Thursday, 31 July 2014

Syabas Che Carrot

Assalamualaikum &Selamat Hari Raya Semua..

Cipta rekod lamanya aku tak post entri, 5 hari jer pun lamo ko? Saje lah dok releks2 walaupun bukannya sibuk beraya pun..heheh..korang mesti masih sibuk beraya sana sini dan bercuti lagi kan..

Takmo citer psl raya lagi..anyway citer psl keterujaan bila menuai carrot semalam..lama dah dok usha2 tunggu the right time..hinggalah ade keyakinan barulah daku sempurnakan dengan  beberapa pokok...

Kalau tengokkan daripada yang keluar pada permukaan tuh agak2 daku besar jugak carrot nie..tapi taklah konpiden sangat..

Beginilah hasilnya yang dah dituai..4 biji dulu cukuplah  tuk kegunaan seminggu..


Gemuk walaupun tak panjang sangat, almost 3 jari jugak. the best so far yang aku tanam..alhamdulillah..

Sehat dan segar dari ladang kan..

Ade lagi balance mungkin 3 kali tuai lagi inshaallah...

Friday, 25 July 2014

Eid Mubarak

Nampaknya ramai yang telah mula bercuti kan..semalam pun dah ramai rakan2 yang start wishing selamat hari raya dan bersiap sedia tuk bercuti..aku belum cuti lagi nie...masih lagi kerje nie sampai hari raya dan lepas raya pun...biasalah kerja2 domestik kang kena buat sendiri..

Anyway lepas nie nampaknya senyap lah sikit alam maya nie daripada kunjungan rakan2...seperti senyap dan lengangnya jalan TAR lepas orang dah balik kampung...huhuhu..

So baiklah aku amek kesempatan bercuti pendek jugak dari blog nie... maybe aku boleh abeskan masa tuk cuci umah, langsir bagai plus mula projek sekut raya yang paling mencabar nanti...inshaallah..

So dalam kesempatan ini nak wish korang semua selamat hari raya..mintak maap banyak2 yer kalau ade tersalah kata mahupun perbuatan..bawa keta elok2 dan cermat yer balik kampung tuh...jangan abeskan duit dok bakar mercun..beraya berpada, ingatkan pada yang tiada mahupun sedang menderita dikala kita sedang enjoying tuh ..menikmati juadah pun ingat beringat akan kilo yang mungkin akan bertambah..  

Ok..take care & inshaallah jumpa lagi...

EID MUBARAK TO ALL

p/s - smalam dah mula mendengar lagu dendang perantau....hehehe..aku nak buat projek yg mengulang yang dah buat dulu sambil2 dengar lagu raya ker, inshaallah free nanti kang aku lawat korang semua tuk wish ok...

Thursday, 24 July 2014

Apabila Projek Selesai Sudah..

Inshaallah mungkin 4 hari lagi nak raya termasuk hari nie kalau ahad nampak anak bulan kan...korang camaner persiapan? Baju raya sure dah beres semua kan bertema2 gitu kan..sekut raya? duit raya? Keta pun dah siap servis kan nak balik kampung..tinggal nak kunci gate jer kan...mesti dah tak lena tido kang excited nak balik tuh..heeheh

Kami kat sini since raya yang terakhir, persiapan pun biasa2 jer..last2 minute jugak..petang nie baru nak carik baju tuk depa inshaallah..mak bapak pakai baju bertahun2 lepas jer lah..bukannya beraya sakan pun kan..duit raya? selamat poket orang2 yang bekerja kat sini sebab bukan tradisi bagi membagi duit nie..ade jugak yang bagi ..mereka panggil Eidy..tapi jarang sangatlah orang bagi..malah takder pun budak2 jajak dr umah ke umah carik duit raya..datang beraya ngan mak bapak depa jer...

Sekut raya plak..eheemmm..yang seronok sikit nak citer nie..alhamdulillah dah setel since ujung minggu baru2 nie lagi..sampai aku rasa bosan lak pepagi nganggur takder projek nak buat..orang nak tempah pun takder huhuhu.. nak buat lebih lagi kang keringlah poket suamiku itu...hhhmmmm...

Cukuplah yang koleksi terbanyak sepanjang aku dok sini..alhamdulillah.

7 jenis sekut ngan semperit yang begitu fragile jer..sekut arab pelangi, tart nens, mazola, cornflakes..dahlia dan makmur riba tuh..heheh

Seronok plak tgk mereka yang pelbagai nie..tapi semuanya keturunan gandum dan minyak/ butter kecuali cornflakes..heheh

 Kerepek plak 4 jenis tetapi balangnya tuh lebih sket lah..

 Marukku yang mesti tekan sarang tiap2 tahun..

 Sweet puri dan sekut gunting..

 Proses mempacking lak..1st batch nie tuk yang ade kena mengena ngan aidan...cikgu dia, supir dia (terhutang budi btul ngan depa2 nie)..

Mak sibuk mempacking, dia plak sibuk nak grabbing..bukan nak tolong mak acicha nie..huhuh

Nampaknyer kena slowly mula cuci umah, kemas umah...aku tak gemar sket bab nie sebab kejap jer bersepah balik ngan budak 2 orang nie, mulalah tumbuh tanduk kang..aku lebih rela menggodek tepung lagi buat sekut...huhuhu

Wednesday, 23 July 2014

[WW] Jangan Tertipu


Nampak sodap kan panas2 baru lepas  goreng..

Bila bukak..aahhhh..naper inti cenggini? mana kentang, mana sardin atau keledek..?

Indian traditional sweet nie yang dipanggil Ghujiya..inti didalam diperbuat dari kelapa, campuran nuts serta susu pejal..kalau musim perayaan dorang suka lah makan nie... aku buat nie resepi pun korek internet, tapi alhamdulillah memang mebeles tuk bg kat tetamu & kengkawan nanti..inshaallah

Tuesday, 22 July 2014

Beet Yang Kutuai

Bahang nak raya, bahang balik kampung semakin terasa yer korang2 kat sana...kat sini kami biasa jer..baju raya pun tak beli lagi..huhuhu..tah2 pakai baju yang tahun2 lepas jer..iskk iiskkk..tapi balik kampung tuh inshaallah baliklah jugak..tapi bukan minggu nie laa...heheh

Ingat tak dulu ade citer psl beet yang dah berisi..lama jugak tempoh yang diberikan sebelum tergerak tuk menuainya..bukan apa bulan2 posa nie cam kurang mood nak makan ala2 salad gitu..nak buat kek ngan beet tuh lagilah tak tercetus..

Tapi kena tuai jugaklah takut terlebih matang kan sia2 jer...

Dalam 4 biji dituai..masih ade lagi pokok yg sedang berisi.

 Ginilah isinya..cam merah darah kan sampai melekat2 kat tangan..

 Air pun boleh jadi merah purple jugak..kuat betul kaler dia...

Dari segi taste not bad..rangup dan manis gitu..lebih sodap dari raddish..kalau bukan bulan posa makan gitu sahajer pun best jugak..

Monday, 21 July 2014

Rugilah Sapa Beli Biskut Nie...

Aku sendiri taklah rasa menyesal sangat sebab masa aku selalu dok mengorder sekut raya dolu2 memang tak pernah order sekut nie...tah naper kurang minat sangat..tapi kalo gie umah orang dah muak ngan yang manis2 berminyak2..sekut nie yang yang aku capai..

Festime aku buat last week...ingat complicated nak buatnya...tapi hampeh..memanglah paling termudah diantara sekut yang dibuat..tak payah nguli2..gentel2 tepung buah doh bagai..tangan pun tak kotor..cuma gaul sahaja dengan madu dan butter..

Jadilah cornflakes madu..

 Sedap nie..rangup dan tak manis atau muak sangat..paling 'light' lah kalau nak dibanding ngan sekut lain..

Kejap pun kejap buat nie..pendek kata memang mudahlah...budak darjah satu pun boleh tulun mak dier buat..heheh

Kos tuk buat sekut nie pun murah jer..cuma sikit butter, madu dan sekotak cornflakes yang besau tuh boleh buat lebih 100 biji dah..

Sapa yang malas nak buat sekut lain boleh rajinkan ngan sekut nie..resepi leh cilok kat sini..

Friday, 18 July 2014

MH17:Satu Lagi Musibah Besar

En.AAA telepon dipagi hari setelah dia berangkat untuk menghadiri workshop..biasanya dia takkan call waktu gitu kecuali ade hal penting ..katanya satu lagi pesawat MAS terhempas...Innalillah...katanya dia dapat berita sewaktu group workshop tuh berbual2..suruh aku cepat2 check news online..

Another big musibah..yang pertama belum lagi selesai, kini yang kedua plak..persoalan bermain dihati kenapa MAS, kenapa Malaysia..diantara kapal terbang yang melalui ruang udara tuh, kenapa flight kita..

Allah knows best..ade hikmah dan pengajaran drp musibah yang telah bertimpa2..

Sedih dan sayu dengan nasib2 yang menimpa penumpang dan anak kapal MH17...al fatihah tuk saudara seislam yang terkorban...takziah tuk ahli keluarga mereka...suatu realiti yang sukar tu diterima...


Thursday, 17 July 2014

Memakmur Meriba

Biasanya aku akan mulakan projek buat sekt raya dipagi2 hari setelah mereka2 yang hero keluar kesekolah.tengahari plak aku biasanya akan sibuk buat something tuk iftari, sebelah petangnya lak sibuk prepare dinner plak kan..dekat2 nak bukak posa kena buat teh panas lak..huhuh..sungguh bizi suriumah inie..

Bila aku nak mulakan projek sekut raya aku kena baca mood mem kecik aku dan sesuaikan dengan menu agar lebih mudah tuk handle dan tidak menambah tensi..alhamdulillah so far so good..

Yang hari isnin lepas aku buat sekut makmur...dipagi2 yang sejuknya kesum tulang kena bersweater, berstoking bagai..sambil menyingsing lengan tuk mengganyang tepung...adusss tidur dalam selimut tebal lagi best kan....

Awal2 operasi she was ok, bermain2 sekali sekala datang nak bermanja..kiranya aku dah siap mixed semua bahan2, maka aku duduklah atas lantai sambil menggentel tepung..kalau aku dok atas kerusi atau berdiri mem kecik cepat jer buat hal kat kaki aku..so better aku dok bawah dan cuba kawal dia daripada mengacau produk aku...

Tak lama setelah penat bermain akhirnya dia datang nak manja2 sambil duduk diriba..biasanya tak lekat dia dalam riba asyik nak grabbing jer...tapi ari tuh ngantuk kot...sejuk2 tuh

Kejap jer duduk sambil maknya henjut2 kaki sambil berselawat sikit2, akhirnya tertidurlah dia...

Ingat nak letak tapi pikir2 balik mesti kejap jer tidur kalau letak kat tilam..baik terus jer riba sambil buat kerja..kalau terjaga kan boleh henjut2 balik..inshaallah tertidur balik..

Dalam tidurnya dia tuh aku meneruskan projek sekut makmur yang leceh sikit  nak bulat membuat berinti...meh aku share kan tuk  yang baru nak belajar, semoga dpt bagi idea camaner nak buat sekut nie...

 Adunan sekut melayu yang takleh berpisah dari gandum dan minyak..laku sungguh minyak sapi dimusim perayaan kan.. 

Ameklah sikit cubit tuk buat digentel,dileperkan..

 Bila dah siap leper ngan size ngan cukup, masukkan inti ..jangan lebih sangat nanti susah nak tutup dan bulatkan..asyik terkuar2 jer intinya tuh nanti kan..

 Bulatkanlah ala2 buah kurma...ade kan rupa cam kurma tuh kan kurma yusuf taiyoo gitu...hehhe

Dah siap berinti berbulat..bolehlah beroven lak yer puan2...adikkakak..

Bila dah sejuk sket, bolehlah diguling2kan dalam gula icing lak yer puan2...adikkakak

Berbalik kepada cerita anak yang tidur diriba maknya tadi..sampailah  maknya siap menggentel kurma2 tuh,  

Gambar yang sejam lebih kemudiannya..masih lagi lentok..bawa masuk bilik letak atas tilam terus terjaga...huhuuh

 Alhamdulillah ..semua selesai tinggal bakar jer...cuma inti ade balance sket, leh buat mazola sekali lagi..dah buat pun...hehehe

Kalo korang nak resepi sekut makmur nie bolehlah gugel yer..banyak tuh yang boleh buat reference...malas mak nie nak taip sebab resepi dalam kertas..ker nak kena amek gambar resepi dalam kertas tuh lak...?huhuhu

p/s- sejak aku bukak kilang sekut raya kat umah nie, hari2 siaidan dapat makan cookies raya...balik sekolah jer ade yang baru..pegi sekolah pun bawak sekut raya..by the time abes  semua sekut raya tuh aku rasa kemain bulat lagi budak tuh boleh jadinya...huhuuh 

Wednesday, 16 July 2014

[WW] Pakchoy Orang Malas

Main campak direct jer benihnya kat batas..berasak2 dalam tempat sempit..namun alhamdulilah boleh buat masak beberapa kali.

Tuesday, 15 July 2014

Cendol Made in Fiji

Rasanya kalau bulan posa tak bertemu cendol macam ade yang tak tercapai jer hajatnya..al maklumlah dibesarkan dengan bukak posa ngan cendol yang banyak dijual dipasar2 atau gerai..samada makan ngan santan atau air gula jer dah cukup bahagia dah...

Kalau tak sini jarang aku bertemu cendol kalau tak belajar buat sendiri..nak makan makanan yang sejuk pun satu hal dimusim sejuk srkang nie tambah2 lak dengan batuk yang hampir semua orang merasainya skrang nie..

So terpaksalah aku tangguh hinggalah smalam..lagipun ade pulut yang lebih daripada buang baik makan ngan cendol jadi pulut cendol...

Macam tergesa2 membuat nie sebab dok pikir antara buat atau tidak..ngan takder tepung berasnya, tapi ade tepung ubi..aku kisar jerlah beras jadi cam tepung setel masalah..tak sampai setengah jam dah siap..alhamdulillah..


Cendol idaman merasa sudah..sib baik En. suami tak bising makan makanan sejuk..yerlah dia takut kena batuk balik kang susah jugak.. Ade lagi balance tuh inshaallah  hari nie pun aku dah beriftari ngan cendol..:)

Monday, 14 July 2014

Biskut Raya Feberet Selamanya

Seingat aku masa zaman sekolah dulu tak minat sangat makan sekut raya, sebab lebih suka makan makanan yang lebih berat seperti ketupat, nasi himpit atau kerepek2...kalau orang hidang sekut raya tuh memang selamatlah sekut raya mereka sebab atau takkan kacau lebih2...:)

Agak lambat jugaklah aku belajar meminati sekut raya..dah kerja dah rasanya terpikat ngan tart nenas setelah direkemenkan oleh kawan..since then akulah pencinta tart nenas yang tegar...

Dan alhamdulillah bila dah beranak pinak nie lah baru pandai buat tart sendiri setelah berpenat lelah mencuba ngan tiada guru serta peratalan yang sempurna..namun alhamdulillah this time kakak aku awal2 lagi dah anta acuan tart..jadi dapatlah aku mengetart ngan hepinya..hehhe..

Tart pilihan aku tetaplah yang gebu dan cair dimulut....setiap hari angkut 10 biji anak beranak, kalau ade 14 atau 13 hari lagi tinggal sebelum raya inshaallah..jawabnya kosonglah balang aku tuh...hhuhuuh..

Nak kena buat second round lagi nie...

Korang lak apa plak sekut raya febret yer?

Saturday, 12 July 2014

Stok Frozen Untuk Iftar

Kalau waktu berbuka kadang2 datang jugak keinginan nak makan begoreng2 selain daripada yang sejuk cam puding...sekali seminggu teringin gak nak makan karipap atau samoso ker..nak beli yang dah siap tuh manalah ade kan..samoso yang dijual frozen ade kat supermarket tapi kehalalannya tk terjamin..

So merajinkanlah sikit diri tuk buat stok frozen kurang2 bolehlah makan tiga kali kan sepanjang posa nie..inshaallah..

Nak buat karipap sardin termalas ..jadilah sardin gulung..pepun yang bercirikan sardin memanglah febret aku..roti sardin, sardin bun..popia sardin..dsbnya.. since aku sorang jer peminat sardin, maka kenalah buat tuk hero berdua tuh samosa yang menjadi kegemaran mereka...

Makan panas2 semasa berbuka memang sedap..

Sedang berkira2 nak buat karipap sardin frozen tuh..namun belum ade kerajinan sebab dok sibuk buat sekut raya...huhuhu

Friday, 11 July 2014

Sesuji Lebaran

Rasa aku pada bulan puasa begini dan mendekati raya nie, ramai orang lebih suka baca pasal juadah2 kan berbanding ngan sayur mayur...since aku pun banyak involve dengan juadah madah daripada pertanian kat luar umah tuh jadi aku kongsikanlah kerja2 eksperimen aku buat juadah bukak posa mahupun sekut2 raya..moga2 korang dapat idea sikit sebanyak kan...inshaallah..

Dah cakap dalam entri yang lepas percubaan tuk buat sehari satu maka alhamdulillah so berjaya jugak..

Ni yang aku buat kelmarin..dipermudahkan Allah, mem kecik tuh tidur diwaktu pagi..so sempatlah aku menggodek2, menggentel tepung...

Alhamdulillah menjadilah sekut suji nie...

Suji nie sekut raya yang aku musti buat tiap2 tahun sebab ramai yang suka nie..lagipun mudahlah jugak..dan kalau ikut resepi btul2..inshaallah berjaya jugaklah wpun rupa tak seindah bak miss Fiji kan...

Kalau digodek2 kat internet resepi suji nie ade beberapa jugak..dan aku baru mencuba 2 jenislah..yang buat guna gandum dan minyap sapi jer  dan yang ade beberapa bahan lagi termasuk tepung suji..yang aku peliknya naper ade sesetengah resepi sekut suji takder guna tepung suji...

Tapi ikut aku yang terbaek rasanya adalah resepi yang nie..

Nie lah resepi rujukan aku yang dah berlapok berkulat..tapi jasamu tetap kusanjung...sapa nak resepi baca saja kat gamar nie...hehehe...

Sebenarnya sebelum kawen beranak pinak nie aku tak pernah buat sekut raya...tak pernah tengok atau tulung org buat.main order jer sebab orang bujang yan pemalas kan masa tuh...huhuh..

Oklah meh kita sama2 buat sekut suji..budak darjah 6 pun aku rasa boleh buat nie...





Nie buat kat sini since takder competition sekut sapa tercantik terhodoh,aku jer yang tahu buat kat sini..maka buat jerlah seikut kemampuan..kalo nak jual tuh kenalah buat lagi cantik ..lagi bulat dan shape pun nice kan... tapi En.AAA kalau dia gentelkan kecik2 sekut nie memang lagi kemas dan cantik...hiiii... 

Thursday, 10 July 2014

Sawi Laris...

Sawi yang menjadi kegeraman orang yang menengoknya pada protonton last week akhirnya mula dituai awal minggu nie..


Isnin
 Nie dah dekat 2 pertiga dah nie...takperlah rezki mereka..alhamdulillah

Rabu
Untuk hidangan peladang yang menanamnya..

Pagi Khamis
 Walaupun tak seagama jiran sebelah rumah tetap tidak boleh diabaikan..

Yang tinggal..

Actually sawi nie nak cepat2 tuai sebab semuanya dah ready..gemuk2, segar2 serta juicy..kalau tunggu lama sket mesti dah jadi matang dan tak sedap tuk dimakan..

p/s - tuk Zee, resepi suji pelangi boleh refer kat sini

Wednesday, 9 July 2014

Sehari 1 Biskut...Mampukah?

Kalau ikut angan2 aku nak buat more kuih raya this year compare ngan last year..maklumlah kali terakhir kan..nak kena bagi kat kawan2 rakan taulan untuk merasa buat kali terakhir..lepas nie mungkin tak dapeklah depa nak rasa malay raya cookies kan...

Semangat nak buat kemain tinggi ..siap ngan list lagi nie..

Tentatif jer..mungkin ade penambahan atau pengurangan 

Plan aku jugak nak buat awal sket takmo tunggu hari2 yang terakhir..inshaallah kalau boleh aku taknak spend 10 hari2 yang terakhir sibuk didapur membiskut raya sampai penat dan malamnya asyik ngantuk dan letih jer..

Cuma masalah aku adalah mem kecik aku nie susah nak bagi aku break, cuti jangan mimpilah..kalo pepagi takder orang, pegi sekolah..memang takleh berengang jerlah..nak harap main sendiri pun susah..

Kalau nak ngadap komputer ngan dia pun jangan haraplah.. asyik nak menggrabing jer...tensi mak...huhuh

Weekend yang lepas alhamdulillah sempat jugak mulakan masa En.AAA ade bolehlah jaga depa nie...siaplah jugak aku panaskan engine..buat permulaan..

 Semakin susut yang penuh sebab tiap2 malam dok angkut jer..nak kena buat lagi nie...febret semua orang luar dan dalam nie..hehhe

Lepas tuh aku cuba carik peluang nak buat lagi pada hari biasa tapi tak dapek jugak...hinggalah pagi nie bila aku dah rancang2 bagaimana nak licinkan projek  nie...dan memang bernasib baik jugak sebab mem kecik tidur awal2 pepagi..biasanya susah nak tidur dia nie..

Maka pepagi lagi aku dok study resepi nie...


Meh aku kongsikan sket camaner nak buat suji pelangi nie bagi sesape yang nak cuba tuk festime...bagi yang otai tuh mesti gelak guling2 tengok biskut aku  nie..hheheh


Diringkaskan cerita lepas campur gaul bahan2 semua jadilah camnie,


Aku guna tiga kaler jer malas nak nguli..nak kaler pepun ikut suka kome jerlah kan..hitam pun boleh kalo nak..

Cubit sikit2 dari setiap kaler camnie...nie besau sketlah sebab nak demolah kunun..yang cumilnya kecikkan sikit lagi..sebab bila bakar nanti dia kembang lagi..

Bentukkanlah camnie..huduh jer kubuat nie tak berseni sebab nak cepat..

Cukuplah setudung periuk tuk dibakar..

Nak membentuk balls dan nguli tuh makan masa jugak..dekat sejam bekerja, yang aku dok takut2kan berlaku ..mem kecik dah bangun daaa...haaisshhh tergendalalah kejap projek  nie..

Sib baik mood baik sket maybe sebab tidur lama lebih sejam jugak..takderlah nanges..cuma dok main kat kaki jer gayanya...

Alhamdulilah sempat  habeskan semuanya sebelum dia buat perangai..cuma tinggal bakar jer..

Dak kuar oven..abaikan yang gedabak2 nak cepat tuh..

Dah diap berguling2 dalam castor sugar..

Alhamdulillah siap semuanya ..dapatlah dekat2 nak penuh balang..kalo beli nie aku rasa ade dekat 30 henggit jugak nie...dalam 80 biji jugak tuh

Banyak lagi yang dok dalam list nak kena setel tuh..tapi memang mencabarlah rasanya nak siapkan ngan anak kecik nie, belum masuk kerepek lagi tuh..hmmm aku lak kalo tak dapek nak buat apa yang aku nak buat mulalah rasa tension, rasa panas bontot..huhuh

Nuffnang Ads