Wednesday, 14 January 2015

Hati Yang Tertinggal...

Setelah semua telah ready dan bersiap2 untuk keluar, En.AAA hantar siabang ke klinik selepas tuh ke tadika kerana abang kurang sihat sket tapi still mampu gie sekolah.

Sambil menuju ke tempat kerja kuhantar Acicha ke rumah babysitter. Masuk jer dalam keta fasten seat belt tuk baby seat, dia mula menangis...mujur bila keta dah bergerak, dia kembali diam..


Sampai kat flat babysitter, dah keluarkan dari baby car seat dia nangis lagi..

Dukung naik tangga gie umah babysitter tingkat satu..tengok babysitter dia nangis tapi tetap hulur tangan tuk salam..

Cepat2 babysitter amek dier..aku jugak bergegas meninggalkan rumah babysitter kerana jikalau aku tunggu tuk memujuk hingga dia reda memang akan berpanjangan dan lagi susah nak lepas...

Dengan berat hati aku tinggalkan dia dalam tangisan yang kuat sampai kedengaran dari parking..

Masuk keta, ku drive sket kemudian brentikan keta dekat blok rumah babysitter dan dapat kudengar dengan jelas tangisannya..

Berat hati nak tinggalkan...rasanya nak pegi naik balik amek dia balik nganku..

Gagahkan jua hati, ku pun drive bertolak ketempat kerja dengan penuh sebak, dengan tangisan yang terngiang2 ditelinga... dengan airmata yang ditahan-tahan daripada tumpah..

Sampai dipejabat, hati masih tertinggal disana..hingga saat ini aku melawan perasaan..

Bertabahlah wahai hati yang berduka.....

39 comments:

  1. sabar kak nor..memang amik masa nak biasakan sumer ni..huhuuu

    ReplyDelete
  2. Salam Ummu...
    aduhhh situasi ni memang dah pernah rasa.. selalu sangat rasa hari tu..sabar ye bebanyak... klu ikutkan hati semua ibu tak nak tinggalkan anak dgn pengasuh... berat sangat rasaa tu.... doa banyak2 moga anak2 kita sentiasa di pelihara Allah... InsyaAllah...

    ReplyDelete
  3. mula2 jer tu ummu...lps tu oklah tu
    harapnya babysitter tu baik hati lah hendaknya..tak pura2 baik dpn kita..

    ReplyDelete
  4. Sabarlah Ummu semua ibu berperasaan begitu apatah lagi Arissa yg selama ini berada di bawah jagaan sendiri di rumah. Insyaallah lama-lama bila dah terbiasa Arissa tak meragam lagi...

    ReplyDelete
  5. Saya pun tak sanggup nak imagine hantar anak ke pengasuh. Syukur dah dpt jaga anak sendiri :)

    Salam kenal ...
    Aishah :)

    ReplyDelete
  6. Dapat bayangkan macam mana perasaan akak tu :D

    ReplyDelete
  7. Kakak dpt rasakan macamana sebaknya UAA nak tinggalkan Arissa. Apa lagi masa ditinggal suara tangisan masih terdengar. Terngiang-ngiang...

    Kena cekal dan harapnya babysitter tu pandai memujuk. Sedih memang sedih tapi lama-lama ok.

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum umu...mmg sedih kalau ditinggalkn tapi kena redha juga sbb ada tugas lain yg menanti kita...:)

    ReplyDelete
  9. Akak berharap Arissa akan dapat membiasakan diri dgn suasana baru..

    ReplyDelete
  10. first time? lama tak singgah kat blog UAA...nanti dah biasa, inshaAllah ok...jangan sedih k..nanti dia pun rasa sedih

    ReplyDelete
  11. Lama2 nanti ok tu.. HS dulu macam tu juga ..nyaring suara menangis kena tinggal di nurseri

    ReplyDelete
  12. selamat kembali bekerja ummu setelah sekian lama sepanjang masa bersama anak tidak mudah sebenarnya untuk berpisah....

    ReplyDelete
  13. ini lah yang akak alami masa ada anak kecik dulu.. tapi tak lama sebab dah pakai maid masa Abang Luqman umur 3 thn.. hati mmg tak keruan... sentiasa ingat kat anak.. tapi tak pe.. sabar lah ye..

    ReplyDelete
  14. Dilema ibu2 bekerja ummu ... terpaksa kuatkan semangat

    ReplyDelete
  15. semua ibu tak mahu bkerja dan mahu berada disamping anak2 yang kian membesar, sebab skrg masa berjalan laju tak tinggalkan apa.. kawan2 banyak mengeluh di FB, kata mereka kalau boleh mmg tak mahu tinggalkan anak dengan sesiapa pon ;(

    ReplyDelete
  16. Mungkin situasi sementara saja tu....sementara dia hendak menyesuaikan diri...

    ReplyDelete
  17. Sebak sgt baca ni UAA. Saya faham perasaan tu. Sedangkan Luth yg mmg sejak bayi lagi ditinggalkan dgn babysitter pun sometimes ada hari dia akan menangis masa nak htr dia. Inikan pula Acicha yg tak pernah berpisah dgn mak dia sejak kecik. Harap acicha dapat sesuaikan diri ye.

    *rasa nak peluk bakal menantu ni. Ehehe.

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum ummu..
    memang kesian dengar anak nangis di tinggalkan.. hiba je.. nak ke tempat keje pun tak keruan.. fiyya baru lagi dengan BS skrg.. baru lagi fiyya dengan BS ni.. seminggu.. memang setiap pagi pergi rumah BS ok je.. bila dah kita pusing nak tinggalkan dia.. terus nangis.. kesian kan.. nani faham sangat perasaan tu.. huhuhu.. nangis gak kita dlm hati..

    ReplyDelete
  19. ya allah, tak tenang duduk kat opis kalau anak2 menangis mcm tu :(
    paham sangat perasaan nor....masa anak2 kecik akak dah lalui :(

    pengalaman akak dulu pernah juga tak bagi minum susu (ebm) sampai ptg...pastu tiap kali hantar mesti nangis2 sampai tarik baju...kisah anak2 membesar memang sangat mencabar,

    ReplyDelete
  20. Teringat masa hantar dak Kakak dengan dak Adik dulu.. menangis jugak tapi kena kuatkan hati.. kita bukan sengaja nak tinggalkan dia..

    ReplyDelete
  21. sabo yek kak... akak ada msg ke wassap bbysitter ke tak tanya kabo camne anak dara tuh...

    alahai... mule2 je tuh kot kak

    ReplyDelete
  22. Semua ibu bapa yang berkerjaya akan merasai pengalaman yang sama. Semua anak akan menangis bila rasa dia ditinggalkan, mungkin ambik masa 1 dan 2 minggu juga sebelum perlahan2 dia gembira dengan persekitaranh barunya,,,

    ReplyDelete
  23. yer, begitulah kehidupan kita, ibu2 yg berkerja ini..terpaksa tinggalkan anak dgn pengasuh, hati pasti hiba bila terkenang perkara itu..insyaalah, bila dia sudah biasa keadaan kembali tenang...berdoa byk2 dan sabar dgn cabaran ini yer UAA...

    ReplyDelete
  24. Biasa lah tu UAA... Lepas ni Oklah tu... kena keringkan hati utk seminggu dua ni... Semoga urusan akak dipermudahkan, Insya Allah

    ReplyDelete
  25. tak biasa lagi agaknya dengan babysister tu agaknya...sayu hati baca

    ReplyDelete
  26. saya penah rasa cam akak rasa.. in fact semua ibu bekerja akan rasa gitu kak.. sedih bila ingatkan.. hati rasa berat tapi gagahkan jua.. tapi, alhamduLILLAH sekarang ni saya bekerja dari rumah.. hati tenang lihat anak-anak membesar depan mata.. semoga akak tabah ok.. in shaa ALLAH, mohon doa padaNya.. :))

    ReplyDelete
  27. alaaa ciannyerr acicha kena dok kat babysitter doh...
    tapi tak po ummu, seminggu dua lg ok la tu...

    ReplyDelete
  28. sabar ye kak.. amek masa jugak nak tinggal anak2 sedangkan selama ni 24 7 dorang dok depan mata kita..kena keringkan hati lah sikit..

    ReplyDelete
  29. Sabar ye akk. Lepas ni ok lah tu. Sementara nak biasa.

    ReplyDelete
  30. takper... perasaan tu sementara jer.. lelama baik anak baik maknya akan terbiasa...

    ReplyDelete
  31. saya pun ada pengalaman hantar babysitter tapi tak lama,, asyik nangis je, nk hantar nangis nak ambil pun nangis,, saya tukar hantar taska baru2 je nangis pastu dah tak sebab ada ramai kawan hihihi,,

    ReplyDelete
  32. sebak je rasa...sentiasa doa yang baik2 untuk anak2

    ReplyDelete
  33. Assalam UAA....
    Ni bukan dah balik tanahair lagi dah ni.....dah kerja rupanya. Lamanya tak singgah sini.
    Biasalah Achicha tu dah lama duk ngan mama sure terperanjat bila kena duk ngan babysitter

    ReplyDelete
  34. kena ambik masa nak biasakan achicha tu . mudah2n dia blh terima babysitter tu . ibu ana yg x sedih dgr anak menangis kan . tapi itulah pengorbanan yg perlu dilakukan ...

    ReplyDelete
  35. Salam. Hee sedihkan baby menangis.

    ReplyDelete
  36. assalamualaikum ummu, jom tahun 2015 ni kita lebih bertabah hati dengan suasana pagi anak nangis...in shaa Allah nanti anak-anak kita akan biasa dengan baby sitter masing-masing..:D

    ReplyDelete
  37. awww akak tabah ok..
    semoga semua baik2 saje..
    nanti lama2 dia okay kot..insyaAllah takkan jejerit camtu sangat lepas ni..
    positif positif..!!

    ReplyDelete
  38. memangsedey nak tinggalkan anak anak ni..lagi lagilah dah biasa jaga sendiri..makan masa untuk membiasakannya....doakn agar anak selamat dan dapat kasih sayang dari penjaganya..amiin

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads