Wednesday, 30 April 2014

[WW] Rezeki Dari Yang Tak Terjunjung


3 hari yang lepas

Yang pagi nie...cukuplah kan buat masak bersama2 ngan ayam atau daging goreng kunyit..

Walaupun sudah berusia dan tiada rumah yang kukuh..alhamdulillah masih lagi berbakti untuk peladangnya..

Tuesday, 29 April 2014

Lain Yang Diidamkan, Lain Yang Terjadi

Lama tau memendang hasrat nak buat nasik kerabu..maklumlah banyak kerja yang kena buat satu hal..bahan2 tak cukup satu hal...sebab bila makan nasik kerabu mesti nak perfect kan..

Biasanya aku suka plan ahead bila nak buat sesuatu..maklumlah dengan anak kecik bukannya senang nak buat kerja..

Congak2 dalam kepala aku dah ade almost semua bahan yang basic tuh tuk mulakan project..kelapa, keropok dan yang paling penting budu...ulam2 kalau tak cukup yang kat kebun, boleh suruh En.AAA beli kat pasar kan..

Basis ulam yang aku suka mesti ade seperti diatas..taugeh tuh aku mula tanam siap hari Ahad yang lepas..so takleh tangguh2 nanti tak fresh..kacang panjang lak so happen ade beberapa urat yang berbuah kat kebun..rezki aku kan..dan timun tuh En.AAA bawakan dari pasar semata2 pegi beli timun tuk hiburkan ati aku..heheh..

Fine lah tuk ulam tuh..cuma bab nak buat sambal kering tuh agak problema sket..sebab serai aku yang kat ladang tuh tengah beranak kecik..sayang nak kacau amek..nak simpan tuk raya tuh..heheh. 

Pastuh plak, ah keropok problem...dah citer kan dlm entry yg lepas...

So demi ulam2 yang aku ade tuh yang tidak harus disia-siakan..ianya berakhir dengan laksm...


Sesimple mungkin jerlah sebab tuk tekak aku sahaja..En.AAA makan nie kalau aku suruh tapi aku malas pulak nak buatkan tuk dia sekali..bertuah nyer bini. Selamatkan menambah ternak lemak lagi ngan 2 pinggan laksam sepuas ati...ngeh.ngeh..ngeh...

Monday, 28 April 2014

Serik Untuk Berbuah 2 Kali

Kenapa pepatah guna 'pisang' berbuah dua kali'?

Sedangkan aku rasa realitinya pisang takkan berbuah dua kali..tetapi 'perkara' yang disamakan dengan 'pisang' ade kebarangkalian berlaku berkali2...betul tak? 

Actually peribahasa ini selalunya digunakan bagi seseorang yg pernah mengalami perkara yg buruk di dlam hidupnya..sehingga dia merasa serik dan meminta supaya tidak berulang lagi..

Pada pemerhatian aku setakat inilah kenapa pisang tak...antara sebab kenapa pisang tak berbuah 2 kali adalah sekali berbuah pun mempertarungkan nyawa sepenuhnya tuk memberikan kita buah..

Lihat pokok pisang semakin kekeringan dan hampir mati sepenuhnya kerana buah yang begitu berat hendak ditampung (buah dibalut ngan guni tu)..rasanya akar sebahagiannya sudah rosak sebab itulah pokok pun nyawa2 ikan jadinya..

 Buah yang dah mula masak..berbulan jugak nunggunya..

Yang berparuh sudahpun merasa dahulu...korang panggil apa yer pisang nie? Rasa aku pisang nie tak sedap tuk goreng. tuk buat pengat pun tak sedap jugak..makan gitu jerlah..


Namun begitu ade jugak pokok yang masih hidup setelah berbuah pertamanya kalinya..tapi tidaklah berbuah lagi kan lepas tuh dan kena jugaklah tebang buang akhirnya...

Sunday, 27 April 2014

Semaian Untuk Cooler Season

Hari ni tak dapat bersiaran awal maklumlah cuti sekolah 1st term baru bermula..semuanya ade dirumah..keutamaan keluarga dulu lah kan..

Pagi nie jugak nampaknya En.AAA takmo keluar keladang..katanya terasa taksedap badan cam nak demam almaklumlah dengan perubahan cuaca kerana berjaga2 sikit senang dapat sakit

Aku jugaklah yang terasa kebal sikit walaupun tekak rs tak sedap.. turun keladang melawat penguni2nya..

Kejap jer pun dengan bagi minum pagi kat depa plus membersihkan semak samun yang mana2 patut..sesambil telek2 semaian yang semakin membesar nie..

En.AAA punya kobis bulat..sudah ready untuk dipindahkan..

 Tomato yang aku semai..getting bigger tapi boleh tunggu lagilah beberapa hari sebelum sedia dialih.

Kobis bunga benih yang daripada Canada ari tuh..alhamdulillah cepat jer bercambah...pun dah almost ready..

Yang benih brokoli tak tumbuh plak kali nie..expired dah kot..yang aku semai awalnya dulu semuanya tumbuh ngan cepat tapi terbiar gitu tanpa dialihkan akhirnya semua mati..rugi jer,,nak buat camaner tak cukup tangan kan..

Batas2 tuk ditempatkan  mereka nie pun hampir siap dah cumalah kena touch up sikit jer lah lagi..tunggu En.AAA turun keladang ..tuh kan kerja dia..heheh...

Saturday, 26 April 2014

Bubur Kacang Hijau

Lama betul tak layan bubur nie..mungkin antara malas dengan semangat memasak tuh kurang keran asambutan jugak kurang..dulu aku pernah jugak buat nie tapi En.AAA kurang gemar dan A besar pun tak mo makan..aku jugaklah yang kena menghabiskan..

Bukannya susah pun nak buatnya kat sini ..kelapa ade, gula melaka ade.. kacang hijau pun banyak tinggal rendam jer..bila ade ubi keledek bertambah2 lagi kesedapannya..

Hinggalah cuti Easter baru2 nie..dengan stok kelapa yang agak banyak menyucuk semangat nak berbubur kacang...


Bubur kacang yang sedap pada aku yang banyak kuahnya dan reasonable amount kacangnya....kali pertama buat tak cukup..macam sedap jer ngan En.AAA dan A besar pun bersemangat sekali makan..

Esoknya terasa seperti nak buat lagi sebab  macam tak puas kan makan yang pertama kali buat tuh..Aku biasalah makan dengan semangatnya..En.AAA pun semangkuk jerlah bahagian dia, mangkuk kedua aku isi dia tak habeskan...dan A besar lak takmo makan langsung...aku jugak yang kena perabih yang mereka tak abih makan..tambah lagi yang setengah periuk kecik dok ade lagi...

Hmm dua hari jugak akudok makan bubur kacang hijau nie sampai abes sib baik tak muntah bubur kacang.huuhu...takperlah alang2 jarang jumpa kan.....aaiishhh terasa cam nak buat lagi lak..:)

P/S - orang india kat sini ade jugak bubur kacang style depa yang dipanggil payasam..yang mereka buat dengan susulah biasanya..sedaplah pd depa...tp tekak aku nak yg style melayu jugak..

Friday, 25 April 2014

Nasib Keropok Import

Kerana  nak sangat makan keropok goreng, aku pun importlah from Kelate..order lepas raya haji tahun lepas, naik kapal 3 bulan sampailah kat sini awal bulan 2 alhamdulillah...naik kapal terbang boleh tapi tak berbaloilah tambang lagi mahal dr kopok.. 

Oleh kerana limited editionnya maka aku makanlah secara berhemah dan berjimat cermat..sebulan pun tak sampai 3 kali goreng..huhu..

Actually aku simpan tuk makan ngan hidangan yang lebih best lagi seperti makan ngan nasik kerabu atau makan bersama2 bihun goreng..kalau makan gitu sahaja memang cepat sangat abesnya kan..

Hinggalah sebulan lebih yang lepas aku perasan yang ade macam serangga atau binatang kecik menghuni didalamnya..masa tuh tak parah lagi so aku jemurlah.dan simpan dalam bekas botol yang besar..

Kemudian baru2 nie bila aku bercita-cita hendak buat nasik kerabu, aku bukak botol dan alangkah terkejutnya bukan main banyak lagi binatang tuh berumah tangga beranak pinak didalam tuh selama aku tak usik jenguk...menyesal..menyesal..

Inilah yang terjadi..

Begitu banyak kerja2 penggerudian kopok aku  nie..kenyanglah sungguh mereka dok bertapa dalam botol..

