Thursday, 8 January 2015

Khabar Pembuka 2015

Assalamualaikum korang..

Terima kasihlah kerana sudi hendak mendengar ceritaku yang semakin nak lapuk nie...huhuh.. Aiii susahnya nak ngadap blog buat masa sekarang almaklumlah banyak perkara perlu disettlekan dan kehidupan pun bukanlah releks seperti di tanah Fiji dahulu..huhuhuh 

Nak mulakan cerita dari mana yer..almaklumlah banyak sangat kengkunun..anyway kita skip dulu citer travelling, citer kat Sydney tuh kan..kita cita psl bila dah ade kat tanah malaya nie..

Anyway citer aku nie tak bergambar kerana dengan bateri camera nyer tertinggal kat Kelate..ngan gambar2 dalam handphone yang tak sempat nak di transfer lagi sebab tak jumpa kabel USB tuh...

Ok..kami tiba ditanahair pada 5hb Dec 2014, dpendekkan cerita berkejar2 tuk settlekan banyak perkara..nak decide where to settle down. ..nak cari kenderaan..nak cari tadika..daycare lagi..semuanya kena buat sebelum new year ..tuhlah yg bz sgt tuh..

Dah dpt umah tuk disewa..seminggu lebih pastuh kami balik Kelantan..kira nmasa tuh belum banjir lagi..tapi otw balik bila lalu Terengganu memang hujan lebat ya amat sepanjang2 jalan..sampailah keumah ibunda daku..

Dalam seminggu dok kampung pun ujan tiap2 hari..baju pun kena keringkan dengan kipas jer berbau2 jugaklah tak kering kan..pastuh 3 hari sebelum balik KL air takder kat kampung, air tangki mak dah kering, kami decided better balik KL jer dengan anak2 kecik susah nak manage takder2 air tuh..

Maka baliklah kami pd hujung minggu sebelum bermula minggu banjir...lepas 3 hari dok KL dapat news dari mak yg hujan semakin mengganas..air semakin naik..sampai ketempat yg blom pernah naik..paling kemuncak umah belakang umah mak naik air sampai ketingkap..(sebab rendah sket dr umah mak)..umah sebelah lak air dah naik jugak..tapi alhamdulillah Allah masih pelihara rumah mak..air berenti pada buku lali tiang umah mak...rumah 2 orang kakak aku yg dok berdekatan pun naik air jugak tapi alhamdulillah sempatlah jugak menyelamatkan jiwa2 & barang2...

Simpati kami kepada semua mangsa2 terutama jiran2 serta bandar kami yang kini tersangatlah lumpuh akibat banjir..entah bila akan kembali pulih..

Semoga Allah beri kekuatan, kesabaran dan jalan keluar kepada semua yang terkena musibah...

Berbalik kepada cerita kami disini pulak...settling down now..dengan memasuki rumah sewa baru...setelah berpenat lelah mencari rumah yang sesuai ditempat baru yg tak kenal sesiapan pun dan sebelum ni pun belum pernah jejak...salah satu sudut di Damansara..

Masih lagi sibuk ngan urusan masuk umah baru nie..nak kemas lah..nak beli baranglah..nak drill sana sini lah..perabut & elektrical pun semua kena beli yg baru...ikea jer yg aku asyik dok usha..huhu.bertambah botaklah En.AAA. Boleh dikatakan hari2 kami terpaksa keluar cari barang keperluan...masih lagi belum well organise ..hmmmm

2015 jugak totally merubah kehidupan bekas surirumah tangga sepenuh masa di Fiji nie...inshaallah akan kucuba cerita kan pada entri yang akan datang..


26 comments:

  1. ok dah baca semua...rasanya area damansara dkt jer dgn rmh knor tuh...

    ReplyDelete
  2. takpe kak... slow2... kalu dh dkt nih ada rezeki blh la kite jumpa yek kak

    nnti dh ok, akak sambung cite balik yek, jgn tinggal blog lama... nnti rindu

    ReplyDelete
  3. welcome back kak nor..
    dah tak sepenuh masa la kat umah yer..kak nor duk mana?
    area damansara jugak ke?
    pepon moga sumer berjalan ngan lancar..

    ReplyDelete
  4. betul tu, pelan2 la utk lengkapkan semua keperluan..insyaallah nanti selesa juga...ehhh, UAA masuk kerja balik ker?

    ReplyDelete
  5. tak mengapalah Nor..pelan2...buat yg mana penting dulu ya..

    ReplyDelete
  6. Tak pe lah UAA.. kayuh pelan-pelan dulu kata orang tua-tua..
    Alhamdulillah keluarga UAA di Kelantan selamat ye..

    ReplyDelete
  7. selamat kembali..
    faham perasaan akak tinggal di dalam rumah yg serba kekurangan..
    sy pun stress br pindah rumah..byk barang unpacked lg T_T

    ReplyDelete
  8. hehe take ur time.. nak settle down mmg banyak perlu lakukan :D

    ReplyDelete
  9. sama daerahlah kita di suatu penjuru damansara...pindah rumah memang letih, nasiblah tak selalu., tabik kat orang yang boleh pindah rumah selalu...

    ReplyDelete
  10. Banjir tahun ni memang lain mcm...
    Banyak kawasan tak pernah banjir pun naik air...
    Rumah mentua abang saya tinggal atap jer...
    Sedih sgt tengok :(

    Ikea memang jadi rumah kedua kalau duduk Damansara, hehehe

    ReplyDelete
  11. Saya sejak kerja dah 8 kali pindah rumah...memang penat! 6 bulan pindah pun masih ada kotak tak dibuka, oleh itu paham sangat2 kesusahan UAA...

    UAA relax dulu, nanti pelan2 mula balik..

    PS: Agaknya tajuk blog ni kena tukar dari 'Aku Di Fiji Island' ke 'Aku Di Damansara' kot...?

    ReplyDelete
  12. Selamat kembali ke tanah air sis..oh, boleh bayangkan betapa sibuknya masuk rumah baru dengan anak-anak kecik lagi. Insyaallah..semua akan ok nanti.

    ReplyDelete
  13. as salam ummu oh tinggal di Damansara kami pulak tak lama lagi akan jadi orang Perak

    ReplyDelete
  14. Nampak gayanya anak dara tak dpt mengempeng siang hari. Agak-agak macam mana tiba-tiba melihat ummu dia pergi kerja sejak lahir tak pernah kena tinggal. UAA pun kakak rasa mesti mengalir air mata pertama kali nak tinggalkan dia dipagi hari utk pergi kerja kan...

    ReplyDelete
  15. Salam UAA,

    At long last keluar juga entri yang ditunggu2! Lama dok mengeram sibuk ya! Damansara x jauh mana ngan rumah Mak Aji ni! Taklah sepelaung, kena bantak kali laung jugalah baru dengar, he he! Bila dah settle down nanti bolehlah buat date ya!? Rumah abang ipar Mak Aji tinggal tangga batu je di Manik Urai. Insya-Allah minggu depan nak balik kampung ziarah mereka yang sekarang menumpang di rumah anak mereka di KB. Kesian mereka, sehelai sepinggang!!

    ReplyDelete
  16. Moga dipermudahkan urusan hendakNYA..
    Lepas ni takdak dah cerita pasal kebun sayur lagi..

    ReplyDelete
  17. Paling penting sudah selamat sampai Tanah Malaya. Harap Aidan cepat terbiasa dengan sekolah kat Malaysia nanti.

    ReplyDelete
  18. welkam hom UAA n family...semuga Allah permudahkan segala urusan dan lebih berbahagia di tanah kelahiran amiin...hugs n kisses kat si budak budak cumil

    ReplyDelete
  19. As salam UAA...
    Alhamdulillah...moga semua urusan dipermudahkan..apa kaba abe aidan n arrisa? tentu tgh dok nak sesuaikan dgn environment baru tu...hehehe

    ReplyDelete
  20. Hah??? UAA akan kembali bekerja ke? Siannya Acicha bakal menantu ku itu. Nnt cerita ye. Dah dok Damansara, dekat la kita ye nnt. Dah dok Mesia boleh la join giveaway.

    ReplyDelete
  21. semoga kehidupan baru bertambah ceria….inshaallah

    ReplyDelete
  22. Baca cerita pun dah tau nampak sangat bizinya awak tu...Mmmacamana Aidan ngan Achicha nak ke dia ikut nenek?

    Biasalah org baru pindah rumah UAA....mmg semua banyak yg tak de....faham sangat

    ReplyDelete
  23. akak dh balik malaysia?? lamanya sy xdtg sini since bersalin yg no 2 ni, Mcm mn dgn tanaman akak dkt fiji tu? bagi dkt sapa? byknya tertinggal..kena pulun baca ni..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads