Wednesday, 19 November 2014

Mulanya Aku Tak Yakin..

Ade 2 buah stroller kat umah nie,satu berasal dari Malaysia manakala 1 lg dari New  Zealand, 1 free, 1 beli..semuanya milik Aidan ms kecik2 dulu..

Tapi kini kedua2nya sudah tidak begitu hensem lagi tuk dibawa bersiar2 mahupun naik kapaltorbang..silap2 aribulan crew flight tak bg bwk naik stroller buruk kan..heheh. Tuk kegunaan dirumah oklah..

Agak lama jugak kami rancang tuk repair umbrella stroller yang dah buruk rupa  tapi badan masih hencem lgi tuh...tunggu the right time bawaklh ke  kodai upholstery tuk  tukar bajunya..

Agak kuchiwa jugak  meterial yg nak digunakan tuk pasang kat stroller tuh tkder..dorang suggest guna material yg cam kusyen keta..yg kalerful2 gitu..tapi kami kurang bersetuju..takut nampak buruk..

En. AAAA pusing2 carik material, khirnya belilah sejenis nie tetapi kedai tuh kata nie tk boleh..nanti cepat koyak..tak kukuh..

Susah sangat dahla caj mahal..dia pun buat balik umah semula stroller tuh...katanya dia nak cuba jahit sendiri...


Daku macam tk percaya, tk kompiden...boleh ker nie..aaisshhh buang masa jer kot nanti. Masa nak memulakn kerja bukak kain stroller tuh dia siap tanya' tk nak amek gambar ker nie..kang nanti leh letk dlm blog camner dia jahit cover nie..' agak reluctant dan tidak bersungguh aku pun amek jugklah gambar tuk amek atie die...

Pun begitu aku bg jugaklah ideaa  tentang material alternatif tuk buat cover tuh kn...akhirnya berjya jugk dia carik dan  memulakan projeknya..


Balik kerja lepas solat, minum tea, berkurung dalam bilik dalam setengah jam buat kerja..hari minggu ade peluang, maka berusahalah dia dengan pemotong benang, gunting serta mesin..


Bila aku tengok ade gaya nak menjdi nie baru bukak mata..tapi malu sketlah nak amek gambar terang2kn..sebab dah underestimate..tapi dia releks jer, tak kata  apa pun.:)

Spray cat balik..agar nampk baru..

Siap jahit, kerja memasang cover tuh..

Dalam seminggu lebih siaplah stroller cover jahit sendiri..lama sketlah sbb bukan full time ngadap kan. Alhamdulillah jimat duit drp buang gitu sahaja..

Mem pun hepi dan ready tuk long distance travelling nie..


Tengoklah perbezaan sebelum dan selepas..nampak kembali baru kan..:). Yng sebelum & buruk tuh tengoklah ade jahitan tangan pd cover yg terkoyak (akulah yg menjahitnya tuh) kerana dulunya ado budak2 gemok ygdh besaau main masuk dlm stroller tolak2 sampai terkoyak2....hhmmm

24 comments:

  1. teror la buleh staro ni kak nor..
    meme napok smart molek..untung duit tak melayang kat kedai..
    aihh awal2 dah under estimate kebolehan laki..haaa kan malu sendiri..hihihiiii *gurau2

    ReplyDelete
  2. waaaaaaaaaaaaa teror lah hubby akka, jd tuh lawo mcm baru jd nyer...

    itulah akak, ptt bg sokongan ni akak underestimate dia hehehe... serba boleh betui kan

    ReplyDelete
  3. Lupa nak jahitkan jenama la...
    Letakkan la brand 'ummuaidan'...hehe

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah...rtak la membazir bila ada yg kreatif dan tekun mcm suami Nor tu,kan..

    ReplyDelete
  5. cantik jer....kalau letak jenama mesti orang fikir beli kat kedai...

    ReplyDelete
  6. Wahhh... betul-betullah kakak salute dgn AAA
    Kakak rasa kalau duduk di M'sia ni AAA boleh buat side income menjahitlah UAA
    Betul ni... kat M'sia balik nanti UAA tengoklah ramai yg tak pandai menjahit tau..

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah, blajar DIY ni banyak untungnya. asben akak pandai, akak pon sebenarnya bagi kata2 semangat ke dia, was2 tu xpe, jgn kata x boleh langsung kan.. :P mmg nampak baru. benda2 baik pulih ni sebenarnya bukan mahal dari segi apa, cuma service je.

    smlm sy blaja asas menjahit dress dan jubah, senang rupanya mashaAllah, cikgu ckp jubah yg simple tapi menarik mcm tuh upah jahit ialah rm50. terkejut gak dengar sbb jubah tuh boleh siap x smpai 30min sebenarnya :)

    ReplyDelete
  8. Terbeliak biji mata.. sambil teruja sangat baca entry ummu kali ni..
    memang tak dinafikan kebolehan en.AAA tu.. serba serbi dikatakan boleh..
    dah boleh naik kapal torbang kan.. :) bila date fly?

    ReplyDelete
  9. Wah terbaik la.Tak perlu risau ummu aidan.last time saya dari brisbane ke perth,bila mendarat je ada stroller yg disediakan utk anak kita sbb stroller kita punya diorang humban masuk luggage.serious stroller yg diorg sedia tu buruk amat.itu naik Qantas tu.kikikiki.

    Apapun terbaiklah.Terus dapat semangat nak D.I.Y jugak mana2 brg2 yg dah nampak rosak/lusuh tp ada harapan boleh guna lagi.

    ReplyDelete
  10. salam kenal kak...

    iryantyahamad.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. As Salam UAA,
    bukan main bergaya lagi cek mek dok dlm stroller baru tu....syabas!!

    ReplyDelete
  12. Terkedu..
    Mmg tabik lantau-lantau la..

    ReplyDelete
  13. Kreatif dan rajinnya Encik Suami...kalau saya kalau dah tak boleh guna tu simpan sajalah sebab saya tak minat (sebenarnya tak pandai) bab-bab bertukang tu...

    ReplyDelete
  14. Kerlass lah skill menjahit Abu Aidan....
    Jimat duit dengan DIY....
    Lagi cantik dari yang baru....
    Memang patut letak dlm blog, sbb tu dia bukan main konfident lagi suruh ambil gambar :)

    ReplyDelete
  15. mmg pandai mnjahitlh ni... buka teller kt sini nti blik malaya ye
    idea tgh ada tu, suh ambik gmbar... sporting nya..

    ReplyDelete
  16. mak aihhh..! bior betuii.. terernyaaa... :))

    ReplyDelete
  17. Hebat kalau suami senang nak diy, takyah dok panggil2 orang buatkan

    ReplyDelete
  18. Salam UAA,

    Wah, terernya tailor-in-the-house ni! Lepas ni banyaklah projek jahit menjahit yang boleh difikirkan ya! Banyak yang dapat dijimatkan nanti. Mak Aji punya mesin jahit punyalah begitu lama dok mengeram, penuh habuk. Kain batik yang entah berapa lama dulu beli masih belum berjahit lagi, aisyyy! Malulah kat abi Aidan dan Arissa ni, he he!

    ReplyDelete
  19. WOW.. bestnye.. dah tak lama lah.. nanti ummu stay mana? macam mana nak jumpa ummu?

    ReplyDelete
  20. terbaik, repair sendiri, jimat n puas hati

    ReplyDelete
  21. hihihihi memahami sungguh en AAAA ni, ok aper dpt membantu kami kt luar ni nnt nak fix benda ni mcm mana... saya duk simpan lg stroller jj dalm stor sayang la nkbuang, tapi tempat letak kaki tu patah....puas pk canner nk fix dia.

    ReplyDelete
  22. hebatnya suami you boleh menjahit... kalau i tau dia boleh jahit conform x buang masa pusing kedai nak ganti benda alah tu.

    ReplyDelete
  23. Gigihnya...apa benda pun kalau buat betul2 menjadi.

    ReplyDelete
  24. Bravo AAA. Rasanya dia lagi bersemangat nak buat sbb UAA yg tak yakin tu. Heheh... Menjadi plak, cantik plak tu.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads