Friday, 29 August 2014

Wailoaloa Beach Boy & Gal

Pabila aku membaca komen rakan2 pada entriku yang lepas rasa cam nak tergelak pun ade...tapi rasa cam poyo aku nie lebih lagi..korang kemain wish aku selamat kembali, tumpang  seronok cam tuan blog jugak kan...actually aku nie yang tak sabar nak balik agaknya..Actually masih ade few months lagi tuk aku menghabeskan masa kat sini..tapi inshaallah kurang dari 100 dah lah..heheh ..punyalah membilang hari mak nie... visa tuh kami apply cepat2, agak kalau ade prblem kan tak lah kalut last minute kang...

So selagi ade masa dan menghabeskan cuti sekolah lak tuh..ameklah peluang yang ade inshaallah...semalam ke pantai tuk menunaikan hajat siabang yang lama dah tringin nak mandi laut..dia panggil beach tuh 'bizzz'...hehehe

Layan sahajer lah kerenah mereka disamping cuci mata...

 cuaca yang baik...tak panas sangat, kejap2 redup ngan berangin..leh lah lepak lama sket kan..


 Adik yang seronok mundar mandir berjalan ditanah pasir...tak mo dah berpegang tangan lagi...sibuk dok kejar dier jer...

Sunburn pun tak kesahlah..janji dapat main sepenuh hati..kutip kulit kerang bagai...sib baik tak cepat masuk mulut dah..kalo tak makan pasirlah anak aku nie...huhuhu

Abang jer seronok main air tak aci nie...


 Tak mo keluar dari air tuh..seronok sangat main air sesambil telan air masin sket2..

Haaa..nampak tak tuan tanah yang tak sabar nak balik tuh...heheh..kang dah letak gambo tuh..heheh..kalo terserempak nanti tegur2lah yer...hihihi

Wednesday, 27 August 2014

Alhamdulillah Visa Dah Lulus..

Rasanya lama dah tak citer pasal kebun kan...KIV dulu lah kan..tak sempat masa nak amek gambar..citer tanpa gambar psl kebun mana best kan...

Ok share sketlah psl progress nak bungkus baju nie kan...heheh...

Alhamdulillah permohonan kami tuk transit visa kat Aussie telah diluluskan awal minggu nie...bukan niat nak riyak yer..:)


Nie jenis elektronik visa..dah takder yang jenis lekat kat passport lagi...

Alang2 transit kat Sidney sebelum amek flight to KL baiklah transit lama sket kan daripada dok terpruk dalam airport berejam2 kan..actually tuk transit nie depa bagi 72 hours jer limitnya..tak boleh lebih walaupun 15minit...huhuh..3 hari nie cukuplah singgah cuci mata sambil cuci poket laki kan..kalau nak apply visitor visa tuh setakat seminggu tak berbaloi kan, kurang2 sebulan baru berbaloi dngan bayaran..

Kalau tak salah aku dalam FJD150 (+-MY250 lah kot)jugak tuh tuk visitor visa..kalau 4 beranak kang dah $600 ...belum campur tiket lagi tuh..benkrup pok kamu berduo..

So kos tuk transit visa sebab guna agent (tak apply online) dalam $200 lah totalnya 4 beranak...cuma bab penginapan tuh alhamdulillah kami bermalam rumah rakan yang telah migrate kat sana...depa lah nanti jadi tour guide kami inshaallah..

Sydney...mung tunggu aku maghri deh, masok sedak2 tuuhh....hehehe

Tuesday, 26 August 2014

Takziah Untuk Kak Mar Sekeluarga

Assalamualaikum...

Pagi nie bila bukak blog, baca kat dashboard entri pendek dari kak Mar blog Suka-Suka, terkejut jugak dengan berita pemergian suaminya...Innalillahi wa innailaihi rajiiuun...

Kita doakan semoga kak mar sekelurga tabah dengan ujian ini...sedih pulak aku bila mengenang tentang2 anak2 beliau...semoga semuanya diberikan kekuatan inshaallah...

Al fatihah tuk arwah suami kak  mar semoga dipermudahkan urusan 'disana' dan ditempatkan bersama-sama golongan yang bertuah..amin...

Monday, 25 August 2014

Red Velvet Post Anniversary

Pada hari ulangtahun jumaat lepas, dari awal pagi dia sibuk ngan urusan pengkebumian jenazah kepada family yang rapat ngan kami..dan aku menunggu dia bawa balik barang2 nak buat keklah hajatnya hinggalah lepas maghrib baru dia balik umah...uh uh uh..manalah sempat nak buat lagi dah kan..

Aku tak marah atau merajuk pun.....sebab faham kan...hehehe

So esoknya aku meneruskan jugak hajat nak buat kek anniversary dengan kek yang baru pertama kali dicuba...

Red velvet seperti resepi..sedap dan lain daripada kek yang biasa dimakan...malu kat tukang kek pro KNOR tayang kek yang berserongeh nie..

Kek nie sangatlah laku dari suami isteri hinggalah anak2 sukakannya wpun pertama kali buat dan makan...alhamdulillah..

Resepinya daku amek kat allrecipes sini...

Nie tempek lak gambar majlis aqiqah yang kami hadiri semalam..tuk sesaper yang rindu nak tengok tuan tanah kan..heheh..perasan sangatlah tuh..

 Yang tepi kanan tuh tuan umah tapi baby aqiqah tuh cucu dierlah..yang 2 kiri tuh adalah rakan2 baik aku kat sini..cikgu2 sekolah...tudung baru tuh aku pakai..heheh yang Suzi Isa kirimkan dulu..

Thursday, 21 August 2014

Menang Berbotol Alah Berubat

Assalamualaikum korang semua...

Rasa cam lama aku tak menulis padahal baru seminggu jer kan...makin lama makin malas, makin kurang idea pulak..tapi aku rasa cam kalau aku brenti terus berblog nanti takut pulak terputu ukhwah yang telah berjalin ngan korang semua sebelum aku jejakkan kaki ditanahair..inshaallah..

So aku cubalah jugak menulis ikut mood dan idea yer...

Sekarang nie dah abes dah musim sejuk kat sini..musim panas dengan siangna yang lebih panjang pulak bermula..kul 6 pagi dah nampak tanah dah...

Apa yang masih terkesan dari musim sejuk hingga sekarang adalah batuk yang tak pulih pulih anak beranak nie...teruk sungguh agakna cuca sehingga ramai yang jatuh sakit dan doktor2 klinik swasta kemain lagi wat duit...hurrmmm

Farmasi pun kemain lagi larisnya ubat-ubatn mereka...

Banyak nie sajer dari family kami tuk masa 3 bulan lebih..botol2 yang hendk diberi kat spital kerajaan kalo dorng nak recycle kang..

Dengan siAidan yang batuk dari awal musim sejuk dan tidak pernah2 fully recover..sampai hari nie masih lagi ade batuknya tuh..cuma not as serious as before...baru2 nie terkena jangkitn bronkitis..doktor kata alah ngan habuk budak sorang tuh...hmmm dia lak suka benar main korek tanah ngan mainan...pantang ade peluang...

Arissa pun still taking medicines..batuk yng kali ketiga dalm tempoh 3 bulan...dahlah nak bagi ubat pun kena kerjakan cm nk  sembelih kmbing sushnya...

Sibapak pulak alhamdulillah setelah recovered dari batuk yang mengambil masa lebih sebulan lebih tuk pulih sepenuhnya kini free from batuk...

Si emak agak kronik sikit conditionnyer kini...huhuhu..Setelah kena first round dulu, takder kejap..kemudian seminggu sebelum raya terkena batuk balik hinggalah kehari nie..batuk kering lak tuh..

Berbotol2 ubat dah jadi mangsa..sampailah sehari dua nie sakit bahagian rusuk pulak akibat batuk..sampaikan nak batuk tertahan2, sebab sakitnya rusuk setiap kali batuk, malah bila tak batuk pun sakit dah jadinya..hinggakan nak menyusu Acicha pun kena berhati2..silap2 dia naik panjat badan memang sakit ber'adoi'lah jawabnya..

Sampaikan semalam terpaksa amek panadol 2 biji tuk tahan sakit..bolehlah diharap panadol tuh, dapatlah tidur tanpa batuk yang serius ditengah malam alhamdulillah..inshaallah petang nanti nak keklinik lak..inshaalllah..

Hmmm madu, habbatus sauda, balm dan semua2 home remedies tuh memang tak effective langsung pada pertahanan tubuh kami nie..nak taknak bahan kimia jugak terpaksa ditelan..tuh pun tak betul2 efektif jugak...

Setidak-tidaknya cuaca panas nie takdelah suffering seperti dalam cuaca sejuk dulu harapnya....inshaallah..

Friday, 15 August 2014

Zaman Budak Hingusanmu..

Sedang aku duduk2 memerhatikan anak2 kecil leka bermain sesama sendiri, molampat bergelak ketawa ria, maka terdetiklah dihati..

"zaman aku dah berlalu..kini zaman anak2 pulak bermula..."

Mengimbas zaman anak2 melalui zaman kanak2 anak2 sendiri lebih terkesan dihati..rasa dekat dan begitu menggamit...

Hari terakhir persekolahan tuk penggal ke2 semalam..nampaknya tinggal 1 term jer lagi untuk kami disini..inshaallah..aku dah tak sabar nak packing nie...

Bersama his BFF ...hari2 pun asyik dok mention Rais..Rais..Si Rais pun asyik citer pasal Aidan jer kat umah..sangat rapat dan si Rais takmo pegi sekolah kalau Aidan tak datang..takmo kawan dengan yang lain....hehheh

Budak yang paling chubby dalam tadika rasa aku inilah yang baju biru tuh hehehe..lihatlah keboroian budak sorang nie....batuk tak bagi makan aiskrim pun tak dengar kata nak jugak...terpaksalah turutkan takut bertantrum kang plak, malu mak satu sekolah kang....

Adik bo layan abang2..muka bosan jer...bila aku melihatkan mereka nie lantas terpikir bagaimana yer kalau mereka besar nanti..kalau mereka membesar bersama2...tapi kemungkinan itu tidaklah rasanya...

Adik dikerumumi lebih ramai lagi..cukup suka dorang main cubit2 pipi baby...adik jer cam malas nak layan...sib baik dia diam jer tak nanges...

Kalau Obama ade memori tadika di Indonesia, ade hati nak bandingkan anak hingusan dier ngan Obama lak..huhuhu inshaallah memori tadika di Fiji nie ibunya titipkan tuk Aidan disini...pernah kami cakapkan padanya one day dia mesti balik semula kesini, carik rakan2 sepermainannya..buat kerja2 dakwah bila sudah besar dan berilmu nanti...inshaallah..

Monday, 11 August 2014

Tak Cukup Tangan..

Terima kasih rakan2 yang menjenguk aku wpun blog dah beberapa ari tak update..

Actually bukanlah sibuk sangat ..cuma anak dara kecik sorang nie sangatlah demanding lately..sebab dia dah mula berjalan sikit2 sangatlah memerlukan perhatian dan sokongan dari maknya..kalau aku lepas tangan sikit, dia tengah semangat nak berjalan mesti dia marah dan mula bertantrum..kalo bapak atau abang pimpin taknak..nak mak jugak..sampai mak takleh nak buat kerja2 sampingan..kena layan dia jerr...

Actually dia tuh boleh jer menapak cuma masih takut2 ngan kurang kompiden jer nak jalan sorang sorang..

Kalau duduk jer dimeja nie mesti dia cam nak ngamuk gitu..huhuhu..memang limited lah masa nak buat kerja lain..last2 aku pun jadi tak bersemangat..nak sapu sampah pun tak semangat huhuhuh



Setahun sebulan dia boleh berjalan...cam abang jugaklah..takperlah lambat tak cepat cam kengkawan lain janji alhamdulillah at the end dapat jalan jugak kan..:)

Tuesday, 5 August 2014

Rumahku Terbuka?

Kalau tahun lepas hari raya masih dalam pantang beranakkan Acicha..maka memendam rasalah mak tak dapat nak menikmati juadah raya sewenangnya..

Tahun nie lak cuba melaksanakan azam for the last Eid here inshaallah..

Kalau aku cakap buat umah terbuka kat Fiji nie mesti korang tak percaya kan..camanerlah ngan tak pandai masaknya..anak keciknya..sapa nak makan nak berumah2 terbuka tuh kan..hehheh..

Apapun layan dulu ngan hidangan2 yang telah dihidangkan pada hari sabtu yang lepas...


Roti jala...pepagi lagi lepas subuh mak menjala...mengari...



Sebahagian dari hidangan dimeja..

Wah Pahloba pun ade....hihihi

Bihun goreng...

Nasi impit, kuah kacang..timun dan bawang pun ade.....

Puding roti marble jugak..

Eh eh satay lah..dah tinggal separuh daa...

Yer...omak ini lah yang memasak sorang diri dari pepagi hingga lunch hour..alhamdulillah semuanya menjadi, the best recipes ever...

Memang omak nie ade keinginan nak buat open house for the last kan..tapi omak nie kesiankan siayah mereka yang sorang2 membanting tulang menyimpan duit tuk settle down kat tanahair nanti ..dahla tuh siomak nie dah ade angan2 nak buat farewell party lagi tuk kekawan...sian kan kalau nak berboros atau berjoli tuh kan...

So open house tuh skala kecil jerlah...tuk one family yang cukup suka makan makanan melayu dan big eaters also..sorry errr sis, mulut tak sayang nie ..

Jugak melepaskan keinginan siomak yang teringin nk menikmati juadah raya sebegitu pun yerrr...huhuhu...

Dah pas tak nie kalau nak buat open house btul2 nie rasa2 korang?

Monday, 4 August 2014

Terharu Dihari Raya

Sebelum aku menceburkan diri dalam dunia blog nie 2 tahun lebih yang lepas honestly walaupun dikelilingi oleh orang2 tersayang namun masih ade sedikit rasa sunyi dan rindu tuk berbual2 dalam bahasa ibunda..sini bukannya takder orang yang lidahnya sama tapi agak jauhlah jugak nak bertenggek berbual hari2 kan...

Hinggalah aku mula berblog  dan  menjalin persahabatan dengan rakan maya alhamdulillah bahasa ibundaku tetap bersemi dalam jiwa dan minda..kembali seperti asalnya dimana bahasa dalam otak adalah tetap bahasa melayu, bahasa kelate...:)  

Kalau dalam entri yang sebelum nie aku hepi nie pencapaian trafik, namun happiness yang sebenar dalam berblog adalah dapat menjalin ukwah dengan rakan2 maya dan selidah denganku..

Tidak pernah bersua mahupun bercakap melalui tepon namun keikhlasan rakan2 memang terserlah..malah tak terduga aku ingatan korang adalah lebih dari realiti.. 

Walaupun jauh beribu batu, berpuluh2, beratus ringgit dibelanjakan tanpa berkira untuk berkongsi kegembiraan hari raya dengan  kami sini...

Bukan sekali, bukan sehelai dua malah berhelai2 pakaian yang rakanku ini terbangkan buat anakanda2  dan jugak mak mereka.. 

Aku tak terkata...tak terbalas...malah rasa segan pulak ...mula sungguh hati Auntie Chevy kan Aidan, Arissa...

Tanpa pemberian auntie Chevy tak mungkin korang dapat merasa pakai baju melayu, baju kurung dihari raya nie..Alhamdulillah dan tima kasih banyak2 tuk Auntie...

Aidan, Arissa...kita doakan agar Allah mempermudahkan dan memurahkan rezki auntie Chevy sekeluarga...kita doakan inshaallah bila dah balik Malaysia nanti dapat bersua ngan Auntie Chevy, Ikram dan Alisha okay...


Abang aidan dengan bangganya pakai baju melayu pada hari yang dorang beraya kat sekolah..cikgu suruh bawak baju raya masing2...tengok tuh segaknya siberbaju kuning tuh kan...hehehe

Sunday, 3 August 2014

Akhirnya....

Alhamdulillah ..cecah jugak tujuh angka tuu...


Bukan nak berlagak cuma nak berkongsi rasa puas dan seronok bersama2 ngan rakan2 serta pembaca blog nie setelah 2 tahun lebih berblog...puas ati lah jugak kerana dari awal memang aku rasa impossible nak cecah juta pageviews..macam angan2 mat  jenin lah kan..

Namun berkat sokongan korang, kerajinan menulis, pakcik google serta rakan2 yang banyak beri sokongan dengan meletakkan link blogku nie diblog mereka..alhamdulillah tiada yang mustahil...:)

Lepas nie aku berblog dengan santailah sikit boleh bermalas-malasan tuk berentri kan.hehehe

Hmmm yang tak bestnya korang semua mungkin tak online pun kan beberapa ari nie ngan sibuk nak dari kampung, beropen house bagai..so aku seronoklah sendiri2 dulu yer ari nie...heheh...:)

Nuffnang Ads