Monday, 30 June 2014

Stok Sawi Bulan Puasa

Alhamdulillah memasuki 2 Ramadhan hari nie...semalam hari pertama puasa yang sungguh tenang..tanpa rasa letih mahupun mengantuk..berbuka puasa dengan cukup ringkas sejenis kuih, sejenis lauk serta teh panas diwaku cuaca agak sejuk..memang nyaman dan selesa sekali tuk beribadah..tidak sedikit pun sedih walau tiada kuih muih penuh meja mahupun lauk pauk serta minuman yang enak..makan tak hengat  sampai tak larat nak bangun...

Cukuplah bersederhana..agar kita sedar yang puasa sebenarnya not all about food sebaliknya salah satu hikmahnya adalah tuk mengenang orang2 yang kadang2 terpakasa berpuasa kerana kekurangan..tapi ade diantara kita yang masih sanggup berjoli sakan ngan makanan sewaktu berbuka...apatah lagi kalau berbuffet kat hotel...

Hari yang kedua ini alhamdulillah ade kesempatan tuk keladang jenguk ladang dipagi dikala Acicha tidur..banyak yang sudah semakin ready tuk dituai..dan sayur sawi yang dok cerita pada bulan lepas pun sudah sedia tuk dituai bila2 masa... 

 Stok tuk bulan puasa dapatlah bersayur hijau...sayur bening pun dah cukup sedap dah..


Kalau diikutkan saiz agak kecik..namun sudah hampir matang dengan berbunga dah..actually faktor cuaca yang tak menentu yang ade kalanya panas dimusim sejuk yang menjadikan sawi2 nie tidak begitu besar dan subur..lihatlah daun yang berlubang2 tandanya cuaca tidak cukup nyaman dan cukup serangan serangga..

Somehow alhamdulillah dengan rezki yang dikurniakan serta thanks to Olive yang bersusah payah hantar benih tuk peladang merasa sawi dimusim yang terakhir nie...

Sunday, 29 June 2014

Bulan Puasa BaruIah Laku

Salam 1 Ramadhan tuk semua...selamat berpuasa

Rasanya kita semua semangatnya berkobar2 kan tuk menunaikan ibadah puasa berterawih dan memperbanyakkan amal kan..inshaallah semoga diterimaNya..semoga berkekalan hingga akhirnya..

Alhamdulillah kami kat sini pun bermula posa hari nie..nampak anak bulan semalam...so pagi tadi bersahurlah...makan nasik ngan sardin jer (akulah..)..biasanya aku sahur ngan oats jer..tapi sebab smalam tak dinner takut lapor kan...

Anyway korang rancang2 nak makan apa iftari nanti yer...? kalau yang rajin sure pepagi dah mula buah kuih kang...cam aku yang terpaksa rajin nie sebab takleh nak boli.. pepagi turun kebun, siram sayur..semai benih ..dapatlah kelaman pepagi sebab big boss ade kat umah leh jaga anak2...

Sesambil dok usha2 pokok yang limited edition kat Fiji nie...umah orang melayu jer ade kan...

Alhamdulillah stok yang lebih dari cukup..yang selama nie dok tak tahu apa nak buat dengannya..inilah masa tuk berjasa pada tuan wahai pandan..:)

 Tuk senang kerja kita amek banyak2 sekali amek..potong2..basuh cuci2...

Dan blendkan... 

 Simpan lebih sket supaya dapat digunakan setidak2nya 3 atau 4 kali..yerlah cam aku nie susah nak buat kerja banyak ngan anak kecik..kalo dah ade dok standby senanglah sket..rajinlah sket nak menguih kan..

Dah ade air pandan tuh senanglah sket tuk buat kuih muih iftari kan..menu apa yer hari nie..? onde-onde sebagai pembuka bolehlah kan...:)

Kul12 tgh dah siap..korang mungkin masih ade yang tengah dibuai mimpi lagikan (maklumlah kat mesia kul 8pagi)..korang takper tak perlu risau pasar ramadhan banyak..terjah jer...heheheh

Kami kat sini inshaallah iftarinya 5.50pm..cam cepat lak masa tambah2 ngan cuaca sejuk gini..Hmm tinggal menu tuk dinner jer lagi...hmmm masak aper yer..? 

Friday, 27 June 2014

Menu Iftar Dalam Angan-Angan

Puasa pun belum ..dah berangan2 tentang kuih yer...hehhe..actually since this is my last Roza (dorang panggil) or posa here so apalah salahnya kalau aku put some effort buat something yg different setiap hari inshaallah untuk santapan keluarga kan...dari air tangan sendiri..

Posa tahun depan sure aku dah malas dah nak masak nie..siap gie borong  pasar ramadhan jer..kat sini..kat sini kalo malas nak masak..jawabnya sekeluargalah kekeringan.makan kurma kering..Yusof Taiyob jangan nak berbisik2lah panggil...huhuhu..

Lagipun tahun lepas aku tak dapat posa sebulan sebab Acicha dan En.AAA sorang2 jer posa dan bersahur..sian kan..:)

Kali nie list yang agak panjang aku unjurkan...


80% aku dah pernah cuba buat ..yang lainnya dalam percubaan...alaa kena rajinkan dirilah gini sebab nak makan kan..dari pagi aku buat inshaallah petangnya cuma masak dinner jer..yang pentingnya bahan2 alhamdulillah complete..kelapa pun dah siap order..hihihi...biasakanlah kan kuih muih kelate banyak kelapa, santan, nisse, beras pulut atau tepungnya..

Kat sinin inshaallah tgk bulan esok...korang kat saner tgk hari nie yer? dorang nie strictly berpandukan hilaal (anak bulan) tak main dah hisab hisab hri nie...

Oklah selamat menyambut Ramadhan Mubarak semua..semoga kita tak terleka dengan piala yang diagung2kan didunia dan mengorbankan piala diakhirah..inshaallah...

p/s-rindunya nak berterawih kat masjid ..kat sini jangan haraplah kalo pompuan dapat semayang berjemaah kat masjid ...

Thursday, 26 June 2014

Our Hawaian Paw Paw

Seronok rasanya bila impian tuk merasa betik hawai dari laman sendiri akhirnya dimakbulkan Arrazak (Pemberi Rezki). Walaupun menunggu lama namun berbaloi jugak pabila melihat buah yang semakin masak satu persatu..

Rasa korang ade berapa biji semuanya atas pokok nie? semuanya cam cinonet2 kang...

 Actually buah dipetik sebelum betul2 masak..dibiarkan masak didalam rumah..yang nie kira dah ready dah nie...

 Isi dalam macam pink gitu kalernya..bukan kuning yer..rasanya manis dan tidak too much rasa tipikal betik...so happen yang nie seedless sungguh.sebijik jer bijiknya..

Betik nie agak femes kat Fiji nie..ade satu kawasan yang banyak menjual betik nie..iaitu Singatoka nama tempatnya...harga tak mahal..dalam $1 boleh dapat 3 biji kalau kena musim...

Sedang kami menikmati betik nie..tiba2 mengira2 akan untung ker tidak penanaman komersial betik nie...bayangkan nak tanam betik perlu tanah yang luas, jarak yang luas antara pokok..masa lak lama tunggu berbuah..kalau sepokok berbuah 50biji jer..berapa boleh dapat? $15 lebih kurang..kalau 1 ladang ade 50 pokok? $750 jer ker hasilnya..masa penanama dalam 9 bulan jugak tuh tuk dapat hasil...

Hmmm cam tak berbaloi kan...tapi camaner pun depa tanam jugak..tapi kalau depa tak tanam kempunanalah nak makan hawaian paw paw nie...

Wednesday, 25 June 2014

Penantian Sekiannya Lama

Bila tengok rakan2 dok citer dan tayang dalam blog CPUV yg mereka dapat dari nuffnang, senyum dan sabar jerlah..tiap2 kali bukak akaun check tengok takder jugak yang On Going...cuma yang ade pun XAXIS punyer pesen..pepun syukur jugaklah kan wpun tak banyak...

Hanya semalam bila check tengok akaun nampak ade yang on going..wah tak sangka dan gumbiranya hati..:)
Alhamdulillah, thank you Allah for giving me sikit rezki thru nuffnang..


Thank you nuffnang..setelah hampir setengah tahun barulah ade...fuuhhhh..susah btul nak menjadi pilihan en. Nuff nie..agaknya aku nie tak pernah letak link ker sebagai tanda terima kaseh...kali nie aku letaklah...dan jugak rakan2 yg baru berblog silalah daftar nuffnang yer kalo nak duit poket raya yang lambat nak penuh nie..:)

Kalo korang nak tahu apakah bondonya Bulgagi Brother Korean nie silalah klik pada link tuh yer ataupun pada iklan yg ade pada blog...dan sesiapa yang ingin mengetahui cara pelaburan yang bijak boleh klik pada Invest Smart Campaign tuk tau lebih lanjut...errrr investlah lebih sket yer tuk blanjar kengkawan nie..ghgeheeeheh. Tuk peminat world cup bolehlah jenguk2 iklan stadium astro World Cup..kalo nak tengok piala dunia live...

Tuesday, 24 June 2014

Tak Cukup Pedas

Macam tidak sempurna kalau makan nasik atau mee tidak pedas kan...macam tak puas gitu...sebagai penggemar cili yang tegar, aku kengkadang walau dah gelap dah kat luar rumah atau dah mula makan tetiba sedar yang tiada cili mengirinya ..sanggup kuar kelaman gie kutip...huhuhu

Tapi dimusim yang lebih sejuk nie..memang tak puas makan cili..tak cukup gitu..

Pokok ade beberapa pokok..tapi semuanya tidak 'excellent' berbuah...bila kutip tiap2hari, masuk hari ketiga keempat yang tinggal pun yang dah tak pedas dah...atau yang muda jerr...

Banyak masalah ngan cuaca yang kurang sesuai nie..

 Ingat2 boleh tunggu jadi lebih besar dan masak..

Namun banyak yang jadi melecur gini..... kurang pasti sebabnya..tak cukup zat yer? malas lah plak mak nak letak2 baja nie...huhuhu

Buah pun kecik2 saiznya..2 tiga biji mana cukup kan buat ulam..kadang belum sempat masak dah kena copet ngan che berparuh..takpun melecur jugak sesetengahnya..

Nie jer dapat petik selepas 2 hari tak memetik..belum tentu pedasnya cukup lagi nie..

Beli kat kodai?sure En. yang tak makan cili tuh akan bising sikit..tanam punyalah banyak, takder cili eh? dah tuh plak kalo beli lepas 2 atau 3 hari dah tak fresh dah...

Aku kena buat penjimatan makan cili gini nampaknya...hmmmm

Monday, 23 June 2014

Hujung Minggu Yang Kelam Kabut

Seperti yang dok cerita last week, lepas hampir semua kami anak beranak ditimpa demam, batuk dan selsema kecuali En.AAA jer yang alhamdulillah masih walafiat sebagai tonggak tuk bergantung..kalo dia jatuh sakit jugak memang patah kaki tanganlah jawabnyer kami semua...

Bila aku sendiri terkena batuk, selsema hidung beringus bagai nie..barulah aku dapat 'feel' betul2 apa yang siAidan tuh rasakan sepanjang dia dok suffering dekat 2 bulan..memang he's a strong boy...:)

Arissa plak batuk2 macam batuk kering sampai serak suaranya..nangis pun dalam dengar tak dengar jer..takder selera makan beberapa hari sampaikan apa2 yang selama nie dia pantang nampak bubuh dalam dalam mulut pun dia dah tak hirau..hmmm..

Siang malam dok melawan batuk mak dan anak2....

Walau macammana sakit pun mak, anak kena jugak kena jaga kan walaupun malam tak boleh tidur lena sekali pun..yang besar bapak  bolehlah tolong, yang baby harus nak mak jugak..

Alhamdulillah she's getting better now, demam pun hari nie dah kebah..makan pun dah mula lalu..dah mula kutip buh dalam mulut dah apa2 yang dia berminat. Siabang pun alhamdulillah batuk dah berkurangan sebelah malamnya tuh..awal2 pagi ade jugaklah..hari nie pun dah antar pegi skolah..

Hari sabtu itu itu jugaklah kami ade tetamu datang bermalam...

Kelam kabut lah weeii..manalah orang yang tak sehat dapat buat kerja lebih2 sangat kan..yang sehat tuh plak semua kerja kena lambak kat dia manalah cukup tangan kan..akhirnya buatlah yang mana terdaya..yang penting tumpuan pada anak2 yang sakit harus diutamakan..

So bila tetamu datang redha jerlah dengan rumah tak berkemas bersapunya..berselerak sana sini maklumlah ade anak2 kecik kan..kita kemas, depa sepahkan balik..nak tolong kemas janganlah harap..huhuhu

Alhamdulillah dorang semuanya sangatlah memahami dan banyak menolong..

Walaupun dalam keadaan yang tak berapa mengizinkan tuk berspecial masak-masakan itu namun aku cuba jugaklah masak yang agak lain dari biasa..almaklumlah depa sekeluarga memang suka ngan makanan melayu tambah plak the sister tuh baru jer balik dari berkursus kat Singapore..seronoklah dia bercerita tentang kesedapan makanan sebelah kita kan..so kena jugaklah bagi mereka mencuba selagi aku masih ade lagi nie kan..kat sini..

So aku masaklah nasik ayam...complete set weyyhh..heheh..dengan sup, ayam gorengnya, salad, sos cili, sos hitam..alhamdulillah sold out jugaklah..yang pentingnya sos cili tuh yang dorang suka sangat..hehhehe...

Gambar takderlah aku sempat nak ngambik sebab kelam kabut kan..tapi aku letak gambar kacang tanah yang dorang bawak tuh aku nie..

1.5kg yang tak berkulit limited item kat sini..hanya terdapat dikedai cina kat ibu kota Suva jer....besar jugak nie biji dia..nie tuk raya nyer preparationlah..so aku kena buat biskut mazola tuk dorang..selain tuh boleh buat kuah sate jugaklah...pepun aku kena habiskan sebelum bungkus barang nanti....hehhe...

Tuk rakan2 yang rajin ngomen sini aku mintak maaf banyaklah sangat tak sempat kunjung balas..banyak utang ngan korang nie..nak halalkan ker sempena bulan posa nak mula nie ..heheh..ke kena bayar jugak? 

Inshaallah sekiranya ade kelapangan akan aku berkunjung balik..tapi kalau tak sempat sekali lagi aku mintak.halalkanlah yer ..heheh

Saturday, 21 June 2014

Najis Yang Berguna

Bagi pekebun2 kalau dapat najis nie memanglah tersangat sukanya..almaklumlah kalau nak beli rasanya mahal jugak kan..najis nie dikatakan antara baja yang terbaik bagi tanaman dengan izin Allah..

Alhamdulillah so far kami tak perlu lagi beli najis nie tuk letak pada tanaman..cam last year ade rezki yang orang bagi jugak..this year pun ade rezki dari najis2 buangan daripada projek menternak ayam kat sekolah..

2 guni yang En.AAA bawak balik

Inilah ghupernya yang dah kering dan tak berbau...tapi elok dibiarkan dulu beberapa hari sebelum digunakan..manalah tau kot2 ade haiwan2 lain yang membiak didalamnya kan..

Friday, 20 June 2014

Beet Berisi

Sapa kata benih yang dipack biasanya tak menjadi? Sebenarnya ianya banyak bergantung kepada benih yang dibungkuskan itu sendiri..tengok expiry date dan jugak tarikh dibungkuskan..biasanya kalau disesuatu tempat yang kurang sambutannya benih yang dijual adalah benih yang lama tersimpan..sebab takder demand kan..

Mengikut pengalaman aku bertanam, lain pulak dengan benih yg dari oversea..mudah jer tumbuh bila disemai..alhamdulillah..rasanya sebab demand tuk benih kat negara sejuk lebih tinggi kot..penduduk mereka suka home gardening...jadi benih yg dibekalkan biasanya lebih fresh..

Contohnya cam benih beet yang aku dapat dari Canada nie...

Dalam masa kurang 2 minggu bercambah...kini dalam 2 bulan usia..

Dah berisi..cuma aku tak sure nak harvest ker tak..ataupun boleh membesar lebih besar lagi..

Kalau radish aku pernah tanam dan makan..rasanya oklah buat cam salad kan..tapi beet nie belom pernah cuba..rasanya sehari 2 lagi mungkin aku akan gali kot nak try  tengok inshaallah..:) 

Korang pernah makan beet nie?


p/s-masih dalam mood tak sehat..belum pun setel prblm anak2 siemak pulak dah berjangkit selsema & batuk...

Thursday, 19 June 2014

Baru Menjadi

Terima kasih korang atas keprihatinan korang mengongsikan tips2 yang bagus tuk mengubati batuk siAidan..really appreciate it..bila jauh dari bumi sendiri memang beginilah..kalau dok tempat sendiri boleh jugak tanya2 orang keliling kan..

Inshaallah kami sedang mencuba diantara tips yang kongsikan..kalau 1 tak menjadi, kita cuba yang lain plak..sebagai ikhtiar kan..

Dan semoga inshaallah dapat menjadi panduan tuk pembaca2 lain jugak yang mencari remedy kan...

Siabang nampaknya semakin baik demamnya tapi masih lagi dengan batuk On and off sepanjang hari...tapi i strongly believe that bila cukup tempoh ujian yang Allah tetapkan, inshaallah it will be removed..sooner or later..

Adik pula yang terkena demam, selsema dan batuk lagi..malam tadi hardly can sleep..asyik merengek jer tak sedap badan agaknya..hari nie lak hardly can do anything..tak boleh berengang langsung...nk masak pun susah..tulis entri pun curik2 masa dia nak duduk..

Dan tuk hari nie aku tayang gambar2 ketumbar yang baru berjaya hidup subur membesar ditahun nie..before this tak mau hidup..sebab panas atau benih tak menjadi rasanya..

3 cycles..

Yang dah sebulan lebih usianya..tuk kegunaan harian tuai yang nie jer lah..

Yang di tabur benih 2 minggu kemudiannya..dah ready cuma tak sampai turn nak harvest jer lagi..tunggu yang 1st abes dulu..

Yang batch ke3..masih lagi kecil..by the time yang dah besar2 tuh nak habes, inshaallah yang nie pun dah ready tuk dituai..

Ade yang bertanyakan pasal benih nie..actually susah nak pastikan samada benih yang kita beli tuh segar atau tidak..ikut nasiblah..kalau ade yang berkehendakkan benih memang tak dapatlah aku beri mintak maaf sebab jangka masa penghantaran pun dah makan bulan..takut tak menjadi lah kan nanti..

Kalau nak tengok cara kami tanam ketumbar nie bolehlah klik pada label ketumbar ..sorry malas sket nak cari link original entry letak sini..:)

p/s - AUTO PUBLISH YA...kalau ade adalah,takder takderlah kunjungannya...:)

Wednesday, 18 June 2014

Mengharapkan Syifaa'

Alhamdulillah baru dapat online balik..actually phone line problem since hari Ahad..internet tak dapat, call pun tak dapat..

This time tak dapat online taklah mati kutu sangat..actually sibuk dok menjaga budak2 nie..

Aidan yang tak sehat dengan demam dan batuknya..dah 2 hari tak sekolah..batuknya tuh susah nak baik betul2..aku pun tak paham..dah beberapa kali pie klinik, berbotol ubat batuk, antibiotik..madu pun dah masuk botol kedua..namun tak jugak baiknya...

Sejak 2 bulan yang lepas boleh dikatakan tidurnya tak betul2 lena setiap malam..asyik bangun tengah malam batuk..muntah pun kerap sangat..selera makan memang out lah..agaknya sebab tuhlah dia jadi sangat memilih lately..banyak kali ngadu sakit perut.balik sekolah sakit perut..kadang taknak makan sebab takut sakit perut..gastrik ker?

Oleh kerana aku terikat dengan Acicha yang kerap bangun malam menyusu nie, bapaknyalah yang setiap malam bangun mengurus dan menjaganya..sediakan bekas tuk buang kahak..cuci muntah..sapu balm, minyak panas..buat air milo pukul 3 pagi pun..bukan aku tak take care, tiap kali dia terjaga batuk2 dengan seriusnya memang aku terjaga dan risau tapi En.AAA takmo menyusahkan aku (dan jugak Arissa kalau aku tinggalkan tempat tidur mmg cepat jer dia sedar dan nangis..tuh yang susah tuh), walaupun dia sendiri tak cukup tidur sebab asyik kena bangun tengah2 malam..apapun bersyukur sangat yang dia sanggup bersusah payah bersama2..:)

Bila dah nak baik sket tiba cuaca plak berubah..dari panas (disebabkan low pressure air) jadi sejuk balik..terkena balik dengan demam sekali pulak..lemah sistem pertahanan badan agaknya kan..

Risau sangat tiap kali dia terbatuk2 tengah malam..doktor cakap takder apa2 yg membimbangkan..cuma mucus jer..tapi masalah dengan cuaca yang sejuk nie memanglah it takes long to recover..antibiotik pun cam tak berkesan tuk prevent..

Korang kalau tahu home remedy tuk batuk bagi kanak2 nie kongsikanlah yer..berdoa sangat agar cepatlah sembuhnya dari batuk tuh..inshaallah..


Adiklah tukang yang merosakkan building abang...asik kena marah ngan abang..nanges..

Sunday, 15 June 2014

Jarum Tak Boleh Jahit

Korang pegi mana2 tak hujung minggu gini?
ker dok umah jer bersantai?
Cam aku nie..bekerja 7 hari seminggu minggu nie..
Smalam & hari nie En.AAA ade leadership training...seharian
Maka akulah bersaorang melayan kerenah depa nie dengan sabar & tak sabarnya..:)
Isnin lepas tuh dia kena kerja lak kan...
So bukan 7 hari ..12 hari direct kan..huhuh
sampailah hujung minggu depan..baru weekend dapt rehat sket ..

sesaper tak pegi mana dok umah cam aku nie..
mehla tengok bunga jarum nie..
tengok jer tapi nak mintak atau beli tuh takleh lerr..heheh



Aku pernah try bunga nie..tapi tak telan lah..manis jugak rsnya..:)

Oklah dah puas tengok bunga jarum nie..?
Bolehlah gie jenjalan kat Taman Tasik Perdana lak kan..:)

Saturday, 14 June 2014

Cukup Makan Pun Jadilah..

Pertamanya kena syukur dan berterimakasih dengan staff embassy yang kirimkan kesum tuk aku tanam setelah almost 6 tahun baru aku tahu ade kesum ditanam dekat embassy rupanya, dah dekat nak blah baru sibuk2 nak tanam ...huhuhu..

Kini selepas beberapa bulan akhirnya membesarlah kesum itu...

Hidup dan membesar tapi tidaklah sesubur yang dikehendaki..tak cukup berair kawasannya atau terlindung dari cahaya matahari kena blok ngan lengkuas merimbun belakang tuh...aku idamkan pokok kesum yang daunnya banyak dan besar2 gitu..tapi yang nie standard S lah..

Ini tuaian ke2 kot so far...sayang nak guna banyak dengan kerap..limited edition kan...

Inilah ikan pasifik yang mereka panggil 'malin'..actually nie yang dah dipotong2 dijual secara frozen..ikan nie actual size nie besar nie...

Gabungan malin dan kesum..jadilah asam pedas..nyaris2 tak nampak kesumnya kan tuan puan..hehehhe..ape ker versi asam pedas nie banyak kuah dari isi, ikan sket bendi pun takder huhuh..tapi cukuplah tuk sorang punya perut kan...sebenarnya asam pedas nie boleh mengancam nasik dalam periuk nie..sepinggan mana cukp bah...:)

Friday, 13 June 2014

Ladang Bunga Kobis Pulak

Aku rasa ade diantara rakan2 yg BW mungkin agak bosan tuk baca entri2 aku yg pasal tanaman banyak jer nie kan..buat masa nie tk nyempat nak beridea kreatif..menulis dengan lebih interesting..maklumlah tak cukup kaki tangan dan masa...:)

Somehow aku teruskan menulis jugak hingga capai target nak cecah juta trafik nie..jangan gelak yer sementara trafik masih bagus..kalo aku bermalasan mungkin trafik aku kan jatuh, semangat menulis pun jatuh..last2 berkubur begitu jer blog aku nie..so stay calm for another 1 to 2 months yer UAA.

Tuk masa skrang yang aku boleh cerita tanpa banyak berpikir adalah tentang ladang aku jerlah...dengan harapan ianya dapat memberikan inspirasi lah kunun kepada mereka2 yang minat berkebun..walaupun mereka tuh silent reader...

Dan tuk rakan2 yang mungkin kebosanan ngan entri begini kalau nak bolehlah abaikan entry aku kan...barulah fair tuk korang...taklah membaca kerana keterpaksaan tuk BW purpose jer..:)

Ok sudahlah membebel, kali nie aku tayang cauliflower plak..

Nie benih yang Uncle Adam (or Adam Mamu dorang panggil)..bagi sent fr Canada tuh.tanpa menangguh aku terus tabur benih dan tanam anak2 kebatas bila dah ready..

Sekarang memasuki usia 2 bulan lebih..rasa cam lambat lak tunggu mereka nie membesar dan berbunga..

Dalam 30 pokok jugak tuk kedua2 batas...semoga cepat berhasil jer cik Cauli..

So far belum berhasil lagi tanam bunga kobis dah 2 tahun mencuba..rasanya benih tuh yang tak sesuai..sebab cam last yr kami tanam brokoli alhamdulillah berhasil..so mungkin bukan faktor cuaca...ini benih kali ini lain dari yang sebelum nie..doaku agar berhasillah nanti inshaallah..

Kalau tak jugak  kali nie..memang aku bersara dah lepas nie..balik kampung beli kobis bunga kat pasar..huhuhu

Wednesday, 11 June 2014

Bila Dak Pompuan Mula Melasak


Perkembangan terbaru sejak masuk bulan ke 12 nie dah mula berdiri, melepas tangan..siap tepuk lagi tuh...dah semakin berani dia bangun sendiri..tapi kalo kita suruh kalau mood dia tak baik, bo layan jer.. dah pandai merayap berjalan pun masih jugak dok melekat kat kaki si omak...hmmm kalau pepagi semua orang takder pegi sekolah tak mo dia main sorang2..kalau si omak ngadap laptop nie, tak senang duduk..mulalah dia dok datang kat kaki suruh amek dia..riba jer mulalah meng'graber' semua sambil hentak2 keyboard mak nie..susahnya nak layan internet skrang ngan dia nie...kalau si omak baring2 berdekatan ngan dia barulah dia nak main..huhuhuh..manja btul dak sorang nie..


Dah tu lak makin terer manjat..kalo dok ngan aku tak berani dia panjat..tapi balik jer siabang tuh melasak dua2 orang..dia pun join sekaki memanjat..risau mak nie, kecik2 takut jatuh kang tak pasal lak...tapi tengok dia dah pandai turun jugak tuh...hmmmm..makin penatlah nak kena monitor dua2 ini  budake...

Nie lah sebabnya aku slow bw skrang nie....hmmmm

Petola Berbuah Dimusim Sejuk?

Susah nak dapat sebab perubahan cuaca menjadikannya tak sesuai..petola kan tanaman tropika..tapi didalam cuaca yang sejuk ade jugak sedikit perubahan tekanan udara yang menjadikan ade ketikanya cuaca agak panas dan kemudiannya diikuti hujan.yang dipanggil low pressure (kalau kat kepulauan memang biasalah cuaca gini).. waktu low pressure dalam sehari dua tuh itulah kalau ade tanaman tropika yang sempat berbunga dan bersenyawa jadi buah ..sempatlah membesar walaupun dimusim sejuk...tapi jarang sangatlah jadik camtuh...


Inilah pokok petola dimusim nie, buah dah tuai baru nak paksa pokok posing.....tengok pokok pun dah tahu tak sesuai dan subur..tak macam yg gila daun dulu...heheh..nie tak menjalar mana pun diatas trellis tuh...tapi pagi nie tah camaner aku ter' aware' yang buah nie dah just nice to harvest.. 

Sebijik berbuah tuh cukuplah goreng dengan kentang tuk En.AAA ...aku nak buat ulam rebus cicah budu kan sian kat dia yang penat2 menanam tuh..:)

Tuesday, 10 June 2014

Yesterday.. Today..Tomorrow

Kelmarin - mak bekalkan biskut bersalut coklat ngan wafer cokelat dan pisang..

Hari ini - kentang goreng homemade..sikit jer disentuhnya..

Esok - mak takder idea lagi selain biskut ngan epal

Lusa dan tulat...lagilah buntu bila mak pikir nak bekalkan apa sbb kamu sangatlah cerewet

Semalam, hari ini & esok...oren jus jer yang selalu laku...

Hari ini dan esok...kalaulah boleh beli kuih kat luar jer kan senang...takyah susah2 buat tapi tak habes..

Namanya Yesterday,Today and Tomorrow' atau scientificnya Brunfelsia pauciflora 'Floribunda'..hari2 pun kaler ko bertukar dari purple terang kepada keputihan...mak goreng bunga nie buat kerepek bekal gie sekolah leh abang..susah btul nak bg makan..:)


p/s -membebel anak yg cerewet psl makan sesambil.. mencabar & tensi...kadang penat jer masak seawal pagi..balik dari sekolah bekal tak luak pun....

Monday, 9 June 2014

Banana Bread Katanya..

Dalam usaha nak menghabiskan baki pisang setandan yang tinggal sebagai rezki kami..
Kek pisang dah buat, lepat dah buat, kerepek dah buat..
jemput pisang takmo buat consume banyak sangat minyak..
Baki terakhir sekali dimanfaatkan sebagai banana bread..

Adakah beza roti pisang ngan kek pisang adalah kerana bentuknya atau bekas yang kita bakar?

Tapi kalau ikut resepi btul2 memang ade kelainan rasa..tidaklah macam kek sangat atau macam roti ..sebab takder yis yang digunakan..

 Ade sikit lagi pisang kubuat banana bread jugak lagi..tapi guna wholemeal flour..kaler pun lain sikit..rasa pun berserat sikit..tapi  dari segi taste, aku rasa yang guna tepung biasa tuh much better dan sesuai..

Oklah tuk puan2 yang kalau2 nak tanya resepinya..kukongsikan disini yer..

Resepi Roti Pisang 

Bahan-bahan:
1 1/3 cawan tepung gandum
1/4 st baking powder
1/2 st baking soda
3/4 st garam
1/2 st serbuk kayu manis

2-3 biji pisang masak
2 biji telur
4-5 sb butter atau marjerin
2/3 cawan gula (boleh kurangkan kalo takmo manis)

Kekdahnya
- Lenyek lah pisang tuh betul2 sampai tak nampak betuk pisang dah
- Pecah telur, kacau ngan pisang
- Masukkan gula, kacau rata

 - Ayaklah tepung tuh ngan soda bik dan baking powder + serbuk kayu manis+garam
- Gaul rata ngan marjerin atau butter
- Campurkan ngan bahan2 yang bercampur pisang tadi
- Kacau sampai rata
- Sapu sikit tin pembakar ngan minyak atau marjerin
- Masukkan adunan tadi
- Bakar hingga masaklah 

Nuffnang Ads