Wednesday, 31 July 2013

Arissa@ Week 4 - Bathing Time

Sebenarnya agak mencabar nak mandikan baby bila dok sorang2 nie..risau jugak takut salah handling kan terjadi sesuatu yang tidak diingini, nauzubillah..

Dulu masa Aidan lahir dulu, Abuaidanlah yang selalu rajin mandikan serta urutkannya..namun untuk Arissa maknyalah yang kena handle semua since ayahnya pun tak sempat nak tolong semua nie..

For precaution, kami tak mandikan baby guna basin ataupun letak atas kaki macam cara bidan mandikan...kami cuma menggunakan plastik lapik serta kain yang tebal untuk menyerap air. So baby dibaringkan atas kain agar lebih releks bagi kedua2nya..mak dan babylah.

Biasanya mandikan Arissa nie lepas kul 11pagi..sebab pepagi tu sejuk sangat, kesian dia.Mandi dalam bilik dengan semua ditingkap ditutup agar tiada angin masuk secara tiba2 menyebabkan baby kesejukan.Kemudian siramlah part by part dengan sedikit air..,masa nak siap dan nak angkat baby tuh, siramlah bahagian belakang. Kadang olive oil digunakan untuk urutan lembut serta membantu buang kulit2 yang menggelupas...

Dulu bila Abuaidan suruh mandikan begini rasa pelik sangat, sebab tak pernah tengok orang buat..namun kini setelah kena handle sendiri rasa ok jugak cara ni, lebih selamat and more relax.

Arissa suka mandi ngan air  suam2 kuku..bila mandi releks jer, takder nangis2 pun..:)

Cek Mek yang lepas bersiram

Setelah mandi, buat check up sikit..

Kaki yang comel..kulit masih belum bersalin sepenuhnya lagi nie..

Kaki yang comel dipakaikan stoking yang cute Auntie Dini nie..:)

Tengok tangan kecik sikit..:)

Green baby nampak fresh selepas mandi..pakai baju yang Auntie Dini bagi..

Masa pie klinik last week Arissa dah 4.2kg..rasanya sekarang makin bertambah ngan dagu yang dah menjadi 2 dah nie..:)

Tuesday, 30 July 2013

Kerepek Gunting ..Pilihan Selamanya

Teringat sewaktu bujang-bujang dulu, bila time nak raya mesti nak kena gie jelajah jalan TAR..cari apa2 yang patut, beli kerepek dan juga sama2 menjadi manusia yang melaut kat situ...begitu crowded nya kan..sekarang nie pun mungkin still the same.

Kerepek yang selalu dicari dan menjadi pujaan adalah kerepek gunting..kalau dah mula mengunyah tak tahu nak brenti..bila tak pegi jalan mana2, dok umah makan itulah sampai habes...:)


Skrang dah dok tempat orang mana nak cari kan..nak tak nak kenalah godek2 buat sendiri...:) Tapi dalam banyak2 resepi tak semuanya memberikan taste dan result seperti yang dikehendaki ..makan kenalah kreatif sendiri akhirnya...

Kat sini ade jugak kerepek mcm ni, tapi rasa agak kurang sebab dorang guna rempah yang berlainan dan takder perasa ikan ataupun udang kering mcm kita nyer.

Alhamdulillah dalam susah2 ngan baby kecik sempat jugak membuat dalam hampir sebalang besar untuk raya. Namun begitu, kena kontrol sikit, sebab permintaan laju sangat..budak kecik tuh kalau boleh hari2 dia nak makan nie..hiii tak sempat rayalah jawabnya kalau dilayan...:)



Homemade Kerepek Gunting yang simple & sedap

Bahan-bahan
- 2 cawan gandum
- 1 senduk shortening atau butter
- 1sk rempah ketumbar
- 1sk jintan putih
- 1 kiub ikan bilis
- 1sb serbuk cili
- 3 ulas bawang putih (blend halus)
- sebiji bawang besar (blend halus)
- 1sb garam (ikut rasa)
- sedikit perasa (jika perlu)

