Wednesday, 29 October 2014

[WW] Laptop Pun Tak Sabar Jugak...?

Ingatkan aku yang tak sabar nk balik
rupanya dia nie pun..
huhuhu

Nak balik servis satu badan dier nie
banyak huruf yang tersekat2
'A' pun dah tak boleh fix dah, hook patah kot
terpaksalah tekan atas 'punat' tuh skrang nie
almaklumlah dah 7 tahun usia
kat sini servisnya tak boleh nak diharapkan
tahulah korang kalu byk sgt typo error tuh kan
*()*
--

Tuesday, 28 October 2014

Bila Pokok Betik Semakin Tinggi

The number 1 betik kat Fiji, Hawaiaan Pawpaw yang buah bersaiz kecil warna isinya mcm pink manis bersari sekali makan takmo betik kuning dah.

Pokok yang tumbuh sendiri dilaman, setelah mengeluarkan hasil dalam 3 bulan lebih..pokok menjadi semakin tinggi, tak boleh amek ngan tangan..kalau jolok ngan galah nanti betik jadi lebam tak sedap dimakan..

Harus guna teknik yang lebih selamat tuk buahnya..abaikan bontot kedua2 mereka ini..

Kalau jiran sebelah umah yang Fijian dulu tuh masih menyewa lagi rasanya tak menyempat kami nak merasa buah  nie masak..adakah harus bersyukur kerana mereka telah lama pindah & korang dapat makan betik sedap?

Sebenarnya ade beberapa biji lagi yang diamek.tapi dah pass kat jiran sebelah umah immediately lepas kutip buah..yang ini tuk Nahesh & Family..

Rasanya kena preserve buat benih tuk tanam kat kampung ditanah malaya nanti inshaallah. Tak tahulah kalo kat mesia buah nie senang didapati dimana2 kalo hado korang cakap yer takyah susah2 aku simpan benih....kalo dl rsnya  aku tak ingat pernah makan betik hawai nie..mungkin aku ketinggalan zaman kot..*()*

Friday, 24 October 2014

Memori Diwali Terakhir

Ade sedikit kemusykilan daku dsini...korang cuti Deepavali semalam ker hari Rabu? Konpius sket sebab tengok semalam trafik tinggi jugak, komen pun banyak jugak..dan entri2 korang pun banyak jugak...Ok mungkin aku tak baca suratkhabar betul2 ni yang tak sure nie kan..

Anyway smalam kitorang cuti Diwali kat sini..the last festival yg sempat lalui disini...Krismas dah selamat kat bumi malaya inshaallah.

Dari last week pong pang pong pang mercun dok berbunyi..bagi semangat kat dorang nie tuk dorang nie beraya..sanggup ngabes beratus2 beli mercun, bakar, bunyi kuat2 ganggu jiran2 yang tak beraya hinggalah tengah malam2 buta..siang pun ade gak yg pasang mercun yg tak tahannya..

Semalam kira kemuncaklah dorang main mercun..adeehh malam rayanyer sian anak2 nak tidur..Acicha tidur dalam ketakutan..asyik terjaga jer bila letupan kuat2 berbunyi.sampai aku terpaksalah tidur awal holding her supaya dia rasa save sket..

En. AAA kata ibarat dimedan perang..dapat bayangkan perasaan saudara2 kita yg di palestin yang diserang dengan 'mercun' sebenar..nampak jer cahaya dan disertai bunyi yang kuat rasa bagai nak runtuh hati kan..insaf sekejap mak nie...

Dalam pada benci ngan pesta mercun nie terpaksa jugaklah redha tambah dgn adenya seorang peminat kecik yang nak tengom bunga api..katanya ' i want to see the big dan fat one'..so bersantailah kami kat luar umah tengok mercun kiri kanan depan belakang sebelum dorang nie tidur dalam kebingitan mercun....

 
Hari Diwalinya si bapak dan anak bujang menghadiri jemputan beberapa buah umah..jenuhlah siaidan makan sweets..siap depa tapaukan lagi buat balik umah..benda yang sama sahaja kat mana2 umah pun..laddo,gulab jamun, pera, nimkis lakariya..kao raya pun yang muslim kuat sweets cenggini jugak..

Sedang si bapak dan anak bujang pergi beraya..aku dan anak dara lepak kat umah Chote Ma (panggilan dorang nie tuk kawan aku..mak kecik)..bertanya khabar bercerita dan memanfaatkan masa2 yang ade tuk bersama.sedih lak nak tinggalkan kengkawan baik sini...*()*

Tuesday, 21 October 2014

Dah Kemas Barang..?

Well to be honest korang semua aku memang dah tak sabar nak pack barang nie..kalo bolih malam nie jugak..pastuh nak ko pakai apa lak? Sampaikan ade satu malam aku bermimpi yg En. AAA balik tiba2 suruh pack barang tinggal beberapa jam jer lagi nak fly...huhuhu bolih gitu?

Actually yang pertama dan last aku balik dulu tahun 2010 ..masa nak balik ke Fiji balik entah camaner salah baca tiket atau salah programkan tarikh dalam kepala..btul2 suami isteri yakin bertolak hari ahad malam senin, ntah camaner malam sabtu tuh tergerak nak tengok tiket balik..rupanya malam hari sabtu malam ahad dah nak kena bertolak balik..huhuh..kelam kabut, sib baik tak terlepas flight..

Back to hal packing..actually buat masa nie cuma sort jer dulu brg2 yang aku nak wat balik ngan tak..mana yg nak bagi orang, mana nak dibakar dibuang..hinggalah dok berbeza pendapat ngan en. AAA dia kata jangan bakar, buang dlm tong sampah..aku kata lebih selamat aku bakar jer sebab aku biasa tengok mak aku melupus pakaian buruk ngan membakar...dia kata bagi orang susah ler..aku kata bagi yang elok bukan yg kita taknak (nak cpai 'Al Birra' kenalah bg yg kita sayang kan)..dah tuh pakaian aku pakai dirumah yang kurang loose takmo lah bagi orang..baik bakar jer...

Pernah terjadi masa sblm nak dtg sini aku bagi pakaian yg aku taknak pakai tapi masih elok kat bibik yang kerja tea lady kat opis aku..alangkah terpananya aku bila dia pakai baju yg aku bagi tuh datang opis...sib baik rahsia tuh aku sorang jer yg tahu

Other than sorting baju2 tuh aku jugak cuba habeskan stok brg2 dapur termasuklah 3 botol budu, berketul2 belacan yang memang aku tak dapek nak menghabeskan rasanya...kalau boleh takmo dibuang gitu sahaja..

Acaner nak abeskan belacan2 nie dalam ms 5 minggu lagi nie kakak akulah nie semangat menghantar..hardly guna...cuma bila masak asam pedas atau laksa jer...takkan nak pack balik kot huhuh...budu pun jenuh plak nak abeskan since aku kurang sket budu sebab ulam pun tak meriah seperti dahulukala maklumlah peladang dah bersara kan...*_*

Dan yang paling buat aku terharu adalah offer dari seorang rakyat Malaysia yang akan dtg ke Fiji nie (dah sampai rasanya) bersama delegasi dari Kementerian Pelajaran tuk projek membantu masyarakat antarabangsa..


Yang ayat last tuh ibarat orang mengantuk disorongkan bantal kan .."oh bolih kirim yer seronoknya..terima kasih banyak2.kalau tidak keberatan bawakkanlah saya bunga kantan, keropok lekor, burger bakar abg burn, ayam penyet..nisse, nasi mandy.doyan isi kuning, mokte..hwahwahwaaa.."..

Tapi orang ngantuk tuh dah ade bantal dah nampaknyer..jadi ucapler "terima kasihlah En. atas offer yang sangat2 dihargai tuh....tak apalah saya dah nak balik dah nie...yeayyy seronoknya!!!

*()*
 --- (icon - tunggu masa)

P/S - Kalau korang kan pakaian terpakai yg korang nak lupuskan dr simpanan tuh biasanya korang prefer bagi orang ker? bakar ker atau buat kain mengelap atau masuk tong sampah? kalau nak buat kain lap tuh aku rs buat berat luggage jer bw balik kan..

Monday, 20 October 2014

Kerana Che Kelesum Datang Lagi..

Kalau beberapa minggu lepas mengeluh pasal cuaca kering dan panas..kini rasa syukur dan insaf..Allah mendengar keluhan makhluknya..Maha Pengasih Dia menurunkan hujan dan menjadikan cuaca lebih cool terutamanya pada malam hari..alhamdulillah..

Kerana cuaca yang lebih elok kebelakangan inilah maka che kelesum belakang umah pun kembali bernafas.. 
Ingatkan dah mati kekeringan tapi rupanya mereka nie berkembang biak dicelah2 rumput rumpat..balik semakin banyak..

Apalagi peladang bersara pun mulalah berangan2 nak mengerjakan kesum yang baru nak beraja tuh..

Actually ade sepeket laksa kering yang masih berbaki ..ingatkan kena buang gitu jer sebab tak semangat nak buat laksa..tak cukup bahan kan masalah utamanya..

Alhamdulillah kesum menjadi penyelamat laksa berbaki tuh..pagi2 lagi dah siap tuai tuk projek laksa penang..

 Ulaman beres..tak menjadi masalah..bawang purple pun dah murah dan senang dapat kat sini..

 Kuah laksa yang almost perfect..cuma bunga kantan jer tak der..

Namun tidak mencacatkan rasa laksa penangku..tetap sesedap yang pernah kurasa dibumi malaya...yang terbaik pernah kubuat setakat nie.alhamdulillah..

Tinggal separuh plastik lagi laksa tuk dihabeskan..haaaiihhh tak sabar nak beli laksa yang orang lain masak lak..laksa tunjuk..*-*

Tapi sabar...40 hari lagi mesti tunggu...adakah perasaannya sama seperti menunggu habes pantang huhuhu....aaarrggghhh boleh tak En.AAA kita tukar tarikh cepatkan lagi....

Thursday, 16 October 2014

Donut Nutella

Pada aku nutella nie agak mahal untuk digunakan setiap hari terutamanya sapu ngan roti..kalau kat sini sebotol kecik dah $10 (+/-rm17). So nak berjoli cam peanut butter tuh pikir berkali jugaklah kan....sekali sekala bolehlah..


Yang ade sebotol kecik kat umah nie actually dalam rancangan nak buat macaroon masa raya puasa yang lepas...tapi macaron nyer menjadi seperti lawa meletus tak berkaki..tanpa sempat gunakan filing..sekali tuh jer ku try..tungguhlah hingga ade digital penimbang nanti inshaallah kubuat btul2 hingga menjadik jugak tanpa putus asa..

Godek nyer godek nak buat apa yg berbaloi dengan nutella tuh akhirnya terjumpalah resepi yang omputeh buat donut nutella..ku apalagi teruslah mencubanya..

Adunan yang sama ngan donut biasa cuma kena buat small balls tuk letak nutella didalamnya..biar gambar jerlah yang explain yer..





Siap digoreng..yang tak berapa garing tuh tuk simpa dalam freezer..bekal sekolah anak bujang..

Salut gula jugaklah..sedap sket..

Memang sedap dari donut plain bila guna filing nie..rasa coklat2 gitu..

Resepi tuh cam donut biasa..korang semua sure terer bab mendonut nie...tapi yang pentingnya donut nutella nie sesuatu yang korang mesti cuba buat..tak sia2..:)

Monday, 13 October 2014

Che Snake Diharijadi

Long time ago ternampak kat blog sorang rakan yg dia pernah buat pelbagai deco menarik kek besday anaknya tiap2 tahun..maka datanglah ilham tuk copy ideanya tuh..tambahan lak siaidan sangat fancy ngan binatang...walaupun cuma tengok kat dokumentari jer..

Planning tuh agak lama jugak dalam kepala..cuma yakin ngan tidak jer tuk membuatnya...maklumlah takut tak menjadi since mak nie taklah cermat sangat bab mendeco deco nie..since long weekend tuh kami ade guests, why not celebrate ngan dorang kan..

Last minute jugaklah pepagi lepas solat subuh approach sibapak tuk tulun mendeco..almaklumlah dia lagi kreatif banding ngan mak dlm bab2 nie..cuma siemak perlu tunjuk jer lah langkah2 tuk bagi dia idea..haaiihh sib baik dia setuju..lega mak takyah susah2 dan risau kot tak menjadi...huhuh


Pepagi seawal kul 6 buat kek..terus sejukkan ngan kipas..dekat kul 8 sibapak mula terkejar2 mendeco kek nie dalam bilik..kunun2 tuk bagi surprise kat Siabang..tetamu plak dok sebuk2 packing nak bertolak balik dah pagi tuh...

Potong jer tuk dapat shape..

Dicantumkan..dah jadi badan..

Tambah ekor ..kena bentukkan lah sket..

Kepalanya plak.

Siap sudah yang belum berkulit ...takut tak nengok? heheh

Masa tuk mendeco..salut buttercream icing jer...

Bagi corak sket..

Siap sudah...agak comot sketlah kan sebab nak cepat..

Besday boy tersangat surprise dan hepi dapat seekor ular...sayng nak potong dier...siap cakap esok buat kek buaya lak boleh..huhuh pastuh kek hippo lak yer?


p/s - punyalah sebok mendeco laki bini sampaikan lupa tentang pakaian & pokok limau purut yang hendak dikirimkan melalui tetamu tuh ke Suva...huhuhu

Thursday, 9 October 2014

Tabung Ayamku...

Sapa masa kecik2 dulu pernah simpan duit dalam tabung ayam atau kami panggil celen aye.? sila angkat tangan...baik..baik sila turunkan...tq

Zaman sekarang nie masih ade orang simpan dlm ayam gini lagi ker?

Tapi korang the bloggers mestlah simpan duit ngan nuffnang kan...
Nie tabung pn.UAA nie tuk beli pemanngang ajaib ataupun DSLR..
Kalo pemanggang ajaib tuh rsnya mungkin bolehlah dapat lepas simpan 2 tahun inshaallah..
Tapi DLSR tuh mungkin Acicha dah masuk sekolah pun belum tentu lagi kan...huhuhu

Alhamdulillah rezki sebelum bungkus baju..8 berjujuk dok display bergilir..kalo 1 add dpt singgit pun dah cukup syukur.

Tima kasihlah en.nuffnang..All the praises belong to Allah somehow yang menyampaikan rejki thru nuff...

Kadang aku realised bila kita kurang aktif makin banyaklah dia bagi..bila kita dok rancak2 berentri tiap2 hari, sunyi lak ia..isshhh...issshh...ker bila trafik sket taklah nuff kena byr byk2 cam ms trafik tinggi kan..

Tuesday, 7 October 2014

Kuah Satay With Roasted Peanuts

Salam Raya Haji korang semua..

Macam mana raya korang? masih dikampung atau dalam perjalanan pulang? mesti bercinta kan nak masuk kerja balik...sob.sob..sib baiklah pejabat aku takder bos ..aku jer yg bosnya..takder nak berblues2 kan...

Cerita raya kami lak...hmmm terjaga dikeheningan subuh, takbir bersahut-sahutan..pilu dan sebak didada..semayang subuh, masak makanan pagi tuk raya..gie masjid, abes solat raya tengok orang semelih lembu, lambat sangat blah gie kubur..balik lak gie meronda2 umah nenek, dapat duit raya...oopppss..sudah..sudah,,khayalan sungguh ceritanya tuh..huhuh..

Anyway yg realitinya bangun before kul 4 pagi..tiada takbir kedengaran hati pun tak disinggahi sayu subuh masuk kul 4.30 pagi..kul 6 pagi mula masuk ofis rasmi menjala dan mengari tuk keluarga..siap kul 7 lebih makan sama2, kemudian En.AAA sahaja gie semayang raya..petang baru alhamdulillah orang sedekah daging korban..kami tak korbe tahun nie..

Almost not much different dari hari2 biasa..begitulah beraya dibumi orang...

Nie citer kuah satay yang dibuat semalam..tuk makan ngan satay ayam & daging korban..


Korang tahu kan cam aku selalu citer kat sini susah nak dapat kacang tanah kat kedai2...so sebagai alternatif aku guna yang dorang jual roasted siap  tuk dimakan bergaram lagi..actually lebih murah dari yang dibeli mentah kat ibukota dimana setengah kilo damal $7, yang nie setin $1.50 berat150g,..2 tin cukuplah tuk makan anak beranak..

 Terus jer blend kasar..takyah sagai magai lagi..ready tuk dimasak..


Alhamdulillah rasa dier tetap sama ngan guna kacang tanah mentah digoreng tanpa minyak pun..malah jimat tenaga takyah menyagai bagai..


Thursday, 2 October 2014

Bila Datang Angin Type 'R'

Ingat masak pun nak bersara jugak simpan tenaga tuk tavel kan..huhuhu poyo btul En.AAA asik dok beli sekut ngan kacang butir wat minum petang2 sejak sekolah buka nie..cukup 2 minggu akhirnya naik bosan ngan sekut..nak air tangan mak jugak yg tukang masak prohampppeh...

Kerajinan melanda seminggu dua nie menghasilkanlah sesuatu yang lebih baik dari biskut2 kering tuk hidangan minum petang seisi keluarga..alhamdulillah..

Setelah agak lama tak main ngan gandum..main yeast..akhirnya jalan jugak kepala nak buat haper...

Kayu manis gulung..pehhh bila en.AAA kata nice mmg nice lah tuh..kalo rasa biasa jer atau tak sedap ker dia senyap jooo..

Fritters yang depa dok tayang2..haruslah cuba wpun tak dapat carik daun bawang..musim kering kan..tak tumbuh..

Pau yang sering teringat2 akan kesedapannya...bila baru jer mak dan anak bujang menghabeskannya..sibapa mula bertanya..mana lagi pau tuh yer..errr dlm perut kami...sori yer..

Oh weekend yang santai kalau masak roti naan begini..bekfes berkeping2..lunch pun mengulang lagi..sodap lah tuh kan tandanya..heheh

Pantang ade pisang lebih hampir nak lebu mesti nak buat kek atau muffin pisang

Oleh kerana ade kalanya mood si acicha ataupun mak dier tak selalunya baik sepanjang masa tuk kedapur jadi stok frozen mestilah ade jugak...tambah2 tuk bekal siabang buat pegi sekolah..

Karipap frozen inti kentang ayam dan sardin..febret..dah nak abes br ingat nak amek gambar

Stok donut frozen tuk abang wat gie sekolah..goreng sekali lg plak nie bila kuar dr deep freezer.

stok samosa yang menjadi balancing tuk karipap sebab hero2 umah nie suka samosa dr karipap..

Samosa yang dah siap digoreng..

Tak sabarnya aku nunggu masa yang mana bila nak makan karipap tuh pegi beli ajelah kat gerai2 mahupun restauran..nie kalo tak buat sendiri tak merasalah....aahhh balik nanti kang kututup dapur sebulan baru yer...huhuh

Nuffnang Ads