Tuesday, 30 September 2014

Gantung Cangkul

Peladang sudah memasuki fasa bersara nampaknya..walaupun macam still have time tuk berseronok main tanah tapi tuk mengecap hasil tuh bye2 dululah...maka eloklah dok diam2 dalam umah,..selamat kan diri dari sunburn mcmlah kulit tuh putih cam puteri takut sunburn tuh..kang balik nanti kang family semua tak kenal sebab dah berubah jadi cam dayang senandung lak...huhuh..

Aidan kata 'why u put the hoe like that..it can fall on you..'..alahai nak ..cangkul tuh berlakon jer tuh tuk sessi fotografi..heheh

Faktor2 lain melemahkan semangat berladang adalah cuaca yang kering..hujan takmo turun..rajin2 menyiram pun akhirnya menjadi  lain pulak resultnya...

Tahukah korang bahwasanya ade pokok kesum disini? yer ..takmo menjadi jugak walaupun pagi petang diairi panas sgt kot cuaca..yang menjadi adalah rumput rumpai tuh...malaslah aku gini..lupakan asam pedas berkesum..huhu

Harapkan kangkung...kangkung dimakan rumput...nie pasal dapat air percuma nie kemain lagi rumput rumpai nie tumbuh dengan sehatnya...dah malas dah nak menggemukkan rumput nie..kangkung kalo rasa dah hidup sila cari air sendiri..hikhikhik...

Manakala dari segi mengecap hasil yang dari usaha dahulu pun semakin berkurangan...yerlah asik tuai jer kan mestilah abes....huhuhu

Inilah kobis yang masih tinggal dan menjadi bekalan semasa...nampak cam banyak lagi kan...

Jangan tertipu sebenarnya yang jadi kobis tuh dah kebanyakkannya dituai.tinggal 5% lagi kot kat batas tuh..cuma kami tak cabut pokoknya..jadilah begini..nampak cam membentuk balik kang..sayangnya tak dijaga dan diberi minum maka yang nak menjadi hasil tuh pun tak cukup zat..kering dan dimakan ulat..nampak sangat peladang pemalas tak sabar nak balik...huhuh

Apa lagi nak dikata...

Memang sudah officially bersara dah peladang  nie..baju berkebun pun dah dibakar dah beberapa minggu yang lepas...hmmmm sedihnya uniformku tak boleh tapau balik naik kapau turbang...huhuhu

Hmmm..dek kerana bersara awal secara rela dan terpaksa..maka kebosananlah sket peladang bersara nie sebab dah kurang aktiviti yang menyeronokkan ....

Friday, 26 September 2014

Asal Emak Dapat Mengepau..

Setelah hampir 2 minggu tak berblog, turun keladang pun jarang..masuk kedapur wat makan2 pun hardly ade peluang..akhirnya mak singa nie mula dilanda kebosanan..

Bukanlah mak singa tak suka ngadap anak2..tapi kalau dah biasa tak boleh duduk diam ade jer something nak buat..nak duduk baring2 jer sepanjang hari tak produktif memang tensi jugak..

Terpaksalah mencari2 peluang tuk do something...cam semalam setelah2 berpikir2 akhirnya digagahkan jugak untuk membuat pau idaman yang dah berkurun dalam kepala...

Pun not so easy duduk didapur ngan si Acicha nie..kejap2 mummy..kejap2..nenen...kejaap2 berbelit kat kaki mak jer...

Maka terpaksalah mak singa membuat sedikit pengorbanan yang akibatnya sebegini... 

Seronokkan kan dik main tanpa batasan nie...heheh

Inilah kerjanya..hanya kat section nie sahaja dia boleh duk main lama sket..sebab banyak menda boleh geladah kan...sabar jerlah mak kena kemas can cuci semua..takperlah janji mak leh buat kerja ngan aman.. 

 Comot pun comotlah dik janji adik hepi, mummy pun hepi..:)


Alhamdulillah berjaya jugak siapkan 20  biji pau inti kelapa..separuh jadi frozen..separuh masuk dalam 4 perut ..

Bukan senang kan dik nak makan pau yang sedap nie..terpaksalah adik pun bersusah payah tolong ngube...hhohoh

En.AAA membebel katanya habes merah kaki dier tak tanggal, solat kat masjid malu orang tengok kaki merah mesti ingat dia letak inai atau pewarna agaknya...hari ini solat jumaat lagi huhuhu


Thursday, 25 September 2014

Anakku Hampir-Hampir Pneumonia

Perkongsian sebagai pengajaran buatku dan sesiapa yang mahu mengambil ikhtibar..inshaallah..

Alhamdulilah maknya sudah sembuh, bapaknya dan adiknya jugak finally free dari batuk yang menyerang hampir setiap family disini pada musim cuaca sejuk yang berlalu..

Namun dia bertemankan batuk sudah 5 bulan..atau mungkin lebih...tidak pernah betul2 fully recover..
Berulang alik keklinik swasta..berbotol2 ubat melalui lubang tekak..namun tiada improvement...

Hinggalah ketika menemankan bapaknya servis keta, dia batuk agak teruk waktu tuh dan pemilik bengkel mencadangkan agar bawa dia kehospital dan cuba jalankan X-Ray..

Bermulalah episod berulang alik ke hospital setiap minggu 2 kali ...kata doktor ade mucus atau kahak didalam paru2nya yang menyebabkan batuk berpanjangan...tanda2 lain jugak adalah hidung berair serta tidur malam kuat berbunyi dengkuran pelik...

Bila dengar melalui stethoscope jugak ade bunyi2 yang 'not a good news'..bila tengok dalam X-ray memang sah2lah ade cecair dalam paru2..

So apa yang perlu dibuat adalah have to dry out the mucus yang menghuni dalam paru2 tuh..barulah batuk inshaallah akan reda..

The only way adalah dengan pengambilan antibiotik.....injection antibiotik pun boleh jugak tapi takut betul dia kena cucuk jarum...kena sekali injection dah serik, tak nak teruskan..

So terpaksalah dia telan antibiotik 3 kali sehari 6ml ..


Habes 2 botol Amoxillin untuk 6 hari tiada perubahan jugak..masih lagi batuk..kahak masih jugak lagi bertakung..so doctor prescribe antibiotik yang lebih power, Augmentin nama dier. 

Susah betul dia nak telan ubat tuh..telan jer muntah..abes isi perut keluar..selera makan pun menurun..

Dia pun macam dah bosan makan ubat sebenarnya..macam nak cakap ngan kitorang...i can't take it anymore..no more medicine please....bayangkanlah kan berbulan2 dok telan ubat berbotol2..kalu kita pun naik loya..

Tapi kena amek jugak..kalau tidak memang wallahua'lam susah nak elok dan kalau dibiarkan tidak dirawat boleh jadi asthma ataupun pneumonia..nauzubillah...

Terpaksalah ubat tuh diubahsuai dengan elemen2 lain seperti madu dan milo dicampur..barulah dia boleh telan..lepas telan ubat lah mesti ade inisiatif atau hadiah saguhati atas kejayaan menelan antibiotik yang teruk bau dan rasanya itu..

Antibiotik yang lebih power tuh diambil tuk another 10 days..bayangkan...tak boleh miss langsung..

Then last monday bawak dier jumpa doktor again for review...

Alhamdulillah doktor kata mucus dah clear..dah kering..bunyi dalam paru2 pun dah takder daa....syukur sangat2...

Punca paru2 berkahak.itu adalah kerana sejuk...salah kami jugak kerana tidak mengambil serius atau precaution dari awal..

Bayangkan bila dia dibenarkan berendam dalam tub mandi sampai berjam2 hampir tiap2 hari..sebab masa tuh kan musim panas..dan bila dia busy ngan mandian tuh maka kami bolehlah releks2 sikit (tak terpikir langsung akibat2 kemudian hari)..dah tuh plak bila tidur tak maunya berselimut atau pakai stokin mahupun baju berlengan panjang..asal lengan panjang  jer nak singsing sampai ke bahu...hmmmm...

Bila dah datang musim sejuk memang lagilah teruk sejuk dalam badan tuh , tuh pasal yang batuk senang bersarang..tambah2 lagi jangkitan virus ngan budak2 kat sekolah...

Namun alhamdulillah bila dah suffering begitu bila semakin memahami dan mendengar kata..walaupun berpeluh2 tidur..turutkan jugaklah pakai baju tebal sikit...just to protect him from cold...


Alhamdulillah he's getting better now..batuk ade lagi sikit ekor2 tuh tapi doktor kata itu biasa dan tidak membahayakan...tak perlu bimbang...

Moral from the story, kita semua kena take serius pasal kesihatan anak2..tak boleh dibiarkan bersejuk lama..samada berendam dalam air ataupun tak berpakaian..bila sejuk dalaman memang susah nak sembuh...amek masa, sebab nak jadi penyakit tuh pun makan masa jugak....

Dan bila anak batuk berpanjangan..kena take serius action...doktor swasta kebanyakkannya tahu buat duit jer..the real intention nak tolong sembuhkan pesakit tuh macam tidak penting sangat bagi mereka..kitalah yang kena usaha tuk merawat anak kita walau apapun caranya...inshaallah

Tuesday, 23 September 2014

Ajaib Bin Pelik

Kataku...pokok bunga kobis kat ladang tuh dah useless, umur dah lebih 4 bulan pun masih belum berbunga2 jugak...sekarang nie dah musim panas makinlah tiada peluang nak berbunga...kita cabut buanglah yer..buat menyemak ladang dan matajer..

Katanya..jangan dibuang lagi..inshaallah pokok2 tuh akan berbunga bila sampai masanya nanti..cuma mereka2 tu perlukan lebih banyak air jer..

Aku cuma mampu lihat sahaja usahanya nie  watering sikit punya..berliter2 air tuh..

Tidak lama lepas itu...

Kataku ...buat penat dan bazir air jer kita put effort ..sampai hari nie pun nothing yer come out..saya berani bet yang mereka takkan berhasil..kalau berbunga saya bagi 10 hadiah istimewa...

Katanya...we'll see..

Tidak lama selepas itu jugak...

Katanya..awak bet yang nak bagi 10 hadiah istimewa kan kalau bunga kobis tuh berbunga...haa..mari sini, mari ikut saya...bersedialah dengan hadiah itu...

 Haaa??? miracle kah ini?? berbunga....oohhh dialah yang lebih betul nampaknya...tapi agak skeptikal dalam hati 

Kataku..kenapa bunganya begini tak macam yang biasa kita tengok..?

Katanya...mula2 bunga tuh memang begitu...nanti after sometimes jadilah betul2...tengok yang nie pulak....


Kataku...ooo begitu rupanya...adakah aku yang silap dan jahil tentang pokok nie?.

Setelah menunggu tuk menuai hasil..,sikit masa selepas itu..  


Kataku..kenapakah bunga kobis nie menjadi begini pulak..cam berbulu dan tumbuh pucuk jer...

Katanya..entahlah...tak tahu pulak boleh terjadi cam gitu...hmmmm


Ade jugak yang berbunga dari pokok2 lain yang dibiarkan hidup dan terlebih matang rasaku. Namun tidaklah aku tertipu  dengan bunganya dan berharap untuk menuai hasil...huhuhu..

Agaknya bunga kobis yang terbentuk tuh telah mengalami mutasi kot tuh psl rupanya agak pelik kn...

Thursday, 11 September 2014

No Peace of Mind..

Assalamualaikum rakan2 blogger semua..

Harapnya korang semua sehat2 sahaja yer..singgah sekejap dialam maya nie tinjau2 dalam keadaan terburu2...terima kaseh kepada rakan2 yang bertanyakan khabar..

Seperti tajuknya itu adalah lebih kepada condition tuk berblog nie..heheh..

Bukan sebab tiada yang hendak diceritakan mahupun mood tuk berblog langsung takder  ataupun kekangan masa...cuma beberapa halangan yang melemahkan semangat aku tuk menulis entri dan jugak blog walking..

Pertamanya masalah notebook aku not available, kmputer buruk yg asyik sangkut internet jer ade kat umah..En.AAA bawak pegi sekolah sebab lappy dier rosak..biasanya awal2 bukak penggal memang busy lah banyak kerja nak dibuat..kat sekolah lak komputer limited..tak macam malaysia semua civil servant jer dapat 1 notebook kan..

Keduanya masalah paling besar dan tensi adalah masalah anakdara kecik aku yang terlalu bergantung, bergayut dan tak boleh hilang dari pandangan sket...nie nak ngabeh entri nie pun dah secawan air mata dah dier nanges..huhuhu

Dier memang pantang aku dok ngadap lappy nie ..mesti jaki tak senang duduk, takmo main sendiri..dok beriba lak asyik nak cucuk sana sini...huuuu...susahnya mak nie nak releks2 sket..

Nak ngabeh entri nie pun sangkut sangkut sebab asyik dok nanges nak pecah umah bila mak tak beri beri attention..takmo main ngan abang, takmo dok sorang2.nak mak jugak..mak sampai dok dalam jamban pun tiada ketenangan jiwa..huhuhu

Korang boleh pahamlah kan kalau nak berblog ngan tenangnya memang tak dapek..mengalahlah mak buat sementara nie...jadilah seperti mak2 singa yang biasanya dok baring2 jer dan anak2 mereka bermain riang disekeliling...huhuhu

Tengok mokcik nie gelang penuh lengan jiran sebelah pagar bagi terus jer pakai...

p/s-kengkadang aku tensi jugak sebab haper pun takleh buat sebab kena layan dier jer..tapi bila dier datang, panggil 'mum-mie'..terus cair jadiknya..

