Friday, 21 November 2014

Cabaran Untuk Menghabiskan Stok Dapur..

Dengan masa yg tinggal seminggu lebih jer sebelum angkut barang2 masuk dlam keta nie aku rasa cam 'pressure' lak nak abeskan barang2 dpur yng masih masih berbaki..yer lah takkan nak buang gitu jer kan..itu jadi sedara syetan lah kn membazir nie..

Barang yg sentiasa ade didapur iaitu yeast & shortening..minyk jagung tuh balance yg buat sekut mazola ms raya...

Berkali2 dikerjkan menjadi donut..

Pau pun tiap2 minggu ..hingga buat frozen stok siap bungkus dlm plastik msk freezer..sib baik depa nie suka makan..inti kelapa jer..

Jangan tk percya aku  yg bukan peminat cakoi nie bolih buat cakoi tuk festime semata2 nak selamatkn yis tuh...somehow sedap dan menajdi tau..nak2 makan panas2 gitu..

Minyak mazola kubuat kek supaya cepat abes.tersalah teknik letak tepung dl baru minyak maka jadilah cam tak gebu gitu..tapi still sodap..

Masih berbaki..mungkin leh guna tuk 2 atau 3 kali..aiiihh nk buat per lg nie..asyik2donut jer..

Walaupun balance secawan atau kurang, tetap kupikirkan tuk jdikn sesuatu supaya tk dibazirkan begitu sahaja..

Yang tepung beras dalam secawan lebih sket kubuat apam nasi/ beras..hasilnya kurang best sket, jdi akulah yang makan sorang2, 2 hari baru abes sebab taknk bg kat hero tua &kecik takut nnti ade yg ckap'i dun like' (yg kecikla tuh) ataupun i dun wan't (yg hero tua biasanya ckp kalo tak sedap)

Yang budu 2 botol kecik pun jenuh nak ngabeskan..hari2 makan budu ulam pun simple2 jer yg mana masih berbaki di ladang..msih ade  sebotol lagi tuk di marathon minggu depan..issskkk..isskkk dah tak larat dh mak nie....

Yng lain terpaksalah aku korbankan seperti ragi, belacan mahupun sos2 yang tidak dpt dihabeskan..sebotol besau sos ikan masih tinggal 3/4..harus kalu aku curah buang mmg adelah yg kena leter ngn laki nanti..expiry date lambat lagi nak dijdkan alasan..huhuh

21 comments:

  1. akak tak try bg kt sapa2 ke kak? or akak bt msk apa2 n bg kt jiran tetangga atau kt tadika si hero kecik tuh...tp deme kenal ke n tau mkn ke tak bahan2 tu ek kak hehehe...

    ReplyDelete
  2. org Fiji tak makan budu ya..:)
    kalau tak boeh la hulur2 kat depa..

    ReplyDelete
  3. gigih masak yer kak nor..ok la tu ada gak idea nak buat..kalo zee ni mau semua ke tong sampah..lagi plak dah hari2 terakhir takdenya rajin gini..mood merundum..

    ReplyDelete
  4. go go caiyok...save the best for last....moga dpt menghabiskan stok tu semua dari di buang...

    ReplyDelete
  5. Yang mana boleh hulur kat jiran, hulurkan. Yang tak boleh apa nak buat...nasiblah. Bukan pembaziran, dah terpaksa....

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum ummu..
    wahhh.. mesti ada perasaan bercampur baur skrg ni.. sedey plus gumbira.. :) ape pun nani doakan semoga ummu dan keluarga tiba dengan selamat.. :)

    banyak nye pau.. kalau dalam umah nani ni.. pau pun mmg jadi kesukaan anak2 dan suami.. :)

    ReplyDelete
  7. Kalau jiran org kita senang cerita UAA mesti makan apa yg kita makan tapi kalau lain mungkin macam budu tu mereka entah tahu entah kan tidak apa itu budu. Nampak gayanya kalau tak habis juga memang kena masuk tonglah juga UAA. Kalau yg boleh agih jiran hulurkan ajelah..

    ReplyDelete
  8. Salam ummu aidan,
    Last time sebelum balik malaysia saya bg semua pd jiran.tu pun nasib baik jiran pun orang malaysia.hehehe

    ReplyDelete
  9. buat pizza pon best guna yis tu kak

    ReplyDelete
  10. rumah mak saya budu cepat je abis sbb die jdikan budu tu penambah perasa mse masak..telur dadar tambah budu, ikan singgang tambah budu, sayur air keladi tambah budu..singgang sotong pun tambah budu hohoho

    ReplyDelete
  11. klu dkt boleh hntar rmh knor.... hihi..
    semkin dkt hrinya semkin lmbat plkkk ye

    ReplyDelete
  12. Dulu menghitung hari tak sabar dah dekat2 marathon stok barang pulak...esok nak balik cam manalah ceritanya eh tapi suatu hari nanti saat2 itu pasti dirindu.

    ReplyDelete
  13. memang mencabar fikiran sebab nak fikir nak masak apa lagi dengan bahan yang tinggal tu.

    ReplyDelete
  14. Kalau dekat, mau saya terjah rumah UAA skrang juga utk habiskan semua barang2 tu... Boleh la juga makan cakoi yg sedap tu.... Cakoi is my favorite tau, tapi malangnya tak pandai nak buat... Dulu ada kawan selalu buat, tp skrang dia dah balik M'sia... Tup tup UAA tayang kat blog pulak... Nasib baik dapat kawal diri dari jilat skrin laptop..... hahaha

    Kat sini biasanya akan ada majlis "pembahagian harta pusaka" yg tak habis kepada keluarga2 kat M'sia yg ada... Jadi tak perlu nak masak hari2 hingga habis stok..... hihihi, susah juga bila kita the only M'sian kat situ

    ReplyDelete
  15. Salam kenal! Blongnya keren! Saya lihat bahwa Anda upload banyak foto. Jika Anda mau share dan download foto2 dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
    Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya. Coba servis kami tanpa registrasi :)

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum...hihihi kak ni silent reader nih...nok cadang skit cara cepat nok prabih budu tuh. buh ikan rebus or ikan bakar masa nok makan tuh. confirm bertambah sebab cepat kering...huhuhu....beshhhh

    ReplyDelete
  17. saya cadangkan... masak bagi perabih lepas tu sedekah kat orang sebelah menyebelah.... hidup pun happy

    ReplyDelete
  18. hehehe I pun selagi boleh kikis sapu habis, selagi tu I tak buang. tapi tu la...dalam masa seminggu memang stress kot nk habiskan semua ni, nak pikir idea tu yang masalahnya kan, nak buat no hal...terrror. hehehe kan best kalau kami sebelah jer, boleh tolong perabih makan... u boleh buat lagi hehehehe. I yang nak pindah umah ni pun duk try perabis stok barang dapur jugak... walhal tak jauh nak pindahnya.

    ReplyDelete
  19. Mmg last minute pnye arrangement ke kak nor?stress jgk kalau gini..hahaha

    ReplyDelete
  20. Ala, dah terlambat nak komen. Mungkin boleh buat makanan yg banyak utk beri kepada jiran2.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads