Tuesday, 13 January 2015

Kerana Desperate.....

Pengalaman sewaktu hendak memulakan hidup di Damansara nie..

Alhamdulillah aku telah join balik syarikat yg aku keja sebelum gie Fiji dulu..bosku tuh selalu cakap, anytime jer aku leh join balik..& dorang perlukan staff macam ku lah kunun. jangan muntah..

Since office dah pindah kat Sunway Damansara, maka daku pun cubalah tuk berumah lift dekat2 situ jugak..

Dek kerana desperate nak dpt umah cepat2.dan oleh kerana rumah sewa kat sini lakunya cam pisang panas, ari nie letak iklan kat mudah, esok dah ade orang amek dah..maka mencabarlah nak cari umah yg sesuai ngan jiwa...call sana sini..tinjau sana, tinjau sini ngan anak2 kecik nie memang mentensionkan..

Akhirnya ade sorang owner nie, tah camaner dia call aku tanya aku, offer aku sewa umah dia..katanya umah medium cost apartment kat ground floor, ade perabut ngan langsir, surau depan pondok jaga jer..maka aku pun tertariklah...

Dan aku dah jumpa ngan owner sebelum tengok umah kat masjid, macam tak kesah & put on trust lah kan..

Cuma umah dapat di'view' sebelah mlm kerana penyewa yg masih menyewa sampai ujung bulan tuh hanya balik umah waktu malam jer...haaiihhh...

Oklah aku tengok tengah malam kul 9mlm...agak tak puas ati sebab umah tuh cam tak terjaga & berbau..cuma dlm ati aku bila cuci nnt eloklah kot..

Dalam pada tak puas ati tuh aku bayar jugaklah booking RM1000... aku leh masuk umah tuh lepas 30hb Doblas..

Jadi bila aku masuk tuh, dorang dah kuar..tp masih ade yg tinggalkan brg mrk kat situ lagi...aku biarkan jerlah..

Jenuh kami suami isteri membersihkan umah sampai kul 4pagi pun dok cuci toilet lagi sebab takder gamak sungguh rupa umah tuh walaupun mahal sewa..dinding dengan pintu jangan cakaplah..hingga kami beli cat tuh memperelokkan sket rupa umah tuh..

Ahhh.yang partly furnish tuh kan..hmmm perabut yang dah lusuh dan lama..daku suruh tuan umah amek keluar semua sebab tak der gamak tengok & nak guna..cuma kitorang wonder camaner sibujang2 pompuan tuh boleh idup...hmmmm

Dan sampai kepada part yang daku tak dapat nak tolerate adalah rumah tuh sebenarnya gelap..sebab cam ground floor kan underground sket..cahaya kena blok, tak berapa masuk..location tk bagus...siang hari, sepanjang hari kena pasang lampu..

Cam rasa tak seronok terbit dihati..rumah cam tak aura..takder seri...nak tnggal pun rs tak enjoy...

Dalam pada itu, tadika siAidan aku daftar dekat sekyen lain yg lebih dekat ngan tempat kerja..otw jerlah aku pikir senang nak drop amek kan...daycare dorang pun aku register kat situ jugak..(kawasan yg sama)

Hari pertama aku gie kerja, barulah aku dapat bertenang & releks sket pasal kebizian settling down nie..baru aku dapat berpikir dengan tenang..dan nampak  

Why not aku carik umah yg memang dekat ngan tempat taska/ tadika dorang kan...cuma aku berpikir2 aku susah sket sebab aku dah byr deposit ngan rental ngan owner tuh..takut kena marah pun satu nak mintak duit balik...takut dia tkmo bagi deposit balik pun satu hal...huhuuh

Akhirnya aku memberanikan diri, wassap yg aku berkeinginan tuk kuar dr umah dier..bg lah alasan2 tuh..dia cam bengang jugak..ting tong..ting tong..akhirnya dia mengalah tapi kena forfeit duit sewa sebulan bulan jan nie seribu..aku pikir2 takperlah ..kalo kira kos transport ngan kos letrik sepanjang hari tuk setahun mungkin aku leh cover balik duit rm1000 burn tuh kan...

Same day aku carik apartment lain yg berdekatan..akhirnya the next day aku pindah masuk umah yg sekarang nie..sewanya sama sahaja..tp lebih berseri, lebih elok & terjaga dan paling penting dekat ngan anak2 & tempat kerja...barulah rasa lega & tenang.. tak kesahlah wpun kena sewa lori tuk angkat brg2 sebab dah beli bnyk brg dlm 2 hari dok umah tuh kan...

Tapi cerita nasib kurang baik nie bukan nie saje, ade lagi.....nanti aku sambung cerita yang mana ia berkaitan ngan anak2 lak...haiiihhh...

Nak belanja korang gambar dorang berdua yang hepi dok sini terutamanya En.Aidan yang takmo balik Fiji dah...hehehe..


Inshaallah akan kuceritakan kesah mereka pula yang menjalani kehidupan baru..tapi buat masa nie yg boleh kukatakan memang the hardest thing to do adalah nak tingglkan mereka dibawah jagaan orang lain seharian dan bertenang-tenang kat tempat kerja....hmmm

26 comments:

  1. bab bab masuk rumah baru ni saya agak sensitif sikit... sebab dah terkena... nasib baik rumah lama tu you tinggalkan... sepatutnya tuan rumah bagi cantik dulu rumah dia baru sewakan... bukan bagi macam tu jer... dan mungkin rumah tu ada benda2 yg tak baik... kita boleh taknak percaya tapi kalau dah jadi susah nak pulihkan... rumah yg baik adalah rumah yg terjaga baik walau perabut tak baru... dari cerita tu nampak sangat perempuan yg duduk situ tak menjaga dengan baik.... bahaya lah rumah macam tu... syukur you tinggalkan... jangan tak things for granted

    ReplyDelete
  2. begitulah tak mudah mencari rumah sewa di kawasan ini sekarang, agak mustahil nak cari yg berkenan di hati dengan budget kita....lainlah kalau mampu duduk kondo ribu raban sebulan...

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum dik, singgah baca kisah U cari rumah dan follow
    mesti buat pilihan terbaiklah ya...mudahan ALLAH tunjukkan pilihan yg sempurna dengan citarasa kita

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum, selamat settle down, semoga si kecik dua orang tu betah dan cepat dapat kawan baru :)

    ReplyDelete
  5. Permulaan yg agak kelibut UAA. Hangus duit sikit tak apalah berkorban utk jangka masa yg lebih panjang. Cuma kakak nak juga tahu kisah anak dara tu kena tinggal ummu dia sepanjang hari macam manalah agaknya. Kesian pulak. Aidah tak kisah sangat sebab dari di Fiji memang dah sekolah. Arissa ni berkepit sentiasa siap pegang kaki kalau ummu bergerak macam mana tu...

    ReplyDelete
  6. mcm pening juga ye segala mcm hal nk setel down, pelan2 ye ummu. in sha Allah mudah semuanya nti... kira ummu beruntung lh dpt kerja... ada kwn tu, blik dr luar negara sampai la tk kerja.. lastnya suami isteri berniaga... bt sgla mcm kek.. alhamdulillah pandai mengkek kek ni...
    nti nk tau psl budak comel 2 org tuh... pndai ke kecek melayu... hihi

    ReplyDelete
  7. salams,

    seronok tgk gambar mereka berdua....

    emmmm pasal rumah sewa, akak pulak jenis terbalik....akak bagi sewa ikut kemampuan org tu nak sewa, tapi akak sangat cerewet utk bagi org sewa sebab takut mereka kurang menjaga kebersihan rumah.....

    ReplyDelete
  8. Ummu perkara tu semua ibu rasa walaupun seorang ibu yang bekerja tambahan ummu selama ni jaga anak2 sendiri.

    Berkorban duit sikit utk puas hati kalau balik rumah hati tak senang asyik stress dengan keadaan rumah pun susah jugak.

    Good luck sis!

    ReplyDelete
  9. kelam kabut jugok tuh kak nor..kalo ada famili dekat2 senang skit nok kecek kiro..
    banyok jugok tuh burn tapi dari dok tunggu baik pindoh jer la..
    ooo aidan hepi yer dok mesia..mesti lah kan, tempat sendiri lagi best aper..kawan pon ramai..
    cam acicha memang dah warga fiji...hahahaaa..

    ReplyDelete
  10. semoga dipermudahkan..letih dengarnya..semoga semua selepas ni berjalan lancar..
    mcm-macam kan..

    ReplyDelete
  11. Memang pindah rumah satu pengalaman yg sangat meletihkan. Dan bila duduk di rumah yg kurang auranya mesti lagi letih....

    ReplyDelete
  12. memang mencabar nak cari rumah dalam masa singkat.. banyak dugaan.

    ReplyDelete
  13. baca cerita UAA pun risau rasanya. .macam macam nak diurus kan..lagi lagilah nak tinggalkn sikecik tu kat daycare...bnyakn berdoa semuga Allah permudahkan semua urusan.insyaallah

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah, dapat juga rumah yang sesuai dgn keperluan UAA.... saya pun setuju, baik rumah yg dekat dgn tempat kerja dan taska/tadika anak2...
    Saya boleh faham perasaan bila tinggalkan Arissa bila kerja.. Pernah alami masa Danish kecil... umur setahun lebih baru nak hantar ke pengasuh... memang mencabar jiwa dan raga... Tapi kena keringkan juga hati... huhuhu

    ReplyDelete
  15. yg penting,keselesaan serta keselamatan,kan...habis duit sikit pun tak mengapa..

    ReplyDelete
  16. syukran....dapat jugak tukar rumah yg lebih selesa..x sabar nak tau cerita seterusnya...

    ReplyDelete
  17. Syukur...settled dah tu...
    gardening folder plk bila nak buka? hehehe

    ReplyDelete
  18. huhuhu yelah kak bile kite dh terdesak kan itu yg pakai ambik je apa yg ada, tp yelah klu dh tibe2 ada org offer beria2 msti kite rasa lain... dh umah tu pun kotor mcm tak terjaga nsb akak tak lama duk situ...

    selama nih 2 beradik tu kan akak yg jaga bile kene jaga org lain, mungkin pyh skit lah kan

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah rumah sewa sy yg skrg ni tak nmpak mcm rumah sewa org bujang sebab segalanya disediakan (kami pon jaga elok2) dan sewanya murah dari harga market, cumanya tuan rumah jenis tak amek port sangat janji sewa masuk tiap2 bulan :)

    ReplyDelete
  20. Haa, selamat la dah pindah. Kalau tak mmg saya dah beri sepatah dua nasihat pasal umah flet yg tinggal bawah. Mmg tak penat nak naik tangga. Tapi dok bawah ni, susah nak sidai kain takleh nak sangkut2 mcm tu je, pastu susah nak buka tingkap, Nnt org nampak. So, berkurung je la.

    Acicha cemana dok umah orang? UAA pam susu ke? Atau dah bg FM?

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum Ummu..
    wahhh.. rinduuu bebenor dengan kome anak beranak.. hehe.. pekabar budak2 bijak berdua tu? moga happy selalu dah balik Malaysia.. mgkin awal2 ni byk dugaan kan.. takpe slow2, lelama nti ok lah tu...hehe...

    ReplyDelete
  22. En Aidan seronok duk Malaysia ya..

    ReplyDelete
  23. Betul tu kak. Mmg ssh ht nak pi keje tgalkan anak kan. Tp klw sy dok umah uruskan anak pening jugak sbb anak anak ni mcm mcm perangai klw kita ada di rumah

    ReplyDelete
  24. salam kenalan
    #455
    http://www.coretanhatiibu.com/

    ReplyDelete
  25. tula berpindah ni memang meletihkan..lagi2 keadaan rumah yang tak menepati cita rasa kita

    ReplyDelete
  26. Yelah.....kalau duduk rumah suram, jiwa pun boleh jadi suramkan UAA.... Rugi sikitlah kot.....nak macam mana! Hehe ....mmg nampak sungguh bestnya Aidan duk kat Malaysia yer....sampai tak mo balik Fiji dah

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads