Tuesday, 5 August 2014

Rumahku Terbuka?

Kalau tahun lepas hari raya masih dalam pantang beranakkan Acicha..maka memendam rasalah mak tak dapat nak menikmati juadah raya sewenangnya..

Tahun nie lak cuba melaksanakan azam for the last Eid here inshaallah..

Kalau aku cakap buat umah terbuka kat Fiji nie mesti korang tak percaya kan..camanerlah ngan tak pandai masaknya..anak keciknya..sapa nak makan nak berumah2 terbuka tuh kan..hehheh..

Apapun layan dulu ngan hidangan2 yang telah dihidangkan pada hari sabtu yang lepas...


Roti jala...pepagi lagi lepas subuh mak menjala...mengari...



Sebahagian dari hidangan dimeja..

Wah Pahloba pun ade....hihihi

Bihun goreng...

Nasi impit, kuah kacang..timun dan bawang pun ade.....

Puding roti marble jugak..

Eh eh satay lah..dah tinggal separuh daa...

Yer...omak ini lah yang memasak sorang diri dari pepagi hingga lunch hour..alhamdulillah semuanya menjadi, the best recipes ever...

Memang omak nie ade keinginan nak buat open house for the last kan..tapi omak nie kesiankan siayah mereka yang sorang2 membanting tulang menyimpan duit tuk settle down kat tanahair nanti ..dahla tuh siomak nie dah ade angan2 nak buat farewell party lagi tuk kekawan...sian kan kalau nak berboros atau berjoli tuh kan...

So open house tuh skala kecil jerlah...tuk one family yang cukup suka makan makanan melayu dan big eaters also..sorry errr sis, mulut tak sayang nie ..

Jugak melepaskan keinginan siomak yang teringin nk menikmati juadah raya sebegitu pun yerrr...huhuhu...

Dah pas tak nie kalau nak buat open house btul2 nie rasa2 korang?

28 comments:

  1. OK lebih dari pass ni UAA. Kalau kakak nak menyate tu yg tak sanggup rasanya. Tunggulah tahun depan balik negeri pasti meriah kalau nak buat rumah terbuka. Semangkuk roti jala tu sekali ngap oleh tetamu trip pertama aje dah licin...

    ReplyDelete
  2. rasa nk buat open house juga kt sini.. tp rsa x sempt duit blk kg ni..
    kering sikit..

    ReplyDelete
  3. Kira ok dah la ni...hebat hidangannya...sy paham sngt2 nak memasak klau ada anak kcik ni...mmg kena pantas dan ligat...hehe...

    ReplyDelete
  4. banyak juadahnya tu ummu..kagum acik tu..ada anak kecik boleh masak semua..acik anak2 dah besar baru berani

    ReplyDelete
  5. Wah hebat...kalau saya nak buat semua tu sorang2 mau pengsan, last2 kita order jer sebahagian...

    ReplyDelete
  6. wah meriah dr rmh knor nampaknya ni...
    lps solat raya terus pg rmh MIL..lps tu jln2..raya kedua bru tetamu dtg..

    juadah pun hebat2..knapa tak ajak kami semua..dlm mimpi pun ok

    ReplyDelete
  7. waaaaa sensorang pun masih sempat masak macam2 kalau buat open house masak sendiri memanglah penat tapi sangat puas hati kasi orang makan airtangan kite

    ReplyDelete
  8. waaaaaaaaaaaaa mcm2 menu... pas dh ni kak kalu nk bt openhouse... siap ada sate lg

    ReplyDelete
  9. Rajin betul UAA ni.. banyak pula juadah yg disediakan.. mesti tetamu yg datang gembira kan :)

    ReplyDelete
  10. kalau akak,tak sanggup nak sediakan semua menu tu sorg2..nak menjala sekilo tepung utk roti jala tu bkn main lama...

    ReplyDelete
  11. salam UAA, ok sgt tu..hidangan penuh meja...jamu berapa ramai ni ummu?

    ReplyDelete
  12. Terliur tengok gambar makanan2 menyelerakan itu, rasa kalau dapat sebahagian dibawa untuk berbuka puasa sekejap lagi bagus juga, hehehehe....

    ReplyDelete
  13. wah pavlova... dah berjangkit hingga ke bumi Fiji... sedap, kan?
    Boleh sgt nak buat open house :)

    ReplyDelete
  14. ini sudah lebeyyyyhh. moer than pas dah ni kira sorang2 buat tapi penuh meja ngan segala hidangan yang rumit lagi leceh ni semua. huishhh

    ReplyDelete
  15. gila hebak UAA prepare semua hidangan tu sorang2. tgk roti jala dgn kari tak kagum lagi. tetibe ada nasik himpit dgn kuah kacang plak. nasik himpit segera ke himpit sendiri? kalo himpit sendiri mmg bertambah le kagum tahap kosmos. pastu ada lagi sate... mak aih... tercabar kewanitaan mak luth ni. hehe.

    ReplyDelete
  16. huiiiish…..dah pas sangat ni klu nak bt open house. tg ros datang ekk open house @msia nanti. hehe

    ReplyDelete
  17. Wahhhhh....mmg dah pas sangat ni UAA.....hehe...tadi baru cerita pasal Pavloba kat blog ....dtg sini dah ada pavloba ...mmg bagus sungguhlah...
    Sapa yg nak dtg tu UAA...banyak betul makanan

    ReplyDelete
  18. serius kak nor, zee jeles..walaupon sorang jer buat keje..acicha plak asyik nak mengempeng tapi sempat lagi tuh..banyak betul juadah yang dibuat...
    pavlova tu memikat kalbu..wuhuuu..nak buat tak pandai..

    ReplyDelete
  19. dah lulus dah tu...nanti klu dah balik sini bolehlah buat open house, jemputlah saya sekali yer..(ayatku cam tak malu sungguh...hihii..)

    ReplyDelete
  20. Salam Syawal 1435H ya buat Ummu & family... rindduuuunya..hehe
    wahh... ini sudah bagusss... respek! boleh masak sendiri semua tu... mmg cekap & terbaekk.. hehe.. lulus..lulus... :)

    ReplyDelete
  21. Selamat Hari Raya Aidil Fitri dik.
    Maaf segala salah silap.

    ReplyDelete
  22. ehhh... 2-3 hari ni sunyi UAA kepenatan memasak utk open house ke?
    Harap semuanya ok.

    ReplyDelete
  23. Salam Jumaat Ummu.. moga semua sihat ye.. :)

    ReplyDelete
  24. Salam UAA,

    Mak Aji rasa dah lebih daripada lulus dah tu nak buat open house! Jangan lupa jemput Mak Aji ya! Mak Aji dah beli botol untuk menjala tapi sampai sekarang tak menjala-jala lagi, he he! Nanti Pak Aji baliklah boleh cuba menjala dan mengari!

    ReplyDelete
  25. datang balik beraya sini lagi sekali. dapat jamu mata pun dah ok, kesian sungguh kan.

    ReplyDelete
  26. hebatnya UAA buat semua sorang-sorang! respect la..

    ReplyDelete
  27. perfect.. kira jadi dah tu.. ;)

    ReplyDelete
  28. hebatnya akak....seme wat sorg2....menarik sgt ni nmpk pavlova tue..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads