Thursday, 21 August 2014

Menang Berbotol Alah Berubat

Assalamualaikum korang semua...

Rasa cam lama aku tak menulis padahal baru seminggu jer kan...makin lama makin malas, makin kurang idea pulak..tapi aku rasa cam kalau aku brenti terus berblog nanti takut pulak terputu ukhwah yang telah berjalin ngan korang semua sebelum aku jejakkan kaki ditanahair..inshaallah..

So aku cubalah jugak menulis ikut mood dan idea yer...

Sekarang nie dah abes dah musim sejuk kat sini..musim panas dengan siangna yang lebih panjang pulak bermula..kul 6 pagi dah nampak tanah dah...

Apa yang masih terkesan dari musim sejuk hingga sekarang adalah batuk yang tak pulih pulih anak beranak nie...teruk sungguh agakna cuca sehingga ramai yang jatuh sakit dan doktor2 klinik swasta kemain lagi wat duit...hurrmmm

Farmasi pun kemain lagi larisnya ubat-ubatn mereka...

Banyak nie sajer dari family kami tuk masa 3 bulan lebih..botol2 yang hendk diberi kat spital kerajaan kalo dorng nak recycle kang..

Dengan siAidan yang batuk dari awal musim sejuk dan tidak pernah2 fully recover..sampai hari nie masih lagi ade batuknya tuh..cuma not as serious as before...baru2 nie terkena jangkitn bronkitis..doktor kata alah ngan habuk budak sorang tuh...hmmm dia lak suka benar main korek tanah ngan mainan...pantang ade peluang...

Arissa pun still taking medicines..batuk yng kali ketiga dalm tempoh 3 bulan...dahlah nak bagi ubat pun kena kerjakan cm nk  sembelih kmbing sushnya...

Sibapak pulak alhamdulillah setelah recovered dari batuk yang mengambil masa lebih sebulan lebih tuk pulih sepenuhnya kini free from batuk...

Si emak agak kronik sikit conditionnyer kini...huhuhu..Setelah kena first round dulu, takder kejap..kemudian seminggu sebelum raya terkena batuk balik hinggalah kehari nie..batuk kering lak tuh..

Berbotol2 ubat dah jadi mangsa..sampailah sehari dua nie sakit bahagian rusuk pulak akibat batuk..sampaikan nak batuk tertahan2, sebab sakitnya rusuk setiap kali batuk, malah bila tak batuk pun sakit dah jadinya..hinggakan nak menyusu Acicha pun kena berhati2..silap2 dia naik panjat badan memang sakit ber'adoi'lah jawabnya..

Sampaikan semalam terpaksa amek panadol 2 biji tuk tahan sakit..bolehlah diharap panadol tuh, dapatlah tidur tanpa batuk yang serius ditengah malam alhamdulillah..inshaallah petang nanti nak keklinik lak..inshaalllah..

Hmmm madu, habbatus sauda, balm dan semua2 home remedies tuh memang tak effective langsung pada pertahanan tubuh kami nie..nak taknak bahan kimia jugak terpaksa ditelan..tuh pun tak betul2 efektif jugak...

Setidak-tidaknya cuaca panas nie takdelah suffering seperti dalam cuaca sejuk dulu harapnya....inshaallah..

20 comments:

  1. semoga aidan cepat2 recover yer... ;)
    nina lepas ada anak ni baru start makan habbatussauda :)

    ReplyDelete
  2. batuk memang susah sembuh ni..
    ni mem cina kat ofis ni yg cadang masa kita batuk teruk2 hr tu..
    mask air coke dgn halia dan lemon.
    try jugak, masa minum sedaplah sikit tekak..tp still batuk jugak lah.. kalu free trylah..mana tau serasi jugak.. kan ada dgr cerita coke ni salh silah ubat batuk..
    cepat sihat ye ummi..

    ReplyDelete
  3. dah datang batuk tu susah jugak..tido pon terganggu..
    moga cepat sembuh kak nor..
    bab ubat2 ni zee kurang mahir jugok..doh la takot makan ubat..huhuu

    ReplyDelete
  4. Allahuakbar
    semoga cpt sembuh ye semuannya..

    ReplyDelete
  5. Kesiannya batuk masih bersisa tak sembuh lagi ye UAA. Itulah kadang batuk memang payah nak sembuh betul. Ada yg percaya "hundred days coughing" bila dah tiga bulan dia akan sembuh dgn sendirinya.. tak tahulah betul ke tak..

    Dekat tanahair ni musim sakit mata UAA.

    ReplyDelete
  6. semoga ummu cepat sembuh janganlah berhenti berblog kalau tidak sekerap sekarang sebulan sekali pun jadilah agar silaturrahim tidak terputus...

    ReplyDelete
  7. semoga cepat sembuh,,sy suka beli gula2 fisherman's friend tu kalau batuk..
    baguslah amalan recyle kt sana yer,,botol2 ubat bg kat hospital balik,,kt sini semua masuk tong sampah..

    ReplyDelete
  8. As Salam UAA,
    sian nyo..satu keluarga kena batuk, betui la kalu dah batuk meme susoh nok baik....tapi In Sha Allah ia akn hilang seniri...

    ReplyDelete
  9. Salam Ummu... moga cepat sembuh lah ya.. memang sakit sikit bila batuk tak pandai sembuh ni.... atie pun pernah kena mcm tu, last2 sembuh dgn sendirinya.. tak menahan bila malam tak dpt tidur lena, sebab kejap2 akan terbatuk kan?.. moga anak2 pun recover sepenuhnya ya..

    ReplyDelete
  10. Betapa sengsara bila terkena batuk ini sebab saya pun bila dah dapat tu...lambat pulak sembuhnya...batuk sampai muntah2 lah jadinya...semoga UAA & anak-anak cepat sembuh.

    ReplyDelete
  11. Salam UAA,

    Kat sini pun dengan cuaca sekejap panas sekejap hujan, ramai yg alah dan demam selsema berserta batuk. Kalau dengan ubat pun tak berapa nak menjadi, nak kena makan supplement utk keyahanan dirilah pulak kut, seperti vitamin C atau lebih mudah multivitamin aje.

    ReplyDelete
  12. salam dear..

    selamat hari raya..maaf zahir dan batin..

    kesiannya dengar... pernah cuba air limau nipis dengan kicap.. cuba lah tuu..

    ReplyDelete
  13. Batuk memanjang ini bukan saja ada di Fiji, di Malaysia juga ada. Orang kampung saya panggil 'batuk tiga bulan'. Kononnya selagi tak cukup tiga bulan batuk itu tak kan berakhir....

    ReplyDelete
  14. selamat hari raya. semoga dipermudahkan segalanya :)

    ReplyDelete
  15. Dah berbotol2 bekas ubat... Nak buat mcm mana, batuk ni bukan senang nak hilang... lagi2 kalau batuk kering... Moga UAA sekeluarga cepat sihat...

    ReplyDelete
  16. Assalam
    .. kena ambil antibiotik juga tu K Mar 3 kali antibiotik dr beri..semoga segera sembuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum ummu...betul ckp k.mar..antibiotic pun perlu amik...sini pun musim kut kan selsema demam batuk lepas raya ni bersambung-sambung

      Delete
    2. kak mar , nadia..
      ade amek antibiotik tiap kali jumpa doktor..anak2 pun sama..tp batuk tuh ttp jgk dtg...:)

      Delete
  17. Ubat tu penting Ummu yg remedy tu utk bantu2 ja...

    ReplyDelete
  18. Semoga UAA sekeluarga cepat sembuh..
    Dah nak balik Malaysia Ye UAA.. seronok tak terkiralah tu ;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads