Friday, 31 August 2012

Buang Sunflower, Tanam Kacang Tanah

Assalamualaikum,

Sunflowers nampaknya dah semakin kering dan melayu, daripada yang mula2 sekali berbunga sampailah kepada yang paling bongsu..nak expired dah kot. Tukang kebun pun dah hilang dah angin crazy about sunflower,  last2 dia hampir tak pandang pun....mungkin sebab pd awalnya too much in love with sunflower kot...heheh

Ini bijinya, ingat boleh buat kuaci, tetapi bila buka kulit..ini jer yang kelihatan,
  tak nampak isi pun. tak menjadi atau memang jenis yg tak boleh dimakan, i don't understand...

Last2 tukang kebun decided untuk remove all the sunflower plants, raise garden bed balik dan buat preparation untuk tanam peanut pulak..at least boleh makan kan...

Tak sangka pulak ada sorang budak kecil berminat dengan sunflowers yang mak dia nak buang nie..heheh..

Dah buang semua pokok2 yang pernah menjadi idola tu, maka tinggallah begini akhirnya,
Eh Aidan, how come you are at the back there?cepat betul..hehe

Penat jugak berhempas pulas untuk raise the bed..dengan tanah yang semakin berkurangan..nak jadikan bed setinggi mungkin sebab garden bed untuk peanut, the higher the better. Lagi satu tentang tanah untuk tanam tanaman yang berisi didalam tanah seperti kacang tanah atau carrot, yang terbaik adalah jenis berpasir supaya senang isinya nanti untuk tembus jauh kedalam tanah. Kalau tanah liat, hasilnya memang sikit jerlah .sbb akar dan isi dalam tanah tak dapat berkembang dengan baik. Iniatially ingat nak tanam pokok bunga kat sini, memandangkan tanah kat sini yang paling gembur dan the best untuk groundnuts (fr the experience), maka eloklah teruskan dengan tanam kacang tanah jer - the first and the last for year 2012, inshaallah. Setelah berpenat lelah menyodok & mencangkul tanah untuk ditinggikan setinggi mungkin, ini jer lah yang termampu,

Yang kat belakang tu kobis bulat yang belum sempurna lagi, biarkan dulu...

sebelum
selepas


















Rasanya cukuplah dengan yang termampu tu sebab dah letih nak sodok2, tinggikan tanah to maximise the result. Inshallah apa yang terhasil nanti, alhamdulillah.

Ketinggian batas mungkin yg actualnya dalam 2 jengkal

Belum tanam lagi tuh, siram air & rehatkan batas  dahulu semalaman to settle down...  tukang kebun also need some rest...yang ini pulak,

Pemilihan benih yang terbaik sedang dijalankan...heheh

.... nanti bersambunglah pulak cite tanam kacang tanah.

Sawi Dari Benih Sendiri - Minggu ke 4

Daripada benih yang ditabur pada 3/8/12, kini hampir sebulan usia. Setelah penjarangan dibuat pada seminggu yang lepas anak2 sawi kelihatan sihat dan segar dengan sekitaran yang lebih luas. Racun serangga juga disembur hampir seminggu  sekali untuk mengawal serangga2 kecil yang memakan dan merosakkan daun. Memandangkan cuaca semakin panas sekarang, serangan serangga amat membimbangkan berbanding ketika musim yang lebih sejuk sedikit dimana tiada serangan yang perlu dipantau dan pokok lebih sihat.
 Pemadangan anak sawi dari dekat
 Pemandangan sebahagian daripada anak2 yg dijarakkan
Pemandangan seluruh batas sawi yang ditabur

Untuk progress detail click : Live updates - sawi

Thursday, 30 August 2012

Impress your husband by Making McDonald's like Fries

If we live in  muslim country we don't have to worry about getting halal fast food especially McDonald's and KFC's.  Somehow when we live in the country where the majority is non muslims, life would be more difficult especially for Malaysians like us. I remember the first year of my stay here, the craving for fast food like Mcdonald's and KFC was too much. Somehow most of the fast food restaurants here not certified halal by Islamic Authority Board, even for potato fries. 
Long time didn't have the chance to eat tasty & crispy potato fries, make me forgot  about the  taste. Most of the time when feel like eating potato fries, just fry some potato like normal frying and it will give soft potato fries. Somehow, one day when we had lunch outside at one of Muslim's restaurant in town and we ordered some potato fries for the small boy. Took few bites and I realised the taste was different and it was crispier than the normal soft fries they used to serve in most of the restaurants (homemade). 

I didn't ask them how they made it or where they bought it, instead when i go back home with the mind occupied with how do I make the potato fries like that or to dream more - fries like McDonald's. Google here and there, to look for the recipe-all of them not so convincing or quite difficult to follow and need better equipment. Alhamdulillah at the end, i found in youtube (sadly i don't remember exactly now from which tube). I felt like trying that chef's style, so after one attempt - was so glad that I finally found what i was looking for - McDonald's like fries.   

So today, feel like just sharing it..worth trying, inshaallah.

use big & long potatoes to get better shape of fries 

peel, and cut into thin & long  pieces (as good as you can)

soak in tab water for 5 mins to remove the starch

drain to remove water & starch

with hot boiled water- put 1/2 cup sugar, soak for 10 mins

drain &  wipe with kitchen towel to dry it

keep in deep freezer for 20mins

Deep fry for the first round till cooked but not to crisp it (5-7min)

After first round frying, leave it to cool off for some times. When it's totally cooled, again fry for the second time till it become crisp and golden in color. Leave the fries in the drainer/ or put on paper towel to remove the excess oil.  
The fries are ready now - sprinkle with some salt and serve chili sauce and mayonnaise.

Time consuming maybe, somehow once a while if we make good fries at home for our family the good feeling  and satisfaction will be there. Be smart, be creative and impress your love ones with your creative cooking.

Bertanam serai.....

Kenapa perlu tanam serai ya? Tanam serai supaya senang bila nak buat tomyam, kuah kacang, masak satay atau buat nasi kerabu atau mana-manalah lagi resepi yang menggunakan serai. Bila nak guna senang, pegi jer cabut batang kat kebun, tak payah susah-susah nak cari kat market. 

Serai senang tumbuh dengan menanam bahagian batang bersama akar (daunnya dipotong), tanam beberapa pokok bersama2. Seelok-eloknya tanamlah pada tempat yang boleh dapat cahaya matahari yang banyak.

Serai yang menyimpan memori masam manis akhirnya removed by orang yang membawanya masuk kedalam kebun,  katanya in advance untuk preparation for site yang dia nak letak water tank in next school holiday, terlebih rajinkan. 

It's ok lah sebab bila tengok pada bhg batang dan akarnya nampak semakin mengering dan tak elok..mungkin sebab kurang maintenance kot, nak buat kuah kacang baru datang dekat, hehehe.

Somehow to be fair to me, he prepared other site for me to plant the lemongrass again.
Not bad also since boleh dapat full sun on this side.
 Nie beberapa pokok yang nak ditanam bersama-sama.
 Bismillahitawakkal alallah... dah selamat.

Dan yang balance drp pokok2 yang dah dicabut tu terpaksa disimpan dalam deep freezer untuk stok simpanan takut2 nak terguna lagi in the future. manalah tau nak buat kuah kacang nasi himpit lagi  sementara pokok yang baru ditanam membesar.

Video of How to Make a Garden Bed - Part 2

video

Wednesday, 29 August 2012

Videos of How to Make a Garden Bed - Part 1

Sharing some videos on how we make our garden bed at home- the simplest way at no costs at all, just small amount of a man's energy and one hour of work.

Actually the garden bed was remake from previous garden bed after all the vegetables harvested. the soil was a bit hard because it was neglected for some times. Prior to the making, some organic composed piled on the bed.

The original garden bed,


Using spade & fork  - tidying up and dig the bed area,  last part -spray the bed with water to soften the hard soil.                                         

video

Half of work done as at this part,

.........to be continued


P/s: please don't follow the gardener in the video who was not wearing  proper shoes while gardening - he couldn't find his shoes.

Gardening Day

Good day in the morning.. we spent whole morning in the garden to do some garden works..

Let's check out some photos with less words,

 A boy & his bunga matahari
 a gardener working seriously
 a rookie gardener  
 two strong gardeners
 Monitoring
some refreshments
resting and thinking

Tuesday, 28 August 2012

Making your Own Organic Compost at Home


The idea of home kitchen gardening is to have fresh vegetable readily available and to avoid buying vegetable that has been exposed to uncontrolled use of pesticides and of course to budget our kitchen expenses. If we are buying fertilizer for our garden this is adding to the cost and also this does not help the soil as we will have to continue using  fertilizer to get good results. Therefore it is a good  practice to return the nutrients to the soil by way of  adding organic matter into it.

In this entry I would like to share my experience of making organic compost at home.

What is compost
Compost is a mixture of decayed organic matter that can be mixed with soil to make soil rich. It is safe, with no associated cost and the benefits are great. Your vegetable plants will look healthy and full.

How to make compost
oursimplegarden-Making your Own Organic Compost at Home
Compost pit ready to be filled
Locate a place away from the house preferably somewhere in the back yard  to make a slightly deep pit. This can be about 1 to 2 feet deep depending on ones estimate and amount of fill available.  Normally, I make a rectangular pit 2 by 3 feet and about 2 feet deep. I find this to be of a reasonable size pit since it fills up in about  6 weeks  and  is ready for use in about another 6 weeks. If we have small children at home it is advisable for safety reasons to erect a barrier around the compost. As we keep filling the pit, make sure to  turn the rotting matter once in a while to make the decay process faster. After turning the rotting matter we can put a thin layer of soil on top if the pit gives out smell. Once the pit is full cover it with a thin layer of soil and leave it for some time. We can time and again dig and turn the rotting matter. Dig another similar pit and start filling it before emptying the previous pit.

What to put in the compost
oursimplegarden-Making your Own Organic Compost at Home
Filling the compost pit
There are a lot of vegetable peelings and waste coming from our kitchen which we can safety use in our garden. I always keep a plastic container  which I keep filling with kitchen waste. Anything that can decay.  I then  empty this container in the pit. I also fill the pit with dried leaves and grass after raking the compound. In fact over the years after seeing the benefits of using compost in my garden I try to fill the pit quickly.
We can also put in soft branches into the pit after pruning trees in our compound but make sure that we chop then into as small pieces as we can otherwise they may take a longer time to decay. If the pit is too dry put some water in it once in a while. This will speed up decay.

How to use compost

oursimplegarden-Making your Own Organic Compost at Home
Compost ready for use

Once the matter has totally decayed and formed rich manure, dig it out and mix it with soil to prepare a new garden bed. Normally the compost would contain a lot of small insects so it is not advisable to put it directly in the existing garden or on the plants on the same day. We can spread the dug out compost somewhere and then later on use it in the existing garden. 


oursimplegarden-Making your Own Organic Compost at Home

Keeping compost at home is a good habit. Cultivate this habit into family members . In fact, always emphasize on reuse, and recycling. Let us start keeping a container in our kitchen now for kitchen waste and prepare a compose pit.


written by:
Abu Aidan

Harvest Carrot Lagi....

Dah puas ambik gambar raya kan? Jom kita tengok gambar raya keluarga carrot pulak...(hehehhe)

Yang paling cantik

 Yang agak kurang bernasib baik sikit
Yang lagi tidak bernasib baik
Yang nak jadi kembar kot..
 Bergambar berdua beradik..

Gambar satu family...

Monday, 27 August 2012

Making Permanent Trellis/Junjung

Trellis atau junjung digunakan untuk membantu sayur-sayuran yang menjalar untuk menjalar dan memanjat dengan lebih terurus.

Tanaman yang memerlukan trellis/ junjung : Petola (luffa), timun (cucumber), kekacang (beans) dsbnya.

Ini adalah trellis/ junjung kami yang asal yang dibuat selari dengan pagar utama - digunakan untuk petola dan kacang panjang. Kemudian dirasakan tidak begitu praktikal kerana petola terlalu mendominasi dan memanjat pada pagar juga.

oursimplegarden - cara membuat junjung

Petola menjalar diluar kawalan, diatas pagar yang agak mencacatkan pemandangan, dan hampir menjalar ke halaman jiran dan naik kepokok limau yang berdekatan.

Setelah 4 bulan tanpa petola dikebun kerana musim yang lebih sejuk dimana tidak sesuai untuk penanaman petola kami telah mula menanam petola hampir sebulan yang lalu. Hujung minggu baru2 ini adalah masa merupakan masa yang kami peruntukkan untuk membuat permanent trellis/ junjung pada kawasan yang dikhaskan.  
oursimplegarden - cara membuat junjung
Buat masa sekarang kawasan ini masih terdapat pokok terung dan carrot (yang tidak menjalar), inshaallah carrot akan dituai beransur2 manakala terung pula bila pokok ganti sudah berbuah, maka pokok yang ada dikawasan ini akan ditebang. Pokok tembikai dan labu kuning juga ditanam disini, tetapi tidak akan menjejaskan pokok2 yang akan memanjat trellis.  Kami bercadang untuk menggunakan trellis bagi pokok2 petola dan kekacang, manakala pokok timun mungkin pada kawasan berasingan.

Junjung boleh dibuat daripada kayu kayan atau buluh2 tetapi daripada pengalaman lepas dirasakan tidak begitu praktikal untuk long term dan juga tidak kelihatan begitu cantik berbanding dengan permanent trellis. Tambahan lagi buah daripada trellis yang tinggi adalah lebih cantik, besar dan panjang.

Memandangkan daripada pengalaman yang lepas sewaktu kami cuba menjadi maklumat dari internet tentang cara untuk membuat permanent trellis adalah susah sekali, tiada penerangan tentang langkah2 secara terperinci maka disini kami kongsikan cara ringkas yang kami gunakan untuk membuat junjung kekal. 

Trellis yang kami buat adalah simple sahaja, menggunakan bahan2 recycled seperti kayu-kayan dan  dawai. Kerja yang mula2 dibuat adalah melembutkan tanah pada tempat tiang akan diletakkan sehari sebelum tiang didirikan. Jika tidak dilembutkan tanah dahulu memang susah nak menggali kerana tanah agak keras.
oursimplegarden - cara membuat junjung
Kerja2 menggali lubang untuk meletakkan tiang,
oursimplegarden - cara membuat junjung
Sebahagian daripada 4 tiang yang didirikan,
oursimplegarden - cara membuat junjung
Penyambung diantara tiang atau palang diletakkan diatasnya,
oursimplegarden - cara membuat junjung

Palang2 dipaku diatasnya mengikut jarak yang dikehendaki untuk mengikat/ melalukan tali secara berjarak,
oursimplegarden - cara membuat junjung
Setelah palang diletakkan dikeempat2 sisi, rangka permanent trellis kini telah siap.
Tali nylon dan dawai besi sederhana besar digunakan untuk membuat jaringan junjung kerana lebih tahan lama dan tidak akan reput kerana hujan dan panas. 
oursimplegarden - cara membuat junjung

oursimplegarden - cara membuat junjung

Tali dilillit dan dilalukan pada paku dan diantara dua palang,
oursimplegarden - cara membuat junjung
Ianya diunjurkan melalui  keempat2 penjuru agar berbentuk jaringan segi empat.
oursimplegarden - cara membuat junjung

oursimplegarden - cara membuat junjung

Permanent trellis yang telah siap dan sedia untuk petola,
oursimplegarden - cara membuat junjung

Bahagian belakang yang agak berjarak dari pagar untuk mengelakkah lintasan petola,
oursimplegarden - cara membuat junjung

Pandangan sisi
oursimplegarden - cara membuat junjung
Pandangan hadapan
oursimplegarden - cara membuat junjung
Beberapa pokok petola dan kekacang yang bakal menggunakan permanent trellis. 

Biasanya tali akan diunjurkan dari bawak berdekatan pada pokok untuk membantu memanjat keatas. Namun begitu terpulang kepada bahan yang kita boleh dapati, samada nak letak dawai atau buluh pun boleh asal dapat  bantu pokok naik ketas juga boleh.  

Setidak-tidaknya legalah sikit daripada trouble nak buat trellis tiap kali bertanam dengan kekurangan material dan sebagainya. Tambahan pula petola biasanya akan kekal berbuah agak lama jika cuaca elok, dari pengalaman boleh sampai 3 bulan berbuah mengelurkan buah, inshallah berbaloilah. 

p/s: Thanks to dearest 'Abu' for making yr wife a nice trellis :) ..  

Nuffnang Ads