Memanglah macam tak luak kan..tapi ngan corak2 gitu serta baunya tuh ..bolehker dibuat makan lagi?

Aku cuba keringkan balik, buang binatang2 kecik tuh..letak dalam fridge pulak..tapi bila aku keluarkan dan cuba goreng macam tak selera plak tengok rupa kopok goreng gitu dan baunya jugak ...sudah kurang enak..huhuh

Nampaknya it's overlah for me rindu nak makan kopok..kena tunggu balik  nanti jugak barulah boleh makan...kopok lekor pun dah bertahun2 tak makan..rendunya...:)

Thursday, 24 April 2014

Parti Kanak-Kanak Riang

Masa Nenek siNahish (yang dulu aku panggilnya Neha, dia tak mau cakap ngan aku, muka masam jer, konpius kejap aku..rupanya salah nama..heheh sori yer Nahish) hantar Aidan dalam pagar lepas sekolah..katanya "bring some snacks for tomorrow, they'll have party.."

Dan aku belek buku homeworknya pun ade gak mesej..


Party akhir penggal pertama yang mana cuti sekolah akan bermula esok tuk budak2 tadika..selama dua minggu lah.

Mulalah aku berkira-kira berpikir2 nak buat apa yer bagi dia bawak esok? Kek? Cookies? Keropok udang goreng? Donut? karipap?..tah haper2 idea..

Eksaited lah jugakkan sebagai ibu, kalau dulu eksaited sebagai kanak2 riang nak berparti...hehe..seriously memang seronok kalau dapat buat sesuatu tuk anak2 kita dan bagi rakan2nya makan kan..:)

So aku call En.AAA cakap ngan dier, tanya idea dier..dia kata not sure..srh aku pikirkan dulu dan call later tuk order barang2 tuk  buat 'something' tuh..

Akhirnya aku tetap jugak ngan idea nak buat cupcakes plain..so from Maghrib to Isyak semalam berbakinglah aku kununnya...hehe

Inilah hasil yang masih tak seberapa..

Tapi aku hepi jer sebab apa aku terjumpa liners dalam simpanan lama yang dah bertahun aku tak usik..Actually aku ingat nak bake biasa jer cam muffin tp En.AAA bagi idea guna liners yg aku guna tuk Almonds London dulo2 hampeh keciknya tuk letak kek..ms tuhlah aku teringat yg aku ade liners yg slightly bigger than that. Alhamdulillah carik punya carik, masih ade dan menepati requirements..psst yang hias ngan hundred thousand (ker namanya) tuh pun En.AAA bg idea jgk..heheh

Belum siap membaking semuanya, asyik jer yg nak makan tuh tak putus2 mintak..so inilah yang tinggal tuk dibawak kesekolah.. 

Tak cukup ngan cupcakes tak bertopping aku kirimkan camera aku kat En.AAA sruh bagi cikgu amek gambar kanak2 riang berparti..yer lah mana aku dapat tengok kan apa yg mereka buat disekolah..setidak2nya gambar2 tuh boleh dijadikan kenangan buat Aidan suatu hari nanti..inshaallah..

Gambar kelas bersama his teachers..Nahish yg comel tuh takder dalam gambar sebab sakit..

Nie gambar zoom dekat sikit..tergezut aku tengok anak bujang pegang tangan fijian gal bermata biru sebelah dia tuh..tak menahan..barulah aku sedar yang dorang nie kan budak2 biasalah..:). tengok gambar tadika nie teringat lak kesah Lydsunshine yang satu tadika ngan asbennya dulu..dan akhirnya dah besau2 bertemu jodoh..heheh

Kanak2 riang makan aiskrim kat luar kelas...seronok nampaknya mereka..

Gambar bersama2 ngan semua budak2 tadika..aku nak sangat simpan gambar gini supaya one day dia boleh tengok balik.. tak tahulah nanti ade sessi bergambar yang kindergarten buat kan.ceria muka anak2 yg innocent nie kan...:)

Acara makan2...korang tengok siAidan nie kenapa makan sorang2 atas meja tuh..aku pun pelik bila tengok gambar nie...tanyalah dia..katanya sebab dia takder plate, so makan atas tissue jerlah takder pinggan extra...Ohhh rupanya aku lupa bagi pinggan lurus bendulnyer mak dan bapaknya, cikgu tak tulis maka tak dibekalkannya..dia kata tak kesah pun, still very hepi..last2 byk yg dia tapau buat balik makan umah...hmmm

Wednesday, 23 April 2014

[WW] Menunggu Masaknya Buah Sulung

Oct'13 mula berbunga

Jan'14 makin berbuah

Mar'14 mula masak

Last week

 20th April petik

 Hari nie

Sedang eloknya masak manis bersari

Overall dekat setahun jugak dari tempoh menanam hingga mengecap hasil..tapi bergantung jugak kepada jenis betik itu sendiri ade yg cepat berbuah ade yg lambat. Once masak, semua akan masak beransur2 ikut turutan..enough stok betik sebagai fresh fruit kami for sometimes...

Inshaallah buah dari pokok2 lain jugak turut menyusul..:)

Tuesday, 22 April 2014

Baru Selamat Untuk Dituai

Kalau minggu lepas aku menuai sawi putih yang baru diracun pada sebelah malamnya (seperti dalam entri nie)..namun kerana Allah masih lagi memberikan penangguhan, alhamdulillah...kalau tidak dijemput maut pun kesan sampingan dari racun yang masih baru disembur pada tanaman amatlah bahaya..wallahua'lam..

Bila bercerita pasal termakan racun nie selalu aku teringat akan cerpen sedih 'Nasinya Tumpah'..dimana anak yang nasinya tumpah itu sorang sahaja yang terselamat dari memakan masakan kulat, dimana kulat tuh yang baru diracun oleh bapaknya..(betulkan kalau salah yer sbb dah lama dah cerpen nie). Selingan pulak..

Temph yang selamat untuk menuai tanaman yang telah diracun adalah seminggu sekurang2nya..namun sayuran hijau terutamanya amatlah senang diserang perosak seperti ulat..sebab itulah kalau tanaman komersial mereka selalunya menggunakan racun..kami pun gunakan racun jugak bila dah kronik sangat serangan..

Dan tanam yang komersial jugak tak dapat kita pastikan adalah mereka betul2 tunggu sehingga cukup seminggu baru tuai dan jual...kebanyakkan yang kami dengar (kat Fiji ni lah), lepas 3 hari disembur racun , tak tunggu seminggu, mereka dah tuai dan jual dipasar..

Seperti prinsip En.AAA nak lebih selamat tanamlah sendiri sayur hijau dan tunggulah sampai boleh tuai..seboleh bolehnya elakkan daripada membeli dari pasar.

Jadi aku pun sebagai isteri yang taat kan tunggu dan bersabar hinggalah dapat mengecap hasil dari ladang sendiri..alhamdulillah..

Nampak tak sayur kelihatan lebih segar setelah dihapuskan perosaknya...daun2 yg berlubang pun tak ketara sangat.


 Bahagian tengah yg berdaun muda selalu menjadi mangsa serangan..nampaknya telah pulih..

Tumis air dengan suhun dan direncahkan dengan sedikit kiub ikan bilis..lada besar sebijik-sebijik bertangkai lagi tuh gara2 anak bujang takleh makan pedas..dia tak makan sayur tapi supnya sahajalah buat kuah.. Menjadi hidangan ringkas lunch aku ari nie...Alhamdulillah makan bertambah, perut kenyang,..I'm the happiest person in the world..:)

Monday, 21 April 2014

Resepi Lima Bintang Penkek Gebu dan Sedap

Oklah menunaikan janji tuk korang, aku letakkan resepi penkek nie..malas nak simpan lelama dalam draft..

Actually tuk dapat resepi yang paling best not easy..nak cipta sendiri memang dasar yg tak pandai lah kan..so kenalah rajin mencuba tuk tahu yg mana paling best kan..

Tapi banyak sangat tuh kalau nak cuba semua yg dalam internet nie...huhuhu..

Kalau aku lepas google carik, tengoklah yang komen2 daripada mereka yang pernah mencubanya..kalau fr website omputih  biasanya dorang letak rating lagi..so dapatlah kita buat perbandingan kan..


Anyway antara website resepi omputih yg agak boleh dipercayai setelah aku mencuba pelbagai resepi adalah dari Allrecipes.com, mudah pun mudah resepi yg dorang share kan kat situ..

So inilah resepi penkek yang the best aku pernah cuba so far: (resepi asal sini)

Bahan-bahan :
- 1 cawan tepung gandum
- 3/4 cawan susu segar
- 2 sudu besar cuka (white vinegar) 
- 2 sudu besar gula
- 1/2 sk garam
- 1 sk baking powder
-1/2 sk baking soda
- 1 biji telur
- 2 sb butter
(tak sangka aku boleh ingat bhn2 nie tanpa rujukan lak..heheh)

Kekdahnya
- Campurkan cuka kedalam susu segar, kacau dan biarkan sekurang2nya 5 minit (sambil prepare adunan lain)
- Campurkan bahan2 kering - gandum, soda bikarbonat, baking powder, gula, garam..gaul rata
- Pecahkan telur, masukkan butter yg dicairkan..kacau rata kemudian masukkan kedalam susu yg bercampur cuka tadi.
- Masukkan campuran bahan2 kering, kacau & gaul rata.
- Rehatkan sekejap..kurang2 10minit..
- Panaskan non stick frying pan & sapukan dengan sedikit minyak atau butter..kemudian masaklah..

Makan dengan butter atau peanut butter pun sodap..

Selamat mencuba yer nanti bolehlah aku gie jamu selera kat umah korang lak ..:)

Easter Holiday Kami

Cuti agak panjang bermula Jumaat hinggalah hari ini kerana penduduk yang beragama Kristian meraikan Hari Easter. Kat sini biasalah kalau holiday semuanya tutup..supermarket tutup, kedai2 tutup..janganlah nak bercita2 pergi shopping...

Tutuplah sebab dorang kena pergi Church kan tuk menyambutnya besar2an selama 2 hari..

So dok umah menghabiskan masa dengan family pun tiada tolak bandingannya jugak kan nikmatnya...

Sesambil melayan anak..masak yang best2 sikit..dan layan kebun sikit..jadilah kan...:)

Masak tuh takderlah special sangat pun..hehe..cuma kalau bekfes asyik makan roti hari2 pun bosan jugak..sehari dua bolehlah..lagi 2 hari kena jugak rajinkan diri masak benda lain kan..

Cam semalam bekfesnya buat dosa lagi..hehe

Puas ati kan makan dosa atau thosai buatan sendiri..boleh makan sepuas2nya sampai dua kali makan beberapa bijik dengan kos yang sangatlah minimal berbanding makan kat luar yang mana sebijiknya dah dekat RM10.00 kalau 3 beranak makan kalu..? huhuhu

Pagi nie lak makan ala2 penkek gitu..

Rajinkan aku masak sampai 2 jenis lagi tuh..heheh nak puaskan hati semua orang termasuk diri sendiri..

 Penkek yang paling sedap, gebu dan tinggi so far (ade ms aku share resepinya) ..En.AAA suka sangat nie sampai penkek version kelantan aku tak laku..huhuh

My tepung apam kelantan..adunan siap semalam..pagi nie cuma bakar atas non stick pan jer..aku sorang jer menghabiskan nie sebanyak 3 bijik..tak kesahlah janji best kan..:)

Ade sorang lagi yang tak dipuaskan ati masa bekfes so aku kena buat lain yang feberetnya masa tea break pagi nak baginya hepi sket..

Ahhh..wedges yang mom always know best kan selera anak bujang..tapi anak bujang nie hantu sos tomato betullah..sos abes lebih cepat dari wedges..huhuh..


Kenapa mereka sambut Easter kat sini beriya-riya?

Easter disambut oleh penganut agama Kristian sebagai memperingati atau merayakan Nabi Isa telah  dibangkitkan kembali selepas 3 hari disalib..seperti dalam New Testament..

Sedangkan hujah2 dalam Quran lebih kukuh tentang kejadian itu seperti didalam surah Annisa' ayat 157 :

"Dan juga (disebabkan) dakwaan mereka dengan mengatakan: "Sesungguhnya kami telah membunuh Al-Masih Isa Ibni Maryam, Rasul Allah". Padahal mereka tidak membunuhnya dan tidak memalangnya (di kayu palang - salib), tetapi diserupakan bagi mereka (orang yang mereka bunuh itu seperti Nabi Isa). Dan Sesungguhnya orang-orang yang telah berselisih faham, mengenai Nabi Isa, sebenarnya mereka berada dalam keadaan syak (ragu-ragu) tentang menentukan (pembunuhannya). Tiada sesuatu pengetahuan pun bagi mereka mengenainya selain daripada mengikut sangkaan semata-mata; dan mereka tidak membunuhnya dengan yakin."

Dan juga dalam Sura Al Imran ayat 55,

(Ingatlah) ketika Allah berfirman: "Wahai Isa! Sesungguhnya Aku akan mengambilmu dengan sempurna, dan akan mengangkatmu ke sisiKu, dan akan membersihkanmu dari orang-orang kafir, dan juga akan menjadikan orang-orang yang mengikutmu mengatasi orang-orang kafir (yang tidak beriman kepadamu), hingga ke hari kiamat. Kemudian kepada Akulah tempat kembalinya kamu, lalu Aku menghukum (memberi keputusan) tentang apa yang kamu perselisihkan".

Kadang2 sungguh tidak tak paham kenapa mereka lebih cenderung untuk mempercayai sesuatu yang tidak benar mahupun mempunyai asas yang kukuh..Adakah mereka itu orang2 yang buta, bisu serta pekak yang tidak dapat kembali?

Sunday, 20 April 2014

Kari Ayam Popular Tapi Ade Yang Tak Puas Hati

Sorilah panjang plak tajuk entri kali nie..heheh..

Dulu aku pernah buat satu entri menceritakan tentang satu2nya kari ayam yang paling popular kat Fiji nie..aku cuma bercakap tentang fiji bukan pasal kari ayam from north or south India..

Tapi ade jugak reader yang tidak baca betul2 dan paham apa yang aku ceritakan tuh..entri tuh dah lama dah, dia baru baca kot..tiba2 melenting kat aku bagi komen yang lagi panjang dari entri aku..macam melenting tak puas ati pasal kari yang aku katakan itu..

Maybe her Origin from India, dia pandai cakap melayu fasih..tau pasal belacan semua..

Yang aku tak pahamnya meleret2 dia beri komen akan asal usul dan kehebatan kari from India..

Yes aku tak nafikan pon yang kari melayu pun banyak dipengaruhi oleh India..dah jadi bercampur2..cuma aku sebagai pure Malay memanglah selera aku lebih kepada Malay style..mamak or Indian style tuh bila dah takder choice atau sekadar mencuba..

Tapi takder aku bermaksud yg kari mamak tuh tak sedap..cuma ikut tekak aku jer...

Kalau kita tanya Indian antara Pakora ngan Jemput2 mana lg sedap?..sure Pakora kan yang ikhlas jwnpnya...tp yg ikhlas tuhlah setengah org tak suka dengar..ikhlas tak semestinya positif shj kan..

And this curry yang aku mentioned pada entri yang Juwaini (nama tanpa jejak) dok mengamuk tuh..

Adalah kari yang paling biasa dan popular kat sini..ini yg kering nyer version..En.AAA tak mo kuah.

Yang Juwaini tuh jugak dok mempertikaikan pasal aku cerita bagaimana kari nie dimasak disini katanya aku salah..laaa aku tak pernah pergi India dan aku cuma tengok orang Indian kat Fiji nie jer masak..aku tak bercerita pasal bagaimana orang yang di India masak kari..

Yang dia tak paham bagaimana style dan culture Fiji Indian nie ..dia cuba samakan ngan Indian from India..lepas tuh kemain hentam entri aku habes2...

Untuk Juwaini Bakar ataupun Sheena lain kali bacalah dan cuba pahamkan dulu sebelum komen..dan tidak perlulah melibatkan isu bangsa, budaya dan etnik pulak..

Senang untuk menghentam orang kan bila kita bersembunyi tanpa identiti..sebenarnya takut sekiranya yang sama terjadi pada diri sendiri..kalau ade yang tak suka atau tak betul pada entri tuh bagi komen yang membina bukannya macam nak gaduh tanpa paham betul2 apa yang diceritakan..

Saturday, 19 April 2014

Akibat Lama Tak Berladang

Agaknya sebab lama dah aku tak menggunakan tulang 4 kerat serta memerah keringat tuk bercucuk tanam dilaman nie tuh pasal yang dah merasa ade yang tak kena pada salah satu daripada yang 4 kerat nie..

Yang aku start menggunakan gardening fork tuk cungkil tanah buat batas adalah last week. Dan pada hujung minggu lepas aku ade rasa macam sakit kat tulang lutut..mulanya ingatkan sebab berdiri lama dok buat kerja2 didapur..

Kemudian bila aku sambung lagi buat petak bunga tuh barulah aku sedar yang aku menggunakan kekuatan kaki dah pergerakan tulang lutut semasa menekan fork tuh...hmmm

Gardening fork aku

Pun begitu sebab semangat tegar kan nak buat kebun bunga tuh aku teruskanlah sampai selesai..Alhamdulillah..

Actually sakitnya tak terasa sepanjang masa..cuma bila tersalah menggerakkan kaki atau menggunakan lutut tuk membengkok kaki mulalah terasa sakitnya..

Malam tidur pun terasa jugak sakitnya bila tersalah bergerak..

Akhirnya aku akur pada kehendak anggota yang menerima kejutan tuh..so aku take precaution tak berladang menggunakan tenaga kaki lagi dan juga memberi kelegaan kepada urat sarat lutut yang sakit dengan bandage dan getup nie haa..


Getup tuh baguslah tuk kelegaan sementara cam sakit2 urat..lenguh..bolehlah sapukan..pastuh balut dengan kain pembalut dan jangan paksa bekerja lagi...heheh

Cuma yang aku takut bila En.AAA kata Arthritis kot sebab aku suka minum air sejuk dari fridge...tapi aku rasa taklah..mintak jauhlah..sebab Arthritis tuh susah atau lambat sikit nak baiknya..bila cuaca sejuk lagilah sakitnya...mintak jauh..mintak jauh...

Friday, 18 April 2014

Kebun Bunga In the Making - Part 2

Kalau last week aku dah setel first part of the kebun bunga, minggu nie bekerja keras lagi untuk membangunkan bahagian lain yang lebih luas di 'frontyard'...

Inilah ghuper asal sebelum aku buat 'renovation'.. tengok tuh ngan misai kucen berteraburnya, marigold dan zinnia yang dahnak menyembah tanah..al maklumlah sejak Acicha lahir manalah sempat aku nak fikirkan bunga2 kan..

 Day 1
I have to remake this area.. habes semua aku cabut walaupun sayang..dengan marigoldnya..misai kucen alih tempat lain serta pokok bunga yang macam jarum kat tengah2 tun pun aku alihkan..harap2 bolehlah hidup ditempat baru..inshaallah.. 

Inilah hasil usaha  hari pertama...dah ready tuk tabur benih. Actually aku cuma spent dalam sejam jer masa kat sini..dari kul 8am bila depan umah tuh dah clear ngan budak2 sekolah..bas2 sekolah..aku pun berkampunglah kat sini ngan anak dara kecik..heheh

Day 2
Sambung balik kerja2 semalam. Tengah syok2 bekerja, Acicha lak mula bosan dah berdiri dalam stroller tuh..takleh biarkan dia nie memang boleh jatuh berdiri cam tuh..so kenalah aku amek kuar bawak jalan2 kejap.

So takat nie jerlah mampu buat hari kedua..dah siap tabur benih 3-5 jenis bunga campur2..tambah line kat bahagian depan tuh.kena tutup ngan shade..tapi yang sakit atinya katak plak berkubang kat tempat yang dah ditabur benih tuh..mungkin panas kot...

Day 3
Semalam pun aku sambung gak kerja walaupun agak risau ngan Acicha yang hidungnya agak berair..selsema lagi kot..kalau En.AAA ade kat umah mesti bising la sebab bawak Acicha keluar umah..diakan over protective.

Day 4 
Pagi nie since public holiday for Easter Friday..makanya dapatlah aku menyambung projek dengan amannya..sebab En.AAA dok dalam umah jaga budak2 orang tuh dah akulah yang berladang..hehehe. Berjaya jugak siapkan kebun bunga khayalan aku tuh..cuma yang sebelahnya tuh En.AAA nyer tapak kacang tanah..dia berkeras tak bagi aku cabut..mencinya..huhuh. Tinggal cuma menyiram dan menjaga jerlah..

Inshaallah kita tunggu tengok hasilnya nanti..:)

Nuffnang Ads