Kaedah
  • gaulkan semua bahan sehingga rata
  • perlahan2 masukkan air, jangan terlalu lembik, biarkan doh menjadi agak kenyal..jika lembik tambah tepung..biar doh menjadi mcm boleh tarik2 gitu dan tidak lembut sangat..nanti senang nak gelek.
  • cubit sedikit doh sebesar bola pingpong, leperkan senipis mungkin seperti didalam gambar

  • Setelah menjadi senipis mungkin, panaskan diatas kuali leperkan sekejap ..jgn sampai masak..ini untuk memudahkan memotong nanti


  • potong kecil2 menggunakan pisau atau gunting


  • Sedia untuk digoreng didalam minyak yang banyak dan api yang sederhana panas. Goreng hingga warna keemasan.


  • Setelah digoreng, sejukkan ..kemudian simpan didalam bekas kedap udara.
  • Boleh ngap ngap bila dah tak posa..:)



Monday, 29 July 2013

Baju Raya Dari Nek Aji

Alhamdulillah telah sampai kiriman mesra dari tanahair..selamat diterima pada hari jumaat lalu, namun dek kerana sibuk sikit, entry pun lambat kuar sikit.

Kiriman dari Ummu Madihah ataupun Makji, rakan blogger yang jugak minat berkebun dan sangat pandai menanam..Greenfingers kan makji..:)

Parcel yang comel..dah bukak tengok isi baru nak amek gambar, balut balik..hihih

Rupanya cenderahati untuk 2 permata hati..taste makji lebih kurang ngan taste tuan tanah..cantik baju2 yang dikirimkan..

Dan model 2 beradik nie dipaksa menggayakan baju2 kiriman tuk mereka..sib baik beri kerjasama..




Sesuai dan cantik kan tuk mereka berdua nie..pandai mak aji pilih.

Alhamdulillah ngan pemberian mak aji nie tak payahlah lagi carik baju raya tuk Aidan kan..nie pun dah lebih dari cantik. Dan baju tidur tuh Arissa memang cantik dan selesa sangat...buat raya pun boleh..:)

Thanks a lot makji, kami sungguh terharu. Allah sahaja dapat membalas dan menggandakan rekzi buat makji sekeluarga...

Jangan lupa rakan2 berkenalan ngan Makji yang murah hati nie..banyak ilmu kita leh belajar dari blog beliau, Greenfingers.

Sunday, 28 July 2013

Extra Harvest for Giveway

Seronokkan berkebun terutamanya bila time dah menampakkan hasil dan mengutip hasil. Namun begitu selalu yang terjadi hasilnya alhamdulillah tak habes nak makan..beriya menanam menikmatinya kadangkala tak sampai 50%. 

Pun begitu, hasil dari berbudi kepada tanah tidak harus disia-siakan..kalaupun kita tak habes makan namun orang2 disekeliling kita ada yang belum merasa lagi kan..kalau ade lebih, rezki merekalah..

Tuaian pagi ini setelah rezki dikebun  nampaknya tak berhabisan..go giveaway lah jawabnya... 

 Sawi putih dalam 10 pokok yang gemok-gemok..

Kobis bulat yang baka baru agak padat dan berat..juga brokoli  

Untuk rakan-rakan dan jiran sebelah rumah..

Bila dah dapat clear kan sikit rasa lega sikit..kalau dok tertunggu kat batas tuh risau jugak takut semakin matang jadinya...alhamdulillah cukup puas dengan hasil dimusim ini..:)

Saturday, 27 July 2013

Gelang-Gelang Raya Marukku

Sebenar bukannya rajin pun nak buat biskut raya nie..tambah2 ngan baby kecik yang kejap2 uwaa..uwaa..namun apakan daya, tak sampai hati tengok balang2 dalam almari kosong gitu jer..

Mulalah gatal tangan tak boleh ade masa free sikit..hendak cuba membuat sesuatu..

Melihatkan siabang bukan main suka lagi makan marukku yang dibeli dikedai, nampaknya kalau cuba buat sendiri lagi berbaloi kan..bolehlah dia makan sampai puas..

Bila dah rancang nak buat sesuatu, dengan masa yang sangat2 terhad nie..aktivitinya haruslah dirancang jugak..kena letak tepi kerja lain, consentrate yg nie dulu..seawal pagi yang boleh..

Gathering dan mixing bahan2 satu part..bila dah panggilan uwaa..uwaaa tuh kenalah brenti layan che mek molek lak ..nak menyusu ker sambung tidur ker tukar diaper ker...


Setel che mek molek, ade peluang sambung balik..adun semua bahan..masukkan dalam presser, panaskan minyak..terus menggoreng sambil menekan dan membentuk..


Satu acuan penuh tuh boleh buat dalam 6-7 biji..kena ade seni jgk untuk mendapatkan bentuk yang cantik..


Kemudian goreng ala2 deep frying dalam periuk tebal..cuma muat 4 biji jer..heheh..lambatlah sikit..


Goreng sampai warna keemasan..kena try jugak cukup rasa dan kerangupan ker tak...dalam hampir siap menggoreng..che mek molek panggil lagi...uwaa..uwaaa..uwaa..adooiii cepat2 habiskan dan pegi layan che mek lak... 


Yang siap digoreng..belum siap pun dah ade permintaan yang sedia dari siabang..kalau ikutkan kehendaknya alamak tak sempat rayalah marukku nie..tuh pasal kena sembunyikan dan jadi kedekut sikit maknya..heheh

Kelam kabut, tunggang langgang rumah jadinya nak siapkan satu kudapan..hohoho..maklumlah takder pembantu kan..apapun puas ati sebab dalam tak cukup tangan gitu berjaya jugak menyiapkannya bersama sedikit menu tuk iftari dan dinner yang tidak terabai...alhamdulillah..

Friday, 26 July 2013

Jangan Monyet..Jangan..

Ingat tak cerita dongeng zaman kita masih kanak2 dahulu..tentang seekor monyet yang bersahabat dengan kura-kura?..malah pernah ade kartunnya kan kat tv..cukup minat kan..heheh..

Suatu hari monyet dan kura2 berjalan2 dihutan..kemudian ternampaklah simonyet akan suatu yang menarik perhatiannya...ok..cukup..cukup taknak ulang cerita pasal dongeng tuh kat sini..

Cuma nak share kan situasi yang sama ngan monyet tuhlah..

Tukang kebun bila intai2 kebun 2 hari sekali..bila ternampak dek pokok ini..memang berperasaan seperti monyet tuh..hihih

 Ini dari dekat baru perasan nie..

Melihat akan buahnya yang lebat walaupun masih hijau memang cukup menggoda..

Namun begitu,mak dalam pantang belum cair lagi imannya betul2 ngan buah2 cili nie, walaupun dok terbayang2 kalau makan buat ulam mentah memang penuh nikmatnya, namun masih lagi dapat menahan diri drp jadi macam monyet tuh...

Walau bagaimanapun Ahad yang lepas dipetik jugak cili nie,

Daripada dok terbiar dipokok, menjadi mangsa burung dan semut..eloklah menjadi santapan orang yang boleh menikmatinya..akhirnya jadi rezki seorang rakan yang datang melawat Arissa Ahad lepas..

Inshaallah bila dah cukup 40 hari nanti..cili inilah yang akan dicari2 terlebih dahulu daripada kuih2 raya..aaahhh..kempunannya..:)

p/s - NorhidanaMiswan, tinggalkan link blog awak yer kat komen box..akak tak dpt nak trace..tq..:)

Thursday, 25 July 2013

Stok Frozen Samosa Untuk Iftari

Memikirkan orang lain tentunya seronok beriftari dengan pelbagai juadah samada yang dibeli ataupun dibuat sendiri, rasa kesian plak ngan En.Abuaidan yang beriftari hanya dengan kurma dan teh susu panas. Maklumlah mak dalam pantang kadang2 tak sempat masa nak buat banyak2 kerja sebelah petang dengan waktu iftarinya yang agak awal..nak masak dinner lagi..nak layan che mek molek dan abangnya lagi..

Jadi bila ade kesempatan, mak dalam pantang nie cuba menyiapkan samosa yang hendak dijadikan frozen..bila hendak makan..cuma goreng sahaja..tak perlulah susah payah, penat lelah membuatnya lagi..inshaallah..

Frozen samosa yang bolehlah tahan untuk 10 kali goreng..kalau gorengnya 3, 4 biji  sekali..:)

Kalaulah mak dalam pantang tak pantang..surenya pelbagai nafsu timbul nak makan tuk iftari nie..ngan cucur udangnya..onde2nya..agar2 santanya..bla bla bla...tapi big boss senang jer nak maintan..apa yg ada tak kesah..asal tidak menyusahkan sahaja...:)

Wednesday, 24 July 2013

Arissa @ 3 Weeks

Since Arissa Zahra was born pada hari rabu, maka maknya berpikir untuk dedicate hari rabu bagi entry khas untuk merekod dan melihat perkembangan che mek molek nie..inshaallah suatu hari nanti boleh tengok balik..

kalau ade sesiapa yang bosan bolehlah jangan baca entry hari ini yer..:)






@3 weeks, masih tak banyak perkembangan..sedang dalam proses bersalin kulit..kulit2 yg dalam perut dulu kini sedang menggelupas..inshaallah kulit yang lebih cantik Allah gantikan..heat rashes kelihatannya semakin berkurangan dengan cuaca yang agak sejuk sekarang nie..apapun Arissa tidur siangnya masih tidak begitu lama..kalau malam alhamdulillah agak panjang..kadang tak mau bangun menyusu..

Tuesday, 23 July 2013

Sawi Putih Segar dari 'Ladang'

Geram melihatkan sawi putih yang ditanam oleh Big Boss..Kelihatan gemuk2 dan begitu segar sekali..
Rasanya ditanam dalam seminggu lebih sebelum bersalin..dalam sebulan alhamdulillah nampaknya dah boleh tuai..yang ini ditanam diluar greenhouse, dengan cuaca yg tak panas sangat, alhamdulillah hasilnya memang memuaskan.

Pandangan dari sudut yang lain..besar dan sihat kan walaupun tak dijaga sepenuh perhatian..:)

 Pandangan dari dekat.

 Selamat dituai pagi nie..3 pokok sudah memadai..

Aidan posing ngan tuaiannya..tak muat tangan nak pegang tuh...

Memandangkan sawi putih nie adalah dalam kategori sayuran berangin..maka tuaian ini hanyalah untuk hidangan big boss sahajalah nanti..aidan pun tak makan sayur..Inshaallah nak masak ala stir fry gitu or dinner...

Monday, 22 July 2013

Sudah Datang Semangat Biskut Raya

Hari ini baru hari yang ke 12 puasa disini, namun mak dalam pantang nie dah bersemangat untuk membuat kuih raya..hehe..padahal bukannya hari raya nanti boleh melantak biskut atau kuih raya pun sebab masih dalam pantang kan..mungkin seminggu lepas raya barulah boleh beraya..hiiii bestnya..:)

Anyway perancangan nak buat kuih raya nie, mestilah kena ade kan untuk seisi keluarga (wpun mak pantang, dorang nak jgk merasa suasana raya) dan juga mana boleh tempah dihulu hilir mahupun dari Norihan Chocolate Bakery yang ade jual rempeyek yg laris dan sedap tuh..so order dari dapur cabut, tukang masak cabut  rumah nie lah jawabnya..

Meh kita senaraikan dulu apa yang dirancang2kan nak buat..mana tau kena gaya sempat buat dalam 2 minggu lebih nie..yg penting kena rancang..betul tak..

Calon-calonnya :

  1. Biskut kacang/ mazola
  2. Biskut suji
  3. Biskut Almond
  4. Tart Nenas
  5. Biskut gunting
  6. Kerepek bergula
  7. Marukku
  8. Sweet Puri
  9. ?
  10. ?
London almond semua tuh mmg takdapek rsnya nak membuat..tart nenas pun dah mencabar ngan takder acuan yg betul..tp sebab teringin kan...terpaksalah.

Biskut raya tahun lepas

So dalam 8 items yang diharapkan dapat dibuat..tak tahulah ngan anak kecik dalam pantang nie sempat ker tak..nampak gayanya kena kerah tenaga En. Abuaidan sebagai assistantlah jawabnya nanti...


Actually kalau tak buat..takkan nak tunggu yang orang bagi kan,..dah tu lak yg biskut raya melayu nyer mana depa tahu buat kan..lagi satu lak, En. Abuaidan lagi kena bawak biskut raya kesekolah ..mcm jamuan tea raya lah sikit2..:)

Doakan semoga berjaya yer..:)

Sunday, 21 July 2013

Masa Yang Sesuai Untuk Menuai Brokoli..

Alhamdulillah brokoli dari 'ladang' kecik kami telah mula berbunga sejak hampir sebulan yang lepas. Oleh kerana kesibukan menyambut orang baru dalam keluarga, maka tiada masa untuk monitor closely bunga brokoli yang terhasil sehinggalah waktu untuk memetik hasil yang sesuai..

Oleh kerana pertama kali mendapat bunga brokoli, maka tukang kebun kurang arif tentang handling nya..ingatkan macam bunga kobis yang perlu ditutup pada bahagian atasnya agar tidak rosak. Jadi sebelum bercuti bersalin, ditutuplah bunga yang terhasil tuh..
Seminggu lebih kemudian bila berpeluang menjenguk kebun, bila dibuka tutupan tuh alangkah terkejutnya melihatkan keadaan brokoli yang menguning dan terlebih matang..malah ade seekor ulat pun jgk sedang menikmati sayur yg best nie..:)

Yang ini terkemudian sedikit darinya. Juga telah menjadi matang sebahagiannya..bunganya seperti hendak sprouting sudah..jika dimasak pun sudah tidak berapa lembut sangat.


So daripada pengalaman yang kedua kali menuai brokoli yang terlebih masa..tukang kebun mengambil langkah lebih berhati2 dan peka..sentiasa look closely dan harvest sebelum bunga2 yang kecil menjadi matang..agar sayur ini dapat dinikmati dengan segar dan enak. So the right time untuk harvest adalah selepas dua minggu pembentukan..tidak perlu dibiarkan untuk menjadi lebih besar kerana ade limit jugak saiz bunga yang boleh dicapai..bergantung kepada cuaca setakat mana bunga boleh membesar..makin sejuk,makin besar dan subur.


Friday, 19 July 2013

Yang Terpaksa Kutuai

Nasehat rakan2 bloggers agar tidak berkebun tidak diambil sambil lewa oleh mak yang berpantang nie..namun gitu,tarikan untuk kesana tetap ade :)

Tapi taklah bermakna keluar umah pagi2 pergi kebun..berkebun..cuma curi-curi jer..heheh..alaaa dalam 2 atau 3 hari sekali jer jenguk..tuh pun ms tengahari dah..tak sejuk dah..sebab it breaks my heart tengok tanaman2 kesayangan seperti brokoli, bunga kobis dan cili kekeringan..en. Abuaidan pun tak berkesempatan nak jenguk pada hari bekerja..

Alang-alang jenguk tuh..nampak jugaklah yang mana telah sedia untuk dituai..takkan nak biarkan sahaja kan dok matang kat pokok..penat2 jer nanam..

Inilah yang diperolehi dari ladang semalam...

 See bukti turun kebun tengahari..sayur sawi tuh cam layu sket kan..ulam raja pun dipetik jgk..bolehlah buat ulam gitu saja tanpa budu mahupun sambal belacan..

Dapat jugaklah buat sup sayur ikut resepi berpantang kan..korang surenya tak terliur sayur yg camni..tp sedap nie..blh bertambah nasi silap2 nie (tuk ibu dlm pantanglah..)

Semalam ngan hari ini cuaca mendung jer..hujanlah jugak, alhamdulillah setelah beberapa lama tak ujan..dapatlah menyirami anak2 kat kebun tuh...

Thursday, 18 July 2013

Bila Dah Dua..

Menjawab pertanyaan Cik Puan Besar Okje, Aidan tak jeles ker ngan adik?

Daripada pengamatan unsur2 jeles tuh tak ketara sangat..(sebab lain caranya kalau dia jeles..cam ayahnya takleh dekat2 ngan maknya..mesti dia masuk line nyer..). Tapi ngan adik dia macam OK..cuma at the same time dia pun nak attention jugak..huhuh

Maknanya kalau tengah tidurkan adik tuh dia nie nak jugak tido disebelah bahu yg sebelah lagi.selagi tak benarkan ..selagi tuhlah dok melompat2 menjerit2...susahlah sikit kan sebab bila nak tidurkan baby perlukan suasana yang senyap...namun apakan daya..part of the raising children process kan ..kenalah sabar.

Gambar 2 beradik pertama kali dirakam..

Abang nie seperti kata majoriti rupa banyak ikut mak...yang adik masih terlalu awal nak judge kan..apapun kita tengoklah nanti ..inshaallah.

Awalnya malu2..sekarang pantang ade peluang nak jer dok dekat2 ngan adik..nak pegang tangan..cium..tapi takleh terlepas pandang sebab takutlah  nanti terkasar ker..budak2 bukannya tahu apa..

So far tiadalah cabaran lain melainkan nak handle kedua2nya sekali at the same time...  

Before Arissa lahir lagi dah decided yang kalau anak perempuan maknyer jerlah yang handle untuk menghormati dan menjaga maruahnya dari awal lagi..so ngan Arissa, si ayah takderlah banyak invlove dalam tukar diaper mahupun mandikan..kecuali bila simak dah tak larat sangat..that's why masa changing diaper pun asyik gaduh ngan siabang agar jangan dok busy tengok orang cuci poo poo adik...:)


p/s-alhamdulillah nie lama sikit cek mek molek tido dptlah wat keje umah ngan layan blog sikit.

Wednesday, 17 July 2013

2 Minggu Sudah..

Dalam duduk tak duduk, diam tak diam..rupanya dah 2 minggu berlalu dan usia Che Mek Arissa nie..heheh. Tapi masih panjang lagi nie perjalanan 44 hari pantang dan diet tension..huhuh


Alhamdulillah Arissa so far in good health, takder demam mahupun meragam. Cuma kalau cuaca panas tuh cepat naik ruam panas..tak boleh balut lebih2 atau pakaikan lebih2..sebab tulah bila perhatikan bahagian muka, dada dan lengan kalau berpeluh tuh banyaklah heat rashes yang kuar. Agaknya sebab masa ngandung dulu tuh asyik panas jer kot, tuh yg Arissa dapat tempias..huhu

Sekarang cuaca dah jadi sejuk,bila malam tuh tido mesti nak kena selimut tebal dan ber sweater..tapi Arissa kena balut berpada2 sahaja..yg abangnya lagilah kebalnya..selimut mahupun stoking memang allergik..tido ngan t-shirt lengan panjang (tuh pun singsing lengan) dan seluar track jer. Ade sekali letak selimut, dia terjaga tengah malam, boleh lagi bangun dan pulangkan selimut tuh balik dekat mummy..heheh.

Arissa kalau siang hari tidurnya tak berapa panjang, asik jer terjaga..tambah2 lak ade tukang buat bising dan tukang pemerhati bila nak tidurkan mahupun susukan adik. Tapi kalau malam tuh, alhamdulillah lebih panjanglah jugak..cuma jaga dalam 3-4 kali untuk susu.

Walaupun begitu, alhamdulillah sempatlah curi2 masa untuk buat apa2 yang perlu perlu sediakan iftari dan dinner tuk ayahnya, kemas2 apa yang patut dan berehat2 ngan blog nie..:)


Nuffnang Ads