Thursday, 4 September 2014

Apabila Dibelanja Ayam

Minggu kedua cuti sekolah ade tetamu tinggal hampir seminggu diteratak kami sebab nak memudahkan beliau travel ke tempat training yang jaraknya sejam dari umah kami, dari umah beliau makan masa 3 jam jugak tuh..

Hari terakhir beliau bersama kami disuruhnya beli ayam, katanya dia belanjer..tapi suruh aku yang masak ikut suka akulah..ingatkan bolehlah aku berehat dari dapur kejap kan kalau dia sudi jadi tukang masak kan..huhuh

Ah masak apa yer..chicken palau? kari ayam? beryani? masak kicap?..daripada kari baik lagi masak pedas..tapi ade yang tak tahan pedas...palau baru jer beberapa hari lepas dah makan kat kenduri aqiqah walaupun palau kambing..beryani kang takut tak menjadi yang sesedapnya...

Tetiba aku mendapat suatu idea walaupun agak banyak kerja yang kena buat tapi sekali sekala buat yang spesel tuk tetamu apa salahnya kan...

Otak berjalan pikir pasal bahan2...

Ya..fresh from garden..salah satu reason aku semangat tanam mereka nie sebab nak buat masakan yang aku nak buat nie ..

Apa yang kita takder atau kita was2 nak beli, kita buat sendiri...buat mayonis sendiri tak susah mana pun cuma kena sabar banyaklah semasa membuatnya inshaallah barulah menjadi..

Inilah gunanya kobis dan carrot segar dari ladang serta mayonis yang diputar dengan penuh kesabaran..alhamdulillah sangat2 puas ati...

Sebenarnya inilah menu yang aku usahakan tuk tetamu tuh Blackpepper chicken chop...ayam dari reban orang tapi dibuang tulang sendiri ..kentang dr ladang orang tapi dibuat ala frozen chips dan digoreng sendiri..whipped potato pun bukan KFC punya..tapi rasa tetap setanding alhamdulillah..hidangan dinner yang tetamu will always remember sebab depa bukan biasa ketemu western food style cenggini....:)

Kata sang tetamu 'buat apa susah2..tambah2 ngan anak kecik...'...kataku aku tak pernah rasa susah pun sebab aku membuatnya dengan penuh minat...dan kalau ade orang jaga si Acicha mudahlah kerja ku..alhamdulillah..

Tuesday, 2 September 2014

Oh Katak Panggillah Hujan..

Bumi yang didiami tuk beberapa ketika lagi nie nampaknya kehausan dan ketandusan..lama betul hujan tidak turun..hendak salahkan sikatak tak menjalankan kerja panggil hujan pun aku tengok katak dilaman semakin pupus..semakin kurus...

Tambah pulak musim sejuk selama 3 bulan yang baru berlalu..masih terasa lagi sikit bahangnya awal dipagi hari ..

Rasanya almost 3 bulan jugak kot hujan yang kaw2 punya tak turun..mungkin tempias el nino kot yer...:)

Laman depan yang dulunya konon2 projek kebun bunga..heheh...lihatlah apa yg tinggal...buat malu jer kan..

Laman belakang plak, nampak cam meriah kan ngan batas sayurnya...macam terurus tanpa semak samun dan rumput rumpai kan...tapinya....hhmmm

 Sayur sawi yang kekeringan..keding dan daun berlubang2..rsnya banyak bugs dan tak cukup air tuh..

Lagi kekalahan tuk bunga kobis nie...takmo jugak berbunga tah apa sobabnya mak tak tahu..namun En.AAA berkeras takmo cabut, nak tunggu berbunga jugak katanya...tensi mak nie dah brenti menjaga dah mereka2 nie...hmmm

 Pakchoy..kutip buat makan takmo..nak cabut tak mo..duduk jerlah jadi hiasan ladang ..huhuh

Tomato jugak tak menjadi..tak boleh makan hasil..tidaK seperti tahun2 yang lepas..merasa tomato dari pasar jerlah...tapi kenapa yg pasar menjadi lak kan..huhuhu

Cili lagilah sedihnya nasib...nak amek sebijik dua letak dlm budu pun tak dapek...alih2 boli kat pasar jer..

Pokok kari tak sesuai tuk dikari...kering sangat..tak selera langsung tengok..

Cuma bergantung harap pada...

 Satu2nya  batch kobis yang ditanam..menuai hasil jerlah..menanamnya lagi sudah brenti....

 Kangkung yang kurus..tuan peladang suami nie rajin mengairinya...tapi rasanya cukup2 makan jugak tuh kalau sekali tuai...

Dan sekarang pahamlah korang mengapa berita kebunku semakin sepi kan...:)

Nuffnang Ads