Monday, 24 November 2014

Tinggal Memori...

Semalam mungkin hujung minggu yang terakhir yng dpt kami habiskan masa bersama2 bersantai2 sambil menemani En. AAA membersihkan laman sebelum ditinggalkn..

Sayu dihati hendak meninggalkan tempat yang penuh memori ini...yang mengajar aku banyak benda dalam kehidupan ini..yg menjadi tempatku to have peace of mind...yang merupakan tempat kami menghabeskan bnyak masa bersama..tempat membesarkn anak2 tanamn serta anak2 sendiri juga..

Kini menjadi tanah lapang yang bakal didiami semak samun..

Yang dahulunya merupakan tempt berkembngnya kerjya peladang aku..

My mini malaysian garden...setiap satu pokok menyimpani kisahnya yang tersendiri..

As I  watch him cutting grass..

 
Tidk mungkin aku dpat menghidu bau harum rumput yng baru dipotong lgi selepas nie..

Tidak mungkin jugak aku dapat lihat ank bujang yang sangat obsess dengan brush cutter nie  akhirnya dpat memegang dan memotong rumput sendiri dengn the real brush cutter..

Boy and machine..seawal usia dia minat dengan pemotong rumput yang dpinggil 'boot boot' kerana bunyinya itu

Juga minat bertukang seperti bapaknya..umur 3 tahun pun dah pandai pegang hammer..:)

Sekaki dengan bapak walau apapun kerjanya..

Dan paling tidak dapat dilupakan..

Waktu santai bersama2 dibwh pokok sambil menikmati tea mahupun breakfast...happy time together..

Adakah anak2ku kelak akan membesar dengan gadget semata seperti kebanyakkan kanak2 yang membesar dikota.tiada lagi bejalar  & bermain dengan persekitaran?...hmmm

p/s-sampai ari nie aku masih ingat kata2 En.AAA dr seawalnya idup bersama..apabila kita do things together it would be more fun..sememngnya btul sgt kata2 itu..

22 comments:

  1. huhu... sedih dan sayu lak rasanyaa.. i feel you!

    ReplyDelete
  2. dah nak balik ye UAA..memang sedih nak tinggalkan semua tu kan..tapi banayakk yang diabadikan diblog sebagai kenangan kan

    ReplyDelete
  3. Yang membaca pun turut terasa semua memori tu..kehijaunan skrin knor hilang serinya..
    kat sini pun boleh berkebun juga UAA..
    gaget tu compomlah...nti ketinggalan jadinya..sbb dh jadi keperluan plk..dlm kawalanlah

    ReplyDelete
  4. nanti bila dah balik sini, duduk di kota...nak jumpa tanah pun susah. Balik ke kampung halaman pun belum tentu boleh buat benda yang sama...takpe sekurang-kurangnya mereka dah ada kenangan paling dekat dengan tanah ketika di Fiji.

    ReplyDelete
  5. sedey entry kali ni...
    bagaikan kehidupan lama kita suatu masa dulu.. yang sekarang tidak dapat lagi ku rasa..
    Uwaaaaaaa

    ReplyDelete
  6. As salam UAA...
    setiap saat kita lalui pasti akan menjadi kenangan...terasa sayu pulak baca n3 ni...

    ReplyDelete
  7. Insyaallah Ummu anak2 membesar di bawah didikan ibubapa jadi kitalah yg mencorakkanya. Rezeki di sini kelak mana tahu mampu bertani lagi.

    ReplyDelete
  8. alahai sayu lah baca ntry kali nih kak... tanah tu nnti akan terbiar gitu lah ek, sehingga ada org lain ddk kan... kt malaysia nnti akak duk mana? takpe kak teruskan minat menanam ttu lah,

    ReplyDelete
  9. Assalam UAA,

    sedih dan sayu baca...terasa seperti meninggalkan kenangan yang sangat indah di fiji. Semoga kenangan ini akan kekal dalam memori anak2 UAA. In Sya Allah balik mesia boleh main tanam2 balik. :)

    ReplyDelete
  10. sedih plak entrinya ni..bukan ke patut gembira dapat balik mesia???hehehehee
    tempat ketawa bersama menangis bersama memang patut dikenang..nasib ada blog kan..semua memori dah terpahat..
    welcome back kak nor..dah dapat rumah ke belom?

    ReplyDelete
  11. tempat jatuh lagikan dikenang, ni kan pulak tempat bermain :)

    bila akak dah btol free nanti (sebulan dua lepas balik mesia pon takpe) email la saya yer kak, kita boleh sambung silaturrahim bila akak dah bermukim di tanah malaya nanti :)

    alis_mysara@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. Sweet memories yg tak mungkin akan dpt dilupakan UAA
    Rumah, tanah, hasil tanaman/bunga, jiran semuanya akan jadi memori.
    Apa lagi berada diperantauan ikatan kekeluargaan eratnya berganda-ganda sebab pergantungan banyak diantara satu-sama lain..

    ReplyDelete
  13. Dah nak balik ye UAA.. rasa hati dah tak sabar nak balik Malaysia .. dalam pada masa yg sama sedih pulak meninggalkan tempat yg banyak kenangan ni ye.. Tapi akak rasa dah banyak UAA catatkan di blog tersayang ni kan :)

    ReplyDelete
  14. akak dapat merasai apa yg dirasai oleh Nor...
    untungnya bnayk kenangan kat sana Nor catatkan dlm blog...oleh jugak dijadikan ubat rindu..

    ReplyDelete
  15. will u be in kota? memang takkan dapat lagi la pengalaman macam ni, unless balik kampung.. tu pun semua dah hutan batu mostly. huhuhuu I pulak yang kerinduan sekarang, rindu fiji. cancel pleaseeeeeee dont go back hahahahaa.

    ReplyDelete
  16. Alahai, saya pun mesti rindu kisah UAA dan kebun di fiji ni... Banyak juga ilmu yang secara tak langsung saya dapat bila terjah ke sini..
    Tapi itu lah kehidupan, sampai masanya kena juga tinggalkan....
    Yup, saya pun setuju dgn kata2 AAA tu... sama2 cipta memori manis utk dikenang di masa depan :)

    ReplyDelete
  17. UAA pasti berat kan nak tinggalkan segala yg pernah dialami disini, apapun ia merupakan satu catatan pengalaman didalam perjalanan hidup UAA... selamat kembali ke tanahair.. :)

    ReplyDelete
  18. Arisa lahir di situ....mesti dia lagi teringat2 bila dewasa nanti...

    ReplyDelete
  19. tumpang sayu baca entry ni. memang akan teringat2 tempat lahirnya zuriat kita...akak pun masih teringat2 walaupun dah hampir 13 tahun tinggalkan tempat dan situasi macam UAA.. apatah lagi cahayamata pertama disemadikan di negara orang :(

    banyak ilmu 'perkebunan' yang akak dapat dari blog UAA.. terima kasih daun keladi :)))

    ReplyDelete
  20. Salam UAA,

    Memang betul life kat sini agak berbeza berbanding di sana yang lifenya masih simple. Welcome to the hectic lifestyle back here! Kenangan di sana akan disimpan sepanjang hayat nanti! Mak Aji pun banyak tahu pasal Fiji daripada UAA, tq for that!

    ReplyDelete
  21. Sedihnya nak dgr kisah fiji lagi. Mmg sgt susah dah nak dpt experience mcm ni lagi bila dah balik Malaysia. Walau cemana berazamnya kita nak didik anak dgn cara kita, tp gaya hidup org sekeliling lambat laun akan mempengaruhi kita. Huhu... All the best UAA>

    ReplyDelete
  22. Oh, lupa nak komen, tgk aidan pegang tukul tu rasa mcm 'ya Allah, pandainya... comelnya.."

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads