Friday, 28 February 2014

Assam Laksa Versi Eksperimen

Hmm..rasanya dekat 4 tahun aku tak makan asam laksa atau laksa penang nie..rindu, terliur janganlah cakap..cuma tabahkanlah hati menunggu saat dapat merasa kembali.

Naper aku tak cuba buat yer? Actually masalah utamanya bila aku belek semua resepi..aku sedar diri yang aku takder daun kesum ngan kantan tuk impikan laksa asam nie..laksa kelate tuh taklah strict sangat...boleh jer buat..bahan2 tak kompleks..

Only after few weeks ago yang aku terbaca kat blog MamaJJ yang dia buat asam laksa tanpa kantan dan daun kesum..dan aku mula terpikir why not aku try jugak kan..

Kalau boleh diterima rasanya boleh buat lagi..kalau tak sedap selamat jalanlah jawabnya..

So semalam aku dengan tak menyabarnya memulakan eksperimen pertama kali buat assam laksa yang tak cukup bahan dengan berdebar2 taksabar nak makan..uhhuhu


Sib baik kat ladang ade cili, serai, limau kasturi ngan berlambak2 lengkuas serta daun pudina..

Part ulam tuh setellah sebab ade jugak walaupun tak betul2 cukup syarat cemerlang ngan takder lada merah serta bawang merah besar...apapun tak kesahlah janji ferut aku sahaja kan yg nak makan korang yg menengok tengok jerlah yer..huhuh 

Ikut resepi seadanya dengan omitted kantan dan daun kesum..akhirnya jadi jugak laksa aku nie..hmm teringat2 laksa penang yg pasar malam jalan TAR..sedapnya...yang versi eksperimen nie best jugak..boleh bagi C++ lah..bayangkanlah seperiuk tuh aku makan sorang dlm 3 mangkuk jugak tuh, 2 biji setengah telur..hmm puas ati gitu...

So lepas nie bolehlah buat lagi ngan laksa kering yang banyak dok ade kakak aku anta ari tuh...tak cukup bahan pun takperlah...janji tetap ade rasa asam laksa..kan?

Setelah Sebulan Di Kindy

Diam tak diam rupa2nya dah cukup sebulan siabang belajar di tadika Muslim Primary School nie. Alhamdulillah kerenah tuk pergi sekolah tuh takder sangat, memang dia always look forward tuk gie sekolah, bangun pun tak payah nak kejut2..sendiri bangun..join kami bekfes dan  bapaknyalah yang menyiapkannya...pandai dan pakai baju semua..mak cuma sikat rambut dia jer..

Dan mak jugak siapkan makanan tuk dibawa bekal kesekolah..takder makanan free kat sana..mesti bawak sendiri.

Biasanya dalam kelam kabut ngan prepare bekfes tuk semua orang..ngan Arissa yang jugak hantu bangun awal tak banyak makanan canggih2 yang boleh dibekalkan..kadang bawak nasi goreng, cekodok pisang (kalau ade pisang tak abes), donut dan kentang goreng yang dia selalu request dan yang paling dia suka adalah paratha telur, 2 kali seminggu pun takper. Semenjak cikgu ade buat fruit salad kat school dia pun mula mintak fruit ..biasanya takmo makan buah2 nie..huhuh

Balik dari sekolah mesti empty semua bekas air ngan makanan..alhamdulillah seronok kan bila kita masak dan dia makan ngan semangatnya..:) Kalau ikutkan nak buat yang best2 jugak tuknya..cuma tak berkesempatan masa jer nak prepare..


Tiap2 pagi nak pergi sekolah mesti yang bising sket part nak pakai kasut. Dia nie mengada2 tau..padahal pandai jer pakai kasut sendiri...nak jugak suruh mak bapak pakaikan..bapaknya lah yang rajin layan sebab nak cepat takmo gaduh2...hohoho

Homework. Hmmm tiap2 hari cikgu mesti bagi homework walaupun tadika..huhuh..ade jer kena lukis, kaler..tampal..penat jgk kan..pepagi nak pergi sekolah barulah dia kalut buat. Bila jumpa teacher tanya Aidan camaner kat school, katanya very quiet..tak berkawan atau bercakap sangat pun. Malah dalam keta bila Neha ngan neneknya antar balik pun jarang bercakap walau sepatah..pemalu ker malas nak cakapker tak tahulah dia nie. Kalau cikgu pesan suruh bawak apa2 esok kesekolah jangan harap sangatlah kalau dia nak cakap..tu yang teacher tulis dalam buku apa2 note.Awal2 dulu kena paksa cakap apa yang cikgu ajar dan pesan tuh pun sikit sangat dia citer.. Neha dan neneknya jugaklah yang selalu bagitau pesanan cikgu...agaknya budak lelaki memang camtuh kot.

Only 2 days ago bila Neha dan Neneknya singgah melwat MIL.. nampak cam dia bercakap dan ajak Neha bermain..tuh pun bagi tractor ngan keta..manalah budak pompuan suka main tuh semua..huhuh. Somehow nenek Neha cakap, he's improving in school now..dah mula mix around and talk..harap2 gitulah kalau tak susahlah  nanti bila sekolah kat Mesia..:) 

p/s - tropical depression tuh memang melanda bahagian timur Fiji..dengan hujan lebat serta banjir sesetengah tempat semalam..alhamdulillah bahagian kami tinggal nie Allah selamatkan dari bencana..langsung tak hujan pun..

Thursday, 27 February 2014

Setelah Sedikit Sayang Dicurah

Akhirnya ladang yang kurang kasih sayang terpaksa jugak disayangi oleh peladang..dalam keterpaksaan. Ini kerana kes denggi yang semakin meningkat sekarang di negara ini dan kerajaan terpaksalah mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelak lebih banyak kes lagi.

Since ujung minggu lepas majlis perbandaran juga mengadakan kempen membersihkan compound..tetapi cuma collect tin2 serta bekas2 buruk yang dapat menakung air jer..yang dahan2 kayu tak diangkut this time.

Pun begitu inspection akan dijalankan..kalau disyaki menyimpan aedes denda $500 (RM750+/-)lah jawabnyer..

Sebab itulah hujung minggu yang lepas peladang suami nampaknya terpaksa buat sedikit pembersihan..dalam keadaan kelam kabut yang tak cukup tangan dan masa..

Sebelum diberi sentuhan

Setelah dicurahkan sedikit sayang..nampak terang benderang sikit kan.tamatlah riwayat jeredung hantu..

Kempen bersih laman tuh isnin dah tamat..namun 2/3 bahagian ladang masih lagi belum dibersihkan..harap2 janganlah pegawai pemeriksa tuh datang umah kali dulu..risau jugak ngan segala benda dok berterabur diladang tuh..huhhu

Wednesday, 26 February 2014

Tropical Depression

Assalamualaikum korang semua..

Nampaknya dah 2 hari aku tak bersiaran..rindu rasanya nak menekan2 keyboard nie bila idea datang dan rindu tuk membaca cerita korang semua. Apakan daya masa dan keadaan tak mengizinkan. Juga thanks tuk korang yang dtg berkunjung dan tinggalkan amanat2 korang, Atieyusof especially (thanks yer atie fr yr concern)

Actually for the past few days, terlalu busy to look after my family dengan MIL yang tiba2 demam dan semakin weak sehari dua yang lepas ..alhamdulillah now getting better lps doktor dtg umah masukkan air n injection on monday..

Arissa pun masih dengan batuk dan hidung berhingusnya..memang asyik nak berkepit takleh letaklah jawabnya. 

Apapun alhamdulillah  Allah tidaklah membebankan kita dengan sesuatu yg tidak termampu kita hadapinya...:)

Hari nie pulak cuaca berubah lagi, mengikut laporan cuaca tempatan beginilah keadaannya tuk beberapa hari nie, 

A HEAVY RAIN WARNING REMAINS IN FORCE FOR THE WHOLE OF FIJI GROUP.
SITUATION:
TROPICAL DEPRESSION 14F LIES OVER THE WESTERN PART OF FIJI AND IS GRADUALLY MOVING EASTWARDS. ASSOCIATED TROUGH OF LOW PRESSURE WITH ACTIVE RAIN BANDS AND STRONG WINDS CONTINUE TO AFFECT THE GROUP.
PERIODS OF RAIN, HEAVY AT TIMES AND SQUALLY THUNDERSTORMS.
LOCALISED HEAVY RAIN MAY LEAD TO FLASH FLOODING. 
THE NEXT SPECIAL WEATHER BULLETIN ON HEAVY RAIN WILL BE ISSUED AT OR AROUND 11 AM TODAY.

Tropical depression nie adik sket kepada cyclone, abang kepada low pressure..bila ianya terbentuk kita tetap rasa panas dan berpeluh-peluh walaupun cuaca mendung..

Pun begitu sekolah masih lagi dibuka seperti biasa..hujan sekejap2 belum tunjuk the real belang lagi tapi kat luar memang mendung..mungkin by afternoon akan start feel strong winds kot inshaallah..

Harap cuaca tidak begitu kejam..inshaallah..pun begitu kalau peringkat Tropical Depression nie kena jugak prepare ngan stok airnya..tidy up yang mana2 mungkin bakal berterbangan..pun gitu sempat jugak kujemur baju pagi nie..

Kalau ade kesempatan nanti inshaallah pelan-pelanlah aku jenguk umah korang yer..:)

Sunday, 23 February 2014

Swiss Roll Chocolate Cake Versi Secoet

Punyalah beberapa hari dok pikir nak buat apa tuk bagi budak Neha yang tumpangkan Aidan balik school ngan keta neneknya..akhirnya decided tuk cuba buat swiss roll chocolate cake.

Bahan oklah semua ade cuma yang takdernya adelah tin pembakar..masalah betul kan..camaner nak jadi kek gulung kalau tin tidak cukup syarat. Nak beli yang baru malaslah nanti susah plak banyak barang yang kena angkut nak balik nanti. Beberapa hari jugak dok cari idea dalam demam2 minggu lepas tuh. 

Akhirnya mendapat idea tuk cuba buat versi mini Swsiss roll lah..yang kecik comel molek..berkreatif ngan tin2 yang sedia ade dan tak cukup saiz...

I used tin kek biasa dan juga bekas pembakar roti..hohohoh..canggihlah kununnya idea tuh..

Resepi yang dipilih dari dunia maya Alhamdulillah was right..memang keknya lembut serta tidak merekah..boleh digulung dengan selamatnya.

Yang inti plak entah camaner kesilapan teknik memutar whipping cream..ade yang terlebih putar ade yang tidak menjadi seperti yang diinginkan..mungkin jugak bahan lain yang dipandai memandai masukkan akhirnya whipped cream tuh tak jadi seperti sepatutnya.

Last minute terpaksalah ganti dengan inti butter ngan icing sugar sahaja...hheehhe..


Walau camaner pun tetap sedap seperti seadanya dan kek pun sangatlah limited yang dibuat tuh..cuma sekeping kecil jer dapat dibuat rasa..the rest semuanya bagi kat dak Neha tuh...maklumlah kek gulung mini..banyak mana sangatlah yang dapat..:)

Saturday, 22 February 2014

Cuci Mata di Petang Sabtu - Rama-Rama

Jarang atau mungkin tak pernah aku dapat tangkap gambar rama-rama secara close up. Biasanya bila pergi dekat, press jer button ON.. terus jer terbang..

Tapi tidak dengan ini yang menikmati nectar dari zinnia. Agaknya rama-rama yang sudah veteren kot...agak jinak sikit..tidak perlu aku guna zoom pun.





Actually suka perhatikan details pada makhluk Allah nie..namun dengan camera yang biasa sahaja mungkin micro setting nyer taklah sehebat DSLR kan..apapun bersihlah mata sekejap setelah dicuci ngan tengok rama-rama nie..:)

Friday, 21 February 2014

Pisang Yang Mendengar

Salah satu sifat yang kurang manis ade pada peladang suami isteri ini adalah kengkadang suka ngumpat tentang tanaman mereka especially yang tidak perform dengan baiklah...

Salah satu tanaman yang menjadi mangsa umpatan mereka adalah pisang serendah yang mereka tanam dilaman depan umah.

Dek kerana lamanya menunggu, orang lain cakap pisang nie cepat jer berbuahnya sebab pokoknya rendah..pisangnya kecik..tapi pisang mereka belum pun ade tanda2 cam mabuk nak berisi..heheh

Hinggalah suatu hari sedang mereka duduk bersiap dibilik disuatu pagi sedang peladang suami tengah bersiap nak pergi kerja..

(Perbualan yang telah dialih bahasa..)
Peladang suami : Tengok pisang nie...hmmm..berkurun lamanya tak berbuah2 juga penat dah menunggu..
Peladang isteri :  Agaknya baka yg nie pelik kot bang..dah tuh banyak pulak anak pinak yang dah keluar yer..cuma buah ker belum..
Peladang suami : itulah..apalah masalahnya..berplastik baja dah abang tabur...
setetika peladang suami terdiam.. "eh..taklah...tengok tul2..dah kuar dah lah..itu jantung nya sikit punya besar lagi...hehehe..
Peladang isteri:  Apalah abang nie..kesian pokok pisang tuh tak pasal2 kena umpat..walhal tuan dia yang tak peka..huhuhu

 Seminggu yang lepas

Pagi ini pulak.

Agaknyer pisang nie dapat mendengar keluh resah peladang suami isteri dan merasa sangat cuak kan. Kalaulah pisang tuh boleh bercakap mesti akan berkata "Alah nak ngungkit2 plak..nah sekarang jugak aku bagi..makanlah sepuas-puasnya..tak nyabar-nyabar kamu berdua nie.."

Alhamdulillah akhirnya setelah sekian lama menunggu..ade jugak rezki. Namun ade satu lagi pulak cabarannya....iaitu peladang kecik pulak...dia dah nampak pisang nie..kemain excited..dahlah pokok nie rendah boleh capai ngan tangan..risau pulak kalau kalau.....hurrmmmmm

Thursday, 20 February 2014

Ladang Yang Kurang Kasih Sayang

Rakan2 serta pembaca yang mengikuti blog ini dari awal terutamanya 'sektor perladangan' kununlah  nie mesti perasan kan yang aktiviti perladangan kami tahun ini tidaklah semeriah atau sehebat tahun2 yang lepas. Malahan pada tahun lepas punyalah gigih berladang sampailah kehari yang nak gie beranak di spital..

Dan korang jugak tahun kan yang peladang isteri nie balik dari spital tuh wak balik sorang baby yang shomelll..heheh

So sebab itulah dia dah tidak dapat menjadi peladang yang gigih dan berjaya hinggalah kehari ini..Bahkan pasangan peladang suami isteri nie menjadi peladang yang tidak komited dengan ladang mereka..huhuhu..

Yerlah peladang suami lak since sekolah bukak manalah ade masa nak berladang..balik umah pun lepas solat asar kat masjid kul 5.00pm.kul 6.0pm plak dekat kul 7pm dah Maghrib lak..mana sempat nak berladang..nak minum teh lagi..nak kena pegang baby shomell tadi lagi sementara maknya masak dinnner...

Dan sejak awal tahun lah cuaca berubah pagi ketengahari punyalah panas sampai nak meletup..banyak yang terjadi lak sebelah petangnya ujan selebatnya..kadang tuh pulak seminggu panas tak berhujan..seminggu kemudian ujan lebat lah pulak....camana nak berladang ngan aman kan..

Weekend pun kengkadang tak tersempat. Tambah lak bila ade komitmen yang tetiba menjemput..Minggu nie jangan cakaplah dengan semua sakit fenomena nie..hmmm lagilah parah.

So inilah yang terjadi pada ladang yang kurang kasih sayang nie..

Baru jer batas dibuat..hujan pulak menimpa..dah siap semai sawi putih..ngan sawi disapu hujan. Lihatlah betapa semaknya setelah 2 minggu tuan peladang dia tak jenguk.

'Jerudung hantu' nie memang dah tak bermanfaat lagi..berbunga berbuah namun tak menjadi2 buah yang boleh makan. peladang isteri dah bising2 suruh peladang suami buang semuanya..tapi peladang suami masih tak sempat lagi.

Yang jerudung hantu tu menjalar atas segala pokok yang mereka dapat...hinggakan pokok terung nie pun terlindung..semakin kurus cam sakit tak dapat cahaya yang secukupnya..kalau lama dibiar jerudung tuh jawabnya jd arwahlah pokok terung nie.
  
Bukan setakat itu sahaja peladang suami isteri nie neglected ladang mereka..hinggakan yang dah berbuah pun tak sempat nak tuai..banyak yang matang dipokok..dah banyak sangat jadi benih..sampai tak tertanam2..hhuhuh

Hanya inilah yang nampak elok sikit yang peladang suami tanam masa cuti sekolah ari tuh. Sekarang nampaknya dah membuahkan hasil..alhamdulillah.

Pagi nie setelah baby peladang lena tidur, barulah peladang isteri dapat kuar jenguk ladang sikit..tuai yang mana patut..nampaknya masih ade sedikit rezki tuk jadi ulam makan tengah hari ker..baru2 baik demam nie cam teringin nak makan budu pulak..

Patutnya macam tahun2 lepas, by this time peladang sudahpun bersedia tuk tanaman musim sejuk..nampaknya usaha kearah itu masih lagi belum direalisasikan lagi...hmm faktor cuaca pun jugak membantutkan pertumbuhan..

Wednesday, 19 February 2014

My Hands Are Clapping..Clapping

Alhamdulillah atas doa korang I feel much better sikit ari nie, demam dah kebah sikit tapi selsema tuh masih ade lah jugak. Pun begitu hari nie bertambah lagi ujian tuk mak nie dengan si Grabber kecik lak yang demam...

Demam kerana gigi dah mula kuar..

Kemain fighting lagi nak amek gambar gigi nie haa lubang idung lagi ketara yer..hihi ..ade lah baru muncul maybe semalam kot masih very small. Hari nie memang asyik nak melekat jer lah..letak sikit pun dah menangis..aduss mak pun masih tak berapa nak larat lagi. Nie dia tidur dapatlah aku menulis sket wpun belum sempat makan atau mandi lagi.huhu...


Since last week jugak kami perasan yang Grabber kecik nie mula pandai tepuk tangan..

Suka sangat tengok bila dia tepuk..so kalau nak tengok dia tepuk mulalah kami sama2 nyanyi lagu 'My hands are clapping..clapping.."..sambil bertepuk..ngan harapan dia akan bertepuk jugak..heheh..nak tangkap gambar clapping pun agak susah jugak.

Tapping kaki kat lantai sambil meniarap pun dah pandai dah jugak.cama tak sempat nak snap lagi..ralit jugak tengok dia gerakkan kaki tuh..:)

Dan hari isnin yang lepas tengok dia dah mula berdiri sambil memegang gate..

Bangun dengan sendirinya dengan bergantung pada gate tuh..agak lama jugak bertahan..so sempatlah aku snap ngan henpon ..(tuh gambar kurang kualiti sket).Skrang nie asyik2 nak berdiri jer..nak bergantung pada kaki ngan kain mak jer...huhuh

 Lastly tinggalkan aunties semua ngan naughty pose daripada budak demam nie..

Malam yang aku demam aku teruk sket dan amek Procold tablet tuk selsema tuh..lepas tidurkan both of them sebab Aidan tak nak ngan bapak dia. Aidan terjaga dan ngamuk lagi tengah malam, terpaksa aku tidur ngan dia dan tinggalkan Arissa sebelah bapaknya..tetiba hampir terlelap, aku tersedar yang dia tengah standing sambil bergantung kat bapak dia yg baring tidur sambil mengintai2 aku..so  sweet..tak nangis pun dia bangun carik mak..

Ok lah got to go..dia dah bangun dan menangis daah kejapnya tak sampai 40minit nie...tak sempat pun aku nak mencari makan mahupun bersiram..harap2 naklah dia main ngan abang yang baru balik school so that bolehlah curik2 masa sket,..huhuhu..


Tuesday, 18 February 2014

Apa Yang Mereka Cari?

Ade diantara rakan2 yang menanyakan akan pencarian dalam blog nie...so hari nie aku kongsikan sedikit rahsia yang hanya aku dan nuffnang sahaja yang tahu..:)

Ini senarai untuk seminggu inilah,


Kebanyakkan pencarian adalah untuk blog ini sendiri lebih kurang dalam 250. Yang salam dua benua tuh kang sebab aku pernah buat entri tuknya sebagai penyumbang trafik terbanyak blog nie.  Lain lain tuh adalah sikit sebanyak resepi kerepek dan tanaman.

Yang pencarian pelik2 pernah jugak aku lihat dulu..tapi seganlah nak letak dalam blog kan..

Oklah can't write much..masih lagi dalam mood otak tak stabil kepanasan...need some more rest. Apa pun thanks tuk kengkawan atas get well wishes smalam..really appreciate it. Semoga korang semua dijauhi dari mendapat sakit pening..inshaallah.

Monday, 17 February 2014

Blog on MC

Salam 1 Malaysia (tetiba jer buang tebiat ker)

Perubahan cuaca kat sini lately, ramai yang jatuh sakit ..termasuklah anak2 tuan belog dan tuan belog pun sekarang  nie hidung bagai batang paip bocor jer..

Pun begitu kenalah jugak kuatkan diri kan..sebab ade yg lemah bergantung kepada kita...tapi tak laratnyer aku rasa..

Nak cerita pasal laman pun otak tengah 'not reseponding' at the moment..mungkin sebab panas sangat kot...hehe

Nampaknya tuan belog barulah bila demam nie hilang selera makan..kalau tak makan jer selalu boleh masuk..uh uh uh.. tuk lunch ari nie pun belom masak apa2 lagi..

Nie yg semalam punya,

Bihun sup telur dan kentang..sebijik ikut resepi dalam kiub ayam knorr tuh..hehe

Oklah, tuan belog permisi dulu ngan idung buruk berair, panas kepala nie..ingatkan nak suruh En.AAA bwk balik panadol Cold..tapi kalau too much drowsy kan camaner lah nak bangun malam serve me m kecik tuh..

Oklah kalau tiada kunjunganku tuh paham-paham sahajalah yer..MC ari nie..hehe


Saturday, 15 February 2014

Eksperimen Meroti Gulung Kayu Manis

Hari nie giliran aku lak dijangkiti virus selsema selepas Aidan dan Arissa..tetiba seram sejuk cam nak demam..pun begitu manalah aku dapat rehat ngan 2 orang kanak ribena nie..tambah plak En.AAA kena interview some student tuk scholarship kat town daripada awal pagi tadi.. 

So nak tak nak kena gak aku gagahkan..kena jugak aku menyinga nyingakan bila depa peningkan kepala...huhuh

Dalam pada tak larat nak demam tuh..dok dalam selimut, otak dok mikir tentang projek nak buat cinnamon roll setelah aku tergoda ngan beberapa blog kengkawan..so aku buat research lah beberapa hari yang lepas cara nak buat...

Aku tengok youtube lah mudah sket nak paham menda2 baru nie...

Since semalam En.AAA dah belikan semua brg yang aku nak tuh..apa lagi ligatlah mencari peluang nak mula projek.

So bila Arissa tidur aku mulakan 1st part of the project,

Mixing semua bahan2..buat doh dan biarkan doh naik dua kali ganda...

Kemudian En.AAA pun balik dlm kul 3 lebih..takleh nak buat surprise lak tak siap lagi projek. So aku pun tunjuk muka nak demamlah agar dia take over jaga bebudak nie..apalagi merengkok dalam selimut lerrr kejap. 

Kemudian bila time dah ready tuk teruskan projek, terus jer aku bangkit cam tak rasa apa2 pun..semangat kan bab2 bereksperimen nie..

Canai doh jadi empat segi gini haa..

 Sapukan ngan butter lak..

 Letak filing pulak

 Acara menggulung..

 Heheh..terlebih panjang sampai terkeluar papan lak..dak Aidan kata cam ular..hikhihk

 Potong pendek2 dalam 2 inci..

 Masuk dalam bekas..biarkan rise lagi baru bakar.

 Yang dah siap dibakar dan letak icing..jangan pandang pada rupa yer..rasa tetap sedap tuh.

Yess..eksperimen aku menjadilah kiranya for the first time...bisa cantikkan lagi tuk masa depan. Bila bagi En.AAA pun dia suka kemain lagi kembang mengembung hepilah jadinya. Dan budak yang paling fussy dalam rumah tuh pun cam tak cukup jer...heheh..biasanya mmg dia cerewet kalau aku buat apa2..Biasanya drp dia makan pastuh tak suka, kendian cakap "I don't like" yg berbisa tuh..aku cepat2 akan cakap.."I don't make this for you"..heheh..nampaknya cinnamon roll dia suka sangat sampai menjilat jari..so inshaallah aku akan buat lagi..hohohoh..

Actually aku sedang dok berkira2 nak buat apa yg bess tuh bagi kat family yang tumpangkan Aidan balik tadika tiap2 hari tuh... depa tuh taknak bayaran lak tuh..haruslah aku bagi sesuatu kan...

Friday, 14 February 2014

Pengalaman Mencari 'Pengikut'

Baca sampai habes ya, ade yg menarik kat last tuh kununlah untuk korang..

Masa aku mula2 bukak blog nie..macam suatu masalah dunia plak bila memikirkan camaner lah tuk dapatkan 'pengikut' nie..orang lain berpuluh-puluh, beratus ribu..aku kalau nak dapat 3 orang pun susah rsnya pada awal2 nie..

Ngan takder atau bilangan pengikut yang seciput camaner aku nak menghadapi dunia blogger nie...malu weyh kalau orang tengok pengikut aku tak sampai 10. Aaahhh ini tidak biasa terjadi...

So aku tak letak followersnya nyer gadget pada awal2nya tuh ..

Pun begitu ade jugak yang baik ati nak follow aku wpun aku cuba melarikan diri dari diikuti..iaitu Kak Puteri Purnama...then aku terpaksalah menahan air muka  letak jugak gadget tuh..

Lepas tuh adelah beberapa rakan seperti Kak Mar suka-suka, Olive dan Ibu Qistina yang followed...tak sampai sepuluhlah pada masa itu.

Kemudian tah camaner aku terserempak ngan Entri Ben Ashaari yang buat segment tukar link..aku pun ikut jugahlah dalam malu2 kucen tuh..

Pastuh dalam tukar2 link tuh adelah yang suka sama suka add jadi followers, aku pun ikut jugaklah..wpun aku sedar apalah sangat blog aku nie depa nak ikut..sapalah yang minat berkebun mebun nie kan..tapi ade yang aku tengok dianataranya tuh followers sampai lebih 500, namun traffik tak sampai 10,000 pun..pandai jugak depa carik followers kan 

followingducks 300x224 How I Got 1000 Followers on Twitter twitter tips and tricks

Ok takperlah..at least that increased my followers sampai jugak 20 lebih rasanya...

Pastuh aku pepandai sikit jalan2 blog orang tengok ade yang dengan telusnya memberi ucapan "saya dah jadi follower awak nie..sila2 lah keblog saya lak yer..' oh gitu yer cara staright forward nak tambah followers...so honestly aku jugak pernah tebalkan muka ikut cara gitu ngan ayat aku sendirilah yang dekat nak sama tuh..

Tak pun aku gie menempek kat satu2 blog tuh, komen2..sampai tuan blog tuh sedar kehadiran aku..kalau dia takmo gak dtg jenguk blog aku..aku merajuk diamkan diri..pastuh sure dia akan rendu dan datang blog aku dan follow nyer..heheh

Then lepas followers aku capai 50 lebih tuh, aku mula insaf dan takmo dah tebalkan muka paksa-rela orang tuk follow aku..biarlah..tak mengapa sebab aku realised walaupun depa jadi follower tapi tak semestinya depa follow setiap entri kita..yang letak link tuh lagi banyak follow..so takmo ajak2 paksa orang..kalau dorang nak folo aku biarlah kerana dorang suka ngan blog aku bukan kerana hanya tuk menambah bilangan followers..dan aku jugak tak dapat janji folo balik kerana komitmen dan kesuntukan masa...mana yang sempat aku folo balik, kalau tak aku KIV dulu.

So follower tuh bagi aku it just a number..and would not help you much to increase yr traffic..lainlah kalo blog kita tuh best sangat, fofular sangat..orang duk tertunggu2 nak baca entri..

Kalau ikut fakta pun tuk blog aku nie less than 10%t traffic dari blogger.com (followers)..the rest bykkannya dari SEO dan mereka2 yang letak link dalam blog mereka..thanks a lot yea anda semua..really appreciate it..oh tak lupa jugak 'you might like it' widget pun banyak bantu traffik.

Sebab apa kurang dari bloggers dashboard? sebab kebanyakkan yang follow kita tuh dah follow berpuluh atau mungkin beratus blog lain..dalam dashboard mereka akan cepat penuh dan mungkin akan overlook akan entri kita...kalau mereka letak link, at least anytime boleh refer kan. 

Sebab itulah aku tak kesah pun follower bertambah ker tidak..kalau bertambah alhamdulillah dapat menambah baikkan lagi imej blog bila orang tengok..kalau tak pun tak per..no big deal.

Pun begitu untuk blogger yang baru berjinak2 dan membuka blog..follower's number tetap significant jugak...ianya sebagai pemberi imej yang baik untuk blog sedikit sebanyak kalau entri kita best, akan menarik followers tuh tuk klik keblog kita melalui dashboard mereka..inshaallah...

Selepas traffic kita semakin bertambah, link ker blog kita dari blog lain pun dah banyak.. ok lah selepas tuh ..followers akan datang ngan sendiri...inshaallah.

So disini aku beri peluang untuk blogger baru atau lama yang mana sudi untuk menambahkan follower mereka.  Kalau berminat apa yang korang perlu buat cuma tinggalkan komen kat bawah lebih kurang begini ;

'JOM SALING FOLLOW SUKA SAMA SUKA DAN TAMBAH FOLLOWER'.. (nak senang copy n paste jerlah kat komen box..hehe).

Jadi kalau diantara yang tinggal komen yang sama begitu, korang saling BW dan follow lah..senang kan..Aku cuma nak tolong jer sebab dah pernah lalui tuh semua..ini kira macam social work tuh blogger lah..heheh...kunun..  Bukan segmen sama sekali yer..:)

Ok..all the best..dapat 10 orang dalam sehari pun dah ok kan..

Rasa-rasa cam nak buat review blog korang plak yer..tapi bilalah tuh dan adakah masanya untuk itu...

Thursday, 13 February 2014

Ikan Bilis Dari Lautan Pasifik

Lain ayam lainlah resminya..lain padang lain belalang..lain tempat lainlah keadaannya..(sorry yer kalau salah penggunaan peribahasa nie).

Kalau di tanahair kita biasa menikmati ikan kembung, ikan selayang..ikan tenggiri..ikan tongkol..ikan kekek..ikan puyu..dsbya...namun kat tempat lain mungkin tidak ketemu lagi  I miss u ikan keli, ikan haruanlah jawabnya...

Begitulah kat bumi pasifik nie..ikan puyu dan yang sewaktu dengannya janganlah bermimpi..ikan kembung dan selayang pun nak bermimpi sikit2 mungkin boleh tapi jangan selalu-selalu nanti merana jiwa terkempunan..Ikan yang biasa terdapat kat sini adalah ikan jenis yang besar..yang panjangnya boleh jadi sepanjang kita..yang kalau kita beli sehari dua mesti tak habes makan..the rest duduk sejuk2 dalam deep freezer..

Macam ikan yang aku selalu citer ikan Wahu, ikan A..ikan B dan sebagainya..(sori memang aku tak ingat nama depa nie)..ikan yang kebanyakkannya bersisik..macam ikan kembung tak bersisik kang..?

Pun begitu ikan bilis bisa terdapat jugak disini...


Ikut musim dan yang fresh sahajalah..Kalau musim panas biasanya banyaklah ikan bilis segar dijual ditepi2 jalan, kadang lama jugak musimnya..kadang cuma dalam sebulan dua sahaja. Pada awal musim semangkuk tuh boleh dalam dapat $1 (+/-RM1.6),  kalau pertengahan musim pulak bolehlah dapat semangkuk 50sen. Ini nampak taklah segar sangat sebab dah masukkan dalam freezer lepas tuh kuar balik masa nak guna...


Kalau yang fresh biasanya aku akan masak ala goreng kunyit letak banyak2 bawang jer..goreng sampai garing dan tulang belulang hancus sehancusnya..kalau goreng releks2 nanti boleh tercekik tulang tau...Orang kat sini aku tak sure camaner depa masak..mungkin goreng ngan masala kot..sebab depa nie semuanya pun bermasala..aku jer bergaram kunyit manjang..kalau buat goreng cili pedas pun sedap jugak..aku pernah cuba.

Mungkin soalan yang timbul dari korang..tak buat ikan bilis kering ker?


Kata En.AAA ade jugak kat umah2 secara kecil-kecilan jerlah bukan tuk komersial..kalau ade jual pun aku takkan beli sebab belum tentu pemprosesannya bersih dan halal...jadi kalau aku kehabisan stok ikan bilis, baik cuba buat sendiri jer..bukan susah pun letak garam sikit pastuh jemur jerlah...at leats dapatlah makan ngan nasik lemak kan..


Namun hasilnya tidaklah seperti yang korang selalu beli tuh yerlah itu yang komersial kalau dorang jual yg rupa cam aku buat ni sapalah nak beli. Actually kaedah yang dorang selalu buat celur dulu kan dalam air panas lepas tuh jemur ditepi pantai atau kering dalam oven besar..betul tak? Namun aku pernah cuba celur dulu pastuh jemur..hasilnya sangatlah liat tuk dikunyah..Jadi yang dijemur terus tanpa celur lebih mampu kunyah..

Dolu2 pernah jugak cuba buat homemade budu guna ikan bilis gini..hmmm jadi tuh menjadi tapi rasanya taklah seperti budu cap ketereh atau yang sewaktu dengannya..last2 budu homemade aku tuh habes ngan berkulat begitu sahaja...sebab itulah aku membuat keputusan tuk import sahaja..heheh 

Kalau korang ade idea tuk buat ikan bilis atau budu ngan lebih baik..sudi sudikanlah share yer...

Wednesday, 12 February 2014

[Wordless Wednesday] Stok Import Pun Dah Sampai

 Busy sungguh tukang check barang,.

Tomyam paste ade tak? ..Ade ni haaa...

 Semua ade kena check kualiti plak still good or not..hmmm

Yang nie pun naik kapal laut jugak..3 bulan baru sampai, alhamdulillah kastam lepas semua &semuanya pun masih elok2 sahaja..

Tuesday, 11 February 2014

The Last Roselle

Yang terakhir kerana inilah sahaja yang tinggal..aku dah takder benih nak tanam lagi. Kalau yang terakhir nie meninggalkan aku..maka tiadalah lagi roselle yang tertinggal buat aku tanam mahupun merasa homemade jus.

Actually benih nie dah lama aku tabur, rasanya beberapa bulan yang lepas. Somehow aku realised that lamanya depa nie nak berbunga berbuah. 

Namun begitu seiring ngan anak dara kecik yang semakin membesar roselle nie pun juga semakin membesar...

Dan rasa sangat excited tengok pokok nie..

Alhamdulillah sihat dan rendang pokoknya..banyak cabang plak tuh..tak seperti yang ditanam sebelum nie. Rasanya disebabkan ditanam ditempat yang strategik dan mendapat cukup cahaya matahari.

 Mula berputik kan..

Yang nie plak satunya yang tumbuh diatas batas yang ditabur dulu..tuhpun setelah sekian lama dan tumbuh bersama-sama pokok kacang panjang..besar jugak nampaknya kan.

Roselle nie actually generasi kedua dari benih yang Olive kirim tuk aku dulu..kat sini kalau ikutkan En.AAA ade kot, setelah dia tengok pokok nie berbuah dulu dorang panggil Rosella  namun jarang2lah orang tanam. Mereka pun taklah buat jus macam kita ..buat hiasan cam pokok bunga jer kot..

So bila En.AAA cakap yang orang Malaysia buat jus ngan roselle nie, dorang cam surprised "Oh really?..." yerlah...takkan tipu lak kot..Nantilah kalau roselle nie berbuah kang nanti aku buatkan jus bagi dorang cuba..inshaallah...:)


p/s:Kak Zakie- dah cuba bg anak dara try tapai tuh sikit, tapi cam biasa jer reaksi dia, takder buat memek muka pun..kalau bagi lagi pun macam dia nak lagi...heheh.. gambar ade amek jugak tp nothing special, jadi takyah tunjuk lah yer... 

Monday, 10 February 2014

Result Menapai...

Berbalik dari entri pada hari Sabtu yang lepas..Misi Menapai

Setelah 3 malam dibiarkan dok diam2 dalam kabinet pinggan mangkuk walaupun dok terdetik2 nak pergi bukak tengok..namun kusabarkan jugak diri agar tunggu hingga pagi nie..

Inilah hasilnya setelah percubaan menapaiku yang kedua kali..

 Mesti tak jadi dan naik fungus kan...berdebar plak nak bukak..heheh

So inilah hasilnya...
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>>
>>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>

>
>
>
>
>
>

Alhamdulillah menjadi jugak walaupun mati2 rasa cam tak jadik..tengok tuh berair tandanya readylah tuk dinikmati. Sedap jugak rasanya..tidak masam dan sedikit manis walaupun tidak letak gula..next time nak letak gula ikut tips Kak Zakie. Actually ubi yang dimasak nie ade yang terlembik sikit ada jugak yang separa empuk..kiranya masak semuanyalah. Cuma yang separa empuk tuh bila ditapai masih tidaklah begitu lembik dan berair yang empuk tuh menjadi lembik dan berair, so kalau suka tapai berair rasanya boleh buat sedikit empuklah ..

Kang kata nak makan tapai goreng..apa lagi pagi nie jugak digorengkan...sedaplah jugak walaupun macam nak terhangit sket rupanya kan..

Rasanya yang paling penting dalam buat tapai nie adalah raginya yang  mesti elok lagi. Yang pertama kali buat dulu tak menjadi sebab ragi dah macam kekuningan sket..lama simpan. Yang kali nie walaupun dah 3 bulan usianya, namun masih kelihatan putih dan elok..alhamdulillah menjadilah hasilnya..

Inshaallah next time nak try tipsKkak Zakie plak..

Nuffnang Ads