat pusingan sket kalo nak gie kerja (lebih jauhlah) dan kena kuar algi awal...

Hinggalah suatu hari aku mendapat whatsapp dikala tengah discussion ngan bos..membaca whatsapp tuh, berubah air muka aku, pikiran tertanggu risau dan resah..

Katanya Arissa berak..terkeluar dari pampers..abes terkena tilam dia..budak2 lain semua kena lari dok dalam bilik..macam2 lagilah aduannya itu..

Aku tak tahu nak cakap apa..."akak nak saya basuh ker? nanti saya singgah balik amek tilam tuh"..
tah apa2 lagi conversations dalam whatsapp tuh hingga dia boleh mesej aku "anak ko memang jenis kuat makan, kuat berak, nie ko nak suruh akak bagi susu lebih lagi"...abes dia nak aku buat haper yang bagitau itu semua? 

aku bertoleransi lagi..ginilah kak ..cuba kurangkan bagi sup kat dia..mungkin beraknya tuh kurang sket kot...dia takmo,..aku kata aku tambah sket lagi bayaran tuk kurangkan beban dia menjaga anak aku tuh ..katanya aku buat sendiri sup untuk arissa mungkin lain sukatannya dan mungkin kurang sket beraknya..

padahal dok umah ngan aku berak paling banyak 2 kali sehari jer...

Yang kak anie nie menu dia tuk budak2 cuma nasi ngan sup jer..takder nak bagi roti ker, nasik goreng atau mee goreng ker...aku pun tak paham..

Esoknya pepagi dalam hati yang bengkak nie aku masak nasik goreng tuk Arissa..bekalkan dia tuk pagi & lunch..walaupun aku tahu itu bukan jalan penyelesaian...

Hari tu aku nekad akan pindahkan Arissa ketempat lain walau apapun cabarannya nanti..biarlah lebih jauh sket, biarlah dia nanges pun diawal2....sebelum itu ade jugak buat solat hajat tuk Allah bagi petunjuk..mungkin Allah dah bagi, aku jer yang tak nampak...

Aku amek Arissa hari tuh ngan perasaan pissed off sangat nak tengok atau cakap ngan kak anie tu...dia pun tulis nota dalam beg Arissa yang Arissa cuma makan sekali jer nasik goreng yg aku bekalkan itu...

Kang aku dah agak itu bukan penyelesaian...malah menyusahkan..so carilah jalan keluar dari pemberi masalah dan membeban pikiran..

Petang tu aku pegi kat taska berdaftar yang ade bangunan sendiri (rumah teres)..yang ade ramai pengasuh dan more organise...aku dafarkan Arissa ari tuh jugak...lebih jauh sket, kena spare another 15min earlier tuk sampai opis on time..

Esoknya aku hantar Arissa kat taska baru tuh, dia cuma nanges kejap jer masa aku lepaskan kat cikgu taskan..belum pun keta aku berlalu dia dah berhenti nangis...tenang sket hati aku...

Aku tak mesej sepatah pun kat kak ani ari tuh,..dia yang mesej aku cakap kalau takmo antar bagi tau, kalo takmo hantar terus datang amek barang...aku cuma jawab lepas kerja aku singgah amek barang2 Arissa.

Memang aku takmo dah tengok muka pengasuh tuh, takmo dah have anything to do with her..the more you say to her to more lah isu jadi panjang..tak guna cakap ngan orang yang sorry tak tahu nak jaga mulut..tuhan dah bagi rezki ko tak tahu bersyukur..ko banyak komplen..ko menyusahkan hati orang..sekarang tuhan dah tarik rezki..ko pikir2kan lah...

Kata opis mate aku mungkin sebab dia tuh divorcee kot yang perangai gitu..tak tahulah aku..

Alhamdulillah dengan petunjuk Allah semuanya better ditempat baru..Arissa cepat suaikan diri, tak menangis dah lepas 2 pagi dihantar dan dorang pun alhamdulillah semuanya baik2 dan peramah..
pepagi aku hantar dorang datang amek baby dalam keta jer takyah mak bapak susah2 nak bawak baby keluar...buku pun ade tuk rekod semua akviti dan keadaan anak kita...

Lesson tuk aku ..takperlah bersusah sikit, kuar duit lebih sket..asalkan anak selamat dan selesa...

Daripada pengalaman aku nie ..lebih baik kita hantar anak kat taska yang betul2 taska (bukan dirumah) drp hantar kat orang yang kita tak kenali dengan baik..taska lebih selamat dari segi environmentnya..anak kita memanglah ade yang lasak..tapi kalau tempat tuh selamat (takder tempat tuk panjat dsbnya), tak perlu kita risau..taska berdaftar kena patuhi syarat/ rules JKM..jadi better dari yang dirumah..pikiran pun tak serabut..

First day Arissa




32 comments:

  1. Alhamdulillah knor bca sampai hbis...byk sakit hati ni...rasa mcm nk bg pelempang jer kt pengasuh tu...nk duit jer tu..ikhlasnya tk ada lgsung..


    hrp tmpt bru semua ok .kn.kesian alissya...

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah TUHAN dh bg jalan penyelesaiannya...
    setelah berpindah2 tempat/pengasuh..kesian Arissa.

    ReplyDelete
  3. Biar mahal & susah sikit sikit janji anak bahagia. Kan?

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah, akhirnya happy ending. semoga arissa terus serasi disitu..:)
    sebenarnya hantar anak kat mana3 nasib2 je...
    klu hntr anak kt nursery/taska ramai la ckp nnt anak mudah sakit, bejangkit la apa.
    klu hntr anak kt pengasuh/babysitter kes2 mcm ni la kita taknk nya.. hmmm.. rezeki masing2 kan..dan apa yg berlaku pengajaran utk kami2 jugak ni...
    tak dapat dinafikan memang ada pengasuh yg pilih2 kasih ni. (berdasarkan pengalaman duduk nursey kecik2 dlu) now anak pulak duduk nursery)

    thanks, :)

    ReplyDelete
  5. SB baca sampai habis entry ni. Mmg sukar nak cari orang yg betul2 jaga anak kita walaupun dibayar. SB tak penah alaminya tapi sebagai seorang ibu, mmg SB faham bagai mana rasanya bila berdepan dengan penjaga sperti yang awak nyatakan tu.

    ReplyDelete
  6. hmm..akak faham sgt dgn masalah awak tu..akak dulu selepas beberapa kali bertukar pengasuh yang banyak kerenah..dah la banyak kerenah..suka pula mintak cuti sesuka hati dan last minute..dia ingat kita ni bos ke apa..lastly decided hantar private nursery ..biarlah mahal sikit janji puas hati..alhamdulillah anak pun happy

    ReplyDelete
  7. banyak pancarobanya..hope arissa okay kat tempat baru ni..
    ada ke camtu..orang antar pon bayar bukannya free..
    kalo taknak jaga pon cakap la elok2 takyah nak sakitkan hati orang..
    cam zee ni takde experience antar anak kat taska..so far semua pengasuh ok..alhamdulillah syukur sangat..

    ReplyDelete
  8. Kawan saya dalam setahun pindahkan anak entah berapa kali asyik tak serasi jer, pening pulak saya yang nengok..apatah lagi tuan punya badan.

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah.. ending yg baik.. Allah dipermudahkan urusan UAA.. atas kesabaran UAA..

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah areesa dah hepi kan kak..moga2 lepas takde masalah lah..

    ReplyDelete
  11. Eii, sakitnya hati saya baca mok Ani tu buat gitu ke bakal menantu saya. Acicha, nak peluk acicha kuat2. RIndunya dah lama tak dengar cerita korang semua. Kata berdaftar dgn JKM. Tapi kenapa servis mcm cilabi? Maknanya, kalo dah berdaftar pun, belum tentu lagi bagus kan UAA?

    Syukurlah dah dpt pengasuh yg ok. Mcm saya, wp htr di rumah pengasuh, tapi alhamdulillah setakat ni okay. Baru2 ni, nenek pengasuh disahkan ada cancer dan tak larat nak jaga budak, tapi anak nenek pula yg ambil alih jaga anak saya, sedangkan budak2 lain semuanya dia tanak jaga dah serta merta. TInggal Luth dgn sorang lagi je dia jaga. 2 org je. Syukur Allah permudahkan.

    ReplyDelete
  12. begitu ler namanya kehidupan, banyak liku2 yang perlu kita tempuhi. Ada gembira dan ada yg duka...semoga Arissa sihat dan gembira di tempat baru..dan seterusnya UAA boleh kerja dgn aman dan tenteram.

    ReplyDelete
  13. Sedihnya baca kisah ni..
    Alhamdulillah akhirnya selesai dari segi penjagaan Arissa..

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah...semoga segala urusan dipermudahkanNya.

    ReplyDelete
  15. Insya'Allah.. mudah-mudahan Arissa selesa di tempat baru..

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah. Terlepas sudah seksa di jiwa. Semoga segalanya berjalan lancar selepas ini.

    ReplyDelete
  17. akhirnya... ada entry pengubat rindu...

    dana baca jugak biarpun panjang lebar sbb menarik sgt cite akak nih... cabaran kan kak sbb ada anak kecik nih... akak nk sesuaikan diri keje kt sini ngn anak2 lak...

    teruk betul lah kak ani tuh kak oi, udah dia berak 2kali ke 3 kali ke basuh jelah... takkan kite nk bt camne kan... kalu dana pun tensen...

    tp alhamdulillah dh lega skrg akak kan

    ReplyDelete
  18. Begitulah UAA. Tak semuanya dpt dilalui dgn mudah. Tapi bersyukurlah akhirnya Allah berikan juga alternatif yg terbaik buat anakanda Arissa. Kakak sedih bila ada org tak jujur dlm mengendalikan anak-anak. Moga inilah tempat terbaik buat Arissa. Nampak pun tempatnya cantik dan bersih. Pengasuhnya ada pekerti. Nak kerja / tinggalkan anak pun hati senang. Duit boleh cari.. ketenangan itu yg penting.

    ReplyDelete
  19. As salam UAA,
    lama betui tk dgr cerita acicha ni....kesian dugaan dilaluinya...harap2 lps ni acicha selamat dan ceria macam biasa...

    ReplyDelete
  20. Salam UAA,

    Aduhai Mak Aji mengeluh panjang membaca kisah ni. Alhamdulillah dah ada penyelesaian yang baik untuk Arissa. Moga lebih tenteram hati UAA di pejabat untuk menjalankan tugas.

    ReplyDelete
  21. Dah 3 hari post baru akak dapat baca. Inilah dilema kita sebagai ibu yang bekerja, bagi akak duit bukanlah segalanya maknanya biar kita keluar lebih sikit asalkan anak2 kita selesa dan kita dapat belerja dengan aman. Soal keselamatan anak2 tidak ada tolak ansur.

    ReplyDelete
  22. tak pa berhabis untuk keselesaan anak-anak..

    ReplyDelete
  23. Salam, dtg menjengah bila ada sedikit kelapangan. Walau jrg bertamu, ingatan itu tetap ada dikalbu.

    ReplyDelete
  24. Salam Ummu..pekabar Ummu & anak2.. rindu nya..hehe ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ummu... pekabar Ummu & anak2..rindu kat budak berdua tu..:)

      Delete
    2. singgah melawat...pekabar budak2 comel berdua tu..abg aidan sekolah mcm mana? :)

      Delete
  25. Alhamdulillah, setiap perkara yang terjadi ada hikmahnya. Walaupun kena spend more time nak keluar jauh, tapi Arissa hepi & inshaAllah, dijaga dengan baik :)

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum ummu..
    Salam 1 Rejab..
    Baru dapat masuk blog yg dah lama kena ROBLOCK dengan boss.. tak boleh baca or buka blog kat opis.. kat umah pulak lappy rosak dikerjakan fiyya yg suka hati dia nak on.. nak off tanpa shutdown.. lepas tu bila bukak balik keluar hitam je semua.. dengan arrow ke button tak nak working.. mmmmm.. takpe.. fiyya mana tau kan.. :) think positive, :) hehehe LOL..

    Kesian Arissa kena sampai camtu mungkin dia takut dengan BS tu.. sebab tu dia nangis.. budak ni kena pandai amik hati baru dia boleh main dengan org lain.. safiyya pun dah tukar BS.. tu pun sebab BS dia yg mula2 pindah Besut.. jadi terpaksa tukar. nasib baik BS ni yg pangkat nenek.. fiyya panggil MOK.. MOK cakap fiyya senang urus.. walau dulunya fiyya suka nangis dan susah rapat dengan org luar.. fiyya pakai baju seluar, pampers semua sendiri.. fiyya juga tidur sendiri.. hanya perlu tengok fiyya waktu dia POOOPOOO dan waktu dia makan.. hehehe.. MOK kata kalau ada lagi 2 atau 3 org macam fiyya.. MOK nak jaga juga.. sbb senang.. hehehe..

    Alhamdullillah.. biar tukar BS mgkn ada hikmahnya.. :) semoga arissa terus berkembang di tempat baru.. :)

    Salam rindu buat awak semua.. :)

    ReplyDelete
  27. salam dear..


    alahhh kesiannya the gurl.. sama je kurang lebih experience kita.. tapi akak lak pengasuh masa tu jaga anak akak sornag je.. tp memang mnyakitkan hati. akhirnya akak amik pembantu rumah. lega..

    ReplyDelete
  28. Salam Ummu ... sakit hati bila baca tentang pengasuh Arissa tu. Aku dulu pun mula2 bimbang hantar anak2 ke nursery. Macam2 aku fikirkan. Tapi alhamdulillah nursery ni jaga baik anak2 aku. Ketiga2 anak aku hantar tempat yg sama. Biar keluar budget lebih sikit tapi anak2 selamat ... :)

    ReplyDelete
  29. panjang entry ni tapi saya berjaya baca sampai habis sebab olahannya seperti akak bercerita depan saya, i know ur feeling sebab my sis pun mengalami masalah yg sama , tension sgt last2 dia berhenti kerja n jadi suri rumah sepenuh masa sambil meniaga online as a side income. Alhamdulillah semuanya kembali ok:)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads